СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 41 233
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
От  ИСОДГ не ми отговарят (писах още в събота). Дали вече не са излезли в почивка като свършиха класиранията или...

# 46
  • София-Младост
На мен ли ми куца математиката? Гледам тази табличка и по т.2 Нови детски градини са дали общо 36 групи и 1250 деца...това прави по 34 деца в група...не са ли много?

# 47
  • София
са, прочетох кои се водят самотни родители, но не е правилно... но то пък какво ли е правилно в тази държава. Peace

# 48
  • София-Младост
са, прочетох кои се водят самотни родители, но не е правилно... но то пък какво ли е правилно в тази държава. Peace
Другото просто няма как да се докаже, много семейства живеят без брак м/у родителите, но това не ги прави самотни такива.

# 49
  • София
На мен ли ми куца математиката? Гледам тази табличка и по т.2 Нови детски градини са дали общо 36 групи и 1250 деца...това прави по 34 деца в група...не са ли много?
Погледнах. Толкова излиза.
Но по т.1 са 12,5.
Може някои от градините да са по-големи, с по-голям капацитет на групите.

# 50
Здравейте,

Макар че вече сме на края на приемите, реших да споделя следното:

ЖАЛБА

Относно: Дискриминация по признак/признаци Лично положение;
   Срещу: Столична Община и Столичен Общински съвет

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Бих искала да обърна вниманието Ви върху следния проблем в процедурата за прием на деца в ясла и детска градина, която може да се разглежда по следния начин:

1. Дете, прието в яслена група на ОДЗ при навършване на градинска възраст автоматично бива прехвърлено в 1ва група на съответното ОДЗ.
   2. Дете, прието в самостоятелна детска ясла, при навършване на градинска възраст трябва да участва в кандидатсването за градинска група, но получава допълнителна 1т.   
   по критерий К5 на ИСОДГ при кандидатсване за детска градина.
   3. Дете, неприето в детска ясла, кандидатстващо на общо основание за прием в Детска градина.

В конкретния случай на дъщеря ми - при кандидатстване за детска ясла тя не беше приета. По текущата процедуря тя е принудена да се състезава за по-малък брой места в
   детските градини, заради автоматичното прехвърляне на децата в ОДЗ, но и кандидатства с по-малък брой точки от децата, посещавали детска ясла.
   Това ме кара да се запитам,  защо след като общината вече е ощетила детето ми, лишавайки го от възможността да посещава детска ясла, го ощетява повторно, лишавайки
   го от възможност за равно начало с останалите деца при кандидатстване за детска градина?
   Също така, защо прием в яслена група на ОДЗ гарантира автоматично прехвърляне в градинската група на това заведение?

Предвид гореизложеното, Ви моля на основание чл.50 от Закона за защита срещу дискриминация да образувате производство и да установите налице ли е дискриминация по
   признак Лично положение, да постановите преустановяване на нарушението до установяване на положение на равно третиране, както и да наложите
   предвидените в закона санкции или принудителни административни мерки.   

Прилагам следните доказателства:
   1. ИСОДГ - Ръководство за родителите (http://kg.sofia.bg/?page=manual#3)
   2. Съобщение от 01.03.10 - Деца набор 2007 вече могат да заявяват критерий К5 за прием от Септември (http://kg.sofia.bg/?page=news&id=370)

# 51
При нас обстоятелствата са същите! Напълно подкрепям, но какво може да се направи, има ли смисъл?

# 52
Mama Mamut, много ми е интересно какъв ще бъде отгова на комисията. Пиши, моля те, като ти отговорят.

# 53
  • СОФИЯ
Здравейте,

Макар че вече сме на края на приемите, реших да споделя следното:

ЖАЛБА

Относно: Дискриминация по признак/признаци Лично положение;
   Срещу: Столична Община и Столичен Общински съвет

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Бих искала да обърна вниманието Ви върху следния проблем в процедурата за прием на деца в ясла и детска градина, която може да се разглежда по следния начин:

1. Дете, прието в яслена група на ОДЗ при навършване на градинска възраст автоматично бива прехвърлено в 1ва група на съответното ОДЗ.
   2. Дете, прието в самостоятелна детска ясла, при навършване на градинска възраст трябва да участва в кандидатсването за градинска група, но получава допълнителна 1т.  
   по критерий К5 на ИСОДГ при кандидатсване за детска градина.
   3. Дете, неприето в детска ясла, кандидатстващо на общо основание за прием в Детска градина.

