СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 41 563
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
За случайните номера да вметна и аз - сина ми не го приеха на първо класиране, на второ в едното ОДЗ имаше 3 места, които не бяха пуснати за първото класиране и аз смених първото желание. Пак не го приеха, дори не беше в гранична група. Но на трето класиране се освободиха пак 3 места в същото ОДЗ. На сина ми му дадоха номер с 27, което не е чак толкова малко, но пък беше втори по ред и успя да влезе. Това, което тогава ми се стори странно, беше, че и трите деца, които влязоха, бяха "новодошли" - тези, които имаха случаен номер от първото класиране си останаха да чакат...
Тая система много е тъпа значи - човек дори не може и да се зарадва като хората на късмета на детето му..

# 541

Момичета имам въпрос, който не е точно по-темата Embarassed На приятелка, чието дете е в предучилищна група в ДГ в Надежда, им изискват документ за платени данъци?! Има ли някой запознат и информиран, как е нормативно регламинтирано това изискване, защото при нас в Красна поляна няма такова?
Предварително блогодаря!
                 milly , това е поредното тъпоумие в ДЗ  Mr. Green Каква бележка,какви 5 лв  Joy Joy Joy ПГУ- то е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО  и има глоби за родителите,чиито деца не го посещават.Това е все едно да си заведеш детето в у-ще в първи клас и да ти искат бележка за данъци и ако не си ги платил да не го запишат ученик.
                  Божееееее,не свършиха простотиите в тази държава!  И май се множат вместо да намаляват. ooooh!
                  Аз ,ако съм отивам веднага в "Господарите" та поне да видим "умните глави" дето раждат такива велики идеи. Mr. Green
                  Пропуснах  Wink и директорите носят административна отговорност за отстраняване на дете от ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обучение.Като как го правят аз не мога да схвана.Питам се само - не ги ли е срам да показват колко са некомпетентни и праволинейни.Една мисъл поне да имат в главите си , а то...... ooooh! или си мислят ,че пасем трева в ливадата! newsm78 Няма да коментирам какво пише в основния закон на държавата ни т.с. в Конституцията по въпроса за достъпа до образование и за дискриминацията.Явно толкова са се самозабравили,че не си спомнят елементарни истини и реалности или са решили,че могат да си правят каквото им хрумне.

Последна редакция: ср, 15 сеп 2010, 10:33 от Didia

# 542
  • София-Младост
На приятелка, чието дете е в предучилищна група в ДГ в Надежда, им изискват документ за платени данъци?! Има ли някой запознат и информиран, как е нормативно регламинтирано това изискване, защото при нас в Красна поляна няма такова?
Предварително блогодаря!
Няма такова изискване!
Обсъжда се вариант, при който двете неща да бъдат обвързани, за да можем да си събираме по-лесно данъците, но към момента все още всичко е в процес на подготовка. Кой им иска бележка за платени данъци? Детското заведение ли? За съжаление, не мога да помогна, защото съм от другата страна, но със сигурност мога да заявя, че това е своеволие на този етап!
Кощунство е да се изнудват хората за данъци в момент, когато децата им трябва да тръгнат на градина или училище.. Казвала съм го, ама няма кой да ме слуша..  Close
Ан Мари вече писала, но и аз да добавя...всяка община на местно ниво може да вземе такова решение и под формата на Наредба да излезе с такъв текст. Ако има просто потърсете наредбата. Simple Smile

# 543
На приятелка, чието дете е в предучилищна група в ДГ в Надежда, им изискват документ за платени данъци?! Има ли някой запознат и информиран, как е нормативно регламинтирано това изискване, защото при нас в Красна поляна няма такова?
Предварително блогодаря!
Няма такова изискване!
Обсъжда се вариант, при който двете неща да бъдат обвързани, за да можем да си събираме по-лесно данъците, но към момента все още всичко е в процес на подготовка. Кой им иска бележка за платени данъци? Детското заведение ли? За съжаление, не мога да помогна, защото съм от другата страна, но със сигурност мога да заявя, че това е своеволие на този етап!
Кощунство е да се изнудват хората за данъци в момент, когато децата им трябва да тръгнат на градина или училище.. Казвала съм го, ама няма кой да ме слуша..  Close
Ан Мари вече писала, но и аз да добавя...всяка община на местно ниво може да вземе такова решение и под формата на Наредба да излезе с такъв текст. Ако има просто потърсете наредбата. Simple Smile

Добре де, аз не разбирам, как така за всяка община различни изисквания?  newsm78 Те така в нашта община изведнъж могат да решат, че директорката може да определи кое дете да запише, и тогава какъв е смисълът от регламент, от система и т.н. Според мен, това е абсолютно безумие!

# 544
Няма такова изискване!
Кощунство е да се изнудват хората за данъци в момент, когато децата им трябва да тръгнат на градина или училище.. Казвала съм го, ама няма кой да ме слуша..  Close
                 Не виждам какво ти пречи "другата страна"  newsm78 И аз съм от "другата страна" ,но не съм се страхувала веднага да отреагирам на подобни решения.Отказвам да изпълнявам глупостите , които се въвеждат всеки ден.Хората се чудят как да си нахранят децата и кой да им ги гледа,а аз да ги тормозя за бележки.Да дойде да си ги събира този дето го е измислил.Да не обяснявам , че в цитирания случай става дума за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обучение.
                  Данъци се плащат с НОРМАЛНИ заплати , а не с "помощите" ,които получаваме за труда си.Нямам впечатление,че родителите са натрупали пачки на камари и не са си платили данъците.Масовият родител / ако изобщо мога да употребя такъв термин/ си е съвестен , но притиснат до стената просто няма избор.Първо - ще си купи храна и дрехи за децата ,ще си плати тока и парното за да не стоят на студено и ако остане ще си плати и данъците.
                 Подобни мерки за събираемост на данъци си е чист рекет и то точно върху родителите на деца.Говорим,че след 50 години ще се броим на пръсти , а рекетираме по най-безобразен начин хората ,престрашили се да родят и гледат деца.
                 Извинявам се за спама , но всеки ден разговарям с родители и съм наясно с притесненията и проблемите на хората.

# 545
Държа да отбележа, че в гр. София, общината е една и това е Столична община.. Всичко останало са РАЙОНИ! Столична община спуска всички издавани актове, наредби и прочие надолу по районите за изпълнение! Общината контролира това изпълнение!

Не виждам какво ти пречи "другата страна"  newsm78 И аз съм от "другата страна" ,но не съм се страхувала веднага да отреагирам на подобни решения.
Аз не знам за такова решение. Първо! Второ - от другата страна съм, защото събирам данъци!
И не на последно място - няма как да отреагирам на нещо, което не се е случвало, а ако се случи - изпълнявам. Все пак аз защитавам интересите на институцията (как според вас трябва да се отреагира на Заповед на Кмета примерно?).. Друг е въпроса какво е моето лично мнение и настроение. Мен също никой не ме пита имам ли пари или нямам, и на мен ми искат същите неща като на вас..
И все пак - опитвам се да помогна, така че, моля без нападки!

Последна редакция: ср, 15 сеп 2010, 22:38 от AnMary

# 546
  • София
Здравейте, интересува ме, ако детето ми, което е родено в карая на януари 2008 г. бъде прието по време на текущия режим на прием в детските градини с набор 2007 г., (т.е. сега) от кога ще започне да посещава детската градина? Госпожата от градината, в която ходи по-голямото ми дете ми каза, че трябва да има навършени 3 години - т.е. от февруари месец. Така ли е наистина? В момента дъщеря ми е на 2г. и седем месеца и изобщо не си представям да я пусна на градина идните седмици Rolling Eyes, а има вероятност да я приемат, защото батко и е там и сме сред първите резерви.
Твърдо бях решила да кандидатстваме с набора си догодина, въпреки, че тя ще е сред най-големите дечица, но се включихме сега в надпреварата, защото от следващия септември баткото ще е ученик и няма да можем да се възползваме от заветната 0.1 точка, която имаме до края на тази година. newsm78

# 547
Скиорче, моята дъщеря е същия случай: родена в края на януари 2008 и кандидатства с набор 2007. Приеха я миналата седмица (на 11.09.10) и днес й е първия ден в новата градина. Не съм сигурна, че ще се пази мястото, докато детето навърши 3 г.

# 548
  • София
Скиорче, моята дъщеря е същия случай: родена в края на януари 2008 и кандидатства с набор 2007. Приеха я миналата седмица (на 11.09.10) и днес й е първия ден в новата градина. Не съм сигурна, че ще се пази мястото, докато детето навърши 3 г.

Ужас - не са ли мгого мънички newsm78 Като си помисля, че там ще има и деца с една година по-големи от тях....
Моята щерка още не приказва правилно...А и водим битка с памперса... И друго:
Ако действително е прието, че на училище се тръгва от 6 г., то тогава ние ще трябва да тръгнем на 5 Shocked

# 549
Ами не знам какво да ти отговря, всеки си познава детето, моето ходи на ясла от 10 месечна, говори много и правилно и аз лично за нея не се притеснявам, че е мъничка в сравнение с останалите. От началото на септември в яслата приеха много нови и малки дечица, та там мисля скоро щеше да дойде момента да не й е интересно. Все пак не пречи, ако я приемат твоята дъщеря да говориш с директорката на градината за отлагане.

