Под черешата на кайсиев речел+прасковен конфитюр да обсъдим ваканционния турTR33

• 35 920
  • 728
  •   1
Отговори
# 675
  • Истанбул
Йехууу, Анджи, знаменцето е в мен!!! Joy

Предполагам и на 21-22 септември също гледката ще е същата....
Все пак тогава също деня = нощта

Да, предполагам, но рожденият ден е на 21 март  newsm78

# 676
  • Варна
Заради конфликтите между кюрдите и властта.
И аз съм останала с впечатлението от разни чути-недочути съобщения в медиите , че по тамошните места сблъсъците не са рядкост  newsm78 И даже , Сладка като каза за пътуването , което ще предприемат , се зачудих не ги ли е страх ... Ама си помислих , че нещо не съм разбрала ...

# 677
  • Казанлък of all places
Много ми се ще да копирам инструкциите на моят истанбулски товарищ, който използва думите: "Заклевам ги , АЗ им забранявам да ходят там!!!"  Mr. Green Той се интересуваше по-активно от мен как им върви пътуването, как са ,що са... Явно хората на място знаят за какво става въпрос.
Истината е,че всички ВСИЧКИ пътеписи, които съм чела и преди пътуването на С.Х., и покрай нея, говорят за една много добре подържана пътна система, отзивчиви хора и неща, които трябва да се видят преди да умреш. Радвам се, че и сем. Хапково добавя още един положителен разказ.

# 678
  • Varna
ХАПЧИЦЕ Hug
Добре си се завърнала  bouquet
Е значи, няма да се  отказвам от пътуването за Кападокия, щом във Анкара Историческия музей е толкова добър. Аз също съм музейно чедо. Във Истанбул всичките по известни музеи съм ги виждала, че съм и повтарГала.
А като почивахме във Анталия, каквито и екскурзии със старинии да се предлагали, всичките съм ги посетила. Пусто голяма лИбоФ към История и Археология.
Добре, че има кой да ми уйдисва на акъла.
И да ти кажа Хапчице, днеска не ми е мъчно за ДиванетУ. Толкова доволен за в мУментЪ, че аз съм щастлива за сега. Намери ли си квартирата след доста лутане, но пък било е това което са им показали на снимките. Плюс двата котарака Laughing Голям кеф за нашия, че той котета много обича. И те явно са го угадили, че обича котки и се нахендрили във неговата стая, а не във стаята на аверчето му.

МИСТИ Hug
Бях във Аспендос. Бях ти споменала, че имаме приятел от Анталия и той ни заведе последният ден от почивката ни там. Вечерта късно излитахме. На следващият ден имаше концерт там,   та и аз нямах късмет да остана за да видя за какво иде реч. Ама що снимки си направих във нея красотаааа newsm47

# 679
  • Казанлък of all places
Хоп, намерих я портата !

A ето и статията за двореца ( ух, какъв съм нещотърсач!)http://www.balkantravellers.com/bg/read/article/25

# 680
# 681
  • Казанлък of all places
Ашколсун, Пине,че моята такава докато я скенирам!
Едно кафе ?

# 682
И аз съм нещотърсач!  Simple Smile
Намерих и че руски архитекти са правили подобни - вариации на тема, дори един е спечелил конкурс в Европа с такава през 1900г. В момента я реставрират, че се е повредила, ама реших да не пълня тука с работи извън темата.

Кафе не пия, ама чайче няма да откажа  Wink

# 683
  • Казанлък of all places
Буйрум, дет' се вика!

# 684
  • Истанбул
Kaто се заговори и записа за порти=това за мен е един от върховете на архиектурното изкуство=ама много от вас са го виждали Hug http://www.okulturlari.net/resimler/yurtici/dolmabahce-sarayi1_1.jpg

