Роднински връзки

• 61 908
  • 112
  •   1
Отговори
# 45
  • SF
Богатството на българския език... половината хора не го употребяват това богатство.
При нас пък изобщо няма такова разнообразие. Всичките ми лели, ми бяха лели. Знам ги тези думи, чувала съм ги, чела съм български книги, но в живота никога не съм задълбавала за сестрата на майката ли ми говорят или за жената на брат на майката. Около мене никога не е имало хора, които да ми говорят за чинка им или учинайка им. Обикновено си правят  труда да кажат цялата фраза: "Леля ми, сестра на баща ми, ще ни идва на гости." Аз също така казвам "сестрата на майка ми, сестрата на баща ми...", понеже и двамата имат сестри. Дори и за баба ми всички бяха "лели", а тя си имаше роднини, не е като да е нямала.
На мен това разнообразие ми е като сбор от диалектни думи и не искам да уча никого да ги употребява или да свиква с тях - няма да им се налага.
Чувала съм някой да говори за тетка си - голям смях и подигравки е падало винаги с "Добар дан, тетко Маро!"

# 46
А вуйчото, лелята на моя мъж какви се падат на детето ни? Не намерих нищо по-специално, може някой друг да знае Simple Smile

# 47
  • SF
Баба и дядо.

Или вуйчо и леля на баща му.

# 48
  • Добрич
Когато се роди внъкът на сестра ми, комбинирахме двете думи леля и баба и аз се превърнах за детенцето в леля-баба. Голям смях и досега когато се видим.Той е вече на 9 год и се виждаме средно по 4-5 пъти в годината, ама голям сладур и голям смях като ми каже "лельо-бабо М****"
Да не си помислите , че съм 60 годишна .... Laughing

# 49
  • София
леля-мама, леля-баба , дам; за мен леля е и стринка, и чинка, и вуйна, и нам си ква още диалектна, архаична форма, което далеч не определям като богатство на езика ни, ама....

# 50
В Бургаско, на жената на чичото се казва чинка( когато не ти е кръвна леля), а мъжа на кръвната леля е свако. В моето семейство обаче тези обърщения не са приети. На жената на чичо ми, си й викам-лельо. Това " чинке" ми е адски просташко.

# 51
в едни села от монтанско-чипровския район всички мъже от родата са вуйчо, освен брат, баща и зет  Laughing обръщат се към тях с уко  Shocked а ходи вдени ако можеш  Joy, а жената е уна  Laughing

# 52
Пък при нас, понеже голяма част то населението е с гръцки корени, често бабата е "яяка"|( да не се бърка с "яка", моля, с две я се пише Laughing). А на кръстницата май викат "нуна|", но не съм много сигурна, дали така се пише.

# 53
  • Вън от пространство и време
в едни села от монтанско-чипровския район всички мъже от родата са вуйчо, освен брат, баща и зет  Laughing обръщат се към тях с уко  Shocked а ходи вдени ако можеш  Joy, а жената е уна  Laughing

В Ботевградско също вуйчо е "уке", вуйна е "уйна". А в Самоковско винаги можеш да се разбере за коя леля или чичо се говори. Сестрата на майката е "тетка", мъжът ѝ - "тетин"; братът на майката е "вуйчо", жена му е "вуйна"; сестрата на бащата е "леля", мъжът ѝ е "лелин"; братът на бащата е "чичо", жена му е "стринка".

# 54
толкова по-лесно би било, ако след майка-татко, брат-сестра, баба-дядо всякакви други названия изчезнат. за мен нямат особен смисъл и не мисля, че точно те носят богатството на езика ни.

# 55
  • SF
В нашето семейство си говорим на имена и ми е много удобно и приятно.

# 56
Имам еден сложен въпрос
Мъжът на сестра ми има брат ,какви сме аз и той .Аз съм брат на булката, той е брат на младоженеца,какъв съм аз за него и обратното

# 57
Имам еден сложен въпрос
Мъжът на сестра ми има брат ,какви сме аз и той .Аз съм брат на булката, той е брат на младоженеца,какъв съм аз за него и обратното
      С брата на младоженеца сте роднини по сватовска линия, степени не ми се изчисляват, може би трета или четвърта. Laughing Може и да има някакви регионални наименования, но не знам какви са.

# 58
Много интересна за мен дискусия - и ние напоследък доста ги бистрим тези отношения, въпреки, че ние си нямаме доволно количество братя и сестри, но пък и двамата си поддържаме добри отношения с първите братовчеди и сега като започнаха да се раждат деца на всички ни е много интересно кой какъв се пада и с удоволствие се учим заедно с децата  Grinning
 Та ще се опитам да ги синтезирам в един пост и ако има грешки - моля, поправете ме, а на пропуските - моля, допълнете ме! Simple Smile
 Братът на мъжа ми ми е девер, а жена му - етърва, а пък тя на мъжа ми му е снаха. На нашите деца съответно те се падат чичо и стринка.
 Сестрата на мъжа ми ми е зълва, а нейния мъж  ми е ... ? Последният е зет на на мъжа ми, а мъжът ми на на него - шурей. Те се падат леля и лелинчо на децата ни.
 Моят брат на мъжа ми е шурей, а жена му е ... ? на мъжа ми. Тази жена на мен ми е снаха, аз на нея съм й зълва Те на на нашите деца се падат вуйчо и вуйна.
 Моята сестра на мъжа ми е балдъза, а мъжът й баджанак. Той на мен ми е зет, а аз на него също съм му балдъза. Те на нашите деца са тетка и тетинчо.

# 59
Е сега вече няма да спя от мислене...

Значи хипотетичните мъже на дъщерите ми ще са баджанаци. Но какво ще са помежду си мъжете на дъщерите и жената на сина ми? Има ли име за това?

Спирам вече, защото накрая ще излезе, че съм баба на самата себе си. Иначе имам девер, може да имам етърва някой ден, имала съм (едно време) "по-малка" зълва, тоест по-голяма от мен на години, но по-малка от брат си, та явно е имало някаква форма на старшинство.

Общи условия

Активация на акаунт