Скъпите университети

• 164 984
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
На път е всички университети в Англия да станат скъпи, обмисля се идеята таксата за обучение на година да стане £9000 .

Инфо ето от тук : www.bbc.co.uk/news/education-11677862

Реакция  smile3511

# 181
  • София
На път е всички университети в Англия да станат скъпи, обмисля се идеята таксата за обучение на година да стане £9000 .

Реакция  smile3511

Евентуално от 2012. Доколкото разбрах не касае Шотландия ....
А приетите до 2012 ще са със старите такси  Thinking

# 182
  • София

Реакция  smile3511

Евентуално от 2012. Доколкото разбрах не касае Шотландия ....
А приетите до 2012 ще са със старите такси  Thinking

Зависи от специалността и от ранкинга на университета. Където се налага foundation year, таксите явно ще са високите.  Close В класа на сина ми има вече няколко условно приети деца за 2011 г., силно са обезпокоени от перспективата. Това си е почти тройно увеличение  Crazy.

# 183
В класа на сина ми има вече няколко условно приети деца за 2011 г.,
Върнах се от България и мога да потвърдя че народът се е юрнал към западна Европа както източните немци щурмуваха границите на Унгария през 1989г Simple Smile

Преди няколко години когато обяснявах на мои роднини, които имат дъщеря връстница на моята, че девалвацията на висшето образованието в България ще го обезцени напълно ,защото се е превърнало в побългарен "бизнес", те не бяха съгласни вкл. и дъщеря им и въобще не искаха да възприемат идеята за следване в чужбина. Няколко години по късно промениха мнението си на 180 градуса, но в резултат детето им се оказа в по голяма каша, защото нямаше предварително изграден "манталитет" за следване в чужбина. Да искаш е едно а да знаеш как да го постигнеш - съвсем друго.
Така че мили родители не забравяйте капитанската си роля на семейния "кораб"!

# 184
  • София
....защото нямаше предварително изграден "манталитет" за следване в чужбина. .....
Аз си мисля, че не това е проблема на българчетата студенти в чужбина - повечето деца пътуват из света от ранна възраст и т. нар. "манталитет" няма как да им е чужд. Изискванията, обаче, вероятно ги хвърлят в "потрес". Прехода към висшето образование не е никак плавен.

# 185
Аз си мисля, че не това е проблема на българчетата студенти в чужбина - повечето деца пътуват из света от ранна възраст и т. нар. "манталитет" няма как да им е чужд.
Нямам предвид житейския западен манталитет, затова съм и поставил думата в кавички, а  психиката и действията на кандидат за следване в чужбина. Такъв кандидат се бори за знания и оценки, събира отрано информация за държавите, университетите и техните изисквания, стреми се максимално да се "нагоди" към тях за да постигне целта си. Такъв кандидат по начало е и самостоятелна личност а не "детето на мама и тати", какъвто е и описаният по горе случай.
Изискванията, обаче, вероятно ги хвърлят в "потрес". Прехода към висшето образование не е никак плавен.
Да, така е особенно когато става дума за елитни университети - много домашни упражнения и задания.

# 186
В класа на сина ми има вече няколко условно приети деца за 2011 г.,
Върнах се от България и мога да потвърдя че народът се е юрнал към западна Европа както източните немци щурмуваха границите на Унгария през 1989г Simple Smile

Преди няколко години когато обяснявах на мои роднини, които имат дъщеря връстница на моята, че девалвацията на висшето образованието в България ще го обезцени напълно ,защото се е превърнало в побългарен "бизнес", те не бяха съгласни вкл. и дъщеря им и въобще не искаха да възприемат идеята за следване в чужбина. Няколко години по късно промениха мнението си на 180 градуса, но в резултат детето им се оказа в по голяма каша, защото нямаше предварително изграден "манталитет" за следване в чужбина. Да искаш е едно а да знаеш как да го постигнеш - съвсем друго.
Така че мили родители не забравяйте капитанската си роля на семейния "кораб"!

Напълно подкрепям plamenhk.  bouquet

# 187
  • в света на илюзиите
Следя отдавна темата с интерес. Вълнува ме много, но времево не ми е все още актуална  Wink - детенцето ми е в 8 клас.
Сърдечни благодарности на plamenhk  Hug Нека оценим подобаващо информацията, която сподели с нас   bouquet Безценна!
Направи ми впечатление, че девойчето, създало темата питаше за своя приятелка в началото, като измести след това акцента върху себе си. Няма лошо, но т.к. някои следяха тези незначителни подробности ................ newsm78 newsm78 newsm78, това е маловажното. Темата е много важна, а  инфото в нея много и полезно, нека всеки си го ползва както му е изгодно  Wink
Не видях обаче някой да отговори на въпросите поставени от bodra (дано не греша за ника Embarassed) - има ли смисъл да се кандидатсва в британски университет без А-Level  newsm78 newsm78 newsm78 Какви са шансовете на децата без този сертификат? КЪде би могъл да се получи?
Това са важни неща, а тук , в темата не получих отговор на тези въпроси  ooooh!

