Мами в Австрия - 45та тема

• 55 791
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
Имаме малка дискусия с моя съпруг и ми е интересно как посъпвате вие.
Подарявате ли на дамите, които ви помагат в домакинството и с децата, нещичко за рожденния ден или Коледа?

Аз все си мисля, че няма нищо лошо в това да изкажеш уважение, признателност или дори елеменетарно внимание към човек, с когото общуваш по един или друг начин и той ти е приятен. Ако той е и като част от семейството, още повече. Но във всяка държава има неписани правила и  етикет, който ако се престъпи, става неудобно.

Интересно би било и за мен да кажете как се процедира в случая на Лили - Лу, както и в случаи, когато наистина просто искаш да изкажеш благодарност към някого. Явно на нас в България ни е втълпено или просто по стечения на обстоятелствата сме свикнали да не ни обръща никой внимание и ако това се случи  обезателно трябва да се отплатим. Ще пиша конкретно какво имам предвид: някой беше писал по-рано, че тук не е прието, когато изписват бебето да занесеш дори и нещо малко за почерпка, а ако не го бях прочела, не бих се и замислила и бих казала на мъжа ми да донесе - и щяхме да се изложим, нали?

Освен това мислех да занеса една кутия бонбони на тази жена от здравната каса, която без никой да я моли ми издаде здравната осигуровка със задна дата, само и само да ми е в по-голяма помощ. В България пари трябва да дадеш за това, а тук жената прецени, че може да го направи и го направи без нужда даже да я моля за това. Ходих всеки ден при нея и тя с усмивка ме приемаше (тя не работи с клиенти, но беше единствената, която говори английски и като се появя само - директно идваше при мен) и ме изпращаше с усмивка и даже се почувствах тъпо, че последния път не ѝ занесох нещо. Пак щях да сгафя, ако го бях направила нали?

# 361
  • Viena
Zdraveite mili jeny ,hilqdi blagodarnosti i  newsm20 na tezi koito otgovoriha na vaprosite mi . Bqh se pritesnila mnogo ,no sega kato prochetoh tova koeto mi pishete mislq che sam na prav pat.
Blagodarq Lily -Lu za stranitsata vav vraska s uchilistata. V kraina smetka veche sam go zapisala v edno kvartalno napalno obiknovenno uchiliste, taka ili inache ste povtarq godinata( predpolagam) zastoto ne znae 1 duma nemski, a toi ne e lesen ezik i edva li ste moje da go nauchi dobre za 1 god taka che da premine vsichki predmeti. Drugata  godina v zavisimost ot tova do kade sme stignali ste go mislq , ako trqbva ste go premestq.
V ton s tazi tema, Bambi az zapisah sina mi mnogo lesno, dokumentite koito mi iskaha bqha :dokument ot BG uchilisteto che e zavarshilo saotvetniq klas,( no poqsni che ti trqbva za chujbina i si go prevedi), akta za rajdane, pasport s imunizatsiite i iskat da udostoverish che mojesh finansovo da se izdarjash ti i deteto ti( v moq sluchai tova ste go napravi priqtelq mi)
Manim ,mnogo blagodarq za infoto.Pri men situatsiqta  e, 4e za momenta imam zdravni osigurovki koito gi plastam vseki mesets v BG, no kakto ve4e pisah ,  nqkoi lekari  ne sa mnogo v chas kakvo da ni pravqt i moje bi ne im se zanimava,no t.k ste podadem molba za postoqnno prebivavane , kato posochim che sme Lebensgeferte nadqvam se mnogo skoro priqtelq mi da zapochne da ni osigurqva i da imame pravo na normalen dostap do lekar(nqkoi spomenavat che tova moje da stane sled 10 meset sajitelstvo , no nadqv se da ne e taka teparva ste pitame za usloviqta ,predpolagam v tqhnata zdravna kasa)Nadqvam se da nqmame zdravoslovni  problemi do momenta v koito ste imame normalna osigurovka.
Renny blagodarq i na teb za izcherpatelnata informatsiq.Veche spomenah po gore 4e ste kandidatstvame za MA35 ,kato priqtelqt mi ste sadeistva za vsichko t.e. ste se predstavim kato Lebensgeferte. Nadqvam se da podgotvqt dokumenta za 1 sedmitsa zastoto moje bi ste mi trqbva da go predstavq v uchilisteto kadeto zapisah sina mi.
Malko sas zakasnenie vijdam che ne e tolkova lesno, no problema mi e che ne pocherpih po rano info za stapkite koito trqbva da napravq, a i priqtelqt mi nqmashe predstava kakvo e neohodimo. Tova ni otne mnogo vreme da chukame ot vrata na vrata i vseki da ni kazva po malko informatsiq i taka se poluchi che za nai vajniq dokument MA35 nauchihme  nakraq Laughing
Otnosno rabotata az sam klinichen laborant i v BG rabotih 13 godini kato takava, otdelno imam diploma ot universiteta- Sotsialna pedagogika ,ta jivot i zdrave  za v badeste ste si tarsq rabota v tazi nasoka.Za sega e qsno che nqma da moga da nqmerq nesto legalno za sajalenie, ili ako ne izvadq nqkakav golqm kasmet Laughing .Ako na nqkoi nesto mu hrumne da mi predloji nelegalno za nqkolko chasa prez sedmitsata ste mu bada blagodarna. Dosta e gadnichko da si bil vinagi finansovo nezavisim i sega da iskash vseki den djobni Sad ,no kakvo da se pravi trqbva de se borim v toq jivot box  Laughing Dano vsichko da  se podredi vazmojno po barzo Praynig che da ne  smile3511  Grinning  Grinning  Grinning
Blagodarq za vnimanieto!

# 362
  • Viena
Zdravei Manim ,qvno tuk horata ne sa sviknali da te gledat v ratsete ,kakvo ste im dadesh za da ti pomognat, kakto pravqt v BG. Radvam se che izbqgah ot tazi koruptsiq v BG zastoto veche ne gledat kakvo ste im dadesh a kolko ste nabroish. Posledno si izpatih predi 4 mesetsa , kogato trqbvashe da me operirat i pri polojenie che imam palno pravo na bezplatna operatsiq ,lekarq kato kolega mi poiska 1 100 leva djobna para  Laughing  da palchesh li da se smeesh li   Thinking  Rolling Eyes

# 363
Извинявайте, че нахлувам по този начин във темичката ви  Embarassed , но имам 2 въпросчета и не знаех дали си заслужава нова тема.

Интервсува ме фирма или организация, която помага на кандидат-студентите /да се запишат в избраният университет, да им съдействат за намиране на общежитие, за помощ в необходимите документации.../. Познава ли някой такава, и коя бихте ми препоръчали? Става въпрос само за Виена, без другите градове. Следващата година завършвам и желая да кандидатствам във Виена.

Другото което ме интересува е малко странно, може би, но има ли някакви обществени кутии/каси или нещо подобно за лична употреба /трябва ми за документи /. Нещо като сейфовете в банките, но да имам достъп когато ми потрябват.   

Аз лично не сьм чувал за подобно нещо в Австрия.В БГ може и да има,но дейността сьс сигурност няма да е чиста защото да се запишеш в австрйиски университет има строги закони,които и фирмата няма да може да заобиколи.
Ведньж записан студент ти се полага общежитие,не ти трябват помощи да те насочва някой.

В пощите и в банките има такива P.O.Box кутии,които са между 100 и 200 евро на година.Достьп можеш да имаш ,когато са отворени банките и пощите.Нощем не става например.

За подарьците на гледачките.Аз сьм ЗА.
Ние винаги даваме по нещо при повод (Коледа,Остьрн) на пощалона,на коминочистача,на чистачките и на лелките в градината.Според мен това е само знак за уважение,а не на корупция.Коминочистача няма как да го подкупя,но пьк обичам когато пощалона ми звьни винаги да ми даде лично писмото.Затова и него си го "храня" редовно. Laughing

# 364
RaliIB много се радвам че си успяла да запишеш сина си. Аз така като гледам той е на годините на моята дъщеря - 12 г. . Блаодаря че ми каза за този документ..ще го взема от училището на дъщеря ми..

# 365
Привет мами.
Вече сме си тук, готови за срещи.

Hug

# 366
  • Viena
Zdravei Bimba, ste trqbva da gi zapoznaem naste sladuri, nadqvam se da imat obsti interesi.Vie trqbva da pobarzate zastoto zapochvat uchiliste na 06.09
Do skoro

# 367
RaliIB знам че уебната година започва на 6.09, но ние ще дойдем след около месец..
Надявам се да нямаме серизни проблеми затова че идваме по-късно .. Вие в кой район сте? Ти в гимназия ли успя да запишеш сина ти? Моите дъщери и двете учат сега немски ама им е трудно..а и нали са ваканция..Simple Smile

# 368
  • Viena
Nie sme vav  2 bitsirk do pratera .Sina mi go zapisah v obiknovenno kvartalno uchiliste. Vsichki savetvat detsata da se zapisvat v gimnaziq, no tam dokolkoto znam e po trudno. Pri polojenie che ne znae nemski ste izkara tazi godina tuk pak posle ste mu mislq, dano da moga da go premestq v po hubavo uchiliste.Hubavoto e che mi e blizo i ste moga da si go vodq ,da ticham na kurs i da si go pribiram na obqd.Drugiq variant sa bilinguail uchilistata, kadeto se uchi na Angliiski (sasto gi preporachvat). Za sina mi e dobre zastoto znae angliiski, no nai blizkoto takova uchiliste  e na 50 min ot doma mi, koeto pravi misiqta  malko nevazmojna.
Do skoro

# 369
  • Vienna
Извинявайте, че нахлувам по този начин във темичката ви  Embarassed , но имам 2 въпросчета и не знаех дали си заслужава нова тема.

Интервсува ме фирма или организация, която помага на кандидат-студентите /да се запишат в избраният университет, да им съдействат за намиране на общежитие, за помощ в необходимите документации.../. Познава ли някой такава, и коя бихте ми препоръчали? Става въпрос само за Виена, без другите градове. Следващата година завършвам и желая да кандидатствам във Виена.

Другото което ме интересува е малко странно, може би, но има ли някакви обществени кутии/каси или нещо подобно за лична употреба /трябва ми за документи /. Нещо като сейфовете в банките, но да имам достъп когато ми потрябват.  

Анна виж тука: http://www.bgmedia.at/
Аз за такава организация не знам, но българските студенти имат страница и група във феисбука. Те могат да те насочат.
иначе знам за такива кутии към пощата казват се Schließfach и при определени филиали са 24 часа достъпни.
Успех

# 370
А тези bilinguail uchilistata не се ли плащат?

# 371
  • Viena
da ti kaja chestno ne sam i pitala Embarassed

# 372
  • Viena
Moje kontrolno da se obadq tazi sedmitsa

# 373
Мерси   bouquet

# 374
Здравейте,

вмъквам се в темата с молба за съдействие. Идната пролет предстои да се местим в Австрия, а нямаме близки към които да се обърнем за информация.
Проследих темата и научих доста полезни неща, но като начало ми липсва съвсем основна информация.
 Ако някой може да ме посъветва ще бъда благодарна.
Като начало с пристигането ще е необходимо да имам местен телефон за връзка. Ще бъдем в Клагенфурт. Препоръчайте ми някой надежден оператор и вариант на тарифен план.
Четох че до 3 месеца може да се остане като турист и след това трябва да сме регистрирани по местоживеене.
Същия ли е срока за пререгистрация на автомобил? Приблизително колко са данъка и застраховка Гражданска отговорност за кола с двигател 1,4?
Разбрах че има различни варианти на договор за наем на жилище. Бихте ли ме посъветвали по въпроса.
Тъй като докато намерим квартира ще трябва да отседнем някъде, гледахме в интернет хостели и хотели. Цените бяха от 30Евро на човек. Това ли е най-приемливото което може да се намери?

Станаха доста въпроси, но се оказа че има много неща, които е добре да се научат предварително.  newsm12
Ще съм много благодарна ако някой ми отговори. Praynig

Общи условия

Активация на акаунт