В конкретния случай на дъщеря ми - при кандидатстване за детска ясла тя не беше приета. По текущата процедуря тя е принудена да се състезава за по-малък брой места в
   детските градини, заради автоматичното прехвърляне на децата в ОДЗ, но и кандидатства с по-малък брой точки от децата, посещавали детска ясла.
   Това ме кара да се запитам,  защо след като общината вече е ощетила детето ми, лишавайки го от възможността да посещава детска ясла, го ощетява повторно, лишавайки
   го от възможност за равно начало с останалите деца при кандидатстване за детска градина?
   Също така, защо прием в яслена група на ОДЗ гарантира автоматично прехвърляне в градинската група на това заведение?

Предвид гореизложеното, Ви моля на основание чл.50 от Закона за защита срещу дискриминация да образувате производство и да установите налице ли е дискриминация по
   признак Лично положение, да постановите преустановяване на нарушението до установяване на положение на равно третиране, както и да наложите
   предвидените в закона санкции или принудителни административни мерки.   

Прилагам следните доказателства:
   1. ИСОДГ - Ръководство за родителите (http://kg.sofia.bg/?page=manual#3)
   2. Съобщение от 01.03.10 - Деца набор 2007 вече могат да заявяват критерий К5 за прием от Септември (http://kg.sofia.bg/?page=news&id=370)

Звучи истинско и неконсултирано със...себе си уважаващ юрист.
Дали ще образуват и дано жалбоподателят участва ефективно.

# 54
Мдаааа. Макар че , пуснах едим мой клиент да се жалва до комисята самосиндикално, защото съм уважаващ себе си юрист и те не само че разгледаха жалбата, ми я и уважиха.

# 55
  • СОФИЯ
Мдаааа. Макар че , пуснах едим мой клиент да се жалва до комисята самосиндикално, защото съм уважаващ себе си юрист и те не само че разгледаха жалбата, ми я и уважиха.

Резултат?

# 56
  • София
Омаях се от цифрите вече Simple Smile

Набори: 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 и 2009
Градини и филиали: 228
Капацитет/места: 28 424
Класирани в периода 23ти април - 26ти юни: 13 992
Записани  в периода 23ти април - 26ти юни: 13 510
Отказани: 1 370
Чакащи за следващо класиране: 14 188 (с 196 повече от класираните и с 678 повече от записаните)

Ели, ще ти кача едби по-шарени таблици.

# 57
                   Интересно ми е какво ще ти отговорят за ОДЗ-тата.Те са създадени като -обединени детски заведетния за деца от 10 месеца до постъпване в у-ще.Никога не са делени на детски ясли и детска градина.Това деление в случая е условно.Децата след навършване на определена възраст си преминават в по-горно ниво и ако бройката е под минимума се попълват местата.И за първа група и за ПГУ се действа по един и същи начин - ако има места си има прием по всяко време.Тук ми е трудно да възприема дискриминацията спрямо неприетите.Основния прием в ОДЗ си е един и той е от 10 месеца.Всичко останало е класиране за свободни бройки,ако има такива.И точно за това ОДЗ-тата обявяват минимални бройки за първа група.

# 58
  • Sofia
Съгласна съм с Didia. ОДЗ си е едно заведение и след като детето е прието да посещава това детско заведение, защо да е дискриминация прехвърлянето му в по-горна група.
За допълнителната точка за деца посещавали само ясла съм съгласна!

# 59
  • Някъде в облаците
Нови 2000 места в детските градини.  Има подробности за Младост.
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6629682

И пак да попитам Embarassed  - за строящите се ДГ - по-точно тази в Младост ІІІ - кога ще може да се кандидатства. ДГ в строеж е срещу блока, в който живеят родителите ми - дано стане до септември. Но я няма в Информационната система.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт