Майчинството счетоводно - 31

• 35 817
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
Имам следния проблем:
Бременна съм и имам 7-дневен болничен, написан на 7 юли и продължен с 30-дневен, считано от 14 юли. В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете и доколкото разбрах болничният прекъсва неплатения отпуск.
Проблемът е в това, че фирмата ни временно е без счетоводителка - старата уволнена, още няма нова. Според шефа няма на кого да предам този болничен. /болничния може да се предаде на шефа.Въпросът ми е има ли срок, в който той трябва да бъде предаден срока е до два дни да се информира работодателя или да се представи болничния. Ако мислиш, че може на устна договорка да разчиташ - добре, ако не нека той ти го приеме.и мога ли аз сама да си го представя в НОИ или трябва на всяка цена това да стане чрез фирмата?можеш да си го занесеш, но чрез фирмата. От там трябва да ти подпечатат 2 бр. придружително писмо

Друг въпрос: имам уговорка с шефа през август да бъда назначена за един месец (45-дневният ми болничен преди раждане трябва да бъде издаден на 12 септември). Обаче ако все още няма счетоводител как да стане назначаването ми - моля ви за някакви идеи как да постъпя, мога ли да платя на някой, който да ми оформи документите за назначаването и да ги предам на работодателя или кое е най-адекватното поведение в случая?нали и сега си назначена?

Здравейте на всички,
току що разбрах че съм бременна и бих се радвала ако може някой да ми даде съвет.
До сега се рових из форума за да ми се изяснят някои неща но в главата ми е вече пълна каша.
Работя в частна фирма от 4 месеца в която ме осигуряват на 4 часа за да си спестят пари от осигуровки. Преди това бях без работа 8 месеца но общият ми трудов стаж е над 5 години така че както разбрах от форума имам право на платено майчинство 2 години по 240лв. на месец. Но мен ме интересува друго: понеже работя като барман в един бар и се налага да излезна в болнични, защото няма как да стоя на тоя пушек и да вдигам тежките каси с бира, та колко ще са ми болничните на месец  80% от брутното, на което те осигуряват, но не повече от нетното. След това при болничния за бременност ти е гарантирана МРЗ.И понеже сега съм в началото на втория месец дали ще мога да бъда в болнични до края?можеш да ползваш до 180 дни без прекъсване- последно бях в болнични 2005г. за 3 седмици което предполагам не се смята.

# 646
Благодаря за отговора на Viva123
А може ли някой да ми отговори малко по подробно, защото аз фишове не получавам и незнам колко ми е брутото и нетото. 

# 647
  • Пловдив
Благодаря за отговора на Viva123
А може ли някой да ми отговори малко по подробно, защото аз фишове не получавам и незнам колко ми е брутото и нетото. 

ами най-лесно е да си погледнеш трудовия договор или
извади си пик код и виж на сайта на НОИ колко ти е брутото
после с този калкулатор сметни нетото http://www.kik-info.com/calculators/payroll_bruto.php
обикновения болничен ще е малко пари,защото си на 4 часа и те осиг на малко,поне така предполагам

# 648
ОК, погледнах трудовия и там пише че ме осигуряват на 168лв. което предполагам значи че болничния ми ще е около 134лв. Но не се ли смяташе средната сума за последните 6 месеца или 12 при изчисляването на болничния newsm78 . Но аз като седя и си мисля излиза че ако бях безработна и ме назначат фиктивно в някоя фирма щях да взимам по големи болнични отколкото като работеща на 4 часа Shocked

# 649
  • Пловдив
излиза че ако бях безработна и ме назначат фиктивно в някоя фирма щях да взимам по големи болнични отколкото като работеща на 4 часа Shocked
да,така е

базата за обикновения болничен ти е 6 м назад т.е 4*168+2*240 лв.грубо болничния ще е 160-170 лв

# 650
  • София
Здравейте, имам един въпрос : чух, че  болничен по майчинство може да се издава от един лекар за не повече от 75 дена. Ако болничния е по-дълъг, то той трябва да бъде издаден от лекарска комисия. Има ли нещо такова? Става въпрос за болничен, издаван от първите месеци на бремеността, не такъв, преди раждане.  Rolling Eyes

# 651
  • Пловдив
kashmir  ,лекар еднолично може да ти издаде до 7 дни.От там нататък те предлага за лекарска комисия.Т.е първо 7 дни и след това 30 дни от комисия и после пак 30 дни и така .Между болничните от 30 дни от комисия не трябва да има прекъсване

