Майчинството счетоводно - 31

• 36 264
  • 752
  •   1
Отговори
# 240
благодаря, gargamela!   
  bouquet
успех и лека нощ!

# 241
Здравейте на всички!
Имам следното питане: може ли преди да са изтекли 135-те дни болничен да бъдеш назначен на трудов договор и после пак да имаш право на майчинство?
 Само да поясня, че към момента на излизане в 45дни болничен преди раждане ще бъда на тр.договор по заместване, а титулярката се завръща месец след това, при което аз оставам без договор.Но друга колежка се пенсионирва октомври месец(термина ми е 07.09.2010) и евентуално дали могат да ме назначат на нейния щат?Ще имам ли право толкова рано след раждането(то естествено че няма да работя, въпроса е да хвана постоянното място)

Никой ли не знае, за да ми отговори Sad
 Много ми е важно, моля ви Praynig Praynig Praynig

цитирам КСО:
Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.

Според мен, дори и да не те назначат отново, пак ще ти плащат майчинството до 410тия ден.

Да, аз знам че ще ми се полага обезщетение.Въпроса ми е друг-дали мога да бъда назначена на работа още преди да съм започнала да получавам това обезщетение, докато все още съм в болничен/135 те дни/???
Работата е там, че има и други кандидати за този постоянен щат, и искам да знам дали аз ще имам шансове и право да претендирам.

По принцип, трябва да имате поне 1 отработен ден, за да влезе договорът в сила, а това няма как да се случи по време на болничен. Вариантът с прекъсване на болничния за 1 ден теоретично не е невъзможен, но на практика, не мисля че е приложим. Не зная обаче, дали не може да се приложи следната врътка - да се регистрира договорът в НАП с дата на започване първия ден след 135 дни. И това само при добро желание от страна на учреждението.
Трябват си консултации с методисти от Инспекцията по труда, НАП и НОИ, задължително с писмено становище.

Със сигурност по време на втория болничен /от датата на раждане/ не можеш да работиш. През третия мисля, че можеш да отработиш един ден, като няма да получиш пари от НОИ за този ден. А можеш да отработиш и 136-я ден и след това да подадеш декларация до 410-я ден. После вече и декларация до 2 год. Остава обаче въпроса дали работодателя ти ще се съгласи да остави теб на постоянното място при условие, че ще си в майчинство 2 год.

# 242
Здравейте,
имам следния въпрос: терминът ми беше на 24.07.2009 г., родих на 04.08.2009 г,. 410-те дни свършват на 23.07.2010 г. Ще ходя да попълвам молба за отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, първия ден е 24.07.2010 г., но до кога - до 23.07.2011 г, или деня, в който малкия навършва две години - 04.08.2011 г.?
Благодаря предварително  Simple Smile

# 243
  • Пловдив
или деня, в който малкия навършва две години - 04.08.2011 г.?

да,това е дата-до 4 август

# 244
или деня, в който малкия навършва две години - 04.08.2011 г.?

да,това е дата-до 4 август

Благодаря, много си бърза  Wink

# 245
Да попитам компетентните майчета; Все още има ли таква програма за детегледачки до 2 годишна възраст на детецето, на които се плаща мин. заплата. ЩЕ се радвам на всякаква информация и има ли смисъл въобще да се занимавам Confused

ПП: Запознах се с програмата "Отново на работа" .Но едно не ми ясно. Каква е гаранцията,че ао се върна на работа и итогава подам заявление ще ме одобрят. Или може да се подаде молба преди да си се върнал; Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 10:13 от *Jeny*

# 246
Здравейте, и аз има няколко въпроса като нова бременна, как да постъпя. Първо да кажа че съм в първи месец, а предните 2 месеца съм осигурявана на 4 часов работен ден, т.е. 165 лева на месец, в момента съм на 240 лева на месец от ден месец т.е. за юни.
Искам да попитам колко майчинство ще взема ако продължат да ме осигуряват на 240 лева, така даже падам и под минималната работна заплата? Много ще съм ви благодарна , ако ми разясните ситуацията.

# 247
  • Хасково
Здравейте  bouquet
Въпросът ми е следният: Имам ли право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г.? Работя, на трудов договор съм, съпругът ми е безработен, а детето е прието в детска градина от септември. В момента е на 2год. и 7 месеца, и до днес включително е на ясла. Притеснява ме това, че е приета в градината, но реално няма да я посещава в месеците юли и август, за които искам да ползвам неплатения отпуск, защото всички детски заведения (с изключение на 4 дежурни) в града почиват.
Прочетох КСО, КТ и т.н., но там все още в съответните членове (167а в КСО) се споменава "детско заведение на пълна държавна издръжка, което в КСО чл.164 отпадна
Благодаря предварително!

# 248
  • Пловдив
Здравейте  bouquet
Въпросът ми е следният: Имам ли право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г

да,имаш право

nikito_pk ,уведомяваш работодателя за състоянието ти с бележка от лекар,която се завежда в входящ номер.Минимума за получаване е 240 лв

*Jeny* ,трябва да попиташ какъв е реда за програмата в социалните или БТ-там където се подават документи за нея

# 249
  • София-Младост
Здравейте  bouquet
Въпросът ми е следният: Имам ли право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г.? Работя, на трудов договор съм, съпругът ми е безработен, а детето е прието в детска градина от септември. В момента е на 2год. и 7 месеца, и до днес включително е на ясла. Притеснява ме това, че е приета в градината, но реално няма да я посещава в месеците юли и август, за които искам да ползвам неплатения отпуск, защото всички детски заведения (с изключение на 4 дежурни) в града почиват.
Прочетох КСО, КТ и т.н., но там все още в съответните членове (167а в КСО) се споменава "детско заведение на пълна държавна издръжка, което в КСО чл.164 отпадна
Благодаря предварително!
чл.167а е от КТ, а не от КСО и гласи:
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

Така, че имаш право на неплатен по 167а от КТ, трябва да си го "поискаш" поне 10 дни предварително, работодателя не може да го откаже, признава се за стаж и се плащат само здравни вноски от работодателя. Simple Smile

# 250
  • Burgas
Ще бъда малко по-подробна с въпроса си  Embarassed .Съпругът ми напусна старата си месторабота на 23.05 и от 07.06 е на нова работа.От старата месторабота не  са му изплатили 2 обезщетения (отпуск за бащинство и един болничен),т.е. те са подадени в НОИ,но сметката,която сме дали е на мое име и парите са върнати от банката.И сега,тъй като от счетоводството на старата фирма не бързат да дадат в НОИ актуалната сметка,която той им занесе,въпросът ми е има ли начин съпругът ми да я представи в НОИ?Само да добавя,че седалището на фирмата е в София,а ние сме в Бургас.Дано сте ме разбрали...

# 251
Elfita, безкрайно съм ти благодарна за тази информация, моята работодателка е пич и даже тя ми уреди доктор за прегледа. Искам още да попитам тъй като съм рисков кадър и най-вероятно ще ми се наложи да изляза в болничен ( дано да греша ), но все пак да съм подготвена, болничния се изчислява на база предните 6 месеца, нали така ? Това ще рече, че аз ще вземам болничен на 4 часов роботен ден, дали после няма и майчинство на половина да получавам? Или пък да си дигна осигуровките за юни месец на максимума, та поне по 200 лева да вземам докато съм болничен. Леле голяма манджа ми е в главата какво да правя, моля да ми съдействате, което е най-разумно да се направи. Благодаря ви предварително.Simple Smile

# 252
Здравейте,имам следния въпрос.Прис справка в сайта на НОИ забелязах,че от месец май среднодневното безщетение ми е по-малко,а осигуровките са ми същите.Това защо е така, смисъл има ли някакъв срок ,до който се плаща еди си как и после се смятат по нов начин?

# 253
  • Хасково
чл.167а е от КТ, а не от КСО и гласи:
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

Така, че имаш право на неплатен по 167а от КТ, трябва да си го "поискаш" поне 10 дни предварително, работодателя не може да го откаже, признава се за стаж и се плащат само здравни вноски от работодателя. Simple Smile

Благодаря Ви много  bouquet!!! Грешката е неволна, обърках се от толкова четене Embarassed, кое къде го видях... Отпускът е "поискан" вече и е разрешен от работодателя.

# 254
Ще бъда малко по-подробна с въпроса си  Embarassed .Съпругът ми напусна старата си месторабота на 23.05 и от 07.06 е на нова работа.От старата месторабота не  са му изплатили 2 обезщетения (отпуск за бащинство и един болничен),т.е. те са подадени в НОИ,но сметката,която сме дали е на мое име и парите са върнати от банката.И сега,тъй като от счетоводството на старата фирма не бързат да дадат в НОИ актуалната сметка,която той им занесе,въпросът ми е има ли начин съпругът ми да я представи в НОИ?Само да добавя,че седалището на фирмата е в София,а ние сме в Бургас.Дано сте ме разбрали...
По принцип приложение № 7 /декларация за банк. с/ка/ може да се представи и с молба в деловодството на поделение на НОИ. Отидете в НОИ Бургас и попитайте дали там ще ви я вземат - мисля, че ако няма болнични, представени в Бургас ще ви откажат. Ако не я приемат я изпратете в София с обратна разписка. Задължително приложете документ от банката.

Общи условия

Активация на акаунт