Фотография 49

• 27 000
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
Ето и от мен няколко снимки със сапунерката, аз чак сега успях да ги прегледам и да кача някои. Нямат никаква обработка.

# 631
Трейси, браво! Хубави са снимките. Аз да ви кажа, май не съм имала сапунерка. Поне като размер предишните ми апарати бяха с размер като сегашния.
Преди 6 години имах Сони Мавика ,записваща на диска http://www.digitalcameraspecs.org/index.php?section=pages&di … odel=Mavica+CD400
след това имах Панасоник Lumix LZ30
a преди 10 години имах един Олимпус, даже не помня модела, но беше 1.3 мега пиксела:) Много, ама много снимах с него , голям мерак!
A, ето го и него:)Simple SmileSimple Smile

Ето няколко снимки с него, като от телефон са

# 632
  • Ах, морето
Трейси, благородно ти завидях за всичките места, на които си била.  Wink

Аз пък вчера изрових от архивите един портрет с китовия обектив, специално за групата, но никой не го забеляза май.

# 633
Благодаря.
Веси, ех сега като каза на колко места съм ходила, аз съм обиколила много и най - много ме е яд, че не съм имала апарат със себе си да направя стойностни снимки. Незнам дали някога ще отида пак и на половината места, но здраве да е Simple Smile Хубаво ти е портретчето Simple Smile аз вчера заради групата сложих и аз китака, но сега излизам, довечера ще пусна някоя друга снимчица, ако ина нещо дето става за показване.

# 634
  • Ах, морето
Е, защо да не са стойностни? Хубави са. Пък и ако постоянно се замисляш кое и как да снимаш, няма да се насладиш пълноценно на пътуването според мен.  Peace

# 635
Момичета, покрай дискусията за критериите за оценка и обективното или субективно отношение към една снимка, и покрай нашествието от начинаещи (и аз в редиците Crazy), ми хрумна идея.
Не знам доколко ще ви допадне... newsm78

Какво ще кажете да се задава тема - но не някаква абстрактна категория (полет, вдъхновение, самота и т.н.), а нещо конкретно и всеки, който пожелае, да качва по една снимка по темата за критики и обсъждане.
Под нещо конкретно имам предвид - днес снимайте ябълка или снимайте дърво, портрет на дете или на възрастен, част от тяло, после група хора, цвете, пейзаж, бижу... мога да продължавам до безкрайност Laughing

Идеята е да бъдат правени нови снимки по точно и конкретно определена тема.
Ще е интересно да се видят различните интрепретации на един и същ предмет - като композиция, светлина, настройки на апарата, обработка(евентуално могат да се качват два варианта - преди и след обработка).
По този начин като че ли ще можем в процеса на сравнение да придобием и по-обективен поглед върху своите снимки, и да научим нещо.

Как ви се струва като идея?

# 636
Тони, има вече такава група
http://www.flickr.com/groups/539533@N22/

обикновено няма много участници

# 637
Тони, има вече такава група
http://www.flickr.com/groups/539533@N22/

обикновено няма много участници

Да, Рали, знам за групата и затова направих уточнението, че в случая имам предвид съвсем конкретни обекти за снимките, а не теми.
А и в съществуващата група целта е да бъде откроена една снимка, тази, спечелила най-много гласове, тоест има някакво състезателно начало, докато на мен ми се иска тук целта да е по-скоро сравнение с цел обучение, отколкото сравнение с цел състезание Hug

# 638
  • Анкх-Морпорк
Momo, ЧЕСТИТО!!! Да ти е жив и здрав Ноа и много да те радва!  Hug
И аз чакам бебешки снимки Simple Smile

Тони, има група за снимане по тема, или ти искаш да кажеш темата да е съвсем конкретна и по-обикновена? Не толквоа артистични задачи?

Jaly, за бременната - мисля, че снимката повече би ми харесала без този екшън или каквото е. Не съм против фотошопа, но предпочитам по-реалистична обработка, както са другите ти портрети.

ninochka, изписал се е цял роман тук - казваш, че снимаш за кеф. Добре, кое е кеф? Щракането на апарата или показването на снимките?
Когато човек показва снимки, трябва да е наясно какво ще покаже. Имай предвид, че човек гледа с очите, а вижда с мозъка си.
Представи си събрани на едно място 100 деца, между които и твоето. Какво ще видиш ти?
Ще видиш детето си и някакви 99 чужди деца като фон.
Ако непознат погледне снимката, ще види 100 деца, и няма да отличи твоето.
Задачата на снимката е да покажеш това, което виждаш ти. Как ще отличиш едно дете от групата с фотографско средство?
Като сложиш твоето дете на фокус, а другите - леко замъглени.
Защо не се разбираме?
Защото на едната снимка ти виждаш камила или каквото е там - трудно ми е да преценя въпреки дипломата си по зоология, а аз виждам много ограда и малко муцунка. Това виждат и съфорумките и не харесват оградата.
В снимката с чашата - пак ти си знаеш какво е, ние виждаме малка и нехарактерна част от него, която не може да ни хареса.
Огледай снимките на храни, които пускат някои съфорумки. Лигите ще ти потекат. Защо? Защото храната е показана така, че да разбереш какво е, съчетана е цветово с покривката, аранжирана е апетитно, сложени са разни листенца свежа подправка, тук мозъка веднага щраква - това мирише на джоджен - и задейства още една представа, която, като се съчетае с визуалното, дава направо реална представа за манджата.
Опитай да погледнеш снимките си като страничен човек, и преди да показваш, прецени на кого и какво показваш.
Примерно, ако аз снимам рядка птица, ама недотам хубаво, биолозите ще се прехласнат по това, че съм срещнала рядък вид, а фотографите ще ми кажат - добре де, ама пилето е с гръб, няма блясък в окото и фокуса му е чак на опашката, а жиците зад него му все едно са му "забити" в главата... Т.е. публиката има различни критерии. Обаче, ако хем снимам рядко пиле, хем е хубаво кадрирано, хубав фокус и цветове, снимката ще се хареса и от биолози, и от фотографи, и от напълно случайни хора. Ей затуй си говорим и дано разбра какво искаме да ти кажем.

# 639
  • София
Включвам се само да честитя на Момо щастливото събитие! Да ти е жив и здрав Ноа! Да носиш библейско име е голяма отговорност, пожелавам му да сътвори велики дела и да ти бъде опора и утеха! И аз се нареждам в редиците на чакащите с нетърпение снимки на малкото ти момче   bouquet

Аз нямам какво да покажа, защото продължавам да не снимам най-вече заради хроничната липса на време  Confused Ако е рекъл Господ /и шефът/ да почивам 2 седмици през август, съм намислила един проект. Не че задължително ще излезе нещо свястно, но поне ще имам стимул да снимам и да се уча.

Между другото, аз все още си карам на старата версия на Flickr. Но предполагам, че двете ще функционират паралелно само временно  newsm78 Нещо не мога да й свикна още.

# 640
firebird
включвай се по-често!От постовете ти винаги има какво да се попие ! Hug

# 641
MOMO !!! Прекраснице !!!
Поздравления за добре свършената работа.
много щастие и хубави моменти заедно !!! (ако може да надникнем в тях и ние, ще бъде страхотно)

Момичета, завидно сте търпеливи. добре че ви има  Hug  на мен обясненията ми се изчерпаха май отдавна.

идеята в групата за снимане е точно такава, да имаме стимул да погледнем и да потърсим нещо ново и да се снима по тема. вярно, че са по поетични напоследък,н о може и по прозаични да си намерим, всеки може да ги тълкува както иска. надпреварата и изборът на победител (поне преди) беше за да има кой да мисли нова тема.
миналото лято много снимах за тази ема и беше много хубаво и мотивиращо , открих много нови неща. страхотно полезна вещ е, както се казва Simple Smile

# 642
Хихи, Калина нали,  шампионки по търпение Joy
Ама файър е таква - добра и обяснителна, аз обичам тя като обяснява Hug

Файър, Флюбена съм в  тоз  екшън, не ме отказвай от него, направих му нов прочит, така  как  изглежда ? Simple Smile)Mr. Green

# 643
  • на брега на Дунав
Здравейте на всички! След като почти от месец тайничко ви шпионирам  Flutter, най-накрая се престраших да се включа към вашата страшно полезна тема. Казвам, че се престраших не защото сте толкова страшни  Laughing, а просто защото със снимането съм  на Вие и всеки път когато реша да се включа някой от вас показва страхотен кадър и аз тутакси си казвам, че няма какво още да покажа   Rolling Eyes. Последните дни обаче разбрах, че ако искам да вървя напред така няма да стане и затова страх не страх реших да ви се покажа.  Нямам  претенции да ставам фотограф, просто ме влече отвътре и ми е голямо удоволствие, но винаги когато се захвана с нещо искам да се науча да го правя толкова добре, колкото ми позволяват силите.  Знам че с ваша помощ с градивната ви критика и съветите  и с моя ентусиазъм и труд ще мога да постигна нещо, затова искам да се присъединя към вас ако ме искате  Mr. Green. Ето тук има някой мои опити         http://www.flickr.com/photos/korneliya/        . Аз самата виждам много негативи, но незнам как да се справя с тях. Кадрите ми рядко са с правилен фокус -  вечно фокуса ми бяга някъде другаде, уж фокусирам правилно и след като прекадрирам се оказва, че нещо съм сгафила отново. Незнам дали не е защото вечно бързам да щракна, понеже повечето снимки не са от позиращи модели и едва ги хващам на едно място ха-ха. После хубаво ги омазвам във фотошоп, за да скрия този дефект и накрая резултата не става кой знае колко по-добър, та понякога и по-лош. Освен това снимките ми дори и на добра светлина ми се виждат шумни, а уж снимам с iso100. Нямат необходимата рязкост , макар че незнам колко бих могла да очаквам и от обектива  Rolling Eyes. Това е което виждам аз, ама съм сигурна че вие можете да ми кажете много повече на което и се надявам. От сега си казвам, че няма да се сърдя   Laughing колкото повече коментари толкова по-добре. Спирам да пиша, че прекалих като за първи път. Съжалявам ако съм ви отегчила.   bouquet

Последна редакция: пт, 09 юли 2010, 14:00 от КорНиШонка

# 644
джали, на онези горните (първите 2) мислех да ти пиша че на първта винетирането е много рязко. има един модерен екшън за винетиране напоследък, един квадратен, ей ужасен е. (твоя не де). за втората ти казах.
винетирането по принцип е дефект на обектива и има доста характерна форма, далеч от квадрата.
на някои кадри стои много добре.

Общи условия

Активация на акаунт