Скъпите университети

• 165 037
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
ПП. plamenhk, дано след някоя и друга година, когато ни предстоят тези терзания с ВУЗ да има някой като теб на линия. Мисля си, че е много мило да споделиш всичко това! На мен определено ми беше интересно, въпреки че дребният е далеч от старта все още.  bouquet
Поздравления за дъщеря ти, нека е жива и здрава и все така ученолюбива!  Grinning

# 196
  • Варна
На път е всички университети в Англия да станат скъпи, обмисля се идеята таксата за обучение на година да стане £9000 .
Вече е факт - парламентът е одобрил увеличението на таксите.

Информация за английските езикови изпити:
http://www.examenglish.com/

Хвърли някой линк за увеличението , откога влиза в сила  Tired?

# 197
От 2012 г. минималният праг, който сега е 3290 лири, ще бъде повишен на 6000 лири на година с правото на университетите в отделни случаи да вдигат заплащането до 9000 лири на година.

Предстои законопроектът да бъде одобрен от Камарата на лордовете

# 198
  • Варна
Мерси   bouquet

Предстои законопроектът да бъде одобрен от Камарата на лордовете

Това означава ли ,че увеличението още не е сигурно ?

Синът точно догодина щеше да кандидатства / за 2012 /. Ще следим какво ще се случи. Не можаха да изчакат още 2 години  Close

# 199
  • Bristol
Сигурно е. Въпросът е в кой университет ще иска да учи и каква ще е таксата на университета, защото всеки сам ще си определя таксите, които ще стигат максимум до 9 хил. Ето повече инфо: Q&A: University funding

# 200
Мерси   bouquet
Това означава ли ,че увеличението още не е сигурно ?
Сигурно е - британският парламент вече е разрешил увеличението на годишната такса   до 9 000 паунда, което е.около 14 000 долара. Реформата влизат в сила от септември 2012. Който бъде приет до тази дата ще плаща ДО КРАЯ на образованието си по СТАРИТЕ цени. и поради тази причина се очаква голям наплив от студенти

В сравнение със САЩ сумата от 14 000  долара е нищо.  Още повече че е безлихвен заем който кандидата ще  започва да изплаща ако годишният му доход надхвърли 21 000 паунда*
*За различните държави лимита е различен

Опасявам се че англичаните могат за в бъдеще да променят ПРАВИЛАТА за такъв заем т.е. те да важат само за гражданите на Великобритания. Няма логика да се субсидират чуждестранни граждани за сметка на английския данъкоплатец.Още повече че част от тези пари не се връщат на английската държава.

Основанията за такива размишления  е политиката на iкономии на държавата вкл. и  ЕС, както и препоръките на английският парламентарен комитет за ограничаване на миграцията и свързаните с нея разходи.

За сега сигналите са само за ограничение на  non-European  студенти и работници  с въвеждането на лимити -  до 2015 трябва да се ограничи броят на такива емигранти от стотици хиляди на десетки хиляди.
В момента от идващите (извън ЕС) в Англия  всяка година  538 000 чужденци 1/4 са студенти, част от които  имат право и на работа (напр. 2г след магистратура) т.е. всяка година 35 000 чуждестранни (извън ЕС)  студенти  работят в Англия. Или с една дума "изяждат" хляба на местните англичани.
Освен това за 2009 числото на кандидатите за студентски визи (извън ЕС) се е увеличило с 37%.  
Напорът е осезаем и дано "покрай сухото не изгори и мокрото"

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 22:27 от plamenhk

# 201
Англия е естествено да се опитва да ограничи броя на студентите, които всъщност са емигранти, маскирали се зад фасадата на жадуващи за издаваните от тях дипломи. Съученици на сина ми, които учат там са доста шокирани от факта, че и в UK има студенти от третия свят, които едва успяват да сглобят някаква мисъл на английски, но макар и бавно вървят към заветната диплома. Други вече се хвалят, че първоначалният им страх от много учене е преминал и пак си я карат както в пловдивската английска гимназия Joy Чудя се не е ли по-лесно да се направи нещо, че същите тези радетели на знанието и науката Laughing Joy да получават сносни заплати у дома, вместо да прииждат на тумби към една шепа страни. Защото парите, а не науката ги теглят натам bowuu
П.П. Изключение правят Оксбридж и няколко американски уни, където наистина се ходи за много знания. За да не си помислите нещо...и ние сме от радетелите за огромни знания и ще драпаме към чужда диплома при магистратурата Joy  tooth

# 202
  • Варна
plamenhk, Merry, благодаря за информацията   bouquet

unadaptable, синът ми иска да кандидатства в Английски университет с идеята после да остане и да работи там. Това означава ,ако  намеренията му се осъществят, че този заем така или иначе ще трябва да го връща. Но досега сумата за връщане щеше да е 10 000 паунда общо за 3 - те години, а сега ще трябва да се връщат между 18 000 и 27 000 паунда, което е безумна сума за един средностатистически българин. Отделно издръжката за храна и квартира. И ако спрат и заеми да отпускат става много сложно. Става същото като преди 2007 г. , когато бакалавърската степен беше 10 000
паунда на година / защото не бяхме в ЕС / . Лошото е ,че от 2 години само за това говори ,че ще ходи да учи в UK, а може да се наложи да си промени плановете. Тук изобщо не иска да кандидатства, смята ,че е загуба на време.

# 203
  • София
...П.П. Изключение правят Оксбридж и няколко американски уни, където наистина се ходи за много знания. ...
Аааа, не съм съгласна с изключенията! Naughty Нима само в Англия и Щатите се ходи за много знания?!? Мисля, че Германия (не всички у-нита, разбира се) не им отстъпва никак! А във финансово отношение все още е твърде либерална - за наш късмет! Laughing

# 204
...П.П. Изключение правят Оксбридж и няколко американски уни, където наистина се ходи за много знания. ...
Аааа, не съм съгласна с изключенията! Naughty Нима само в Англия и Щатите се ходи за много знания?!? Мисля, че Германия (не всички у-нита, разбира се) не им отстъпва никак! А във финансово отношение все още е твърде либерална - за наш късмет! Laughing

Права си, то и ние затова гледаме натам за магистратурата, че иначе не виждам как ще платим магистърска програма в Англия, докато в Германия са колкото и бакалавърските. Само заради трудния език е тази либералност, ще знаеш.... Laughing

# 205
синът ми иска да кандидатства в Английски университет с идеята после да остане и да работи там. ...
Идеята му е хубава ако е съобразена с възможностите на семейството. Струва* си ако човек е приет в първата 6-ца :
# Cambridge
# Oxford
# Imperial College
# University College London
# London School of Economics
# Warwick
Разбира се и специалността трябва да бъде класирана на подобаващо високо ниво т.е най доброта с което университета е известен.
* За хората които имат излишни пари това не се отнася

При ограничен брой на парите мисля че магистратурата е правилното решение

Лошото е ,че от 2 години само за това говори ,че ще ходи да учи в UK, а може да се наложи да си промени плановете. Тук изобщо не иска да кандидатства, смята ,че е загуба на време.
Внимавайте да не се получи като с детето на братовчедка ми (по горе писах за това). Напусна университета без съгласието на родителите си а сега иска да кандидатства само в чужбина но за съжаление  няма РЕАЛНА представа за полезността от едно такова действие т.е. не може да прецени балансът между желание, възможности и ползи. Или за нейният случай са в сила култовите думи на бай Михо  "и какъв е кярът от този зарар?"

ще трябва да се връщат между 18 000 и 27 000 паунда, което е безумна сума за един средностатистически българин.
Доколкото си спомням когато заплатата превиши долната част на паричният  лимит за дадена държава, отчисленията от заплатата за изплащане на заема не превишава 10% от сумата която надхвърля лимита

Нима само в Англия и Щатите се ходи за много знания?!?
Да, почти само там се ходи "за много знания", но се  влиза МНОГО трудно !!!  Влиза се  САМО с приемни изпити и с интервю. За "простосмъртните" кандидати е невъзможно да минат през ситото. Става дума за топ 20 -30 на световните университети т.е. за КАЙМАКА на световното образование .
Вижте  европейските университети в топ 30 на света:
5. University of Cambridge (Великобритания)
10. University of Oxford (Великобритания)
21. University College London (Великобритания)
23. Swiss Federal Institute of Technology, Zurich (Швейцария)*
26. Imperial College London (Великобритания)

Мисля, че Германия (не всички у-нита, разбира се) не им отстъпва никак! А във финансово отношение все още е твърде либерална - за наш късмет! Laughing
Да, права сте а освен това и международната конкуренция на кандидатите в Германия не е така голяма както в САЩ или Англия.
Вероятността да влезите в добър университет е много по голяма от тази в Англия, където (заради знанието на язика) има кандидати от цял свят.  Вземете като пример  само бившата английска колония Индия/Пакистан.
Като имате предвид че в САЩ образованието е в ПЪТИ по скъпо от Англия, то основната маса от бившите английски колонии се насочва към Англия. Към тази група включете бившият комунистически блок и картината на конкуренцията става доста драстична

и ние затова гледаме натам за магистратурата, че иначе не виждам как ще платим магистърска програма в Англия, докато в Германия са колкото и бакалавърските.
Много разумно виждане.  Ако магистратурата не е в топ 5-6 на Англия*  не си струва да се дават толково много пари ако има възможност да се завърши подобна в Германия.
* За хората които имат излишни пари това не се отнася

Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 10:44 от plamenhk

# 206
ПП. plamenhk, дано след някоя и друга година, когато ни предстоят тези терзания с ВУЗ да има някой като теб на линия. Мисля си, че е много мило да споделиш всичко това! На мен определено ми беше интересно, въпреки че дребният е далеч от старта все още.  bouquet
Поздравления за дъщеря ти, нека е жива и здрава и все така ученолюбива!  Grinning
Синът ви в кой клас е сега ? Колкото е по малък толкова по добре за развитието му, защото имате време да повлияете върху мирогледа му.
Докато е малък наблягайте на езиците които ще ви бъдат нужни за в бъдеще. Вече на интернета можете да намерите много курсове, програми, речници и друг помощен материал т.е. само за една лятня ваканция детето може да напредне много в областа на езиците. Например издателството  Penguin Readers предлага книги с аудио на различни нива на трудност което много благоприятства четенето на книги на английски език.

# 207
ПП. plamenhk, дано след някоя и друга година, когато ни предстоят тези терзания с ВУЗ да има някой като теб на линия. Мисля си, че е много мило да споделиш всичко това! На мен определено ми беше интересно, въпреки че дребният е далеч от старта все още.  bouquet
Поздравления за дъщеря ти, нека е жива и здрава и все така ученолюбива!  Grinning
Синът ви в кой клас е сега ? Колкото е по малък толкова по добре за развитието му, защото имате време да повлияете върху мирогледа му.
Докато е малък наблягайте на езиците които ще ви бъдат нужни за в бъдеще. Вече на интернета можете да намерите много курсове, програми, речници и друг помощен материал т.е. само за една лятня ваканция детето може да напредне много в областа на езиците. Например издателството  Penguin Readers предлага книги с аудио на различни нива на трудност което много благоприятства четенето на книги на английски език.

Plamenhk безкрайно полезна информация споделяш всеки път. Grinning
Много ми е интересно да чета темата, макар че моят син е малък - сега е първокласник.Наблягам доста на езиците въпреки ,че срещам доста критика по въпроса,защото за мен това е много важно.Английският му е много добър,чете и пише без проблем.Времето минава много бързо а и смятам,че основите върху които се градят нещата са много важни.Искрено се надявам докато дойде време за университет да съм възпитала едно будно дете за което доброто образованието ще бъде цел,която да бъде достигната.

# 208
5 клас, наблягаме на английски и математика, колебаем се за втори език, може би ще е френски или испански от втори срок - усилено.

# 209
tsutseto, въобще не се вързай на това с критиките. Ти си имаш цел и това е най-важното. И като гледам от кои частни училища в БГ се интересуваш и за какви суми става дума, по-евтино ще ти излезе моят вариант. Без майтап. Средата е важна.
Аз си дадох сметка, че няма защо да губя 18 г от живота на детето да учи в БГ и после пак да гледа навън при посредственото ни образование днес. Та реших генерално да се преместим в английскоговоряща държава. Mr. Green

plamenhk, благодаря безкрайно много за информацията, която споделяш!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт