Майчинството счетоводно - 31

• 36 149
  • 752
  •   1
Отговори
# 450
Или взимат просто 12 месеца назад независимо дали съм била на работа или по майчинство за отглеждане на детето до 2 г.

така се взимат-12 те цели месеца преди 45 дневния,като месеца на 45 дневния не се взима
като се месеците по майчинство се взима 240 лв

Още веднъж много благодаря за отговорите ви момичета. Бяхте ми много полезни.

# 451
  • Wolwedans
и аз имам едно въпросче - получих писмо от НОИ че последния ми болничен (за 135дни) е объркан - писани са по-малко дни. педиатърката ми нещо смотолеви да съм й занесяла стария б.л. да го поправи, но той е в НОИ, как се процедира в такъв случай - от там ли да си го взема или ще ми напишат нов??? мерси предварително!
Болничния е изпратен на работодателя с писмо с обратна разписка. Свържи се с тях да си го вземеш и да го занесеш на педиатъра да го коригира  и пак да го занесеш на работодателя.
Здравейте.Имам малко въпроси отново аз Simple Smile
Възнамерявам в най-близко бъдеще да се връщам на работа и искам да знам как седят нещата оттук-нататък с майчинството ми.Малкият е на 11 месеца,все още получавам майчинство за него,знам,че тръгвайки на работа ще получавам половината от него,обаче каква точно е процедурата когато се върна,до колко време трябва да се уведомят съответните органи?Работодателят ли трябва да направи това,аз ли трябва да ходя лично някъде,почти съм сигурна,че не трябва де,но все пак да попитам на точното място за да бъда сигурна,тъй като те не са особено наясно със случващото се там,трябва да ги "побутва" някой.

Право на 50% майчинство имаш ако започнеш работа след 410-я ден. Ако започнеш преди това ти се спират изцяло плащанията. ако си започнала да получаваш по 240 лв. за отглаждане на малко дете като започнеш работа в срок от 3 дни подаваш при работодателя декларация приложение 12. Той в срок от 3 дни е длъжен да я представи в НОи.
Аз също имам подобно питане. Ако се върна преди края на 410-те дни на работа разбирам , че ще загубя плащанията то НОИ. Но след като минат тези 410 дни мога ли да получавам 1/2 майчинство. Ето ще бъда по-конкретна: 410 дни се навършват на 15.09. Налага се обаче да започна работа от 01.09. Мога ли след 15.09 да получавам тези 120 лв? Ясно ми е, че между 1 и 15 септември няма да получавам нищо, но след това...?

# 452
  • Майничка
Ally_t , да, от 011.9. подавате декларация за промяна на обстоятелствата, а от 16.9. - заявление обр.4.

# 453
  • Wolwedans
Ally_t , да, от 011.9. подавате декларация за промяна на обстоятелствата, а от 16.9. - заявление обр.4.
gargamela, много благодаря за бързия отговор  Hug

# 454
Може би въпросът ми не е за тук,но моля,ако може отговорете ми:
Майка ми работи във фирма на тр.договор на 4 часа /Фирмата е зле финансово/; ако я съкратят и отиде на борсата ,може ли да сключи граждански договор със същата фирма /предложили са и да ходи почасово-само за приключване на седмицата / и това ще е ли проблем да си получава парите от борсата? /счетоводителят на фирмата е казал,че не може, щели да ги глобят,но на мен не ми се вярва да е така.
Благодаря ви предварително!

# 455
Здравейте!Ако някой знае нека да ми каже как стоят нещата в моя случай.Прехвърлила съм майчинството на майка ми,на  30,08 детето навършва 2 г.Тя от кой ден трябва да се върне на работа?На 30-ти или на 31-ви трябва да е на работа?Благодаря Ви предварително!  bouquet

# 456
  • София-Младост
Здравейте!Ако някой знае нека да ми каже как стоят нещата в моя случай.Прехвърлила съм майчинството на майка ми,на  30,08 детето навършва 2 г.Тя от кой ден трябва да се върне на работа?На 30-ти или на 31-ви трябва да е на работа?Благодаря Ви предварително!  bouquet
31-ви.
Може би въпросът ми не е за тук,но моля,ако може отговорете ми:
Майка ми работи във фирма на тр.договор на 4 часа /Фирмата е зле финансово/; ако я съкратят и отиде на борсата ,може ли да сключи граждански договор със същата фирма /предложили са и да ходи почасово-само за приключване на седмицата / и това ще е ли проблем да си получава парите от борсата? /счетоводителят на фирмата е казал,че не може, щели да ги глобят,но на мен не ми се вярва да е така.
Благодаря ви предварително!
Фирмата няма да я глобят, освен ако гражданския договор не е прикрит трудов. Майка ви ще е в нарушение, според мен няма право на обезщетение, докато работи по граждански договор.

Последна редакция: нд, 11 юли 2010, 16:59 от Ала-Бала

# 457
Ала-Бала ,благодаря за експресния отговор!И ние така предполагахме.

# 458
Момичета страшни сте с бързите отговори,дано и сега ми помогнете!От 12.06 съм в майчинство а още не съм взела парите си от тази дата до края,защото нашата фирма взима заплатите за предишния месец на 15число следващия,ох дано съм се изразила така че да ме разберете,та въпроса ми е сега на 15 като вземат заплатата за юни,аз трябва да чакам като болничните ли десетина дни или парите идват след като се плати осигуровката тоест на 15-16?!?И така ли ще бъде всеки месец,след като платят осигуровките аз ще чакам майчинство,защото попитах други майки и те казват че тези пари се плащат винаги в началото на месеца за самия месец  newsm78 #Crazy?Дано не съм ви объркала! Joy  bouquet

# 459
  • Пловдив
защото попитах други майки и те казват че тези пари се плащат винаги в началото на месеца за самия месец  newsm78 #Crazy?Дано не съм ви объркала! Joy  bouquet

да,така е обезщетението от 135 до 410 я ден се плаща до 5 число на месеца,независимо кога внася осиг фирмата
но твоята декларация от 135 до 410 дни все още предполагам дори не е представена в НОИ така нямат основания да ти изплатят нищо още.До края на юли ще получиш парите за дните от  юни и вече до 5 август ще получиш за юли и така до края на 410 те дни

# 460
Здравейте! Искам да ви помоля а помощ.
Двете години платено майчинство ми изтекоха на 15 май 2010г.
До 15 юли 2010 г. ползвам платения си годишен отпуск натрупан по време на майчинството.
С работодателят ми бяхме се разбрали след това да ползвам 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 8г и след това съкращение... Даже не искаше да ме съкрати по член с който мога да ползвам обезщетение от борсата по труда, но ...
Днес той ми съобщи че ще ме съкрати и прати на борсата стига да ползвам по малко време от неплатеното  майчинство.
Спомена че трябва да мине 1 месец от съкращението ми  и чак тогава да подам документите за обезщетение в борсата. Това вярно ли е? (Майка ми като я съкратиха още същата седмица се записа на борсата?!)
Моята цел е дъщеря ми, живот и здраве да тръгне на есен (септември) на ясла и тогава да започна да търся работа. Затова и мисля да си държа на непллатеното майчинство до септември включително ?! Какво ще ме посъветвате?
В момента имам право да избирам и изисквам, но незнам какво трябва да искам  Rolling Eyes
Бихте ли ми помогнали?   bouquet

Здравейте!
Обадиха ми се днес да отида да си подпиша документите за съкращение по чл. 328 ал.1 т.2    ...
Можете ли да ми кажете колко време ще съм на борсата?
В тази фирма имам 3 години и половина трудов  стаж и в друга още над 2 г.
Благодаря предваително   bouquet

# 461
Май попадаш в графата от 5 до 10 години трудов стаж (и мъжът ми е така, чакаме решението от НОИ), ако не се лъжа е 9 месеца  newsm78

# 462
  • Пловдив
mama jivka,ако стажа ти е под 5 г-6 м,ако е над 5 г -8 м

# 463
И аз благодаря, Елфита!   bouquet

# 464
бях ня граждански договор досега и не знам как ще се справям с майчинството? Май мъжът ми ще е "майката" вкъщи  Cry

Общи условия

Активация на акаунт