Защо така, де хора?

• 12 266
  • 187
  •   1
Отговори
# 150
Да, тези влизат в категорията на "уж" интелигентните хора. Както и многото българи, които обичат да плюят по страната си.

# 151
Трябва да спрем да ги третираме като малцинство, а да бъдат принудени да учат, работят и да си плащат тока Wink

Е кои сме тези 'ние' дето трябвало да ги принуждаваме да правят това или онова?
Кой ти е дал право на тебе лично да преценяваш кой с какви заложби се е родил?
Ето, в Западна Европа точно така говорят за тебе: ами те са си българи, така са се родили, мързеливи, все гледат да те измамят, затова и държавата им корумпирана. Трябва да ги научим (ние западняците) да спазват законите, пък тогава да им помагаме. Хайде сега старай се да им доказваш обратното.
Това, което пишете, е чиста проба расизъм.

Мда, права си, никой не ми дал право да прецценявам заложбите на хората, аз затова и не го правя. Но като човек, който спазва законите и си плаща сметките и данъците, имам право да имам проблем с хора и то цяла общност, които не го правят. Къде видя расизъм у желанието ми циганите да бъдат интегрираи и да спазват законите? И като не го правят да понасят съответните последици?!

# 152
  • София
Неплащането на данъци и антебактериалният гел нямат много общо... Ако разбереш, че твоя приятелка (бяла) не си плаща данъците, какво ще направиш? Ще си кажеш, че не е твоя работа, може би дискретно ще й намекнеш, а ако си мнооого принципна, ще спреш да контактуваш с нея. Но дали ще поискаш да чистиш ръцете на детето си, ако случайно се заиграе с нейното? Схващаш ли разликата?

# 153
Неплащането на данъци и антебактериалният гел нямат много общо... Ако разбереш, че твоя приятелка (бяла) не си плаща данъците, какво ще направиш? Ще си кажеш, че не е твоя работа, може би дискретно ще й намекнеш, а ако си мнооого принципна, ще спреш да контактуваш с нея. Но дали ще поискаш да чистиш ръцете на детето си, ако случайно се заиграе с нейното? Схващаш ли разликата?

Ако дете с мръсни ръце(независимо дали е българче, негърче или циганче) опипка моето бих почистила детето си с мокри кърпички... или такъв гел - кой каквото използва.
А ако моя приятелка, която не си плаща данъците, също и тока и окраде на баба ми пенсията ще спра да контактувам с нея да.
Но ако бе прочела първия ми пост - аз съм СЪГЛАСНА, че държанието на описаните майки и дори самата случка са особено просташки и грозни.
Но не мога да се съглася, че понеже видиш ли всички така сме били очаквали от циганите и те за'тва крадели, щото никой не им бил давал шанс...

# 154
  • София
Седях, четох ви, ужасявах се, после ми станахте смешни...
Ще направя само един коментар към тези, дето не биха допуснали в къщата си циганче, към тези, дето твърдят, че циганчето задължително ще ги обере като порасне и т.н. - някога замисляли ли сте се, че в същност вече може и да сте пуснали циганче в къщи? Някога замисляли ли сте се, че децата, които играят с вашето може и да са циганчета, нищо че майката и бащата не са?

Готино, а  Mr. Green.

# 155
Не четох всички коментари, но мисля, че ти също не трябва да обобщаваш цялата ситуация така... аз лично съм учудена от нея.  Не казвам, че ние сме по-толерантни, и по нашия край се чуват изрази като "мангали" и "хубава работа, ама циганска". Хората, които са като описаната от теб госпожа, наистина са повече изключение, и не съм била свидетел на лошо отношение от страна на познатите ми към такива. В училището, където работя тази година, има доста циганчета. Прави ми хубаво впечатление, че децата не ги изолират по никакъв начин. Къпани, некъпани, кога учили, кога не - повечето правят номера, не мога да си изкривя душата само и само да не ги засегна по някакъв начин, но не са изолирани нито от учителите, нито от учениците. Една от чистачките също е ромка, не е образована, но е възпитана и чиста жена, винаги спретнато облечена. На служебното тържество на нова година сме били заедно на една маса, беше си довела и придружител, и той чист и спретнат човек. Никой от колектива, а и от останалите посетители не ги е погледнал по по-особен начин, камо ли да каже нещо. Навсякъде има различно отношение към хората, не бива да се правят генерални изводи от един случай. Но съм съгласна, наистина описаното от теб отношение е некрасиво.

# 156
Ще направя само един коментар към тези, дето не биха допуснали в къщата си циганче, към тези, дето твърдят, че циганчето задължително ще ги обере като порасне и т.н. - някога замисляли ли сте се, че в същност вече може и да сте пуснали циганче в къщи? Някога замисляли ли сте се, че децата, които играят с вашето може и да са циганчета, нищо че майката и бащата не са?

Готино, а  Mr. Green.

Къде пък го видя това.

# 157
Седях, четох ви, ужасявах се,

Пък да беше и вникнала в написаното...

# 158

Готино, а  Mr. Green.

Joy Фокси, престани да ме визираш!!!!

# 159
навсякъде има разделение,затова така Thinking...и мен в Тунис ме заобикаляха като прокажена ,щот съм бяла и руса Mr. Green.....който,както иска така реагира

# 160
7 страници имах за четене, е тва вече е много бе жени!

Но тъй като аз бях тази, която обвини българите в патологичен расизъм, реших че трябва отново да пиша по въпроса.

В тези 7 страници моето, за много от вас, нелепо твърдение, беше потвърдено многократно. Едно 80 процента от вас мацки, сте баш расистки. Най-глупавото е, че не го приемате дори, има винаги един минимум на самопризнание, ама при никой не видях поне да стои зад словата си като дискриминиращ една малцинствена група хора.

Нямам силна памет когато трябва да синтезирам толкова страници, но като едно цяло -

Therèse, търсиш разговор с мен за френските расисти или за българските? Каквото мисля за проблема във Фр. това долу/горе мисля и за Бг. Ти си типичният стереотип на расист, честито.

Викито, ти казваш, че не си била расист, ама кой да ти вярва, все пак пишеш ти, никой не ти движи ръката насила. Била си имала лоши преживелици, па затова си имала такова мнение.
Ще ти разкажа една история, която ми се случи през далечната 2002 година. Прибирах се вкъщи с колело, подтиквах го, понеже идвах от пазаруване и носех пакет вода отзад. Живеех в центъра на Страсбург. Беше зимата, тъмно вече, но 19ч. вечерта, оживено, още ден все пак. И един афроамериканец ми се лепна 10 метра преди входа на блока ми. Пита ме дали имам телефон, аз казах, че не и тъкмо когато ще си свалям нещата да си качвам колелото и отключа входната врата, той ми сложи нож зад врата. Това ще остане и до ден днешен най-големият ми шок що се отнася до агресия от непознат.
После разни такива цветнокожи са ми гепили разни неща от пикници или други мероприятия.
Но за мен би било най-елементарното нещо да нарека всички тези хора крадци, убийци, насилници. И може би най-лесното. Най-лесно е да нарочиш някой и да си създадеш предразсъдъци за този тип хора.

Никога, ама никога не искам и да усещам това, което чета в повечето мнения тук в тази тема. То тогава аз ще съм гноясала в мозъка.

Иначе, с удоволтвие четох от стари и нови хора, радвам се на тази дискусия, прекрасно е всъщност, че може да се дискутира и аргументира.
( намигване на Нана77, Василиса, Тиха Вода, Тиквичка, Флип Ф., Ежика и разбира се Ламберова и Фусии! )

# 161
пак, не съм отчетена Whistling Whistling Whistling

# 162
...Викито, ти казваш, че... Но за мен би било най-елементарното нещо да нарека всички тези хора крадци, убийци, насилници. И може би най-лесното. Най-лесно е да нарочиш някой и да си създадеш предразсъдъци за този тип хора...
                           Мила, наричам ги крадци, защото са точно такива. Може би съм живяла на грешните места, може би са ми се случвали грешните неща, може би съм срещнала грешните цигани, но един не съм видяла да не краде, или да не иска от мен нещо, което не възнамерявам да му дам. И случка точно като твоята съм имала с циганин с нож, и т.н.т. О да, чета че има и други цигани. Но аз не съм ги срещала - как да ти повярвам и да залича негативния си опит с тях? И не, не съм расист, а потърпевш. Разбирам, че не ти се връзва с тезата, но това е истината.
                          Продължавам да подхождам с усмивка към всяко ново такова познанство, пък дано ги срещна и твоите хора.

# 163
И не, не съм расист, а потърпевш.

Расист си. Вярваш, че цяла една народност е недостойна за твоето снизхождение, до доказване на противното. Ако аз ти кажа, че си корумпирана, защото си българка, а аз досега некорумпирани българи не съм срещала, какво ще ми отговориш? Иди ми доказвай, че нямаш сестра.

# 164
Викито, както писах по-горе, мъжа ми спипа в нашето мазе клошар - чист българин. Баба ми беше обрана от българин, майка ми също.
Какъв извод да си направя аз, че българите са крадливи по принцип????

Общи условия

Активация на акаунт