Въпроси за Бъкстон, Павлово и Овча купел

• 41 123
  • 161
  •   1
Отговори
# 90
[

Без да искам да обидя никого, Манастирски ливади е едно от най-абсурдните места в София. Все едно няма градоустройство  Rolling Eyes

Въобще не обиждаш никого. Презастрояването и абсурдните "сгради" се появиха пред очите ми. Непонятно ми беше, и още не разбирам, каква беше тази истерия. Всичко от това, което наричаме "Бъкстон" до "България" беше празно, имаха шанс да направят човешко перспективно градоустройство и един наистина модерен квартал на София. Пропиляха го безвъзвратно, а сега новодомците имат златен шанс да си подават чиниите от един блок в друг през балкона. Mr. Green А пешеходната и вело алея към Витоша остана в историята, за сметка на паркиралите джипове и великите архитектурни умотворения.

Всъщност т.нар. "Бъкстон" е част от ливадите-запад. Може би това обърква Дива ирландска пешеходка.
Ако не живеех в къща с двор, които сме си направили много удобни и красиви, никога нямаше да съм в този квартал, а щях да съм си в центъра, където съм се родила и израстнала.  Peace

Питала съм архитектката на района, защо няма ДГ, отговорът беше, при това преди 5 години "Оставили сме всичко на частната инициатива".  Shocked

# 91
Начи се местя там и отварям градина Laughing

# 92
Начи се местя там и отварям градина Laughing

Да, не малко хора така направиха, обаче все нещо куца, а да ти кажа никой не е предложил нещо конкурентно на държавните ДГ (като знаем всичките минуси на ДДГ). Много скъпи освен това, не всеки може да си позволи.
Ако предложиш нещо с хубаво съотношение цена/качество ще имаш успех.
А ако я направиш и френска, хем мога да ти помагам, хем ще ти зачисля малката. Grinning

# 93
Точно тва се сетих, аз освен езици и някое друго изкуство, трудно ще предложа друго  Blush Laughing

# 94
  • София
Абе знаете ли, правих аз веднъж сметка на "скъпите частни детски градини".
И знаете ли какво излезе?
Примерно
- 25 деца по 500 лв месечна такса = 12 500 лв
- наем на помещение от около 250 кв.м = 2 500 лв
- заплати на 2 учителки = 1 500 лв
- заплати на помощен персонал (леля, сестра) = 1 000 лв
- храна за децата - колко да е? 10 лв/ден/дете = 5 000 лв

Дотук станаха 10 000.
Айде сигурно съм завишила нещо и са 10 000 заедно с консумативи (ток, вода, отопление).

Но все пак има и първоначална инвестиция - ремонти, мебели; текуща поддръжка.

Ми то май няма как такса в частна ДГ да е под 500 лв.  Thinking

# 95
Ео, отстъпки за съфорумки ще има ли? Laughing

# 96
Ред, те за това хората са го измислили: наемаш общинска ДГ с 200 лева месечен наем, 4200 евро годишна такса обаче събираш от всяко дете. Тук сметката за собственика на ДГ се връзва екстра! Laughing

Сори за оффа.

# 97
  • София
Не го бях докарала до финал значи с умозаключенията  Grinning
Вярно, че могат с далаверки да взимат под наем общински имоти на смешни цени.
Лошото е, че в Манастирски ливади няма такива общински благини.

(лошо за Еовин имам предвид  Mr. Green)

# 98
Еовин най-добре е да кажеш какво търсиш, кварталите ги изяснихме.В смисъл, че ако искаш панелна гарсониера в Ливадите няма да намериш, ако искаш боксониера ново строителство(пардон, ателие) точно Ливадите-Бъкстон ще ти предложат най-много, ако искаш нещо малко ЕПК в Павлово и ОК старата част няма да намериш, защотос а с предимно ниско тухлено строителство и така...Ако пък се ориентираш по цена, тогава е още по-лесно : къде ще получиш най-доброто за едиколко хиляди евра- и готово.Плюсове и минуси има навсякъде (освен в манастирски ливади, където май минусите доста преобладават - от личен опит и впечатления го казвам).
Моят личен избор е Павлово - под Павлово разбирам триъгълника Борис-бул.Бъкстон-Околовръстното (а как се води по картите явно и картографите не са изяснили).
Успех в търсенето и да ни информираш как върви, може да постнеш впечатления и в темата за Пазара на имоти   bouquet

# 99
Самурайка, благодаря.
Аз самата не съм наясно още със строителството Rolling Eyes
Студио ще е - аз нямам против да готвя в хола Mr. Green
Т.е. не държа кухнята да е отделно от трапезарията/холчето.
Също така нямам против скосявания и ниши, по-артистично ще ми е и ще си ги пълня с моите арт боклучета Blush
Около 30-40 квадрата без общи части, колкото повече, толкова повече за мойте 35 000 евро.
Ако има възможност за отделна спалня - супер, ако не , ще си я побера в холо-кухнята Mr. Green.
Доколкото разбрах от по-преден пост, такова общо разпределение (по-скоро безразпределение) отговаря на новото строителство.

# 100

Доколкото разбрах от по-преден пост, такова общо разпределение (по-скоро безразпределение) отговаря на новото строителство.

Жива да си Еовин!!! HugАз вече мислех, че съм единствения човек на света, който не смята панелните апартаменти за върха в архитектурната мисъл, няма нищо против да готви в хола (не, ами и предпочита даже!), харесва скосявания и чупки, големи тераси и последни етажи!Две сме значи дотука, може да ходим на групова терапия  Mr. Green
Мисля, че бюджета ти е добър, критериите ти отговарят на новото стриоителство, най-добре е да направиш няколко огледа и да се ориентираш сама. май не се спомена тук, че ОК е доста голям квартал и има и там участъци без улици - навътре из квартала близо до НБУ е така.Като пообиколиш сама ще се ориентираш.
Иначе мисля наистина че Павлово най-добре покрива критериите ти - тихо, но с инфраструктура, ниско строителство, има не малко ново, но има и къщички, дворчета, зеленина, не се задушаваш, не е сгъчкано едно в друго, вечер можеш да се прибираш спокойно, имаш достатъчно магазинчета...Гео Милев също можеш да погледнеш, но овото там е скъпо, а и много презастроиха.А и в името на цените взеха да го "разпъват" и тоя квартал както си щат -и Редута, и Фестивална, ако могет до Герена да го изкарат все Гео Милев - най-добре  Mr. Green На брокер вяра да нямаш - само на очите си!

# 101
Това с кухнята в хола/трапезарията винаги ми се е щяло да е така - още от както едно време баба ми и майка ми трябваше да стават и да се разхождат през половината апартамент, за да сервират нещо на гостите, изпускайки купона. Друго си е да си в купона, макар и сервирайки или доприготвяйки нещо Laughing

# 102
  • Beyond the Frontiers
Явно и аз съм от лудите - живея в един от малкото тухлени блокове в Павлово - старо строителство /20годишен/ и си преустроих холът в кухня и хол, много ми е добре.
Мисля, че при нас има доста празни апартаменти, на ул. Света Екателина в началото.

# 103
Това с кухнята в хола/трапезарията винаги ми се е щяло да е така - още от както едно време баба ми и майка ми трябваше да стават и да се разхождат през половината апартамент, за да сервират нещо на гостите, изпускайки купона. Друго си е да си в купона, макар и сервирайки или доприготвяйки нещо Laughing

Напълно съм съгласна -стоейки в кухнята ще се чувствам като Гинка - слугинката, а другите купонясват та се късат, гадовете! При мен е бокс към хола и хем си е обособено хем едно цяло, много удобно мога да приготвям топли предястия или да си гледам основното например, докато си говоря с компанията. Да не говорим ако си с деца  - хем сте заедно, хем си вършиш нещата в кухнята. Едно не му харесвам на новото строителство - 1. Спестяват си доста от стандарта за строителство и в резултат, качеството е ниско и 2. с неправи ъгли си принуден всичко да правиш по поръчка и се оскъпява много мебелировката.

# 104
  • България-Швейцария
Аз вече мислех, че съм единствения човек на света, който не смята панелните апартаменти за върха в архитектурната мисъл, няма нищо против да готви в хола (не, ами и предпочита даже!), харесва скосявания и чупки, големи тераси и последни етажи!
Много сме, като гледам Mr. Green
Аз в добавка не обичам и коридори, в моя апартамент ги задрасках още на ниво архитектурен план с голям кеф.
С годините също така си преразгледах позициите и все повече ми харесват студия и малки, добре организирани апартаменти -  чудесно се живее в тях.
Голямата къща изпива силите и откъм поддръжка, и от към сметки, и... откъдето и да я погледнеш.

Не мога да не споделя и това: http://vbox7.com/play:e6543ca2, откакто го видях направо сън не ме лови.

Общи условия

Активация на акаунт