"Градина на терасата"

• 10 563
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
Тази пролет и на мен не ми излезе магданоза  и целината,но мисля да купя нови семена и сея пак в градината.
Опитвала съм да сея магданоз и копър в сандъчета на тересата през лятото и не са ми пониквали ,май семенцата си искат подходящото време за да поникнат,т.с. рано на пролет.

# 31
Семената магданоз ги посях преди 28дни и са ми поникнали ,сега ще ги разсаждам ,че са на много гъсто.Освен това беше им изтекъл срока на годност от миналата година ми бяха пакетчетата,явно семето е било хубаво.Тази година ще имам 4 сандъчета магданоз дано да ни стигне.

# 32
Аз пък да ви се оплача, засях си на терасата босилек, копър, мащерка, риган и магданоз. И едни гущери (от тези малките, стенните), които идват да се пекат на слънце на нашата тераса, са ми изяли магданоза. Пробвали са и мащерката, но явно не им е харесала. За сметка на това от магданоза ни едно листенце не е останало.

# 33
Аз пък да ви се оплача, засях си на терасата босилек, копър, мащерка, риган и магданоз. И едни гущери (от тези малките, стенните), които идват да се пекат на слънце на нашата тераса, са ми изяли магданоза. Пробвали са и мащерката, но явно не им е харесала. За сметка на това от магданоза ни едно листенце не е останало.
Sad Оооо...горкото... Hug
Полей пак...Ако коренчетата са си в земята ,а само листенцата са изядени от пакостниците пак ще поникне магданозчето.

# 34
Полях го. Надявам се да порасне пак, но трябва да измисля как да го опазя следващия път  Simple Smile

# 35
Заинтригувахте ме. Laughing
Тези сандъчета дали могат да се слагат в тия, като улеи които са, пред балконите?
Моят балкон е остъклен. Confused А в кухнята мога ли да си ги отглеждам?

# 36
Може да ви се струва че е скъпо но според мен това съндъче напълно оправдава цената която му е сложена. Незнам дали сте прочели съставките на почвената сме но тя е от биотор от калифорниски червей това е тора които в цял свят е обявен за екологично чист и безопасен. Каква ви е гаранцията че като отидете на пазара и си купите връска магданоз от някоя баба тя е екологично чиста най- врено е да се торят зеленчучите и подправките с оборска тор тъй като е наситена на голямо количество азот и  нитрати. Много малко хора са запознати с тези факти .

То е скъпо - за нещо, което можеш сам да си окомплектоваш. Малка торбичка тор от калифорнийски червей (от цветарски магазин) е 1.20 лв., голям чувал от 50 литра - 16 лв. Това го знам от личен опит, защото го използвам в зеленчуковата градинка. Иначе си права, че е много по-добре да си отглеждаш подправките сам, просто това което предлага Метро е добро като идея, но осъществяването й може да бъде много по-евтино и разнообразно.

Когато си купувате семена, обръщайте внимание на кълняемостта - това е цифра, която е отбелязана някъде по пакетчето в % - колкото по-голям процент, толкова по-голям шанс да се радвате на покълнали подправки (цветя и др.) както и на  годината на производство.

# 37
Аз само да вметна, че няколко пъти споменаваните думи "екологично чисти" за подправки на терасата на панела или кооперацията в София, тотално няма как да се изпълни със съдържание при въздуха, който е около т.нар градинка.
И аз си имам сандъчета от миналата година на терасата, но далеч не се заблуждавам, че са екологично чисти. Може да провериш какво значи това словосъчетание. За мен отглеждането на терасата е за да имам пресни, неувехнали подправки и да не търча до пазарчето като се сетя какво ще готвя или пък като реша да си аранжирам чинийката като сервирам и снимам Simple Smile

Най-ми вирее босилека. Спирка няма Simple Smile Тази година насадих 3 модела Simple Smile нормалния, тъмне/черен (така го водят на етикет) и дребно лист. Пак си вирее най-много нормалния. Черния хич не е черен. Тръгна леко по тъмен, ама изсветля. Дребния ми прилича на един бурен, но не и на босилек. Зимана го прибрах в стаята на децата. Че не ми се щеше да го изхвърля, така хубави си вирееше. И той взе че цяла зима пускаше листа и детето си правеше домати със сирене и босилек пресен цяла зима. Чак напролет го изхвърлих вече, тогава чак изнемощя и си засях новия. Но като го берях късах отгоре, връхчетата, че четох така не прави семена а си расте на листа, което беше моята цел.
Засях и естрагон, ама суровия или поне моя суров, не мирише като сушения от пликче. На нищо не ми мирише. А толкова обожаваме пиле с естрагон и маслини и мислех да пробваме с пресен.

Ментата едва крета. То такива ситни семенца няма просто. Ама и аз май не поливам като хората и ги утрепвам Simple Smile За сега нямам успех. Розмарин-а си крадвам лятото от градинките на хотелите, късна си клонче, късна си две. Туря си го в чашка и пуска коренче - никви грижи в прихващането после.

Доджен си хванах, като си купих за една манджа пресен от бабите и квото ми остана -  и него в чашка. Пусна коренчета, бучнах ги в едно ъгълче вечерта преди да замина на море. Върнах се - прекрасно се беше хванал дори без 9 дневно поливане Simple Smile

И салвия така откраднатка си хванах. Simple SmileSimple SmileSimple Smile Още по евтинко излиза Simple Smile Шегувам се. Не ми е за парите. Толкоз съм утрепала за семена, но не ми се получава. С "краднаткото" по-става Simple Smile

# 38
  • под тепетата
 И моят копър засега добре върви ( врабчетата най-накрая го оставиха на мира), макар и некраднат  Wink , джодженът също. Като каза Krische-то за дребни семена - ми то и на лавандулата под лупа да ги гледаш !
 Не знам в кой раздел е посевът на мъжа ми - бамбук  ( щото става и за манджа  Mr. Green ).  Зася си човекът семената в едни кутийки в хола, сега ги пресажда едно по едно, зимата се очертава в нас да е оранжерия  #Crazy

# 39

Сигурна ли си, че са гущерите? Те нали се хранят с насекоми?
По-вероятно е някое птиче да ти е окълвало магданоза. Или някоя буба.  Grinning

# 40
Семената магданоз ги посях преди 28дни и са ми поникнали ,сега ще ги разсаждам ,че са на много гъсто.Освен това беше им изтекъл срока на годност от миналата година ми бяха пакетчетата,явно семето е било хубаво.Тази година ще имам 4 сандъчета магданоз дано да ни стигне.

никога не съм чувала магданоз да се разсажда

# 41

Сигурна ли си, че са гущерите? Те нали се хранят с насекоми?
По-вероятно е някое птиче да ти е окълвало магданоза. Или някоя буба.  Grinning

Ами четох някъде, че разни хора си дават магданоз на домашни гущери, та така си мисля. Иначе не съм сигурна, де Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт