Майчинството счетоводно - 31

• 35 753
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Хайде,пак опрях до вас Hug
След разговор със счетоводителя ми,ми беше казано,че 1-во ще трябва да си взема натрупания платен отпуск и след това,ако се налага още и неплатен(на болбата трябвало да пише,че детето ми не е настанено в държавно детско заведение)и съм имала право на 2 месеца неплатен Thinking.Нали бяха 6месеца Thinking

Въпросът ми е,има ли значение,дали детето е в градина или не за ползването на тези 6месеца?

# 721
  • Пловдив
Въпросът ми е,има ли значение,дали детето е в градина или не за ползването на тези 6месеца?

не,няма значение-имаш 6 м неплатен и детето може да ходи на ясла през това време

# 722
  • София
Elfita ,благодаря ти за бързото включване Hug
Би ли ми казала,кой член или там каквото е-да и го цитирам,пък тя да си го чете,щото много ме ядоса ooooh!

# 723
  • Пловдив
Би ли ми казала,кой член или там каквото е-да и го цитирам,пък тя да си го чете,щото много ме ядоса ooooh!

КТ

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст
.

яслата и градината не са заведения на пълна държавна издръжка

Наредба за работното време, почивките и отпуските

Чл. 49. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя) най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят незабавно го уведомява писмено за това.

не могат да ти откажат неплатения отпуск

# 724
  • София
Благодаря ти Heart Eyes

# 725
  • Русе
Здравейте! Извинявам се предварително, ако въпросът ми е бил задаван вече, но не можах да изчета всичко. Дъщеря ми започва ясла от 20.09 и няма да е навършила 2г. Знам, че трябва да се върна на работа и да ми спрат майчинството. Въпросът ми е: Какъв е срокът за връщане на работа след приемане на детето на ясла? Трябва ли да е на същия ден / т.е. 20.09/ или има някакъв гратисен период / 3 дни, 7 дни, и т.н./? Благодаря предварително!

# 726
  • София
Сега се загледах в 1-вата страничка и по-точно в това:
-   справка за това на какви суми са ви осигурявали –
е-услуги - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

защо са толкова различни сумите Shocked
примерно за месец 1,2,3 са еднакви за 4-ти месец различна,за 5 пак различна,някой месеци ги има по 2 пъти(сигурно това е болничен)но и да ги събера пак не се получава ooooh!

# 727
  • Пловдив
Здравейте! Извинявам се предварително, ако въпросът ми е бил задаван вече, но не можах да изчета всичко. Дъщеря ми започва ясла от 20.09 и няма да е навършила 2г. Знам, че трябва да се върна на работа и да ми спрат майчинството. Въпросът ми е: Какъв е срокът за връщане на работа след приемане на детето на ясла? Трябва ли да е на същия ден / т.е. 20.09/ или има някакъв гратисен период / 3 дни, 7 дни, и т.н./? Благодаря предварително!

няма гратисен период-връщаш се от деня,в който детето тръгва на ясла.за адаптационния период си пусни платен отпуск
до 2 г на детето ще взимаш +120 лв-попълни прил 4 и  го дай на счети

kali-76 ,месеците,които имат по два реда си ползвала болничен,да.Какво трябва да се получи при събирането

# 728
Здравейте! Понеже няма да мога да се върна на предишната си работа заради работното време (знам, че по закон трябва да ми го променят, но знам, че или ще напусна "доброволно" или ще намерят начин за дисциплинарно уволнение ...) ме интересува могат ли да ми откажат през 2011 платен отпуск за 2009 и 2010 (аз знам че не могат де, но нали се готвят промени свързани с отпуските - да не ми отпадне правото на платен отпуск?) и сигурно ли е, че ще имам време да реагирам - в смисъл - 10 работни дни, през които да съм подала молба за неплатен отпуск?

Да уточня, че от 2009 нямам 10 дни отпуск (имам 8-9 мисля ...).

Питам, защото договорът ми е с 3 месечен срок на предизвестие.

# 729
  • София
Elfita ,това е примерно за 2008г.,когато Юни месец съм излязла в отпуск по майчинство:
Месец:    Осигурен за:    Дни в осигуряване /раб.дни/:    Осиг. доход /лв./:
1    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    593.35
1    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       21.12

2    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    622.80
3    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    625.20
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    709.56
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    729.40
6    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    28.57
6    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       600.87

7    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    23    0.00
7    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       691.00

8    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       630.92
8    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    0.00

9    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    0.00
9    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       630.92

10    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       690.99
10    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    23    0.00

11    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       600.88
11    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    0.00

12    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    0.00
12    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       600.88

след което,нещата продължават по същия начин до Юли месец 2009г.и след това до момента имам само 0.00 Shocked

# 730
  • Пловдив
след което,нещата продължават по същия начин до Юли месец 2009г.и след това до момента имам само 0.00 Shocked

ами така трябва да е
няма нищо ненормално в социалното ти осиг

# 731
Здравейте!
Имам нужда от съвет - надявам се да можете да ми помогнете. В момента ползвам 410-те дни за отглеждане на дете. Получих предложение за нова работа, но условието е да си прекратя майчинството и да започна веднага. Въпросът ми е ако нещо не се получи дали мога отново да изляза в майчинство и дали губя парите за останалите до 410 дни докато работя. Дано да съм била ясна. Благодаря Ви предварително!

# 732
  • София

ами така трябва да е
няма нищо ненормално в социалното ти осиг
ами...щом казваш Peace
незнам,обърка ме това че един път са 630,после пак 630,после 600,после 690 newsm78

а,защо 2-рата година от майчинството имам 0-чки?

# 733
  • София
Здравейте,
имам два въпроса:
първият е относно писменото уведомление до работодателя за бременост-откъде се издава от личният лекар или от АГ,който наблюдава бремеността?Аз съм го уведомила, но не писменно Rolling Eyes
Вторият въпрос е, в случай,че се наложи да се ползват 180дни който са без прекъсване по време на бременност те влизат ли в тези който се ползват за общо заболяване(40дни за цялата година)?
Предварително благодаря!!!
1. Може и от личния и от наблюдаващия АГ.
2. Тези болнични за рискова бременност се водят за общо заболяване. 40дни за една година е ограничението за еднолично издадени болнични. Можеш да ползваш 180 дни болнични за проблемна бременност без прекъсване. Ако имаш през годината други болнични те не влияят освен ако нямаш 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването. Тогава трябва да се явиш на ТЕЛК.

Благодаря за бързият и изчерпателен отговор Hug
Поздрави и всичко най-добро! Grinning

# 734
Здравейте, мами. Имам следния въпрос:
В момента съм по майчинство. Малката тръгва на ясла от Септември. Аз ще започна работа на друго място. При напускането ми от сегашната работа (прекрътяването на трудовия договор), за тези 2 години имам да вземам годишен отпуск 22работни дни/ година по КТ нали? След като през тези 2год. намам работни дни във фирмата, може ли да кажат, че няма да ми ги изплатят...и как се процедира в такава ситуация?

Общи условия

Активация на акаунт