Ретро бг-мама

• 10 432
  • 102
  •   1
Отговори
# 60
Родена съм в средата на 70-те години, кърмена съм до година, гледана съм до задължителната предучилищна от майка ми. После тя тъкмо започна работа и се родиха сестрите ми, които бяха гледани вкъщи само до 3 години.
Никой не е правил проблеми на майка ми, че не и през ум не й е минавало да се прави на герой на труда. Помня, че дори на манифестации не ходеше.

# 61
Родена съм през 1984г., кърмена съм до 4-ти месец, след това съм минала на домашно подквасено кисело мляко със захарен сироп. Захранена съм в 3-тия месец със сок от моркови. Не съм ходила на ясла, но съм тръгнала на детска градина на 2 годинки. Майка ми е била студентка, като съм се родила и не е работила по това време.

# 62
В ония години беше задължително да се работи.
Считаше се, че да стоиш у дома е упадъчно и буржоазно.
Затова, като свърши майчинството и хайде на работа, иначе привикваха в едни служби  Laughing
Не е било задължително, майка ми я е работила 5 години, я не- и то на 4 часа, когато ние сме  били на училище със сестра ми. Това през 70-те и 80-те години.

# 63
В ония години беше задължително да се работи.
Считаше се, че да стоиш у дома е упадъчно и буржоазно.
Затова, като свърши майчинството и хайде на работа, иначе привикваха в едни служби  Laughing
Не е било задължително, майка ми я е работила 5 години, я не- и то на 4 часа, когато ние сме  били на училище със сестра ми. Това през 70-те и 80-те години.
Намерила е начин да заобиколи реда.

# 64
Редът беше за простосмъртните.

# 65
не сме били от богопомазаните, нито някой е бил партиен член, напротив - баща ми е бил изклчван, уволняван..заради произхода си. Попитах майка ми- каза ми"няма такова нещо, никой не ме е карал да работя нито ме е питал защо не работя"!Сещам се,че и на други суъченици майките им не работеха.

# 66
Пишеш, че сте били в Сирия, пък не всеки можеше да излезе. Затова си помислих.  За жена с деца или болна беше възможно да не работи, но и тогава както и сега, таткото трябваше да изкарва доста пари.

# 67
не сме били от богопомазаните, нито някой е бил партиен член, напротив - баща ми е бил изклчван, уволняван..заради произхода си. Попитах майка ми- каза ми"няма такова нещо, никой не ме е карал да работя нито ме е питал защо не работя"!Сещам се,че и на други суъченици майките им не работеха.

Странно, помня че ако не работиш повече от година, принудително ти намираха работа.
Но помня, че имаше и такива като майка ти.
Бяха единици, но все пак ги имаше.
Явно са заобикаляли системата по някакъв начин.
Примерно с медицинско свидетелство, или нещо такова.

# 68
Добре, няма да споря. Не е за това темата. Майка ми каза- никакви документи, никакви  принуди. Имаш си деца и искаш да си ги гледаш в къщи- толкова. С мен е била 6 години в Сирия, 3 г., след като се върнахме, се роди сестра ми - и пак в къщи. Задължаваха да работят мъжете- това си го спомням, имаше даже изселване, ако не работиш. Но за жените  с деца- нямаше такова нещо.

# 69
  • София
Никой не е принуждавал жените да работят. Просто системата беше направена така, че човек сам стига до извода, че е по-добре да работи. Спомняте си пропагандата за труженичката.

# 70
Много интересен сайт!  Peace
За кърменето - моя приятелка е родена през 1971, не знам колко им е било майчинството - 3-4 месеца май, но майка и казва, че като кърмачка е имала право на допълнителни почивки и на бегом си е ходела до вкъщи да си кърми бебето.

И сега има такава законодателна възможност. По 1 час на ден за кърмене, но не съм чувала някой да тича до вкъщи.

Снимката е уникална просто. Още по-уникално е събитието само по себе си за онези години.

Последна редакция: нд, 27 юни 2010, 15:41 от I see you

# 71
Чичо ми е 1922 набор, цоцал е 4г и 6 месеца.

# 72
Чичо ми е 1922 набор, цоцал е 4г и 6 месеца.
и 2002 набор има такива:-)

# 73
  • при Arctic Monkeys
аз съм набор `75 и на ясла не съм ходила, така, че излиза, че майка ми ме е гледала пълни три години вкъщи, без никакви проблеми при това. за да избегне това, което се е случило с по-големия ми брат, даден от годинката на ясла, а именно-постоянни болести.
захранена съм раничко, до колкото знам - втори, трети месец - сокчета и т.н.
не съм искала да суча, незнайно поради каква причина. знам от майка ми, че с брат ми е било същото и той специлно, роден в края на 60-те, е отгледан почти изцяло  с кисело мляко ( жив и здрав е човекът и е оцелял  Simple Smile).

# 74
  • София
Модните течения се въртят.

Общи условия

Активация на акаунт