# 652
  • София
Благодаря за бързия отговор!   bouquet

# 653
Май нямам друг вариант освен да говоря с шефката да ме пусне на 8 часа и да си доплащам осигуровките. До колкото знам според нейните думи аз съм и струвала около 80лв. на месец ( ако не ме е метнала де) - и предполагам че и аз ще трябва да и давам още 80 за останалите 4 часа - офф то май няма да ми остане нищо от заплатата  newsm12
Ейййййй тая BG няма да се оправи  smile3518

# 654
Здравейте, имам един въпрос : чух, че  болничен по майчинство може да се издава от един лекар за не повече от 75 дена. Ако болничния е по-дълъг, то той трябва да бъде издаден от лекарска комисия. Има ли нещо такова? Става въпрос за болничен, издаван от първите месеци на бремеността, не такъв, преди раждане.  Rolling Eyes
По новата Наредба за медицинска експертиза еднолично могат да се издават болнични до 14 дни. Слд това с комисия и след 6 мес. от ТЕЛК.

# 655

Имам следния проблем:
Бременна съм и имам 7-дневен болничен, написан на 7 юли и продължен с 30-дневен, считано от 14 юли. В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете и доколкото разбрах болничният прекъсва неплатения отпуск... имам уговорка с шефа през август да бъда назначена за един месец (45-дневният ми болничен преди раждане трябва да бъде издаден на 12 септември). Обаче ако все още няма счетоводител как да стане назначаването ми - моля ви за някакви идеи как да постъпя, мога ли да платя на някой, който да ми оформи документите за назначаването и да ги предам на работодателя или кое е най-адекватното поведение в случая?нали и сега си назначена?

Тоест когато ми изтече неплатеното майчинство (6 месеца) и болничния, автоматично ще се водя на работа, така ли? Има ли нужда от някакво документално уреждане на връщането ми на работа - договор, анекс, молба за постъпване (връщане от неплатен). Моля, разяснете как стои въпросът законово и какво трябва да направя, за да не загубя правото си на майчинство?

# 656
  • Пловдив
аз имам следния въпрос,значи след навършване на 2 г. на малкия -на 06.05.2009 счетоводителката на свекърва ми ме писа в неплатен отпуск,за да може само здравни да внасям,обаче тя ме води на такъв цяла една година -до -06.05.2010.
А навсякъде чета че може само 6 месеца.
от 06.05.2010 започнах пак да си внасям вноски върху 360лв,
бременна съм вече края на 6 месец,термина ми е ноември и се чудя ще получа ли накрая обезщетение за майчинство?

# 657
Тоест когато ми изтече неплатеното майчинство (6 месеца) и болничния, автоматично ще се водя на работа, така ли? даИма ли нужда от някакво документално уреждане на връщането ми на работа - договор, анекс, молба за постъпване (връщане от неплатен) не. Моля, разяснете как стои въпросът законово и какво трябва да направя, за да не загубя правото си на майчинство?
Можеш да си взимаш блнични за рискова бременност до 45-те дни. Няма да е необходимо да ходиш на работа. Важното е до 12.09 да не те съкратят. Това зависи от шефа. Ти обаче ако писмено си го уведомила, че си бременна си защитена. Предполагам, че болничните са за проблеми с бременността, което означава, че той е уведомен.

# 658
Здравейте момичета!
Имам няколко въпроса-бременна съм с близнаци и от 7ма г.с имам проблеми и съм болничен който ми се издава и продължават да го издават от клиника Щерев.Преди това през годината имам и друг болничен той влиза ли в тези 180 дни?Мислех да се върна на работа,но вчера д-та откри че имам скъсена шийка и трябва да лежа и евентуално ще ми се прави серклаж.
Притеснено ми е че ще надхвърля тези 180 дни и не знам какво да правя.
Благодаря Ви предварително

# 659
Здравейте момичета!
Имам няколко въпроса-бременна съм с близнаци и от 7ма г.с имам проблеми и съм болничен който ми се издава и продължават да го издават от клиника Щерев.Преди това през годината имам и друг болничен той влиза ли в тези 180 дни?Мислех да се върна на работа,но вчера д-та откри че имам скъсена шийка и трябва да лежа и евентуално ще ми се прави серклаж.
Притеснено ми е че ще надхвърля тези 180 дни и не знам какво да правя.
Благодаря Ви предварително
Можеш да си пуснеш отпуск или да се явиш на ТЕЛК.180 дни се броят без прекъсване.

Общи условия

Активация на акаунт