Бременност; Бременни - Бързи въпроси и отговори - 8

• 53 959
  • 745
  •   2
Отговори
# 525
  • в Кошера
Здравейте ,от много време не съм се включвала,но ето че имам и аз повод Simple Smile.Бременна съм на 23.08.2010 влезнах в третия месец.Утре съм на лекар.
Искам да ви попитам майчета,какво ми предстои сега-направления от личния лекар кога да взема, кога да се запиша на жк, какви изследвания се правят  Simple Smile.Съжалявам ама не съм запозната с нищо Hug
Благодаря предварително  Heart Eyes

Време ти е вече да се запишеш на ЖК, за което вземаш направление №9 от личния лекар (ако искаш да се следиш по ЗК, разбира се).
Задължителните изследвания, които поема касата и които се изписват от ЖК са (от личният ми скорошен опит):
- кръв и урина (на мен ми пускаха всеки месец)
- 2 ехографии (другите си ги плащах)
- 2 цитонамазки и микробиологии (в 5-ти и в 9-ти месец)
- запис на тонове всяка седмица (в 9-ти месец; последната седмица всеки ден)

Отделно можеш да направиш пожелателните:
- БХС (11-14 г.с.)
- ФМ (11-14г.с.; 18-23г.с.; 28-32 г.с.)

Успех!

# 526
Tyra,благодаря много.Питам понеже когато ходих в 5 г.с. при гинеколога ми каза,че личната лекарка ще ми даде направление за изследвания за кръвна група и резус фактор.Отидох при нея и тя пък ми каза,че когато избера доки който ще ми води жк,тогава ще ми даде направление за жк а вече той ще ми дава направление за тези изследвания.
Съвсем объркващо е всеки казва различно, а аз не съм всяка година бременна , за да знам Simple Smile

"Нощни очи" благодаря и на теб за отговора Simple Smile

Последна редакция: вт, 24 авг 2010, 21:29 от AnMary

# 527
А бихте ли казали какво означават тези букви БХС, ФМ?

# 528
БХС-"Биохимичен скрининг" е генетично изследване в кръвна проба за оценка на риска за раждане на дете с болестта на Даун, тежки дефекти на гръбначния и главния мозък и коремната стена.

„Феталната морфология” (фетус = плод, морфос = структура, логос = наука) представлява обстойно и високо-специализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. В зависимост от гестационния срок се получава информация относно феталното развитие и протичането на бременността.
Феталната морфология между 11-14 г.с. (оптимално около 12-13 г.с.) се използва за оценка на основните органи и структури на плода. На този ранен етап от развитието на бремнността се прави оценка на главата, орбитите,  предна коремна стена, стомаха, пикочния мехур, крайниците. Определя се локализацията на плацентата и броя на съдовете в пъпната връв.
Прегледът на феталната морфология между 11-14 г.с. позволява диагностицирането на някои големи структурни аномалии на плода. Ранното диагностициране на тежки и несъвместими с живота аномалии дава възможност за прекъсване на бременността в по-малък гестационен срок, което е свързано с по-нисък риск за бременната. В допълнение, специализираният ехографски преглед между 11-14 г.с. се използва и за измерване на дебелината на нухалната транслуценция, както и за оценка на феталната носна кост. Последните два ултразвукови маркера представляват ефективно средство за ехографски скрининг за хромозомни аномалии в ранните срокове на бременността, вкл. за синдром на Даун. Плодът обаче е твърде малък между 11-14 г.с., което налага повторна оценка на феталната морфология в по-късен срок на бременността.

# 529
Забелязала съм , че доста често се дава Дуфастон на бременните.Един вид като профилактика,за по-сигурно.Аз за кратко пих Дуфастон,но бях с кръвоизлив и пих по 1 на ден,а не по 3.Незнам,на твое място щях да потърся и второ мнение.Успех и не се притеснявай!
ПП:Пък и това Но шпа по 3 ,за какво е?!Спазми ли имаш?Силни болки?За всеки случай ли?Или за нещо друго?
Здр! Ами и аз за това ви питам! Не, нищо нямам! Засега единствено страдам от вечна нужда от сън! На работа направо на няколко пъти да заспя над бюрото! Simple Smile

Аз пък се чудя някой попадал ли е на инфорmация свързана с пиенето на кафе по вреmе на бреmенност, по-конкретно дали нескафето или кафето на зърна е за предпочитане сутрин  newsm78

Определено инстантните кафета не са за препоръчване, по-добре пий нормално мляно кафе! Разрови се с Гугъл, има много информация.  Peace

От началото на бременността пия смляно кафе, по една чаша на ден сутрин. Нескафето е концентрат и е най-добре да се избягва. Това, което четох в нета за пиенето на кафе по време на бременност бе, че преди се смятало, че това водело до по-дребни родени бебета и евентуално преждевременно раждане. Впоследствие това се било опровергало. Не виждам кафето да ми вреди по някакъв начин на бременността, бебето се развива добре, не усещам да реагира по някакъв начин на кафето. Ако имаш високо кръвно обаче, не е хубаво да пиеш кафе по обясними причини  Simple Smile

И Дуфастон и НО-ШПА се изписват при някакъв проблем,поне кървене,ако нямаш такъв си взимай само Фолиевата.

