Майчинството счетоводно - 31

• 36 086
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
всеки ден си е конкретен, т.е. имаш болничен 9.06-6.07 вкл.
значи имаш 16 раб.дни за юни (един ден от работодателя) и 4 раб. дни от юли с едно и също обезщетение, изчислено на база декември-май

за втория болничен - 13.07-27.07 имаш 11 раб.дни с три дни от работодателя с база януари-юни

прочети внимателно обясненията от линка и ще ти стане ясно  Peace

# 541
Здравейте момичета,
имам въпрос - осигуряват ме на минимална работна заплата. При евентуална бременност, мога ли да се самоосигурявам сама, за да увелича майчинските по-късно. Трябва ли да уведомявам работодателя за това? Не ми се иска отрано да съобщавам за бременност.
Преди 2 години беше възможно (май и със задна дата), но чух, че вече закона не позволява увеличаване на осигуровките пост фактум (т.е. след като забременея).
Другия вариант е да започна да си събирам пари за този период. Преди няколко години бях по майчинство и ни беше доста трудно с майчинските, които получавах.

# 542
всеки ден си е конкретен, т.е. имаш болничен 9.06-6.07 вкл.
значи имаш 16 раб.дни за юни (един ден от работодателя) и 4 раб. дни от юли с едно и също обезщетение, изчислено на база декември-май

за втория болничен - 13.07-27.07 имаш 11 раб.дни с три дни от работодателя с база януари-юни

прочети внимателно обясненията от линка и ще ти стане ясно  Peace

Сега ще ги прочета пак и ще се опитам да направя сметките.   bouquet Много ти благодаря
А за юли сумираш ли обещетенията от двата болнични, за да получиш после дохода за юли, от който ще се изчислява майчинството?

# 543
Здравейте!
Имам малко глупави въпроси, но човек се обърква напълно с тези декларации и разни документи, които трябва да попълва...
В момента съм бременна, другата седмица ще си взимам първия болничен 45 дни преди термина (който е определен за 3 септември).
Но въпросът ми е свързан с еднократната помощ за раждане и за подаването на декларацията за детските надбавки - за декларацията за еднократна помощ предполагам, че трябва да я подам след като получа акта за раждане на бебето, а дали мога едновременно с това да подам и декларацията за детските надбавки със съответните служебни бележки за доходите ни. Или тази декларация се подава по-късно. И още нещо - дохода на 3 или на 2 трябва да се дели (предполагам на 3). И съответните декларации дали ще ми ги предоставят от Социално подпомагане или предварително да си ги сваля от нета и да ги попълня  newsm78 .
Знам, че са ми глупави въпросите, за което се извинявам!
Благодаря ви предварително!   bouquet

# 544
  • Пловдив
Но въпросът ми е свързан с еднократната помощ за раждане и за подаването на декларацията за детските надбавки - за декларацията за еднократна помощ предполагам, че трябва да я подам след като получа акта за раждане на бебет-да, а дали мога едновременно с това да подам и декларацията за детските надбавки със съответните служебни бележки за доходите ни-да. Или тази декларация се подава по-късно. И още нещо - дохода на 3 или на 2 трябва да се дели (предполагам на 3)-зависи дали имате брак.ако имате на 3,ако нямате на 2. И съответните декларации дали ще ми ги предоставят от Социално подпомагане или предварително да си ги сваля от нета и да ги попълня  newsm78 . -за детските  http://docstore.odit.info/?s=4&rid=2687 +бележка от педиатъра ,за еднократната http://www.econ.bg/content/files//29.doc

# 545
  • Стара Загора
Здравейте и от мен.  Питах преди няколко дни, ама никой не ми отговори.какви помощи се получават при раждане на близнаци, ако майката е осигурена. Аз знам за :
1. Еднократна помощ в размер на 1200 лв. ( 2 х 600 ) като за второ и трето дете. А ако не са близнаци , а едно дете помощта е 250 лв.
2. Помощ за отглеждане на дете/деца в размер на 2400 лв. ( 2 х 1200 за всяко дете)
3. Детски надбавки - мисля че 100 лв. или 105 лв. за близнаци
Тези три помощи независимо една от друга ли се получават? Има ли някакви условия, на които трябва да отговаряш - сключен брак например?

Питам ви, защото вчера говорих с две майки - едната има близнаци и твърди, че е взела само тези 1200 лв. ( 2х600) . Въобще незнаеше за какви 2400 става въпрос и ми каза, че нямало такова нещо. Децата й са вече на 7 месеца. А другата майка е взела 250 лв. за първо дете и нищо повече.   

# 546
Здравейте, искам да ви попитам следноно нещо: в какъв срок работодателя ми трябва да подаде болничните ми /за м. Юни/, и ако не спази този срок към кого трябва да се обърна, освен болничните и отпуската има ли друга "вратичка" в КТ, която да използвам за отсъствие от работа при положение, че работодателя ми е писмено уведомен за бременността ми?
И освен това /понеже съм зле с математиката/ при положение, че съм осигурявана от януари до май на 285лв и декември на 279, и сега изляза в постоянен болничен до раждането, какво майчинство ще получавам. Благодаря ви предварително   bouquet

# 547
Elfita, много ти благодаря за отговора! Винаги помагаш!  Hug  Hug  Hug

# 548
  • Майничка
Здравейте, искам да ви попитам следноно нещо: в какъв срок работодателя ми трябва да подаде болничните ми /за м. Юни/, и ако не спази този срок към кого трябва да се обърна, освен болничните и отпуската има ли друга "вратичка" в КТ, която да използвам за отсъствие от работа при положение, че работодателя ми е писмено уведомен за бременността ми?
И освен това /понеже съм зле с математиката/ при положение, че съм осигурявана от януари до май на 285лв и декември на 279, и сега изляза в постоянен болничен до раждането, какво майчинство ще получавам. Благодаря ви предварително   bouquet

1. Най-късно 1 ден след начисляване на осигуровките за юни,т.е., в най-лошия случай до 1 август. Към Инспекцията по труда.

2. Не. Само това:
Чл. 157.
(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.

3. А терминът е?

Здравейте и от мен.  Питах преди няколко дни, ама никой не ми отговори.какви помощи се получават при раждане на близнаци, ако майката е осигурена. Аз знам за :
1. Еднократна помощ в размер на 1200 лв. ( 2 х 600 ) като за второ и трето дете. А ако не са близнаци , а едно дете помощта е 250 лв.
2. Помощ за отглеждане на дете/деца в размер на 2400 лв. ( 2 х 1200 за всяко дете)
3. Детски надбавки - мисля че 100 лв. или 105 лв. за близнаци
Тези три помощи независимо една от друга ли се получават? Има ли някакви условия, на които трябва да отговаряш - сключен брак например? ...

1. Ако един от близнаците е второ дете - да. Ако са трето и четвърто- 2х250лв.
2. Да.
3. 105 лв.общо, ако отговаряте на условие за доход до 350лв. на член от семейството.

Независими са, само детските надбавки са с условие.

Последна редакция: сб, 17 юли 2010, 22:05 от gargamela

# 549
Терминът ми е 08.02.2011
Благодаря за бързия отговор Peace

П.П: Само да кажа, че болничен най- вероятно ще ползвам от началото на август, ако има някакво значение.

# 550
  • Майничка
Терминът ми е 08.02.2011
Благодаря за бързия отговор Peace

П.П: Само да кажа, че болничен най- вероятно ще ползвам от началото на август, ако има някакво значение.

Около 224.86лв., ако юни и юли са като януари-май.

# 551
  • Стара Загора
Благодаря за отговора.
А тази моя приятелка може ли сега да си вземе тези 1200 лв. , защото тя е взела само 250 еднократно за раждане. Детето е на 5 месеца. Нямат брак с бащата.

# 552
  • Майничка
Благодаря за отговора.
А тази моя приятелка може ли сега да си вземе тези 1200 лв. , защото тя е взела само 250 еднократно за раждане. Детето е на 5 месеца. Нямат брак с бащата.

Нещо не разбрах - тя едно дете ли има или близнаци? Тези 1200 са само за близнаци.

# 553
  • Стара Загора
Едно дете има, значи няма такава помощ за нея. Вече разбрах. Благодаря за отговорите.

# 554
zdr iskam ako moje nqkoi da mi pomogne da zadam edin vapros v bolni4en sam ot 3 mesec na bremennosta imam godina i malko staj nazad i me osigurqvat na 550 bruto iskam da znam kolko mai4instvo 6te vzimam kazaha mi 4e ot 550 bolni4ni sega vzimam 440 i posle ot tezi 440 6te vzimam 90% taka li e blagodarq predvaritelno

---------------
Пишете на кирилица.

Последна редакция: нд, 18 юли 2010, 16:00 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт