СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 41 032
  • 747
  •   1
Отговори
# 555

......... Дидиа да каже, но ако са на делегиран бюджет, как ще се оправят? И тук явно всяка директорка има право да си вземе децата когато си каже, както и директорките на яслите...в едни ги отписват като навършат 3 год., в други -не. В едни им искат бележки за внесени данъци, в други - не. Абе, няма оправия в тая държава, като дойдат избори, ще се сетят пак за нас - ама аз лично тогава няма да ги чуя, щото ми писна.
                  Laughing Ще кажа  Peace Всеки директор разполага със списъчен състав на децата в заведението си със съответните данни ,по които може да се провери там ли е конкретно дете.На база записани деца се изчислява бюджета.При отсъствие с месеци родителя се поканва от директорката на разговор и ако детето няма да идва се отписва,ако отсъства по определени причини носи съответния оправдателен документ.Случаи ,при които родителите не искат да записват децата си защото са малки децата се отписват ,защото ако има в групата 5 такива деца пада средната посещаемост и групата след 3 месечно наблюдение се разформирова служебно.3 месеца е срока ,в които групата трябва да компенсира ниската средна посещаемост /това обикновенно става с допълнителен прием на деца/ и ако не успее се разформира.
                   И да отговоря на Скиорче  Laughing Няма изискване детето да е навършило 3 години за да постъпи в ДГ.Всички деца родени от 1.01 до 31.12 на съответния набор /в случая първа група са 2007 / постъпват на 15 септември .Родените в началото на годината ще са на 3 г 8 месеца,а родените през декември ще са на 2 г 9 м.Ако родените в края на годината чакат да навършат 3 г и тогава да тръгнат ще им бъде много трудно да се адаптират във вече оформен детски колектив с изградени определени навици и умения.При това ще са изпуснали половината от планираното обучение за първа група.Стресът е многократно по-голям когато детето не си тръгне с набора от начало.В първи клас не чакат да станат на 7 години,а и там в закона е записано,че децата тръгват на у-ще на навършена 7-год.възраст.Същото е и с ДГ - вървят си с набора.И не подценявайте децата си  Laughing понякога по-малките се справят доста по-добре от по-големите. Peace

# 556
Това е категорично невярно. Дете не може да постъпи в детска градина преди да е навършило точно 3 години! Ако има такива, то директорките са заобиколили закона. Нашата директорка ми е позната, но просто не можа да вземе детето преди 3 години.

# 557
  • София
Didia, според това, което си обяснила, излиза, че е отпаднала масовата практика отпреди време детето да се запише, за да му се "пази" мястото. Така ли е вече? Защото е повече от тъпо и нечестно деца, които наистина биха посещавали ясли, да стоят вкъщи, заради такива, които са записани, но не посещават! Наши съседи бяха направили така преди време и ме обявиха за куку, че и аз не съм се сетила да го направя  Thinking

Това е категорично невярно. Дете не може да постъпи в детска градина преди да е навършило точно 3 години! Ако има такива, то директорките са заобиколили закона. Нашата директорка ми е позната, но просто не можа да вземе детето преди 3 години.
Категорично или не, детето на моята приятелка ще навърши 3 години средата на декември. А от 13 септември вече ходи на градина  Peace В групата има още 2 дечица, които също са родени декември.

# 558
  • София
Didia, според това, което си обяснила, излиза, че е отпаднала масовата практика отпреди време детето да се запише, за да му се "пази" мястото. Така ли е вече? Защото е повече от тъпо и нечестно деца, които наистина биха посещавали ясли, да стоят вкъщи, заради такива, които са записани, но не посещават! Наши съседи бяха направили така преди време и ме обявиха за куку, че и аз не съм се сетила да го направя  Thinking

Категорично или не, детето на моята приятелка ще навърши 3 години средата на декември. А от 13 септември вече ходи на градина  Peace В групата има още 2 дечица, които също са родени декември.

Да го кажем така, има градини, в които децата ненавършили 3 години тръгват от септември, има и такива, в които не ги взимат. В нашата градина не ги ги взимат. Въпроса е кой точно закон да цитираме? Някой знае ли как да се аргументираме пред директорката?

# 559
Благодаря на всички, които са се включили с мнение по въпроса, който зададох    bouquet
Прерових всичко, сайта на община Надежда, нормативни документи за образованието и прочие, но така и не намерих нищо което да потвърждава или отрича тази разпоредба. Приятелката ми твърди, че на всякъде във въпросната детска градина е разлепено съобщение родителите да занесат бележка за платени данъци - до края на календарната година!
Ако не бъркам става въпрос за 170 ЦДГ "Пчелица", в Надежда 1.
Неоспорим факт е че е редно всички да са изрядни данъкоплатци, но е факт също така, че това е "извиване на ръце", което  е меко казано абсурдно.   Peace
Още веднъж благодаря, момичета!

Последна редакция: чт, 16 сеп 2010, 10:00 от milly

# 560
Мили, щом никъде не пише, че трябва да се предостави такава бележка - попитайте в градината - нека те да кажат на базата на кой (под)нормативен акт изискват тази бележка! Това са 2 различни институции най-малкото и щом няма закон, който да ги обвързва по някакъв начин - не би следвало да искат бележки разни..

# 561
  • София

Детето се приема в градината /ЦДГ/ в годината, в която навършва 3, независимо през кой месец ще се случи това.  Peace Голямото ми дете е родено в края на годината и си тръгна на 15.09. заедно с целия набор, беше на 2г. 10 месеца.

# 562
  • София

Детето се приема в градината /ЦДГ/ в годината, в която навършва 3, независимо през кой месец ще се случи това.  Peace Голямото ми дете е родено в края на годината и си тръгна на 15.09. заедно с целия набор, беше на 2г. 10 месеца.

Именно! Моето също е на края на годината, но си тръгна от 15.09. въпреки, че нямаше навършени 3г. Peace
Даже съм си мислела, че направо си беше бебе на фона на тези с които има кажи речи година разлика! Но такива са правилата. Ако имах избор по скоро бих го записала със следващия набор, но за съжаление нямам такъв.

# 563
Синът ми го взеха на ДГ ,/ не ОДЗ / на 2,5 год и то не в годината в която навършва 3год.
Всичко си зависи от директорката.

# 564
  • София
Синът ми го взеха на ДГ ,/ не ОДЗ / на 2,5 год и то не в годината в която навършва 3год.
Всичко си зависи от директорката.
Кой набор е? Защото от някои набори не са достигали дечица за запълване на групите и се правеха компромиси да се приемат по-малки деца пред опасността от закриване на групата.

# 565
Здравейте, момичета! А знаете ли докъде стигнаха нещата с ЕСПА в Младост 1? Нали договора им беше до края на 2010г.(извинявайте, ако бъркам), гледам , че заниманията там си продължават... Днес видях и строежа на новата градина в Младост 3 - и наистина май няма да приключи скоро строежа там, за да я пуснат в експлоатация...

# 566
  • София
кака Сиси, синът ви е в ученическа възраст. Дъщеря ми може би е по-малка от него. Тя е 2001ви набор.
Нямаше система при тях. Записване в 2ра ясленска или 1ва градинска група зависеше от преценката на директорката. Но тогава всичко ставаше с подаване на молба.

Вчера чух една майка да коментира, че новата градина в Надежда щяла да е филиал на 170 или 171 ЦДГ. Което значи, че ясленски групи няма да има.
Но не мога да вярвам на слухове. А кой знае кога ще се пусне официална информация.

# 567
кака Сиси, синът ви е в ученическа възраст. Дъщеря ми може би е по-малка от него. Тя е 2001ви набор.
Нямаше система при тях. Записване в 2ра ясленска или 1ва градинска група зависеше от преценката на директорката. Но тогава всичко ставаше с подаване на молба.

Вчера чух една майка да коментира, че новата градина в Надежда щяла да е филиал на 170 или 171 ЦДГ. Което значи, че ясленски групи няма да има.
Но не мога да вярвам на слухове. А кой знае кога ще се пусне официална информация.

Това да не те притеснява И 127 - мо беше ЦДГ, ама като пуснаха новата градина в Стрелбище с яслени групил стана ОДЗ, нищо че в другите сгради няма яслени групи. Дано скоро я пуснат и детето ти се класира!

# 568
  • София
инсп. Гаджет, мерси.
Вярно, че 127мо го преобразуваха. Както и да е, стига да я пуснат. И да приети дечица от неприети такива. Предполагам обаче, че ще има доста кандидати за преместване.

# 569
Усмихнатото, благодаря!  Hug
Писах направо на мейла за контакти на община Надежда, и им зададох точно този въпрос. Сега да видим дали, кога и как ще ми отговорят Wink

Общи условия

Активация на акаунт