Странно е да се изпишат без да има някакви оплаквания и преглед на място... И на мен бяха изписали тези лекарства, когато имах кървене. Но шпа го изписват за отпускане на гладката мускуатура, ако случайно започват спазми за изхвърляне на плода. Дуфастона увеличава хормона на бременността, ако е недостатъчен, което може да доведе до аборт. Иначе ако няма проблеми само фолиева киселина е достатъчна да се приема, даже по едно хапче на ден е достатъчно, мисля, че едно хапче си е препоръчителната дневна доза.
Благодаря за подробния отговор! Аз за момента си пия само фолиевата, другите не съм ги почвала! Евентуално дано да не се налага, ако прокарвя тогава ще ги пия! Нали така!?

Аз нормално кафе не мога да пия, става ми лошо от него. Правя си студено нес кафе, в повечето случаи доста разредено.
По време на бременността пиех още по-разредено.

Kiki_VN, но-шпа се изписва при болки в коремната област. Дуфастон се изписва при проблеми с бременността.
Ако нямате някакви проблеми свързани с бременността, които не се диагностицират по телефон - пийте само фолиевата киселина.
Благодаря! Засега и аз само на него съм се спряла макар другите да си отлежават в момента в аптечката! Simple Smile

Забелязала съм , че доста често се дава Дуфастон на бременните.Един вид като профилактика,за по-сигурно.

Дуфастона не е безобиден, каквото и да твърдят някои доктори! Не е бонбонки да се давай ей така, както много често се практикува!  Naughty
Аз не разбирам, но като четох листовката бая страшничък ми се видя, затова и не посмях да го изпия!

Какво ви очудва това за температурата,момичета?Та,тя се сочи като един от първите признаци за бременност! Rolling Eyes
Ето,прочетете тук: http://medical.bg/womenhealth/read78.html
А,към авторката направи си тест,най-добре и кръвен Peace
Ей това винаги съм го искала, но как мога и от кой да си го поискам? Защо лекарите просто не назначат един такъв сигурен кръвен тест ( като по филмите) и ти вече да си сигурен и спокоен!???

Последна редакция: вт, 24 авг 2010, 21:31 от AnMary

# 530
Kiki_VN ,кръвен тест може да поискаш в много лаборатории да ти направят.Аз съм си правила в цибалаб,но и другаде правят.Между 20 и 30лв е.

# 531
Здравейте
Бременна съм в 21 седмица и от няколко дни съм настинала.Бих искала да ви попитам някой използвал ли е биопарокс и знаете ли може ли да навреди .На повечето капки,които имам пък пише,че не се препоръчва използването им по време на бременност.Имате ли идея дали това е така?
Предварителни благодаря

# 532
  • София
Може и да може, но лично аз не го смятам за надежно средство срещу болното гърло Naughty Препоръчвам ти Хексорал спрей, много по-силен е, попада в графата "лекарят да прецени съотношението полза/риск" и в крайна сметка го изписват. Вече 2 пъти съм го ползвала тази бременност, също и предната съм но май само един ден.

# 533
Биопарокс съм ползвала при болно гърло при първата ми бременност,защото беше допустим,но изобщо не ми помогна.По-добре си смучи Хексоралетен или Тантум Верде,те действат локално на гърлото и няма опасност за бебето.Скорошно оздравяване.

# 534
  • София
Биопарокс е локален АБ. Давала съм на дъщеря ми, без особен ефект.

# 535
здравейте, аз вчера бях на преглед -32 г.с. док каза, че бебето е около 2 кг, понеже в моята книга пише че в този период е около 1600-1700 док ми каза, че втора бременност плода винаги е по- едър от първата, вие чували ли сте такова нещо? първото бебе родих 3,250  кг, та сега се чудя колко  ли ще е това ( че нали по-едро бебе значи и по-трудно раждане Embarassed); разбира се всичко е много индивидуално, но ако някой има наблюдения...

# 536
здравейте, аз вчера бях на преглед -32 г.с. док каза, че бебето е около 2 кг, понеже в моята книга пише че в този период е около 1600-1700 док ми каза, че втора бременност плода винаги е по- едър от първата, вие чували ли сте такова нещо? първото бебе родих 3,250  кг, та сега се чудя колко  ли ще е това ( че нали по-едро бебе значи и по-трудно раждане Embarassed); разбира се всичко е много индивидуално, но ако някой има наблюдения...

Глупости ooooh!. Има втори бебета по-едри, има и по-дребни. Има второ раждане по-леко, има  по-тежко. Тоя док просто ooooh!...А за книгите - не вярвай на всичко написано. Общо взето се коментира идеалният случай. В живота и практиката е съвсем различно. При всеки е различно, всяка бременност и раждане са различни.

# 537
Аз-мама2, сега какво бебе чакаш? Мойто първото е момиче и се роди 3220, колкото твойто първото. Simple Smile Сега и на мен ми казаха 2 кг в 32 седмица, чакам момче. Не ми е споменал доктора за такава зависимост, аз го питах има ли разлика момиче-момче, но той каза че нямало. Rolling Eyes

# 538
  • София
При нормално раждане второто би трябвало да е по-лесно; изключения всяко правило си има..
И при мен засега се очаква второто да е по-голямо иначе, но не съм чувала за такава зависимост да има попринцип Peace

# 539
лурдес, първото ми дете е момче, сега чакам момиче

Общи условия

Активация на акаунт