Майчинството счетоводно - 31

• 36 111
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
  • София-Младост
Здравейте майчета!Моля за малко помощ.. Praynig

Вече изтекоха 410-те дни и съм на 240лв.майчинство.Имам пререкания с шефката(искаше да ме уволнява щом разбра че съм бременна,а наскоро и пратих и проверка от НАП за забавяне на документи).Та въпроса ми е ако напусна сега по собствено желание ще получа ли някакво обещетение или ще ми изплатят само неползваните отпуски? Знам,че до навършване на 3г. не могат да ме пипнат без Инспектората по труда,но как да се върна на работа при тази никаквица и то ще е една работа..?! Close
Само неизползваните отпуски би трябвало да ти изплатят. Губиш и обезщеенето за отгл. на малко дете, ако не намериш друга ф-ма да те назначи. Имаш право да отидеш на борсата и от там да получаваш обезщетение.

# 526
  • София-Младост

Здравейте!

И аз имам към вас един въпрос, който е леко встрани от темата...

Казусът е следният:
 Нали майките на деца до 3г. могат да бъдат съкращавани, след като се вземе разрешение от инспекцията по труда? Какво следва, ако съкращението се извърши без това разрешение? На какво основание ИТ дава, или отказва такова?
Майката няма нищо против, за нея също съкр. е по-изгодно от напускане по вз.съгласие. Причината за съкр. е "намаляване обема на работа".
Благодаря предварително за отговорите ви!
Тя майката сега може да есъгласна и после да заведе дело за неправомерно уволнение... Така че или по взаимно съгласие или с разрешение от ИТ.

# 527
Ала-Бала,мерси!

# 528
може ли да ми кажете какво майчинство /приблизително/ ще взема жена, осигурявана 5 месеца на 500 лв. заплата, а 7 месеца на 2000 лв. заплата? това е по трудов договор! за целят период е ползван само 1 болничен от 1 седмица.
с около 5 години трудов стаж общо е жената.

# 529
  • Пловдив
може ли да ми кажете какво майчинство /приблизително/ ще взема жена, осигурявана 5 месеца на 500 лв. заплата, а 7 месеца на 2000 лв. заплата? това е по трудов договор! за целят период е ползван само 1 болничен от 1 седмица.
с около 5 години трудов стаж общо е жената.

1070 лв

# 530
  • Морска приказка
Може ли да ми кажете  ако си взема болничен 15 дни за юли, дали осигуровките ми на 800 лв, ще се променят или те не се влияят от болничния?

# 531
  • София-Младост
Може ли да ми кажете  ако си взема болничен 15 дни за юли, дали осигуровките ми на 800 лв, ще се променят или те не се влияят от болничния?
Кои осигуровки да ти се променят? за времето на болничен осигуровки не се плащат, само здравни от работодателя...

# 532
  • Морска приказка
Да това ме интересуваше, дали се плащат осигуровки или само здравни. Мерси  Peace

# 533
Здравейте , искам да попитам ,ако фирмата в която работя фалира губя ли обезщетението за отглеждане на дете до 2г.? И ако да , каква е процедурата по нататък... Hug

# 534
  • София-Младост
Здравейте , искам да попитам ,ако фирмата в която работя фалира губя ли обезщетението за отглеждане на дете до 2г.? И ако да , каква е процедурата по нататък... Hug
Губиш го, ще трябва да намериш друга ф-ма да те назначи и от там да излезеш в отпуск за отглеждане на малко дете. Не губиш обезщетението само за първите 410дни.

# 535
Благодаря за бързия отговор , с две думи нямам никакъв шанс  Tired

# 536
  • Стара Загора
Здравейте и от мен.  Имам един въпрос - какви помощи се получават при раждане на близнаци, ако майката е осигурена. Аз знам за :
1. Еднократна помощ в размер на 1200 лв. ( 2 х 600 ) като за второ и трето дете. А ако не са близнаци , а едно дете помощта е 250 лв.
2. Помощ за отглеждане на дете/деца в размер на 2400 лв. ( 2 х 1200 за всяко дете)
3. Детски надбавки - мисля че 100 лв. или 105 лв. за близнаци
Тези три помощи независимо една от друга ли се получават? Има ли някакви условия, на които трябва да отговаряш - сключен брак например?

Питам ви, защото вчера говорих с две майки - едната има близнаци и твърди, че е взела само тези 1200 лв. ( 2х600) . Въобще незнаеше за какви 2400 става въпрос и ми каза, че нямало такова нещо. Децата й са вече на 7 месеца. А другата майка е взела 250 лв. за първо дете и нищо повече. 

# 537
Здравейте,
Зададох този въпрос и в др. подфорум тук, но все още нямам отговор.
Моля, ако някой от вас знае да помогне  Simple Smile
 Въпросът ми е следния: Как се изчислява базата за обезщетението за бременност и раждане, ако си ползвал болнични, които не са в рамките на един месец, а обхващат дни от един месеци и от следващия?
Малко объркано го написах, но ето и пример:
ако имам болничен от 9 юни до 5 юли и после от 13 юли до 27 юли какъв ще е доходът от който се образува обезщетението за общо заболяване? За осигурителен доход може да се вземе за юни 5 месеца по 820 лв и един месец по 1400 примерно.
Ще съм много признателна, ако някой просто ми разясни механизма на изчисляване в този случай?
Предварително Благодаря   bouquet

# 538
на първия болничен базата ще му е декември-май, на втория - януари-юни
http://docs.google.com/View?id=dcj85925_164v67kndc7
малко е дълго, но така е по закон

# 539
на първия болничен базата ще му е декември-май, на втория - януари-юни
http://docs.google.com/View?id=dcj85925_164v67kndc7
малко е дълго, но така е по закон

Благодаря за отговора.
периода ми е ясен. Явно не съм се изразила ясно. Не знам дали първия болничен се смята целия за юни, нищо че има дни в юли или дните за юни са си дни за юни, а тези за юли е за юли. И ако е по втория начин за юли също ли махаме един ден от болничния, който е за сметка на работодателя?
И при следващия болничен за юли сумират ли се двата дохода, от които са получени болничните за юли?
Дано да съм по-ясна сега. Доста тегаво ми се вижда това  Tired

Общи условия

Активация на акаунт