# 550
Здравейте, интересува ме, ако детето ми, което е родено в карая на януари 2008 г. бъде прието по време на текущия режим на прием в детските градини с набор 2007 г., (т.е. сега) от кога ще започне да посещава детската градина? Госпожата от градината, в която ходи по-голямото ми дете ми каза, че трябва да има навършени 3 години - т.е. от февруари месец. Така ли е наистина? В момента дъщеря ми е на 2г. и седем месеца и изобщо не си представям да я пусна на градина идните седмици Rolling Eyes, а има вероятност да я приемат, защото батко и е там и сме сред първите резерви.
Твърдо бях решила да кандидатстваме с набора си догодина, въпреки, че тя ще е сред най-големите дечица, но се включихме сега в надпреварата, защото от следващия септември баткото ще е ученик и няма да можем да се възползваме от заветната 0.1 точка, която имаме до края на тази година. newsm78

Ако е така, децата родени в края на 2007-ма година също ли не тръгват сега? Тогава как си взима парите за тези деца директорката, за половината учебна година ли? Дидиа да каже, но ако са на делегиран бюджет, как ще се оправят? И тук явно всяка директорка има право да си вземе децата когато си каже, както и директорките на яслите...в едни ги отписват като навършат 3 год., в други -не. В едни им искат бележки за внесени данъци, в други - не. Абе, няма оправия в тая държава, като дойдат избори, ще се сетят пак за нас - ама аз лично тогава няма да ги чуя, щото ми писна.

# 551
  • София
Мерси за отговора, права си за твоето детенце, но при нас казусът е, че не сме ходили на ясла. Ако бяхме ходили знам, че шансът ни за прием е 100% с 9 точки, но ние сме с 8.1 сега, а след 01.2011 ще сме с 8. Ще пробвам да говоря с директорката. Все пак в наредбата пише, че в детските градини приемат деца от 3 г.

Инспектор Гаджет,  децата, родени януари 2008 не са със същите права като тези декември 2007. Най-малкото не можехме да кандидатстваме през основната кампания с набор 2007, а чак когато градината е в текущ режим, т.е. от септември - това означава, че ще приемат деца и през ноември и декември и те няма да плащат такси от септември. А за държавата и системата си напълно права - щом и образованието го превърнаха в ТОТО 2, първо теглене..... Sick

Последна редакция: ср, 15 сеп 2010, 13:34 от Skiorche

# 552
Здравейте!
Отскоро изучавам системата, заради малката ми дъщеря. Не знам дали е обсъждано по-рано, доколко са законни допълнителните критерии, които градините могат да въвеждат. Касае се всъщност  за подзаконови норми, които  не могат да бъдат издавани, ако  това не е предвидено в закон. А това не е предвидено в закон. Следователно решенията на тия педагогически съвети  са нищожни. От друга страна,  общият критерий, даващ цели 3 точки на работещи в системата на МОН, си е директно дискриминационен. Целите правила на Столичния общински съвет са за обжалване. Чудя се дали да не пусна една жалба срещу правилата и още една срешу решението на Педагогическия съвет в градината, която е на пет минути от нас.  Дори не съм сигурна още , че искам Ели да ходи на детска градина. Но колкото повече чета, толкова повече се ужасявам. Извинявам се, ако въпросът вече е обсъден и избистрен.

# 553
  • Банкя
.... Това, което тогава ми се стори странно, беше, че и трите деца, които влязоха, бяха "новодошли" - тези, които имаха случаен номер от първото класиране си останаха да чакат....

Преди едно от последните класирания преди ваканцията, обсъждахме с една мама от темата за шанса на детето й при кандидатстване в 2 различни градини.
И тогава изказах теорията, че при допълнително отпуснати места, когато има чакащи от първо класиране с изтеглени номера (например >6***, 7*** и т.н.), тоест неприетите от граничната група и нови деца, със същата дата, но на които се тегли номер в деня на поредното класиране, чисто математически е по-голям шансът да им бъде изтеглен номер от 0*** до 7***, отколкото от 7*** до 9***.

Тоест за мен не е странно, а логично. Peace

# 554
  • София, под Карлсон
Здравейте!
Отскоро изучавам системата, заради малката ми дъщеря. Не знам дали е обсъждано по-рано, доколко са законни допълнителните критерии, които градините могат да въвеждат. Касае се всъщност  за подзаконови норми, които  не могат да бъдат издавани, ако  това не е предвидено в закон. А това не е предвидено в закон. Следователно решенията на тия педагогически съвети  са нищожни. От друга страна,  общият критерий, даващ цели 3 точки на работещи в системата на МОН, си е директно дискриминационен. Целите правила на Столичния общински съвет са за обжалване. Чудя се дали да не пусна една жалба срещу правилата и още една срешу решението на Педагогическия съвет в градината, която е на пет минути от нас.  Дори не съм сигурна още , че искам Ели да ходи на детска градина. Но колкото повече чета, толкова повече се ужасявам. Извинявам се, ако въпросът вече е обсъден и избистрен.
О да, от две години ги дъвчем...Най- после Ели написа, че скоро ще ги преразглеждат. То нашата е минала, но дано поне за следващите има повече справедливост  Peace

Общи условия

Активация на акаунт