# 685
  • Казанлък of all places
Мда, а някои не сме...Но! И до там ще стигнем!
Съгласна съм, Хаки, страшно е....

# 686
  • Варна
Историята за Ишак паша и двореца му е завладяваща като приказка на Шехерезада ... Обаче , не ми излиза от главата мисълта за горкия
архитект ... Ей туй не им харесвам на онези времена ... Много жестокост ! ... Как тъй някой ще сътвори такава красота за теб , а за благодарност - ти вземи , че му отрежи главата ! ... Ужас ! ... Този дворец е толкова красив , понеже е лебедовата песен на един гениален творец ... Като си мисля за него , в съзнанието ми изплува спомен за една приказка на Оскар Уайлд , която съм чела отдавна-отдавна , в детството - за славея , който пронизал гърдичките си с един розов шип и умирайки , изпял най-хубавата си песен ...
И чудно ми е , при такова отношение към архитектите ( творците ? ) , кой ли пък се е навивал да стане архитект !?  newsm78 ... Сигурно само онези , с толкова голям талант , по- силен от тях самите , който ги е тикал отвътре и не са можели да му устоят ... Едва ли много кандидат-студенти са се борели за едно място в тамошния факултет по архитектура и строителство  Mr. Green ... Няма да е било като сега  Mr. Green
Обаче , едно не може да се отрече на руските солдати - имат око за красивото и вкус и виждане как да го съчетават !  Mr. Green Наистина , никога не би ми дошло наум , че вратата на Ермитажа е отмъкната от източен дворец ! ... Така хубаво е залепнала , сякаш , специално за там е била сътворена ! ... Хубавото си е хубаво , където и да го сложиш - на изток , и на запад !

Последна редакция: пн, 23 авг 2010, 16:47 от Lora-Di

# 687
  • Varna
АлЮЮЮЮЮЮю, Нещотърсачкитееееее,
Благодаря вИИИИИИИИИИИ!!!
А на Нещотърсачката, Анж, и пожелавам да види скоро портите, които Хаки е показала newsm10

# 688
Ами то влаченето от едно място на друго не е от вчера или от днес. Руснаците са завлекли тая порта, кръстоносците - каквото са намерили от Константинопол ... явно това е нормалния ход на нещата.

Ето едни анадолски деца - снимани от колата в движение Simple Smile)

https://cdn.bg-mamma.com/WEZ8/9426da5b.jpg - това е големият размер на снимката, ако някой иска да види детайлите.

# 689
  • Истанбул
Заради конфликтите между кюрдите и властта.

Ако беше така, никой не можеше да припари по_на изток от Анкара, но не е съвсем така Thinking В (юго)източната част на Турция живее многомилионно кюрдско население, (но не и 20млн, както се опитват да докажат някои, a градът с най_много кюрди, доказано, е Истанбул! Mr. Green) По принцип te са дружелюбни, топли, гостоприемни и много, много консервативни към собствения си начин на живот, което пък от своя страна, заедно с малкия икономически ръст в района (те са животновъди), изгони много млади кюрди в Истанбул (!) и Европа. Не знам (ли аджаба newsm78) по чий акъл се водят някои от радикалите им, но си мислят, че сеейки терор, ще могат да накарат правителството на Турция да....     Е, точно това не мога да разбера, какво се опитват да ги накарат, защото по техните думи не става дума за сепаратизъм, не искат да се делят, но постоянно показват, че не са доволни. ooooh! Всякакви опити на правителството да построи фабрики, училища, пътища, електропроводи се натъква на тероризъм. Убити са много учители, отишли да просвещават децата им, убиват пътниците, пътуващи с автобуси, нерядко техни хора- кюрди, нападат села, пак техни, но никога не нападат туристи, щото те, нали, са повечето европейци и ги е страх, че ще си навлекат гнева на покровителите си! Twisted Evil Това показва, колко целенасочена е цялата им дейност, да накарат останалата част от населението да си мисли, че там наистина има натиск на държавата. Тормозят ежедневието на хората, които им осигуряват безплатен ток (плаща се от нас, живеещите в западните  части), вода, пътища и безплатни дрехи за децата им...  Това са ми разказвали учители,  които са работили там по разпределение, и които им раздават държавните помощи, т.е. първа ръка очевидци! Така, че за туристите няма страшно, на тях им трябват държавни служители, военни, хора от селата...
Така, че конфликтът не е точно между кюрдите, като цяло, и властта, а между някои кюрдски (повечето от севеноиракска, сирийска територия, немалка част са арменски и др. чуждестранни бойци) терористи и държавата Турция. В другите части на страната има безброй много работещи кюрди, живеещи в мир със останалото население, безброй много смесени бракове, имам колеги, приятели, познати, артисти, политици и доктори, писатели... Точно това дразни много някои хора!
Това е положението, Минке! Пак пуснах парата! Joy Извинявайте, ако считате, че е спам! Crazy

Общи условия

Активация на акаунт