Майчинството счетоводно - 31

• 35 762
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте,
имам два въпроса:
първият е относно писменото уведомление до работодателя за бременост-откъде се издава от личният лекар или от АГ,който наблюдава бремеността?Аз съм го уведомила, но не писменно Rolling Eyes
Вторият въпрос е, в случай,че се наложи да се ползват 180дни който са без прекъсване по време на бременност те влизат ли в тези който се ползват за общо заболяване(40дни за цялата година)?
Предварително благодаря!!!
1. Може и от личния и от наблюдаващия АГ.
2. Тези болнични за рискова бременност се водят за общо заболяване. 40дни за една година е ограничението за еднолично издадени болнични. Можеш да ползваш 180 дни болнични за проблемна бременност без прекъсване. Ако имаш през годината други болнични те не влияят освен ако нямаш 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването. Тогава трябва да се явиш на ТЕЛК.

Здравейте,имам един въпрос.Като си подавам документите за детски(става въпрос за утре),за кои месеци гледат доходите,по -точно от кои до кои месец връщат назад(от юни или от юли ).Благодаря ви предварително за отговора.
Ако подаваш през юли дохода е м.Юли 2009 - м. Юни 2010

Привет и от мен, момичета!
Септември месец ми предстои да започна работа. Детето ми ве4е е навършило годинка(на 01.07) и сега ве4е взимам 240лв., маичинство. Искам да прехвърля майчинството на майка ми. Знаете ли каква е процедурата по прехвърлянето и дали тя ще взима 240 лв. или половината -120лв, защото съм чувала такива версии.
Благодаря ви предварително!
Майка ти ще взима 240лв ако прехвърлиш майчинството. Тя трябва да е осигурена към датата на прехвърляне. Ти подаваш приложение 12 за спиране на майчинството. Тя подава приложение 3 с копие на акта за раждане и молба за ползване на отпуск по чл. 164, ал.3 от КТ.

# 691
Момичета ако искам да се осигурявам допълнително на втори трудов договор във фирмата на мъжа ми за още да кажем 1000 лева колко трябва да е вноската на месец, ако забременея в момента и той ме осигурява 9 месеца но излизам в болнични през това време ще се вземат ли впредвид тези допълнителни вноски при определяне на майчинството.
Благодаря Ви предварително  bouquet
Около 450лв. Ако искаш този доход да се вземе при изчисляване на майчинството е необходимо поне 6 мес. да внасяш и после да излизаш в болнични. Иначе няма да участва във формирането на майчинството.

# 692
  • софия
Viva_123 Благодаря ти много че отделяш от времето си за да ни отговориш.
Ако съм те разбрала правилно през тези 6м не мога да излизам в болнични newsm78, и ако са по малко да кажем съм внасяла 4м няма ли да се вземат впредвид. Дали си заслужава такава стъпка Thinking

# 693
Здравейте,искам да ви попитам мога ли да изляза в болничен веднага след като са ме назначили на работа.Имам около 5г. тр.стаж.

Да, но трябва да имате поне един отработен ден, за да влезе в сила договорът.
А ще се отрази ли по някакъв начин на майчинството.Имам около 5месеца назад без прекъсване,а преди това не работех няколко.

За база при изчисление на болничния се вземат 6м.назад, така че не е е зле да отработите 1 месец (календарен), за да си вдигнете обезщетението. За месеците в болнични през 410-те дни ще се вземе базата, на която е изчислено обезщетението за болнични.
Благодаря много.Стига,че ви има да ни обяснявате на по прост език.

# 694
Viva_123 Благодаря ти много че отделяш от времето си за да ни отговориш.
Ако съм те разбрала правилно през тези 6м не мога да излизам в болнични newsm78, и ако са по малко да кажем съм внасяла 4м няма ли да се вземат впредвид. Дали си заслужава такава стъпка Thinking
Можеш да излизаш в болнични и през тези 6 мес. Тогава обаче в дохода за майчинство няма да се взима предвид 1000лв. а базата, от която е изчислен болничния за проблемна бременност. Ако си внасяла 4 мес. ще се вземат. Дали има ефект зависи от това през другите 2 мес. на какво си се осигурявала.

# 695
  • sofia
Здравейте искам да попитам нещо и ще съм ви много благодарна ако ми отговорите.
На 4 януари ми е била последната менструация, което ще рече , че термина ми е на 11 октомври.45 дневния отпуск трябва да започне на 27 август ако смятам правилно.Губят ли ми се високите осигуровки за Август заради тези 3 дни от 27 до 1 и ако се губят има ли вариант да ми се пусне отпуската от 1.септември. или вариант да си запазя високите осигуровки,които да ми се включват после при изчисляване на майчинството.Дано да сте ме разбрали.Ще съм ви много благодарна.

# 696
  • Пловдив
.Губят ли ми се високите осигуровки за Август заради тези 3 дни от 27 до 1 .

да,губиш целия август-говори с лекаря да ти издаде 45 дневния от 1 септември или да работиш тези 3 дни и да ти издаде остатъка от 45 дневния от 1 септември.
последното е напълно възможно просто се явяваш за 45 дневен на 1 септември като носиш бележка от работодателя,че си работила от 27 до 30.ще загубиш тези 3 дни и ще ползваш 42 вместо 45,но си струва

# 697
  • sofia
Elfita Много ти благодаря.Аз не смятам да почивам 45 дни а ако всичко е наред само около 10 от 1 октомври.Тоест трябва да взема бележка от работодателя , който всъщност е баща ми и смяташ , че нямя да има проблем.Отивам на 1. септември с бележка от него или счетоводителката примерно, че съм работила, представям я на личната лекарка и всичко е ОК.Дано правилно да съм разбрала.

# 698
  • Пловдив
да,няма да има проблем да вземеш остатък от 45 дневния от 1 септември,но губиш тези 3 дни

НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА

Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;

2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.
(2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск по бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:
1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;
2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането;
3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната
[/b]

# 699
  • sofia
Много ти благодаря

# 700
  • Варна
В момента съм в неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години, но мисля да го прекъсна за да си ползвам платения отпуск за 2008 и 2009 година заради промените в КТ. Но преди това ми се иска да си актуализирам заплатата. Въпроса ми е следния: Ако заплатата ми е 1000лв. и аз работя 10 дни (ще получа 500лв.) колко ще ми платят за 1 цял месец платен отпуск?

# 701
Здравейте  bouquet,
Имам следното питане:
Мъжът ми напусна работа на 14.07. и има общо девет работни дни за месец юли...Днес му дадоха документите и бележката за брутните доходи по месеци и имам чувството че са объркали нещо за месец юли по-конкретно. По месеци са както следва:
март - 11 работни дни - 162,50 лв.
април - 20 работни дни - 325 лв.
май - 19 работни дни - 325 лв.
юни - 22 работни дни -325 лв.
юли - 9 работни дни - 236,36 лв.
Как е възможно брутното за 9 дни да е 236 лв, а за 11 (през март) - 162. От горе на всичко първо му дадоха грешно удостоверение - за 22 работни дни през юли и доход от около 428 лв #Crazy. След като мъжът ми отиде да се разправя му го промениха на 236 лв. Мисля си че пак е сбъркан и че може да не съвпадне с дохода който ще излезе в НОИ за юли месец, а ми е важно, тъй като от другия месец искам да подам молба-декларация за детски и се притеснявам да не ме върнат.
Моля Ви за мнение и съвет  bouquet

Пропуснах да кажа че и този доход от 236 лв. ме устройва за детски, но се притеснявам ако са го объркали днес и реално внесат осигуровки на съвсем друга сума за юли, т.е. се разминат дали няма да ми направят проблем от социалното...

# 702
  • Майничка
В момента съм в неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години, но мисля да го прекъсна за да си ползвам платения отпуск за 2008 и 2009 година заради промените в КТ. Но преди това ми се иска да си актуализирам заплатата. Въпроса ми е следния: Ако заплатата ми е 1000лв. и аз работя 10 дни (ще получа 500лв.) колко ще ми платят за 1 цял месец платен отпуск?

Връщате се на работа на 18.08., отработвате 10 дни и от 1.09. излизате в отпуск - ще получите 1000лв. за септември.

# 703
Здравейте,извинявам се предварително ако това вече е коментирано.
Бременна съм 26 г.с.Почти от началото на бременността ползвам болнични.Последните два болнични са ми по 20 дена издавани от АГ,което ми води консултациите.Но днес ме уведоми,че следващ болничен няма как да издаде той  и или ще трябва да лежа в болница или да се върна на работа за няколко дни.Освен това изчислявайки ползваните дни до момента,няма  да ми достигне 1 ден от 180,преди да изляза в 45 дни преди раждане.Ако си пусна платен отпуск за няколко дена,ще окаже ли някакво влияние на размера на майчинството?Или какво бихте ме посъветвали да няправя в този случай.Предварително благодаря  bouquet

# 704
Здравейте,бих искала да попитам дали при прекъсване на отпуска за отглеждане на дете до 2 години и връщане на работа на 4-часов работен ден имам право на120 лв.обещетение .Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт