Направо във втори клас

• 8 864
  • 86
  •   1
Отговори
Дано въпросът ми не ви се стори тъп, но ме интересува живо...  Blush

Синът ми е почти на 7 г. Може да чете гладко, да смята с многоцифрени числа. Събиране, изваждане и умножение. Смята и с едно и две на ум. Доволна съм от него, че толкова му се отдават тези неща. На есен би трябвало да бъде първокласник. Все повече обаче се чудя, трябва ли да губи година...? Дали е нужно да повтаря отново наученото? Да ли е възможно да се яви на тест в училището и ако изкара теста и теста покаже, че покрива знанията за първи клас, директно да бъде записан във втори? Има ли възможност това да се случи?

Все пак си мисля, че системата ни трябва да е по-гъвкава и да се предлагат възможности на деца, които усвояват материала по-бързо. Да не се спъват в развитието си.

Немога да твърдя на 100%, че синът ми наистина ще покрие изискванията и че наистина ще си загуби времето ако изкара първи клас... Но дали има възможност, това да се провери и да не се задържа развитието му.

Благодаря предварително на тези, които са запознати и могат да дадат компетентно мнението си!  Hug

# 1
не съм убедена, че нашият закон дава такава възможност. Това, което би могло да се търси като възможност, е много добър учител, който ще се нагърби със задачата да му дава индивидуални задачи по предметите.

# 2
  • Sofia
А как е с писането? Щом си решила, че детето ще си губи времето в първи клас се обърни към ръководството на училището, което си избрала. Там ще ти дадат най- точен отговор. АСз си мисля, че няма да стане, но все пак попитай.

# 3
  • София
Това, че ще трябва да се приспособява към вече изграден колектив от деца, които са заедно от първи клас би ме притеснявало повече, отколкото това, че знае повече и училището само ще го забави или дори върне назад в умственото развитие му развитие. Навремето предпочетох детето да си върви с набора, и най-често не съжалявам за това  Grinning

# 4
  • Sofia
Отговор - мисля , че не може!
Имало е вариант да го пуснете по-рано , от 6 год. възраст. Едва ли детето е научило всичко това за 1 год.
 Решава задачи , ясно , а с писането как е? А с общата култура от темите по роден край?
Ако гледате само справянето по математика - то и 2 кл. трябва да прескочи.
 За протокола - моят син също се справя отлично със задачите от края на 1 кл., но и през ум не ми е минало да го прескача. Има толкова моменти , които детето не би трябвало да пропусне...
 Похвално е ,че детенце се справя добре , и е жалко , че няма програма за работа с напреднали деца!
 Каквото и да решите - успех!  bouquet

# 5

Пише красиво с ръкописни букви. Правим и диктовки. Разбира се срещат се и думи в изреченията с грешки, но това ще е така предполагам още дълго време.

Иначе и аз мисля да говоря с ръководството на училището, но се чудех дали има смисъл и дали е възможно изобщо това. А и разбрах, че са в отпуска вече - късно се сетих. Септември обаче ще си питам.

За познанията по роден край, бързо ще навакса това което е нужно. От всичко се интересува, като всяко дете и всичко попива на момента.

Благодаря на отговорилите!   bouquet

# 6
Пише красиво с ръкописни букви. Правим и диктовки. Разбира се срещат се и думи в изреченията с грешки, но това ще е така предполагам още дълго време.

Мисля, че ще сгрешиш. Първият клас е основа на всичко, което ще се гради впоследствие. Не е задължително да допуска грешки още дълго време. Щом е толкова напреднал, ще изчисти всички пропуски в правописа. В края на 1 клас се правят и писмени преразкази.

# 7
  • София
Чувала съм за деца, които за една учебна година, са покривали две учебни години.
Може би ръководството може да даде идея как през идващата учебна година детето да покрие материала и да вземе удостоверения едновременно за завършен първи и втори клас, така че догодина да продължи в трети клас.

# 8
Чувала съм за деца, които за една учебна година, са покривали две учебни години.
Може би ръководството може да даде идея как през идващата учебна година детето да покрие материала и да вземе удостоверения едновременно за завършен първи и втори клас, така че догодина да продължи в трети клас.

И аз имам позната, на която синът й е карал две учебни години за една, но той е по-голям и от мен и незнам дали би могло и сега да стане. Иначе и над това се замислих.

Мисля, че ще сгрешиш. Първият клас е основа на всичко, което ще се гради впоследствие.

Точно за това и пускам тема, за да разбера другите как мислят, какво ще ме посъветват и как биха действали на мое място.  Peace

# 9
  • Sofia
Vyara D , не знам какво точно да те посъветвам. Както писах, и аз бях тръгнала по вашият път. Навреме обаче осъзнах, че щом съм решила детето да тръгне в 1 кл. на 7 год., трябва да оставя да научи нещо и в училище. Спрях да се занимавам с него , само от време на време го следя дали не забравя нещата. Е, не ги забравя  Wink! Искаше да учи таблицата - не разреших / брат му дори беше започнал да го учи/ . За писането - същата работа. Та просто аз навреме осъзнах, и забавих процеса . За мен 1 клас си е преживяване , и именно затова оставих детето да си го изживее пълноценно  Laughing.

# 10
Детето може да бъде записано във втори клас. Редът е следният: Подава се молба до диредтора на училището за индивидуална форма на обучение и се уведомява Регионалния инспект. на образованието. Назначават се изпити, чрез които да се признае на детето първи клас, а то постъпва направо във втори. Мои близки, които бяха извън страната и направиха така, за да не губи детето им годината и то прескочи първи клас.

# 11
  • София
Като частен ученик може да взима две години за една. Не съм чувала това да се практикува преди началото на 1ви клас.
В края на 1ви клас се правят изходящи тестове. (В началото пък се правят входящи такива.) Говорете с ръководството и преценете.
В 1ви клас се учат доста неща писане, четене, математика, чужд език, роден край, информационни технологии, рисуване...

# 12
  • загубено
Моето мнение е да не го записваш направо 2 клас.
Решението си е ваше.
Все пак 1 клас,е първият сблъсък с  по-сериозното учене.
Колкото и да е напред детето,не е ли по добре да затвърди основата,
за да няма после пречки.
За мен са най-важни първите класове,на тях бих наблегнала.
После могат и самички децата да се справят.
Може да мине на индивидуален план детето,
ако решите да "прескачате "класове.
Успех каквото и да решите.

# 13
Хич да не ти пука за науките. Много умни деца могат да бъдат записани направо във втори и това няма с нищо да ги затрудни. Но помисли си какъв живот ще живее момче, повече от година по-малко отдругите? При това идващо в "общество" с утвърдена йерархия? Има да го бият, да го бутат и да го унижават другите по-големи момчета. Няма да му е по силите да се мери с тях и в игрите с топка. А и като се разбере, че е "гений", който прескача една година....
Абе обричаш го на много трудна социализация.

# 14
bilijan    Hug   bouquet

Черна станция , ще взема в предвид и твоето мнение при решението ни. От друга страна, в неговия клас ще има и негови връстница, тъй като не са малко децата, които тръгват на училище от 6 годишни и той ще е колкото тях голям. Но определено сериозно ще си помисля, преди да действам.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт