Отчетна - СМГ резултати 5 клас

• 40 435
  • 347
  •   1
Отговори
# 285
И аз да допълня задачите за ученици от СМГ, защото Марти ми е много симпатичен.
1. Марти,  говориш за 2-3 % грешка:
Какъв е процентът грешка при приети 109 деца (след състезание),  от които на 20  им е "сгрешен "резултатът ?
2. Какъв е процентът вероятност случайно да се  допусне грешка, при която на 100% от приетите деца със "сгрешени" резултати грешката започва от различни нива и завършва при всички на 32 т.
( няма да забравя да допълвам, че 6 деца биха били приети и при реалното класиране)

И така Марти, браво на теб, че така защитаваш училището си. Браво, че се представи с име и длъжност и пое ангажимент. Респект.
Искам да те уверя, че аз също горещо защитавам твоето училище  с всичките си действия.
Родителите и медиите няма за какво да се извиняват, защото пискаха да знаят как така данните в двата списъка се разминават. Това, че данните в двата списъка се разлминават вече е признато от вашият директор в ефира на въпросните медии. Моля, не убивайте вестоносеца! Wink
Каква е причината за това, обаче, надяваме се проверката да установи.
От мен сърдечни поздрави.

# 286
Вече започвам да се съмнявам в елитността на тази гимназия... виждайки правописа на Марти... Та нали едно "елитно" училище трябва да е елитно във всичко? В крайна сметка, не се говори и пише с "+" и "-", а с "А" и "Б"...
Марти, правопис се учи в начално училище и, ако проспиш тези часове, повярвай ми, и след 110 години все така ще си пишеш.
Похвално е, че така защитаваш училището си, но малко прекаляващ и се получава "Гузен негонен бяга".
Още веднъж - БРАВО на всички, които се заеха да се борят с това "объркване", но, честно казано, аз мисля, че всичко ще се замаже и потули и съм сигурна, че много от вас мислят по същия начин. Но това никак не означава, че не трябва да изразяваме недоволството си. Отвратително е някой да те прави на глупак и да се наслаждава на това, че ти не се усещаш...
Забелязах ,че мнооого малко деца, които са с 32 и повече точки, са били и на Националния кръг на Кенгуру-то... Може пък да не са се явили изобщо на това състезание  newsm78.

# 287
Точно това е най-пагубното на системата. Всеки път се потулват нещата и всеки си казва, пак ще ги потулят, за какво да се боря. Това намялява натиска и схемата продължава да работи. Точно, за това вярвам, че винаги , всеки и във всичко трябва да реагира, да се подлага системата на натиск. Мислех си скоро за един случай. В една банка до нас двама мои колеги изтеглиха фалшиви банктоти от банкомата, ама  не им се занимаваше. По-късно видях човек в салона, който подаваше жалба. Така се прави. Няма да си възстанови 20 или 50 лв., защото иди докажи, че това е банкнотата, но ако се получат 5 жалби - някой, някъде ще се замисли и ще направи проверка, разследване и т.н.
Вярно, че доста сме затънали, но все пак живеем в 21 век, в страна член на ЕС, медии, интернет, имаме своите възможности и трябва да се борим за тях. На накой в по-модерните общества, да не им е сервирал на тепсия елементите на демокрация и правила, всичко е извоювано.
Айде, че нещо се патетосах Grinning, ама съм си такъв, усетя ли несправедливсто съм длъжен да реагирам...и колкото повече го правим, и колкото повече хора го правим, толкова по-добър ще е резултата и толкова повече ще има смисъл.

# 288
 newsm10 smile3501, Na_Vesi_Pateto! Точно това имах пpедвид...

# 289
Забелязах ,че мнооого малко деца, които са с 32 и повече точки, са били и на Националния кръг на Кенгуру-то... Може пък да не са се явили изобщо на това състезание  newsm78.
   Това нищо не означава. Има деца класирани на челни места на други престижни ( включително и международни) състезания, които не успяха да се класират за Националния кръг на " Европейско кенгуру". В случая не говоря само за четвъртокласниците.
   Така или иначе, можеха поне едно извинение да сложат на сайта за получилото се объркване, грешка или каквото там ще го изкарат в крайна сметка. Не знам защо, но и на мен ми се струва, че нещата отиват към потулване...

# 290
Забелязах ,че мнооого малко деца, които са с 32 и повече точки, са били и на Националния кръг на Кенгуру-то... Може пък да не са се явили изобщо на това състезание  newsm78.
  Това нищо не означава. Има деца класирани на челни места на други престижни ( включително и международни) състезания, които не успяха да се класират за Националния кръг на " Европейско кенгуру". В случая не говоря само за четвъртокласниците.

За съжаление аз пък забелязах цели випуски от едно (странно) у-ще с почти на 100 % верни задачи и класирали се на национален кръг (а там пък яката се издънили). А пък на други състезания никога не сме ги засичали. Какво да кажа - шантава държава! Всички искат да са шампиони!

ПП Опс, поправям се - на Софийското математическо състезание пак бяха "прегазили" всички, пак на максимум. Да се чудиш и да се маяш що за хора има!?

# 291
Цитат
За съжаление аз пък забелязах цели випуски от едно (странно) у-ще с почти на 100 % верни задачи и класирали се на национален кръг
Това не е вярно. В групата 2-3-4 клас, на Националния кръг имаше най-много деца от бургаското ОУ "Св. Княз Борис I" - 4 деца, после е 107-мо с 3 деца и софийското ЧОУ "Иван Вазов" също с 3 деца. Още 6 училища са с по 2 класирали се деца, всички останали са с по 1.
В групата 5-6 клас има 17 деца от СМГ и 6 от ОМГ - Пловдив, но това е нормално, според мен, защото, все пак това са математически училища.

# 292
  • София и там където не се пуши
То състезанията за различен тип, за различен тип математици. Естествено и челните места са различни деца.

# 293
Еми ние на СМТ бяхме на 28 място, ама на Кенгурото се изложихме. "Какво направи на кенгурото, бе мой човек ?" - питам аз. "Ами нещо се разсеях" - ми вика и се смее виновно. Какво да го правя, все пак не забравям, че е хлапе! Grinning
Иначе там където се организираха състезанията в СМГ се явявахме там, че в нашето бяха опуснали едно - две състезания, та и ние ги опуснахме Sad

# 294
Еми ние на СМТ бяхме на 28 място, ама на Кенгурото се изложихме. "Какво направи на кенгурото, бе мой човек ?" - питам аз. "Ами нещо се разсеях" - ми вика и се смее виновно. Какво да го правя, все пак не забравям, че е хлапе! Grinning
Ей това е най-важното! Да не забравяме, че са деца! И на най-подготвения може да му се случи издънка. По-трудно от това да се класираш на призово място е да го направиш пак, и пак, и пак...А това изисква не само талант, а и определени усилия. Затова ще е много жалко, ако в СМГ наистина се е стигнало до подмяна на резултатите. Не знам как може да се обясни на едно дете, че не е прието, не защото не се е справило, а поради това, че е станала " грешка".
В тази връзка, има ли някакво раздвижване относно проверката?

# 295
Тея аналогии с други състезания не са много полезни. Аз имам повече впечатления за 6 клас, но предполагам, че и за другите възрасти е същото - почти няма деца, които постоянно да печелят състезания. В шести клас има едно такова изключително дете от София и пак не е първо във всички състезания. А това момченце, което е прието без изпит с ДВЕ спечелени състезания (от най-важните и трудните), направо е извършило подвиг, но това не се е случвало до сега. В задачите има толкова много досещане, че и късметът играе решителна роля. Просто най-добрите деца са винаги в горните 10%, но само до там.
Накрая - съвсем възможно е в последните седмици преди изпита деца да бъдат "напомпани" с много интензивно обучение и подбрани задачи и рязко да качат нивото си.

# 296
Проверката приключи. Разбрах го от БНТ-сат, дано го излъчат и по БНТ, че ми е трудно да го преразкажа цялото.
С две думи:
1.Резултатите не са завишени (реални са) по думите на шефката на РИО.
2.Открити са много нарушения на процедурата, като липса на първични протоколи и т.н.
3.Директорът ще бъде наказан.
4.Гимназията трябва ( се задължава)да смени процедурата по приемане.
5. За запазване името н училището и като компенсация за преживените тревоги на деца и родители, които са си помислили, че са приети пък не са - децата им ще бъдат поканени да се запишат в училището.
6. Проверката продължава, тъй като от РИО са  подали сигнал и до прокуратурата за изземване на въпросните файлове, които ги нямало в училището и да се видело можело ли да се размесят по подобен начин таблиците.
7.Обяснението - проверени били първо беловите и оценени, после при повторна проверка на черновите се завишили оценките и това се правело за всикчи деца.

Така, ще коментирам по-късно, а и да го гледам пак, че може и да не съм запомнил всичко.
Бакията започна по време на мач на Бразилия и  се получи развръзка някаква пак при мача на Бразилия.
Общо взето ми прецакаха и двата мача. Twisted Evil

# 297
# 298
Na_Vesi_Pateto, поздравления!    bouquet
Поздравления за Човека, който стои зад този ник, за вашия труд, за вашата непримиримост и борба против системата в БГ, за вашата вяра в собственото ви дете..и за още много други неща!

Възхищавам Ви се!
На ваше място, бих действала по същият начин! Peace

Изгледах репортажа.
Няма завишени точки! Това е много добре.
Има нарушени правила! Това е поправимо! Живеем в Абсурдистан, а аз не спирам да вярвам, че живеем в България!

Предполагам, че всички, които са нарушили закона, ще бъдат наказани по един или друг начин!

В края на репортажа от БНТ, видях едно момче, което слиза по стълбите на СМГ, заедно с баща си. Детето беше щастливо и удовлетворено, понеже вероятно ще учи в гимназията.
Na_Vesi_Pateto, ако това сте Вие с вашия син... ви пожелавам Той да слиза всеки път по този начин по тези стълби...всеки ден, всяко междучасие...винаги по този начин, с високо вдигната глава и много, много щастлив и удовлетворен от това, че е възпитаник на СМГ!

П.П. Не съм проверявала поста си за правописни и пунктуационни грешки. Joy

# 299
Фран, благодаря ти много за добрите думи.
Щастлив съм, че все пак поразтърсихме системата, аз и много други родители, които ме подкрепиха. Такива, на които децата бяха привти безкомпромисно, такива, на които не бяха приети без съмнения, такива, които бяха в горещите 31точки с променен резултат без намеси и такива, които бяха ощетени. Всички се борихме за едно - за справедливост, за отговорност и достойнство. Много мъчно ми беше да гледам днес как СМГ е второто по успех училище в България, а след това репортажа за нашия изпит. Някой, който работи зад стените на това прекрасно училище, не си е дал сметка за цялата отговорност, която носи - за обучението, здравето, успехите на децата, но и за техния морал, чувствителност, за техните души.
Радвам се , че нещата не се потулиха. Без категорични доказателства не може РИО да излезе с оценка, че резултатите са манипулирани и това е разумно, за това се радвам, че са предадени на прокуратурата за доразследване, значи има достатъчно основания за това. Уверен съм, че при анализа ще изкочат и други неща, но нека това го оставим на "тежката артилерия".
Радвам се, че процедурата по приема ще бъде променена, дадена е за пример Варненаската Математическа, което е някаква предпоставка да се парира подобна практика за следващи години(че имам втори син Grinning).
Радвам се, че децата ще получат местата, които са си заслужили, а родителите могат да им обяснят, че понякога справедливостта побеждава.
Ще се радвам директора да си извади съответните изводи за всяко едно следващо действие.
Да. Фран, това бяхме ние, които слизахме по стълбите. Сина ми в събота се яви на изпит  в това училище. С всичките си грешки, недомислия или просто детска небрежност, той честно и почтенно си заслужи мястото класиран в първите 112. Аз не съм се борил той да бъде приет в СМГ, защото той сам вече се беше преборил за това. Както Vesi_Pateto, току що ми напомни, цяла година той сам се оправяше, ние работехме. сам си ходеше на курсове, сам си ходеше по състезания, само ми поска някой лев, не за топка или дъвки, а за поредното състезание...и се справяше добре. Справи се и този път.
Благодаря на всички, които ни подкрепиха, надявам се всичко да се развие нормално, а аз, аз не съм учител, но мисля , че имах възможността да предам на сина си един много важен, много простичък, но много важен урок - когато е уверен в правдата, просто да не се отказва да се бори.

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 21:37 от Na_Vesi_Pateto

Общи условия

Активация на акаунт