Мами в Австрия - 45та тема

• 55 063
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
edno kratko vakancionno zdravei, uspiavam da vi 4eta.
Manim, uspeh za hubavo i zdravo beb4e!
Elitza, 4estit rojden den na paterici!

# 256
Добро утро, дами!

Някоя от вас ползва ли Tagesmutter?
Внезапно се промениха някои неща вкъщи и ми се налага да потърся за сина ми детегледачка поне 2-3 часа дневно, но се колебая между това и Tagesmutter преди обяд, защото там ще има и други дечица, което би му харесало повече...

Съни, моята помощничка се завърна и е готова да идва по-често. Търсенето на нова се преустановява. Благодаря ти още веднъж! Grinning

# 257
Лили - Лу, az bih predpochela  Tagesmutter zaradi kontaktite na deteto s drugi deza.

Vijte tova  http://dimitranas.blogspot.com/search/label/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D … iche%20Torten%20I

# 258

Уомби, много, много полезно линкче си пуснала Simple Smile Аз се уверих, че тук няма начин да си поръчам като тортите, които поръчвам в България (или поне не на същата цена) и ще се налага да си ги правя сама. А никога не съм правила. Това, което си пуснала сега е висш пилотаж в тортоправенето, за което още не съм готова. Сега Усмивката ми помага за първи стъпки в сладкарството. Но като се осъвършенствам и това ще пробвам, стига да имам това време Simple Smile

И ето новото ми питане на вниманието на разбиращите от ел. табла:

Заровила съм се в едни сметки, които все не ми излизат. На електромера ни пише, че последно е засечен на 4 март, а ние живеем тук от 1 юни. Когато мъжът ми е подписал договора с WE, те са му казали, че няма никаква причина да се притеснява за това колко ток са харчили предишните, защото това няма значение. Обаче защо тогава има бележка на електромера ни, че е засечен последно на 4 март?!?!? Лошото е, че не мога да разбера какво означават цифрите - т.е. колко именно киловата са изгорени за този период. Когато те са засичали на 4 март цифрите са: 01302896, а когато аз на 19 юни засекох, цифрите бяха: 1338267. Сложих една нула отпред, но ми се струва, че и отзад трябва да сложа една или две нули. Разликата се получава: 35371, ако не сложа никакви нули. Не е възможно за 3 месеца и нещо да са похарчени само 35,371 киловата, нали? Ако обаче сложа една нула отзад се оказва, че са изхарчени 353,71 киловата. Иска ми се да е така, но пак ми се вижда малко  newsm78  Днес засекох пак. Ако сложа само една нула отзад, се оказва, че сме изхарчили само 9,940 киловата за 20 дни (невъзможно). Това ме кара да си мисля, че се слагат две нули отзад и тогава всичко си идва на мястото - 99,40 киловата. Обаче от това следва, че за 3те месеца и половина преди това са изхарчени 3537,1 киловата, което ми се струва безумно много. Ние със сигурност не сме изхарчили много за 19 дена, а как ще го отчетат те, след като не са засичали след 4 март?!!?
Има ли някой вещ, който да ми обясни как точно да засичам колко сме изхарчили - колко нули се слагат зад цифрите на циферблата на ел.таблото??? Струва ми се, че нещо не правя както трябва или има някаква специална формула?!?!?  И дали мога да отида сега във WE с претенции, докато не са ни донесли още сметката?  newsm78
Данке  Hug

# 259
леле уомби, как можа да пуснеш такъв линк баш когато съм на лечебно гладуване #Crazy

лили/лу, моите 2 деца са били на тагесмутер и бях много доволна. отделно си имат и детегледачка, но за тя е само от време на време. за редовно е по добре на тагесмутер, само дето трудно се намират. после прехода в детска градина е без проблем. отделно се учат да ядат и спят под режим, което у дома е трудно да се осъществи. ако вземеш тагесмутер за поне 16 ч на седм, ти е безплатно, като детската градина. плаща се само яденето. питай си тагесмутерката, тя  ще ти каже и даде формуляра. ако плащаш детегледачка, е добре да е легална и с курс, че да можеш да си спаднеш после разходите от данъка.

маним
свикни с мисълта, че много неща тук няма да намериш на цената от бг. а сметката за тока и газта е висша математика, аз не се заемам ooooh!

# 260
Маним,

Сметката за тока е сложна и е трудно да се разбере.На мен лично ми трябваха месеци докато разбера всичко.
Когато предишните наематели са си трьгнали,сметката е била занулена и вие сьс сигурност не плащате на някого старите сметки.
Не можеш да прецениш и да следиш колко ток и газ горите защото уредите не показват точно това.
Освен това в централата правят средно изчисление на м2 и хора живеещи в апартамента и по това определят сума,която да се плаща на тримесечие или двумесечие.На края на годината (обикновено октомври) се сравнява от тях колко си платила и колко в действителност си консумирала и на тази основа или ти се врьщат пари или доплащаш или направо ти ги слагат в следващата сметка за ток и газ.

Това,че льжат е известно на всички ни.Някои хора следят много точно и успяват сьс сьд и усложнения да си вьрнат по 100 евро,ако е имало измама.

И колкото и да се пести газ и ток,с всяко увеличение всяка година установявам,че почти няма смисьл да си бльска човек главата с това.

# 261
Добро утро момичета.
Да сипя по кафе за настроение  food010  food010  food010  food010
Защо ли ми се струва че Уомби не случайно е пуснала този линк. Май вчера няколко мами имаха повод да почерпят с торта.
Да са живи и здрави хлапетата ,щастливо детство им желая.

# 262
Уомбат, Ди, благодаря! Свързах се вчера с двете единствени наблизо, които имат по едно свободно място (направо не мога да повярвам, че изобщо намерих такива).
Уговорихме срещи за другата седмица. Дано сме си взаимно симпатични Simple Smile

# 263
Защо ли ми се струва че Уомби не случайно е пуснала този линк. Май вчера няколко мами имаха повод да почерпят с торта.
Да са живи и здрави хлапетата ,щастливо детство им желая.

И аз се присъединявам към теб, gabi3004, с пожелания за много здраве и безгрижно детство за рождениците от вчера.
Само че днес самата Уомби има повод да почерпи Wink
 bdbaloni на Дани! Дано всички здравословни проблеми останат зад гърба ви и Дани да расте силен и все така очерователен малък мъж! Много детски смях, много безгрижни игри и веселие да озаряват дните му! Е, сега ще си хапна виртуална торчичка  eat  party023  за негово здраве Simple Smile

Christian, аз не толкова за нашата сметка се притеснявам, а за това, че не разбирам как са го занулили, след като си има там на таблото на нашия апартамент бележка, че последно са го засичали на 4 март, а ние сме тук от 1 юни и никой не е идвал да го засича. От 4 март до 1 юни са навъртяни над 3500 киловата, което е неописуемо много (повече отколкото за цяла година) и не става въпрос за 100 евро, а за около 600. Страхувам се, че когато дойдат да го засичат следващия път, няма как да им докажем, че не сме ние. Но ако отида сега до WE и изискам да дойдат да го засичат пред мен, тогава те ще видят, че за толкова кратко време за 2ма души няма как да сме навъртяли близо 4000 киловата.
Обаче съм уверена, че или аз не смятам, както трябва, или не само от това табло се засича тока, а си има и други начини.  newsm78

Последна редакция: вт, 10 авг 2010, 12:48 от manim

# 264
Влизам за да ви черпя по една торта   party023 , снимки нямам  Laughing
и да пожелая на всички деветоавгустови лъвчета щастливо детство и много много здраве.
 newsm59   на днешния ни рожденник Даниел на Уомби

Габи - ти къде си вече? австр.телефон ти се включва гласова поща?

весели дни на всички   bouquet

# 265

nbirthday   Дани, много здраве и щастие, весели игри, и мама и тате много да се гордеят с теб!!!

Честит Рожден Ден и на другите рожденници - да са живи , здрави и щастливо детство!

# 266
  • Vienna
4РД на вси4ки рожденици, да са живи и здрави!  bouquet

# 267

Chestito na vsichki rojdennizi!
Virtualno cherpja za moeto dete.

Последна редакция: ср, 11 авг 2010, 00:24 от fat.wombat

# 268
sarde4no i goliamo 4estito na vsi4ki rojdennici i ot men. Da sa veseli i zasmiani i s mnogo kasmet!

# 269
Дами, аз отново се включвам с въпроси покрай децата. Едната Tagesmutter искаше да ми се обади допълнително, за да ми даде точния адрес за срещата, но не ми се обажда вече два дни. Нормално ли е това поведение? Звъннах вчера, но нищо. Не съм очарована, честно казано. Другата Tagesmutter не ми каза нищо по телефона- само набързо уговорихме среща. Die Spannung steigt!

Както и да е. Въпросът ми е следният- днес се оказа, че е възможно да успея да получа място до 12:00 в Alt-Wien 1080 и Kinderfreunde 1010. Според вас коя е по-добрата алтернатива? Tagesmutter или Kindergarten? Синът ми е много малък- на 15 месеца, и се притеснявам кое е по-добро.

Няма с кого друг да се посъветвам, а мъжът ми и аз нямаме особен поглед върху тези неща.
Ровя се в Интернет тези дни, но прочетох толкова противоречиви неща, че съвсем се обърках.
Ще се радвам, ако споделите мнение  Simple Smile

Последна редакция: ср, 11 авг 2010, 13:01 от Лили - Лу

Общи условия

Активация на акаунт