Ретро бг-мама

• 10 448
  • 102
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Сега ми просветна, че в "Задочните репортажи" Георги Марков пишеше как през 50-те като са изюркали всички жени да работят, масово хората не са искали деца (нямало е и детски градини, това е било гигантски проблем). Карали са майките да висят на някакви партийни събрания  до девет вечерта. Така че явно е трябвало някой друг да дава сухо мляко на децата. Но представа нямам колко дълго е било майчинството тогава.

# 16
  • София

Цитат
Може би има нещо общо с уравниловката, и с това, че жената е трябвало да работи наравно с мъжа, да е комбайнерка, кранистка, тъкачка-многомашинничка или дори оксиженистка... Гледането на дете, кърменето, все пак предполагат да се отделя повече време на семейството, на дома... А около 1950-та са били много "модерни" седмичните ясли - оставяш детето в понеделник, взимаш си го в петък... През останалото време - бачкане, бачкане, бачкане... Дневни смени, нощни смени, после на събрание в работата, после на събрание по местоживеене... Предполагам, че това е била причината... Поне аз така си го обяснявам.

..има логика в казаното.Заводи и пр. ,почетното звание "ударник" и десетилетката за петилетка.
В тази връзка с ретро снимките си спомням,че като бях малка и на центъра на село слагаха снимки на работниците от ТКЗС-то,е не на всички Laughing т.е. това все бяха "ударниците","бригадирите"  Joy и бяха сложили една снимка на баба ми Бог да я прости,но снимката правена преди 15 години да кажем,като по-млада.И аз не мога да я позная,и рева,че на другите деца бабите им са на портрети на центъра,а моята я няма

# 17
  • София
Май изръсих голяма глупост - през 40-те вероятно не е имало сухо мляко.

# 18
  • Куциндрел
В началото на мин. век е имало и движение против алкохолизма при децата. Защото масово са слагали вино в попарките им, за да заспиват бързо и да не реват.
Виждайки лозунгите веднага се сетих за примерните майки тук, дадох си сметка, че нещата не са се променили много.
А за соковете, не знам къде сте отгледани, но моята майка и моят баща не са били захранвани толкова рано нищо, че бабите ми са работили. Rolling Eyes

# 19
  • София
Чак глупост не, но си права - не е имало.

Кашичка с препечено брашно и грис - 70те съм яла това.
Майчинството е било 4 месеца  Rolling Eyes

# 20
  • София
Чак глупост не, но си права - не е имало.

Кашичка с препечено брашно и грис - 70те съм яла това.
Майчинството е било 4 месеца  Rolling Eyes
Joy или попарка с бозичка.

# 21
  • София
През 80-те си спомням, че имаше някакво българско сухо мляко.
Казваше се "бебе 0", "бебе 1" и т.н.
Иначе имах някакви много любими картички и сувенирчета с надпис "Милупа" - тогава съм била на около 4.
Предполагам, че през 70-те е имало някакви единични партиди вносни - ама дали каши или млека?

# 22
  • София
майчинството е било 3 месеца през 60-те и ранните 70-те години.
имало е супер дефицитна "Хумана" (АМ), което се е намирало с връзки и под тезгяха. това по разкази на баба ми.

# 23
В началото на седемдесетте, когато съм родена, е имало "Хумана", но не се е продавала свободно, а се е "изписвала" по специален ред, или по лекарско предписание. А към края на седемдесетте вече освен "Хумана"-та, имаше и български сухи млека "Беби 0", "Беби 1" и т.н.

# 24
Не знам, ама през 80те мляко и каша Хумана май се изписваше от лекар
Баща ми е гледан в седмична ясла, за да може баба и дядо да бачкат на смени
Майка ми е имала щастието да е дете на учителка- просто е оставяла децата сами вкъщи, докато има часове, какво толкова  няколко часа Crazy

# 25
Aз понеже съм гледана като малка в Сирия, съм хранена със Серелак- зърнени каши на нестле мисля,че бяха. Така,че през 69 ги е имало. За България- не знам. Имало е и адаптирано мляко-Bebelac- не си  спомням на коя марка. Там не е прието жените да работят  и никога не е имало ранно захранване. Памперси  е нямало, но съм имала найлонови гащи, подобни на сегашните за многократна употреба. С дъщеря ми през 90 -та ми беше много по-трудно, отколкото на майка ми през 68, когато е била вече с мен в Сирия.

# 26
  • София
В началото на седемдесетте, когато съм родена, е имало "Хумана", но не се е продавала свободно, а се е "изписвала" по специален ред, или по лекарско предписание. А към края на седемдесетте вече освен "Хумана"-та, имаше и български сухи млека "Беби 0", "Беби 1" и т.н.
Да и пак е било недостатъчно.Аз съм кърмена 20 дена,причини много.Но знам,че на ЖП-гарите с межддународните влакове от Румъния са правили голям бартер.Румънките са разменяли Хумана или Нес-кафе срещу цигари,чорапогащи,сапуни и пр.Даже връзки с аптечно управление са търсили нашите Laughing за някоя друга кутия,защото и рецепта да имаш,не винаги ги е имало в наличност.

# 27
  • out of space
През 80-те съм яла Хумана, много трудно се намираше си спомням. Поради здравословни причини съм яла само това + качамак почти до училищна възраст.  Confused

# 28
  • София
Може ли пак сайта, че имаше уникални снимки  Blush Нали и без това пишеше, че трябва да се посочи източника.

# 29
  • Куциндрел
Сил ву пле:
http://www.lostbulgaria.com/index.php

Общи условия

Активация на акаунт