# 188
Общият сертификат за образование , често се нарича А-ниво, е квалификация, предлагани от образователните институции в Англия и др.страни.Ние кандидатстваме в Англия с българска диплома за средно образование, сертификат за владеене на езика, препоръка и мотивационно писмо (ако университета не изисква полагане на тестове, интервюта, порт фолиа, други сертификати)

# 189
има ли смисъл да се кандидатсва в британски университет без А-Level  newsm78 newsm78 newsm78 Какви са шансовете на децата без този сертификат? КЪде би могъл да се получи?
Това са важни неща, а тук , в темата не получих отговор на тези въпроси  ooooh!
Според мен такъв сертификат А-Levels (двугодишна предуниверситетска подготовка със заключителен изпит на края) въобще не е нужен. Не съм чул някой който е кандидаствал от страна членка на ЕС да му е било искано такъв.
Изисква се за кандидатите от Великобритания, защото те имат тази система от нива т.е. това е британска академична квалификация . Възможно е ако следвате в Англия СРЕДНО образование да ви поставят този въпрос.  В САЩ също имат нещо подобно - Advanced Placement Program
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Placement
Дъщеря ми взе няколко подобни изпита
детенцето ми е в 8 клас.
Ако иска да успее в САЩ трябва през лятото усилено да изучава английски език и да се стреми колкото си може повече да чете английска л-ра.

2All
Благодаря на ВСИЧКИ за хубавите отзиви!

# 190
plamenhk, и аз страшно благодаря!   bouquet Мъжът ми учи МВА в чужбина и съм свидетел за какво ниво в образованието става дума. А и за колко много-много учене.

# 191
Мъжът ми учи МВА в чужбина и съм свидетел за какво ниво в образованието става дума. А и за колко много-много учене.
Поздравления ! И на нас мечтата е МБА в HBS   Hands Thumbsup

2ALL

Тъй като в Европа за разлика от САЩ няма приемни изпити (с малки изключения тип Оксбридж), кандидат студента практически не може да покаже реално способностите си особенно ако дипломата му е платила вече данък на пубертета.
Докато в САЩ кандидата може да се докаже на приемните изпити тип SAT и да то приемат и с по слаба диплома в консервативна Европа това не е така. Sad

Затова  на преден план излиза търсенето на  най-добрите университети, отговарящи  на дипломата му за даден вид специалност.

За съжаление в България няма официална класация на средните училища, което поставя в неблагоприятна ситуация дипломите на випусниците от елитните (много високо средно ниво на учениците)  в сравнение с обикновените, при кандидастването в чужбина.  Имайте това предвид когато си планирате стратегията.

# 192
Вече е факт - парламентът е одобрил увеличението на таксите.

Информация за английските езикови изпити:
http://www.examenglish.com/

# 193
Вече е факт - парламентът е одобрил увеличението на таксите.

Информация за английските езикови изпити:
http://www.examenglish.com/

Искаш да кажеш, че още от есента на следваща година? Личното ми мнение е, че това няма да повлияе съществено на намерението на бъдещите студенти от България, защото таксата е със студентски заем, който ще се връща след започване на работа, а всеки кандидат-студент си мисли, че щом завърши  ще потече рогът на изобилието към него  Joy Така че където 3000, там и 9 000 Joy Joy

# 194
Най-големият проблем сега е,че не знам какво искам.Само знам какво не искам:не искам медицина заради мноогоото болести,знам че е много добре платена,но тази професия не е за мен.Съдя по това,че има лекари в семейството.Не искам нищо свързано със икономика,счетоводство..просто във всички тях стои на голямо място Математиката,която аз изобщо не разбирам.Затова трябва да се ориентирам към нещо с малко изучаване на математика,че иначе..жална ми майка..Аз даже не знам специалност,която да има малко изучаване,пък камо ли професия..  ooooh!

А защо не пробваш да поучиш усилено математика, пък виж какво ще се получи. Доста време имаш пред себе си.
Математиката е много последователна наука, ако имаш пропуски, се опитай с добър учител да ги наваксаш. И мечтите са чудно нещо, но трябва много труд, за да не си останат само мечти.
Тези деца, които са на първите места по състезанията по математика, освен че са умни, са решавали много задачи.  Умните можеш да ги видиш до 4 клас в горната половинка. След 5 клас не е достатъмно да си умен, ами и много да се потрудиш. Особено ако не си в МГ, защото нивото на преподаване е мнооооооооооогоооо различно в обикновените у-ща. Не само количеството, но и качеството на преподаване е различно.
С други думи, ако си седнеш на "Д" -то и се потрудиш здраво с добър учител до себе си може да се окаже, че математиката не е толкова страшна.
Просто идея. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт