Принос на децата в семейния бюджет

• 23 160
  • 485
  •   1
Отговори
# 15
И все пак... Зависи.
Ако семейството изнемогва, ако има по-малки братя, сестри... То пък не върви да харчи всичко за себе си, а другите - кучета ги яли...
Семейният бюджет е проблем на самото семейство - всеки си знае дереджето, пък и приоритетите на хората са различни.

# 16
Детето ми е на 26г. Работи от година. Завърши  висше, после магистратура, всички разходи по образованието ги поемахме ние с баща й. Беше студентка редовно обучение. Аз не позволявах да работи докато следва, защото смятах, че трябва да е съсредоточена главно в ученето си, а и можехме да си го позволим. Лишавали сме се от някои неща, не сме богати хора, но не сме и мизерствали. За мен образованието е много важно. Сега и синът ми е студент редовно бучение. Доходите ни не са от високите. Кризата ни се отразява на финансите.
Обидно е за мен поне, тя да не се сеща сама да помогне с нещо. Разбирам, че иска нови дрехи, обувки, козметика и т.н. Казвате, че крава не бозае от теле-ами и телето не бозае вечно от кравата нали. Аз не искам мен да ме издържа или семейството, но да помага с нещо. Все пак не съм бездънна яма. И аз искам да си купя нещо за себе си  или за мъжа си. Докога с тия жертви за децата, омръзна ми вече. Ако имах повече средства окей, но периодът е такъв в момента. Баща й определи тази сума, защото тя не се сеща дори един сапун или хляб да купи-живее на принципа моето си е мое, чуждото общо. Предложихме й да купува продукти вместо да дава определена сума-категорично отказа.
Да ви кажа обидно ми е като ги дава тия пари-сякаш ги прося. Според някои от мненията ви не е правилно да й взимаме пари. Оф, не знам.

# 17
И двете ми деца не са семейни.

# 18
Според мен минимумът е % от консумативите (ток, вода и т.н.) + % от храната, ако сте 4 човека, 25% + поемане на част от задълженията (по домакинството).

# 19
Това вече е друго, става въпрос за пълнолетни хора, а не деца.

# 20
Ами щом не се сеща сама, значи ще трябва да се говори в прав текст. И не да си мисли, че ви "помага", а да й се обясни, че поема своята част от разходите в това домакинство.
Аз мислех, че децата са по-малки, понеже в профила си писала, че си на 38 г.

# 21
  • 221B Baker Street
съжалявам,че ще го кажа по този начин,но ако е научена само да получава,без да дава.... Confused

# 22
На 26 г. не бих допуснала изобщо децата ми да живеят с мен.
Иначе, пари не бих искала като %, но щях да извадя бележките за сметките и да деля на член от семейството.
Живяла съм с нашите като работеща студентка за кратко - баща ми държеше да ми поеме разходите за университета, но аз си плащах допълнителната специалност и учебниците. За вкъщи пари не са ми искали (за сметки), но редовно пазарувах - хем това, което ми е вкусно, хем ако има нужда - месо, сирена, всичко за храна, почистващи препарати и др. Нашите ми се караха, че пазарувам, затова се отделих да живея сама и да не си "мешаме капите".

# 23
съжалявам,че ще го кажа по този начин,но ако е научена само да получава,без да дава.... Confused

Права си,така е. Аз и баща й сме виновни. Понеже е слабичка я жалех и от домакински задължения и сега ми се връща. Но пък синът не е такъв. Нали ги възпитавам по един и същ начин.

# 24
...
Иначе, пари не бих искала като %, но щях да извадя бележките за сметките и да деля на член от семейството ...

Това имах предвид, но ми е по-лесно да го смятам в % Simple Smile

... Понеже е слабичка я жалех и от домакински задължения и сега ми се връща. Но пък синът не е такъв. Нали ги възпитавам по един и същ начин.

Т.е. всички - ти, съпругът ти и синът ти сте имали домакински задълежия, а тя нищо?

# 25
Това не е дете в общия смисъл. Това си е самостоятелство домакинство. Докато не я научиш, че има първо необходими разходи(както в момента тампоните и дамските превръзки предполагам са й приоритет пред грима), то тя няма да е способна за самостоятелен живот, да не се обиждаш, ама и за създаване на семейство, раждане на деца. Разбирам, че я жалиш, но докога? Докато научи от живота(другите хора), че не е самостоятелна.
Проблемът ти е сериозен Rolling Eyes

# 26
... Нали ги възпитавам по един и същ начин.

Знаеш ли, не е точно така. Преди време се интересувах относно проблеми на мои роднини и се оказа, че всъщност родителите никога не се отнасят по един и същ начин към децата си, особено пък ако не са близнаци или от един пол. При едни семейства първото дете е по-щадено и е треперено над него, при други - върху първото са изсипани всички родителски амбиции и го отглеждат в дисциплина, а второто расте като царче, при трети - трето.
Сама казваш, че е слабичка и си я щадила - тя така е свикнала и й е добре, защо да се лишава от 120 лв. доброволно? Седнете, говорете, обяснете й, че се налага да поеме част от домакинските разходи и че всъщност това не подлежи на пазарене и така. Ще й се наложи да го приеме.

# 27
...
Иначе, пари не бих искала като %, но щях да извадя бележките за сметките и да деля на член от семейството ...

Това имах предвид, но ми е по-лесно да го смятам в % Simple Smile

... Понеже е слабичка я жалех и от домакински задължения и сега ми се връща. Но пък синът не е такъв. Нали ги възпитавам по един и същ начин.

Т.е. всички - ти, съпругът ти и синът ти сте имали домакински задълежия, а тя нищо?

Главно аз и мъжът ми. Децата само понякога-главно когато съм болна или пък нямам възможност.

# 28
Каква сума според вас трябва да внасят в семейния бюджет работещите ни деца? Малко,много или нормална е сумата от 120лв. В къщи имаме спор по този въпрос.Затова искам да чуя и вашите мнения.
Аз мисля,че не са достатъчни.
Права ли съм или не?
#Crazy #Crazy #Crazy
Леле-ти си ми пример на родител,който държи детето му да му се отплати,за това че е родено newsm78 newsm78
Аз внасям колкото мога. И когато мога. И никой никога не ми е искал пари!

# 29
На 26г е напълно нормално сама да се сети, че трябва да подпомага с нещо семейният бюджет.  Щом не се сеща, то е хубаво, че сте и го казали.

Hass, за какво отплащане че си роден говорим тук? Та това "дете" е пълнолетно отдавна и е на 26г. Работи, живее при мама и тати на готово без да дава един лев....че това къде го има? Поне да се сети един хляб да купи за в къщи...или тя сигурно не яде???

Общи условия

Активация на акаунт