Зимнина ВЪВ фризера!

  • 30 849
  • 103
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 1 425
А не пуска ли горчив сок.....незнам защо така си мисля,но мисля че ако го сложа замръзнал ще нагарча.....но може и да се заблуждавам.... Thinking

berina, не ми е направило впечатление, а може би сме свикнали, защото нищо не бланширам, но щом имаш съмнения - бланширай го, за да ти е спокожйно. Peace   bouquet
Благодаря мила Hug....ще пробвам и двата варианта..... Peace

# 91
  • Мнения: 1 269
Днес замразих горски ягодки в малки найлонови пликчета. Бяхме набрали 3кг. от разходките в гората!
В момента задушавам 5 кг манатарки с масло - пак собственоръчно набрани  Hug. Смятам и тях да сложа във фризера. Друго си е през зимата да опиташ нещо по-различно от това което се предлага по магазините.  Simple Smile
Задължително слагам печени червени чушки на есен във фризера. Имам винаги целина и моркови в малки пакетчета.
Всичко останало е според ситуацията, но гледам да има място и за месо и сладолед  chef

# 92
  • Мнения: 353
аз снощи замразих 5 пакетчета киселец, не знам какво ще стане зимата като го размразя и дали въобще ще става за нещо, но ще докладвам  Peace

# 93
  • Мнения: 22 867
аз снощи замразих 5 пакетчета киселец, не знам какво ще стане зимата като го размразя и дали въобще ще става за нещо, но ще докладвам  Peace

Става си чудесно, майка винаги си реже в пликчета и го слага на супи, нищо му няма! Peace

# 94
  • Мнения: 353
Благодаря ти Labrex   bouquet

# 95
  • София
  • Мнения: 475
Moмичета, да ви кажа един малък трик за замразяване на дребни плодове -малини, боровинки, ягоди, капини, череши, вишни и др. Измити и подсушени ги наредете на един ред в тава, поднос или друг съд с по-голяма площ, но да е подходящ да го поставите хоризонтално във фризера ви. След като се замразят и станат твърдички, се изсипват в пликове на подходящи дози. Ако можете и да ги вакуумирате - още по-добре. Така не се слепват. Във формичките за лед замразявам разни зелении - нарязани, готови за яденето, но не много, колкото да имам , ако съм забравила да купя.
Иначе замразявам печени чушки и паладжани. Чушки за пълнене и наразани за готвене. Може би ако произвеждам зеленчуци и плодове си заслужава да замразявам повече неща. Но да ги купувам и да ги слагам във фризер - не виждам смисъл.

Последна редакция: вт, 27 юли 2010, 20:55 от m a y a

# 96
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
аз снощи замразих 5 пакетчета киселец, не знам какво ще стане зимата като го размразя и дали въобще ще става за нещо, но ще докладвам  Peace

Гледам, че си писала за киселеца и се чудиш... Аз редовно замразявам. Зимата го ползвам за супи, баници, готвя го с ориз във фурната. Ей така както е замразен. Защото ако речеш да го размразяваш, не става. А така като му сипеш врялата вода и готово. За баница като го сложиш да запържиш плънката и той се отпуска. И става... идеално!!!  bouquet

# 97
  • София
  • Мнения: 795
в неделя сложих печен патладжан - става и за готвене и за салати, че и само така  Simple Smile

# 98
  • Мнения: 4 970
Аз слагам само няколко пакетчета печени небелени чушки- за миш= маш например.Изтърбушени чушки за пълнене- няколко пакета, както и магданоз и копър- нарязан поддържам целогодишно че ми е много удобно Simple Smile  
Прочетох темата и се вдъхнових да си замразя тиквички .Как ще ме посъветвате да процедирам?
Ето и нещо полезно на което попаднах :
Срокове за съхранение:

агнешко - 10-12 месеца
овнешко - 8-9 месеца
телешко - 1 година 
говеждо - 9-10месеца
свинско нетлъсто - 6-7 месеца
свинско тлъсто месо - 4-5 месеца
риба тлъста - 2-3 месеца
риба нетлъста - 3-4 месеца
дивеч - 10-12 месеца
зеленчуци - 9-12 месеца
кайма - 6-8 месеца
карантия - 4-5 месеца
кашкавал - 5 месеца
кекс - 2-3 месеца
колбаси - 3 месеца
луканка - 4-5 месеца
масло - 6 месеца
наденица - 4-6 месеца
пасти - торти - 2-3 месеца
пилешко месо - 1 година
плодове със захар и сироп - 9 месеца
плодове без захар в зависимост от плодовете - 3-8 месеца
сирене - 5 месеца
сладолед - 3 месеца
хляб - 2-3 месеца.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2010, 15:02 от velmar

# 99
  • София
  • Мнения: 348
Да побутна темата! Това с бланширането на зеленчуците продължава да не ми е много ясно. Повечето източници го препоръчват с цел намаляване на вредното действие на микроорганизмите, ами с плодовете какво става тогава?

# 100
  • Мнения: 312
печени чушки в торбички
магданоз
грах
царевица
настъргани краставички със копър за таратор
нарязани на ситно моркови и чушки за супа(като подправка)

# 101
  • София
  • Мнения: 231
*angel08*  ,  всичко , което си изброила слагам, но  за пръв път чувам за краставичките . Колко време ги съхраняваш така ?

# 102
  • София
  • Мнения: 1 341






*angel08*  ,  всичко , което си изброила слагам, но  за пръв път чувам за краставичките . Колко време ги съхраняваш така ?

Цяла зима имам нарязани краставици за таратор.

# 103
  • Мнения: 497
Аз слагам зелен боб, печени чушки, чушки за пълнене, нарязани чушки за миш-маш, преди слагах-вече не и гювеч (чушки, бамя тиквички, патладжан, морков-нарязани на кубчета), защото нещо не искат да ядат гювеч моите, подправка за супа (морко, зелени и червени чушки, целина- нарязани на дребно). Плодове вече не слагам-нещо не ги ядем, не са със същия вкус като лятото.
Винаги бланширам-за всеки зеленчук си има определени минути, но общо казано, около 2-3 минути държа във вряла вода. Чела съм в специална книжка за замразяване, че по този начин се отстраняват микроорганизми, което има значение и за това да се запазят по-дълго и да останат по-качествени самите зеленчуци. Откакто ми роди главата, че мога да ползвам за тая работа ел. каната (да подсетя тези от вас, които още не са се светнали по въпроса Joy Joy Joy), става ама много бързо-загрява тя за 2-3 минути водата, айде върху зеленчука за още 2 и си готов, е като слагам по 4-5 кг. наведнаж се повтаря и потретя, ама не е като да чакаш на котлона да завира водата, колкото и да е бърз Joy

Общи условия

Активация на акаунт