Полагащи се пари за децата ни

• 3 390
  • 43
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Е, да, но нали искат акта за раждане на детето, и все се чудя, когато осиновим детенце му променят ЕГН-то и имената, как тогава се проверява дали са взети парите за това дете?
Не искат акта за раждане, искат удостоверението за раждане  Peace

# 16
Удостоверението от къде ще го има тази, която веднага е оставила детето си? Явно има сериозни пропуски в закона, нали бяха разследвали случаи на майки, които неправомерно са получавали майчинства и щяли да ги връщат, ами за тези, които си оставят дечицата, а се възползват от парите, защо не направят нещо, те хем нямат дете, защото са го оставили някъде си, хем взимат пари и си ги харчат бог знае за какво  #Cussing out

# 17
удостоверението е най-лесната работа в случая-в него до осиновяването му е вписано името на БМ

# 18
Еднократната помощ се изплаща при РАЖДАНЕ
Никой не знае дали БР са се възползвали. Факт е че тези пари могат да се вземат от БМ точно заради това че никъде не се вписва че това дете се отглежда другаде а не в семейството и за това че се вписва в картоните на БР.
Факт е че и някои осиновители са се възползвали.
Докато не се оправят тези пропуски ще е така. България

# 19
Извинявам се за въпроса, но в кои картони - здравните ли?

# 20
Голям картонен лист който съдържа информация за родители, братя, сестри семейно положение и се съхранява в общината в служба ЕСГРАОН

# 21
Аха, разбрах, сега още повече се ядосвам, че не карат тези "майки" да връщат неправомерно взети пари

# 22
Аз пък не виждам каква е логиката в раздаването на тази еднократна помощ newsm78 Да стимулират ражданията newsm78 То така някои жени, със скоростта с която раждат, могат да си докарат добри доходи Mr. Green

Иначе има смисъл да родиш, ако си отгледаш детето. Какъв е иначе смисъла да създаваш дете с неясно бъдеще и да втропосаш на социалната система, че и за това отгоре да ти дадат някой лев!
Не трябва да се дават такива пари за раждане, а да бъде нещо като помощ за тези семейства, които освен родили го ще го и отгледат това дете.

# 23
Мисля. че това е от времето, когато много от вас не са били родени. Имаше тогава едни напъни да се насърчава раждаемостта, даже ходеха по къщите да агитират жените за второ и трето дете. Става ми смешно, като си помисля,  защо не агитираха мъжете, все пак не става без тяхното скромно участие. newsm78

# 24
  • София
Не, миналото правителство използва тези помощи, за да повиши раждаемостта - дори качиха еднократната помощ за второ дете. Паралелно увеличиха периода на високо платеното майчинство на 1 година, а преди няколко години беше 3-4 месеца.
Аз лично не мисля, че БМ, оставила детето в родилния дом, може да вземе помощта - все пак помощта се взима с оригинално удостоверение за раждане само, а то би трябвало да е в дома. Всяко следващо удостоверение е дубликат и с него помощ не дават. Но не мога да съм сигурна, понеже не е ясно, как точно се работи в общинската администрация.

# 25
  • Някъде в България
Добре де, защо в Закона пише, че се дават тия пари на майки, които не са оставили детето си за отглеждане в институция, а в картоните им се вписва това дете. Сега се питам как като се отказват още при раждането се вписва и защо, освен това и на мен ми го вписаха като първо дете тогава излиза,че преброяването на населението е грешно щом едно дете се брои два пъти. Е, може би много се питам... newsm78

# 26
  • Някъде в България
Моля не ми се смейте много, но наистина трябва да се обмислят тия въпроси там у парламенту, а не само да се чудят как да ни одерат живи.

# 27
  • София
Добре де, защо в Закона пише, че се дават тия пари на майки, които не са оставили детето си за отглеждане в институция, а в картоните им се вписва това дете. Сега се питам как като се отказват още при раждането се вписва и защо, освен това и на мен ми го вписаха като първо дете тогава излиза,че преброяването на населението е грешно щом едно дете се брои два пъти. Е, може би много се питам... newsm78
До осиновяване на детето, документално негова майка е БМ, а баща - ББ, ако има такъв. Детето се явява и техен наследник. След осиновяване, връзките на детето с биологичните му родители се заличават и се създават нови - с осиновителите, т.е. тогава детето се отписва от картоните (ако са картони в 21-ви век, надявам се да не са вече) на биологичните си родители и се вписва в досиетата (така повече ми харесва  Wink) на осиновителите си. Например аз когато родих ситната и взех удостоверение за брой живи деца - там присъстваше сина ми и никъде не пишеше, че е осиновен  Peace

Тази практика според мен е правилна - не е коректно БР да могат с един замах да премахнат всякаква родствена връзка с роденото (създаденото) от тях дете, а и какъв акт за раждане би имало това дете, ако се прекъсваше връзката - майка неизвестна, баща неизвестен  Peace

А колкото до еднократната помощ за раждане - за мен е много, много по-важно да се предвиди платен отпуск за осиновителката, толкова колкото е предвиден при раждане на дете или поне 6 месеца, отколкото тази помощ - доколкото помня за първо дете е 200 лева или нещо от сотра  Peace

# 28
много неща трябва да бъдат променени.
Например: след като детето е осиновено то бива заличено от картоните на БР и се вписва от датата на съдебното решение с ново име и ново егн в картоните на осиновителите. Във времето от неговото раждане до неговото осиновяване нашите деца са фантоми защото този период се заличава от картоните на БР и липсва информация.
Естествено старият акт с тези данни се консервира в общините и неговото отваряне става само със съдебно решение.

# 29
И според мен трябва да се полагат на майката - осиновителка платеният отпуск, който се полага на БМ при раждане и, когато се осиновяват по-големи дечица също трябва да има такъв отпуск, за да може те да се адаптират по-лесно, а не да ги дадем направо в детската градина и да им се нанасят травми, защото за съжаление колко от осиновителите могат да си позволят лукса да не работят, а да си гледат децата без да получават заплата или майчинство? Но докато не се даде гласност на тези проблеми никой от Господа УПРАВЛЯВАЩИТЕ няма да си мръдне пръста.

Общи условия

Активация на акаунт