Съмнения за гестационен диабет

• 283 902
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 1 515
Тази мерна единица мисля, че е различна от тази, в която мерят в лабораториите. Ето този пост от темата е с добри предложения. Като цяло тук има адски много мнения за диети, предписани от доктори. Най-лесно може да търсиш като от опциите горе дясно от първото мнение на всяка страница натиснеш "Още" и после "Отпечатай". После Ctrl+F и търсене по ключови думи  Peace Въглехидрати има на всякакви "скрити" и неподозирани места, то да беше само тестеното и сладкото  Tired

# 1 516
Niss попрочети темата в началото и ще се ориентираш и за диетатата и кога и как да мериш.Имаше някъде мнения, че дори спиртът за дезинфекция променя стойността и други подробности. КЗП в лаб. няма смисъл, ти до там ще се движиш и няма да е коректен резултатът. Мен ме притеснява, че ти въпреки диетата, ограниченията си с тези стойности, колко още ще се ограничаваш. То и аз си бях на абсолютно строга диета и си изкарах с кр. зах на границата -5,01  Sunglasses обаче пък обременяването показа, че нямам ГД.
Следете бебе, води и кръвоток стриктно и всичко ще е ок  Peace
При мен АГ беше с подозрение , че съм с ИР отпреди бременността  Wink та ГД нямах, но проблем си имам и сега  Wink
Имаше и едно друго момиче в темата а ендо в Пловдив, която повтаряше ОГТТ,. За мен е излишно, пък той е добър , даже много  Thinking

# 1 517
Аз може би направих малко глупост че последните дни преди изследването хапвах повече въглехидрати че бях чела че ако по принцип не приемаш много може резултатите да излезнат високи и аз реших да си поотпусна душичката хапвах си повечко шоколад даже на вечеря вечерта пържени картофки, шоколадово безглутеново брауни и с идеята че КЗ досега беше под 5 и едва ли има проблем.
С бебето засега всичко е наред само ме притесни че преди месец ми казаха че върви седмица и нещо напред но според лекаря не е проблем защото таткото е много висок. Аз и затова си реших да правя обременяването.
Не разбирам и аз какъв резултат очаква ендо с това повторно обременяване но ще видя и друг защото ми се струва че може да е опасно за бебето.
Връщам се да чета отначало

# 1 518
При нас и аз и таткото сме много високи. Малкият се роди почти 54см, но по коремче и главичка, след като почнах диетата, си вървеше по седмиците.

# 1 519
Здравейте момичета, от скоро и аз съм във вашите редици с ГД. Благодаря много за всичко, което сте споделили като опит, много ми помогна да се ориентирам в обстановката  bouquet

Четейки ми възникна един въпрос - доколкото разбирам в нашия случай е добре да се ражда в болница с добра неонатология. Аз в момента се следя в болница Надежда и ако всичко е наред смятах и там да раждам, живот и здраве. Според вас те ще могат ли адекватно да реагират или да се насоча към по-висок клас неонатология - Токуда или МД?

Благодаря предварително за мненията ви  Peace

# 1 520
  • София
missandei, зависи. Успяваш ли да контролираш ГД с хранителен режим?

# 1 521
  • София
аз родих в надежда, с контролиран гд бях.
адекватни бяха.
а пък аз раждах на първия месец след отваряне на болницата, когато много неща не бяха съвсем ясни с организацията.
сега сигурно е доста по-организирано.

# 1 522
Аз също раждах в Надежда. Довола съм, обърнаха внимание на бебето и моментално му изследваха захарта.

# 1 523
Привет Щастливка, все още нямам представа - в петък правих обременяването, а днес съм на преглед при д-р Начев, но още от събота започнах диета. Днес - утре ще започна да меря стойностите и ще видим. Иначе нивата на КЗ са ми доста високи на 1ви и 2ри час и се чудя дали няма директно да ме сложи на инсулин и от кога съм така. В момента съм 26с4д, но преди около 2 месеца измерих за 1ви път КЗ и излезе 5,37. Още тогава ограничих сладкото и гледах да се храня редовно и в нормални количества, но от друго не съм се ограничавала - като все пак се старая да се храня здравословно. Малко след това имах стойност 4,2. Много се надявам че не е късно и не съм навредила на бебката по някакъв начин  Praynig До момента тя си върви съвсем точно според седмицата, аз съм качила 7-8 кг. и при преглед не са ми казвали за проблем до момента. Направих обременяването единствено по препоръка на д-р Начев.

Стойностите от обременяването са:
0' - 4,9
1' - 12,5
2' - 9,1

Благодаря на всички за включването bouquet

# 1 524
  • София
Привет Щастливка, все още нямам представа - в петък правих обременяването, а днес съм на преглед при д-р Начев, но още от събота започнах диета. Днес - утре ще започна да меря стойностите и ще видим. Иначе нивата на КЗ са ми доста високи на 1ви и 2ри час и се чудя дали няма директно да ме сложи на инсулин и от кога съм така. В момента съм 26с4д, но преди около 2 месеца измерих за 1ви път КЗ и излезе 5,37. Още тогава ограничих сладкото и гледах да се храня редовно и в нормални количества, но от друго не съм се ограничавала - като все пак се старая да се храня здравословно. Малко след това имах стойност 4,2. Много се надявам че не е късно и не съм навредила на бебката по някакъв начин  Praynig До момента тя си върви съвсем точно според седмицата, аз съм качила 7-8 кг. и при преглед не са ми казвали за проблем до момента. Направих обременяването единствено по препоръка на д-р Начев.

Стойностите от обременяването са:
0' - 4,9
1' - 12,5
2' - 9,1

Благодаря на всички за включването bouquet

Не се притеснявай. Ще ти даде да правиш профил сигурно с глюкомер и някакъв хранителен режим. Ако така успяваш да се вкарваш в граници, значи всичко ще си е ок. Hug
Аз например просто ограничих захарта, соковете, фрешовете, бялото брашно (всякакви баници, мекици и пр.) Peace
Хапвам предимно салати и месо Simple Smile

# 1 525
Благодаря ти Щастливка, ще се придържам и аз към такъв режим и дано да успея да контролирам нещата  bouquet

Бамбарадамбара, Кристалин, благодаря ви и на вас за информацията bouquet Много се радвам че е така, защото никак не ми се мести

# 1 526
Здравейте,момичета  Hug

С гестационен диабет съм още от 6 г.с и ме бяха минали на инсулин,но от около месец и половина го спрях понеже ми се нормалнизира кр.захар - сутрин на гладно 5,1-5,4...преди обяд и преди вечеря към 4,2...Правих гликиран хемоглобин и резултата ми е 4 преди по малко от две седмици.Минах на консултация и при Д-р Сигридов и ми каза,че мога да забравя за диабета,околоплодната течност била перфектна и коремчето на беба също и с този чудесен гликиран хемоглобин няма как да имам диабет.
Нещото което започна да ме притеснява,че от около седмица сутришната ми захар скочи до 5,8,а днес 6,4...може ли да се върне диабета с напредване на бременността? Все има за какво да мисли човек и да се притеснява...
Благодаря ви предварително  Hug Много хубав и усмихнат ден  bouquet

# 1 527
  • ту тук, ту там
ОГТТ (глюкозно обременяване) правила ли си? Само той ще ти покаже дали имаш ГД! А консулт с ендокринолог?

# 1 528
ОГТТ (глюкозно обременяване) правила ли си? Само той ще ти покаже дали имаш ГД! А консулт с ендокринолог?

Правих още в началото и ми бяха доста завишени стойностите тогава . Д-р Начев веднага ми изписа инсулина,но всичко се беше нормализирало...и сега пак се раздвижват.Аз знам,че гликирания хемоглобин също е основен показател за 3 месеца как се е движила кръвната захар .

"При нормално протичащите биохимични процеси в организма известни количества от глюкозата в кръвта се свързват с хемоглобина (протеин, който пренася кислорода в червените кръвни клетки). Тази комбинация от глюкоза и хемоглобин се нарича хемоглобин А1с (НЬА1с, гликиран хемоглобин). Количеството на HbA1c, което се образува е пряко свързано със средната концентрация на глюкоза в кръвта. Червените кръвни клетки живеят в продължение на 2-3 месеца, по тази причина нивото на HbA1c в кръвта, отразява средното ниво на глюкоза в кръвта през последните 120 дни. При здрави хора, когато стойностите на глюкозата варират в нормалния диапазон и стойностите на HbA1c са в референтната област. Когато обаче нивата на глюкозата в кръвта са високи, както е в случаите на недобре компенсиран захарен диабет, това води и до по-високи нива на HbA1c."

# 1 529
  • ту тук, ту там
ОГТТ е най-показателно между 24 - 28 г.с., не знам в коя си ти. Гликираният хемоглобин, доколкото знам, не е показателен по време на бременност. Веднъж установен по време на бременността, ГД не изчезва до края й. Това, че Сигридов не вижда проблем с бебето и водите, означава, че просто контролираш добре нещата.

Тук да се похваля, че на мен ми казаха същото на последния преглед - вече в 36 г.с. няма никакви ехографски данни за ГД!  Party

Общи условия

Активация на акаунт