Майчинството счетоводно - 31

• 36 274
  • 752
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Бих искала да попитам нещо. Как стои въпросът с майчинството, когато майката не е българка, но е женена за българин. Имам позната, която все още няма българско гражданство. Има ЛНЧ, работи( вече има 6 месеца трудов стаж) и се осигурява. Ще важи ли за нея българското законодателство, или има нещо, което трябва да знае/ направи, преди да се реши на тази важна стъпка? Благодаря ви предварително за отговорите     bouquet

Никой ли не знае?   Confused  Или ако е отговаряно вече, бихте ли ме насочили коя страница да погледна, или стара тема? Благодаря.

въпросът ти е по-специфичен и явно не сме наясно
виж тази подобна тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=497805.0

# 211
Elfita- благодаря ти. Според инфото от темата не би трябвало да има пречки, ако жената има необходимия трудов стаж. Но за по-сигурно ще й кажа да попита в НОИ, дано там й разяснят нещата и да се заема с бебеправенето  Grinning

# 212
  • София
здравейте, искам да попитам, ако нямам 12 мес. стаж преди 45 дни преди термина, но имам 6 месеца, ще ми изплатят болничните листове, нали?

# 213
  • Пловдив
здравейте, искам да попитам, ако нямам 12 мес. стаж преди 45 дни преди термина, но имам 6 месеца, ще ми изплатят болничните листове, нали?

не

трябва да имаш 12 стаж през целия си живот и в момента на издаване на 45 дневния да работиш

# 214
  • София
ако работя, но нямам 12 месеца, тогава каква е процедурата. не ми изплащат от нои болничните, а ми върви стаж и чак като направя 12 мес. тогава започват майчинството да изплащат? а тогава, ако тези 135 дни болнични не ми стигнат, за да направя 12 мес стаж, какво се случва? кой внася през това време осигуровките ми?

# 215
  • на североизток
Здравейте на всички!
Имам следното питане: може ли преди да са изтекли 135-те дни болничен да бъдеш назначен на трудов договор и после пак да имаш право на майчинство?
 Само да поясня, че към момента на излизане в 45дни болничен преди раждане ще бъда на тр.договор по заместване, а титулярката се завръща месец след това, при което аз оставам без договор.Но друга колежка се пенсионирва октомври месец(термина ми е 07.09.2010) и евентуално дали могат да ме назначат на нейния щат?Ще имам ли право толкова рано след раждането(то естествено че няма да работя, въпроса е да хвана постоянното място)

# 216
  • Пловдив
ако работя, но нямам 12 месеца, тогава каква е процедурата. не ми изплащат от нои болничните, а ми върви стаж и чак като направя 12 мес. тогава започват майчинството да изплащат?

да,точно така
и след трите болнични ще ти тече стаж и когато го направиш ще ти превеждат обезщетение
от теб се иска да си подаваш болничните и декларациите в срок на счети
докато направиш стажа опитай за социално майчинство,ромощ за бременност,помощ за раждане,детски-питай в социалните

# 217
Здравейте, един въпрос, който може би е обсъждан, но не ми излиза с търсачката. За София - за вадене на ПИК къде да отида - в НОИ на Стамболийски ли или в районните НАП имали някакви подразделения... newsm78
Извинявам се предварително, благодаря   bouquet

# 218
  • Пловдив
Здравейте, един въпрос, който може би е обсъждан, но не ми излиза с търсачката. За София - за вадене на ПИК къде да отида - в НОИ на Стамболийски :

да

# 219
Здравейте, един въпрос, който може би е обсъждан, но не ми излиза с търсачката. За София - за вадене на ПИК къде да отида - в НОИ на Стамболийски :

да
Мерси за бързия отговор  Hug

# 220
някой може ли да ми помогне знам че се взимат впредвид 12 месеца на зад след раждането но ако съм била болнични през цялата бременност какво ще се вземе впредвид и ако един от месеците хем съм била болнични в същото време имам усигоровка от работодателя ми на доста добра сума.Моля някой да ми помогне
Благодаря ви Simple Smile

# 221
  • Пловдив
  ако един от месеците хем съм била болнични в същото време имам усигоровка от работодателя

това няма как да се случи за едни и същ период-може от 1 до 15 да на работа,а от 15 зо 30 в болничен.тогава ще се вземи предвид осигуровката от работодателят,а за болничния не самия болничен,а сумата от която е изчислен т.е и двете ще се вземат предвид

за месеците в болничен важи същото-взима се не самия болничен,а сумата от която е изчислен

# 222
Здравейте,
Ако изляза в неплатен отпуск /6 месеца за отглеждане на дете до 3 год./, след което изляза в болничен защото съм бременна, без да използвам натрупалият се платен отпуск по време на 2-те год. за първото дете, то този платен отпуск изгаря ли или мога да си го ползвам когато се върна на работа след 2-то дете?

Другото ми питане е ако реша първо да си пусна натрупания платен отпуск, длъжна ли съм да се върна на работа след изтичане на 2-те години за отглеждане на първото дете, преди да изляза в платения отпуск?

# 223
  • Майничка
Здравейте,
Ако изляза в неплатен отпуск /6 месеца за отглеждане на дете до 3 год./, след което изляза в болничен защото съм бременна, без да използвам натрупалият се платен отпуск по време на 2-те год. за първото дете, то този платен отпуск изгаря ли или мога да си го ползвам когато се върна на работа след 2-то дете?

Другото ми питане е ако реша първо да си пусна натрупания платен отпуск, длъжна ли съм да се върна на работа след изтичане на 2-те години за отглеждане на първото дете, преди да изляза в платения отпуск?

1. Засега не изгаря, ама по-добре го ползвайте, че не е ясно какво ще приемат. Пък и той ще Ви вдигне базата за изчисляване на обезщетението за второто дете.

2. Не е задължително, може от първия работен ден да се водите в отпуск, но имайте грижата да уведомите работодателя 2 седмици предварително. Желателно е да отработите 10 дни в един месец преди да излезете в отпуск от следващия само ако междувременно са ви повишили заплатата, за да ви се заплати отпуска на по-висока ставка..

# 224
Здравейте! Имам и аз един въпрос. Отнася се за сестра ми, която в момента е на трудов договор до 31.08 ( тогава изтича срока да договора и). Говорихме си, че след това ако не си намери работа ще се регистрира на борсата и ще взима обезщетение около минималната заплата. Това което я притеснява е, че до сега ся я осигурявали на 1000лв за една година, но ако взима тези 240 лв дали и те ще се взимат за изчислението на майчинството. Т.е. вместо да получи еди колко си процента от 1000лв за 12м назад ще се смята като 4 месеца по 240лв + 8 месеца 1000лв.

Общи условия

Активация на акаунт