Защо така, де хора?

• 12 271
  • 187
  •   1
Отговори
# 60
Два пъти са ми разбивали колата,случваше се пред дома ми в центъра,така е не се разбра кой е.През ден влизам в циганската махала в Пловдив-Столипиново с колата.Нямам такава кофти случка,даже съм оставяла вратите отворени и аз влизам в някоя къща,а отвън ми пазят колата(социален работник съм и затова ми се налага да ходя в "махалата").Много готини има между тях,както и много боклуци между нас.

# 61
Питаш що. Ми щото българинът е расист и изпитва омраза към цигани, турци, араби, цветнокожи и т.н. А и няма самоуважение само да си мисли, ами и се произнася звучно на глас. Затова и партията на Волен се радва на успех, понеже омразата на расова основа е важен компонент от българската "култура".
Трагично е.

# 62
Франческа Салиери,
 на мен ми е по-интересно друго...

Какво стана след като "нежеланите" посетители на детската площадка си заминах и  ти връчиха дезинфектанта?

# 63
Питаш що. Ми щото българинът е расист и изпитва омраза към цигани, турци, араби, цветнокожи и т.н. А и няма самоуважение само да си мисли, ами и се произнася звучно на глас. Затова и партията на Волен се радва на успех, понеже омразата на расова основа е важен компонент от българската "култура".
Трагично е.

Българинът много обича да прави обобщения. И най-много обича да плюе по себе си. Българинът не е расист, а е изпатил от цигани, за които няма работа, няма закони. На българина му е омръзнало да ги издържа, а те за го крадат.  И накрая като последен изход му остава партията на Волен.

# 64
  • София
Трещерица Права си, че обичаме да плюем по себе си, но има нещо друго. Въпросните цигани, от които сме изпатили не са били такива преди. Да не забравяме, че именно ние ги затворихме в панели и решихме повече да не са номади, а да станат като нас. Е, те отказват, а и не знаят как да го направят и виждаш резултатите. Къде са циганите познати като страхотни музиканти и веселяци, пътуващи с панаирите? И сега някой прави ли нещо по въпроса? Не. Единствено им плащат тока, за да не се разсърдят и след изборите ги забравят. Трябва да се направи нещо по- сериозно по въпроса за интеграция на маргиналите като цяло, защото има много групи маргинали, които не са цигани. Расизма наистина няма да помогне.

# 65
Така е, Бояна, много неща са сбъркани и много трябва да се поправят. Като стане дума за това, винаги си спомням онзи български филм, на който естествено не помня името - как попът, равинът и ходжата играеха карти. И какво стана нататък.
Но не ми казвай, че за негрите в САЩ е било лесно да се впишат.

# 66
  • София
Но не ми казвай, че за негрите в САЩ е било лесно да се впишат.
Не е било лесно. Даже и още не е станало. Там все още има доста расисти. mystic може да ти разкаже как е във Франция. Там, пък са докарали много хора от колониите, защото е липсвала работна ръка, а повечето от тези хора сега са ненужни и безработни, младежите като се ядосат палят коли по предградията.

И разсизЪма не сме го изобретили ние. Laughing

# 67
Франческа Салиери,
 на мен ми е по-интересно друго...

Какво стана след като "нежеланите" посетители на детската площадка си заминах и  ти връчиха дезинфектанта?

Отказах го, благодарих и обясних, че нужда от него нямам, който има да го ползва.

Кифлата, аз не приемам всички хора за равни, чак толкова широко скроена не съм, но приемам добрите примери.
А дали ти звучи измислено, си и е твоя работа.

# 68
Много ми хареса това мнение:
Българинът много обича да прави обобщения. И най-много обича да плюе по себе си. Българинът не е расист, а е изпатил от цигани, за които няма работа, няма закони. На българина му е омръзнало да ги издържа, а те за го крадат.  И накрая като последен изход му остава партията на Волен.

И макар че се опитвам да не обобщавам и смело казвам, че не съм расист, "добрите" примери, които аз съм срещала, се броят на пръстите на едната ми ръка.
Сетих се за темата за осиновяването и как сума народ там твърдеше, че няма значение каква "раса" е детето. Е, да, ама действителността е друга.
Всъщност опитвам се никога от пръв поглед да не определям хората. Срещала съм цигани/роми, които са ми вземали акъла - колко морални са, какви здрави семейства имат, как уважават родителите си, съпруз/гите си, колко чисти са и т.н.
Но, както казах - тези примери са доста по-малко от онези, които оставят горчив вкус в устата ти, при които си излъган, измамен, окраден и т.н.

# 69
Кифлата, аз не приемам всички хора за равни, чак толкова широко скроена не съм, но приемам добрите примери.
А дали ти звучи измислено, си и е твоя работа.
Точно това имах предвид, изказванията ти са дискриминационни и расистки и не разбирам, защо приемаш явната дискриминация демонстрирана от теб, но осъждаш проявената  от другите. По отношение равенството, погледни чл.1 на тази Всеобща декларация за правата на човека.

# 70
Още веднъж изказвам дълбокото си съжаление, че темата попадна в Клюкарника.

# 71
Значи от 6 месеца не бях влизала във форума и това беше темата на която попаднах първо  Mr. Green

Темата е много деликатна. Различни съдби, различни нива на всекидневие, опит с малцинствата и най-вече на расизъм. Расизмът не е да хванеш някой и да го обгазиш, а започва от най-обикновена неприязън. Когато тази неприязън стане систематична към този определен "вид" хора, то това е расизъм.
В България аз не познавам човек, който да не плюе срещу циганите. Мои приятели, мои учители от едно време, доктори на науките, до магазинерката, която псува по много бременна циганка понеже и липсваха няколко стотинки. Говорила съм на маса с най-добрите ми приятели защо така, откъде идва тази омраза, която лично мен ме потресава. Всички ми аргументират като Трещерица. Демек е отговор на тяхната провокация, резултат на циганския мързел, крадливост и мръсотия.
Ама моля ви се, не е чак толкова просто.
Това е сериозен проблем, да. Казах вече, че е деликатно да обсъждаме, но само да довърша;
Омразата поражда омраза и насилието поражда насилие. Докато българите гледат с гнус и унижение по малцинствата, то каквато и да е политика не би променила нещата.

Бояна е писала по-горе за липсата на правилна интеграционна политика. И да, това в целия свят липсва. Но и затова посмях да твърдя, че българите са много, много расисти, понеже познавам ( а и живея в страна с много имигранти ) различни страни и хора и толкова расова дискриминация като в нашата малка родина не съм срещала досега. И пак да кажа, че ми е много тъжно.

# 72
  • София
И пак да кажа, че ми е много тъжно.
Не тъгувай. Расистите и всички други "исти" се чувстват най- зле от другата страна, а и най- лесно сами се поставят там при среща с по- готини етноси и народи /пак по-готини според техните представи/. На това се основава и прословутото ни гостоприемство при среща с чужденци. Mr. Green Както и репликата "да не се излагаме пред чужденците /света, Европа, Космоса, Вселената и прочее/" Никой не би могъл да третира другите по начин различен от онзи, по който третира себе си.

# 73
Бояна, взимаш ми думите от устата, по-добре едва ли бих го казала.
Била съм в моята младост с французи в Бг. Ми навсякъде чувах " кви са тия? Французи? Гадни франсета." Моите хора ме карат да превеждам. Аз, със сключени вежди им викам " казват ви здравей" и моите хора се усмихват учтиво... и така винаги. Или обратното - невероятна гостоприемност, ама някак си преувеличена, така че човек да се чувства странно...
А от 7 години съм женена за германец, та в Бг. всички пък му се подмазват, ама до припадък, чак на мен ми става зле, аха-аха и ще припадна. Това не е нормално.
Овчедушието е типична българска черта. Пак тъжно.

А може би и универсална. ( овчедушието )

Ние хората, може би сме нещо наистина сбъркани някъде.

# 74
Малко на библейски го докарваш - Като ти ударят едната буза, дай си и другата. Или ако имаш две ризи, дай едната на циганина, другата той сам ще си я открадне.
Аз мисля, че точно това е расизъм - да се отнасяш към различните хора различно.  Аз се отнасям еднакво.  Т.е. това, че е циганин не е оправдание. Както и това, че е французин. Е, но тях им позволявам да говорят на френски, но предпочитам да знаят поне английски.  

За каква омраза говориш - все едно да мразя хлебарките.

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 08:44 от Трещерица

Общи условия

Активация на акаунт