Бързи вечери

• 307 492
  • 352
  •   1
Отговори
# 300
Риба във фолио - време за подготовка 5 мин (слагам малко зехтин, вода, даф лист и сол на дъното на фолиото, слагам рибата и затварям плътно). Така пека 3 риби за 25 - 30 мин.

# 301
днес, телешки дроб на фурна, готов за по-малко от 30 мин Crazy

# 302
  • София
Ето няколко предложения за бързи вечери и от мен:
задушени картофи с копър и чесън, салатка по избор;
риба на фурна (пъстърва например), задушени зеленчуци;
омлет, салатка по избор;
спагети (естествено зависи от рецептата, но има и доста бързи);
пържени картофки със сирене, салатка;
супа от червена леща (отнема не повече от 20 минути);

# 303
Може ли изпитана рецепта за картофени кюфтета, че моите винаги се пръскат

# 304
за да не се пръскат кюфтетата, в сместа се слагат само жълтъците, а самите кюфтета се потапят в разбитите белтъци и така се пържат.

1 кг сварени картофи от предната вечер стоят в хладилника. Обелват се и се настъргват на едро ренде. Това придава въздушност на сместа и не стават лепкави. Омесват се с 1-2 жълтъка, сол, черен пипер, натрошено сирене, копър или чубрица - всичко е на вкус. Може да се настърже ситно малко лук, или да се задуши предварително, за да омекне и да се добави. Аз не слагам лук.
Кюфтетата се оформят/на пурички стават чудесни/ и овалват леко в брашно. Белтъците се разбиват, кюфтетата се потапят и се пържат до златистокафяво. Туй то.

# 305
Благодаря, Тити Hug

# 306
  • София
за да не се пръскат кюфтетата, в сместа се слагат само жълтъците, а самите кюфтета се потапят в разбитите белтъци и така се пържат.

1 кг сварени картофи от предната вечер стоят в хладилника. Обелват се и се настъргват на едро ренде. Това придава въздушност на сместа и не стават лепкави. Омесват се с 1-2 жълтъка, сол, черен пипер, натрошено сирене, копър или чубрица - всичко е на вкус. Може да се настърже ситно малко лук, или да се задуши предварително, за да омекне и да се добави. Аз не слагам лук.
Кюфтетата се оформят/на пурички стават чудесни/ и овалват леко в брашно. Белтъците се разбиват, кюфтетата се потапят и се пържат до златистокафяво. Туй то.

И аз ти благодаря  Hug

НА мен най-бързи са ми ньоки с различни сосове.... ама децата ги недолюбват Simple Smile

# 307
Аз когато нямам време да приготвям вечеря , а искат нещо "топло" , обикн съм се върнала тъкмо от работа и съм изморена , а всички - гладни , или пък когато детето е болно и като не му е добре  съм била все около него в грижи и не съм сготвила , в такива случаи обикновено се спасявам с някаква каша - сиренена , или доматена , или гъбена... става за минутки и е нещо топло на масата , пък и е по-леко ястие ( откато веднъж като беше болна и искаше спагети , и като хапна малко ги повърна  Sick, и затова оттогава все предпочитам когато не й е добре да съм на вариянт кашичка или супичка) Супата също става много бързо , ако си имаш готови (както аз си имам) във фризера в торбички нарязани чушки , в друга торбичка нарязани моркови , в трета торбичка бульон (замразен във формичките за лед и изсипан в торбичка) , буташ всичко наведнъж , а супата като ври няма нужда да съм около нея,  само  нарязвам малко картоф , слагам готово доматено пюре и тя сама се готви , а аз си гледам детенцето ... накрая само ръсвам малко фиде и магданоз (магданоза също ми е във фризера нарязан в торбичка), и застройка . Другият вариянт е да си купуваш готови торбички със зеленчуци за супа  Wink
Имам във фризера и  купени торбички със замразени зеленчуци също и за гювеч - така спестявам време да ги мия и режа точно когато искам всичко да стане бързо-бързо  Wink  
Скрит текст:
Всъщност като се замисля , такава практика  (да бъда много бърза и организирана и да си спестявам всяка минута престой в кухнята ) - такава съм откакто живеехме при свекървата - деляхме една кухня, и все се им се "пречках" , та когато имах престой в кухнята гледах да бъде сведен до минимум , за да не се цупят ...
А сега все по-често се заседявам повече в кухнята , когато времето не ме притиска  Wink 

Последна редакция: нд, 09 юни 2013, 15:48 от Мимито & Светла

# 308
колкото до картофените кюфтета винаги съм слагала по цяло яйце че и две понякога и панирам пак във цяло яйце и брашно/галета

Ние днес сме на зеленчуци в торба + подправки и пекано пиле ... не е от най бързите но е вкусно Laughing

# 309
Ориз със зеленчуци:
След като заври ориза, слагам един пакет замразени зеленчуци - микс. Когато е готово махам от огъня и настъргвам кашкавал. Става бързо и вкусно. Може и за гарнитура да се ползва Simple Smile

# 310
  • Някъде по Дунава
Когато нямам време за готвене отварям един буркан с печени чушки, правя доматено сосче с чесън, топвам чушките вътре и готово за около 15 мин.

# 311
Последното ми откритие, продиктувано от липсата на готварска печка:
Ориз на микровълнова:
Слагам ориз и олио и вкл на програмата за пуканки. След като свърши програмата слагам вода и сол  (понякога и някакви зеленчуци). Няколко пъти програмата за пуканки докато се изпари водата.
Изненадващо зърната на ориза остават цели и не е слепват. Готово прилича на арабския ориз.

и една рецепта от приятелка:
равни количества брашно, кисело мляко ( + сода), настърган кашкавал (ако се сложи сирене се прибавя на всяка топка и парченце масло). Обърква се всичко и със лъжицата за сладолед се слага на хартия за печене. пече се в предварително загрята фурна ( 375Ф) до порозовяване. Самото приготвяне отнема около 5 мин.

# 312
  • София
  Да стоят оформени картофените кюфтета, винаги сварените картофи трябва да са студени.

# 313
  Да стоят оформени картофените кюфтета, винаги сварените картофи трябва да са студени.
Става и с топли, но с лъжица за сладолед ( от тези дето отделят топката сами).

# 314
Преди време събрах няколко от най-често приготвяните вкъщи бързи вечери на едно място. Разбира се не са всички, но са тези, към които аз самата най-често се обръщам, когато нямам време. Wink

Общи условия

Активация на акаунт