Скъпите университети

• 165 172
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
plamenhk, аз не искам синът ми да учи в Америка поради лични причини, да е близо да мама  Wink и неща от този род, но това какво той иска вероятно ще е на първо място.
Да, позната ми е тази болка , особенно майките страдат , но сега със скайпа и камерата всичко е ОК.
Като превключа образа на големия телевизор като монитер и говорът е чрез тонколоните,  все едно че дъщерята е в къщи.  Mr. Green

И още един съвет, приемете го като "антиносталгин" когато детето го няма,
Когато видите проблемите на другите с техните деца, видите скритата завист в погледа и интонацията на гласа им когато говорите за вашето дете или чуете искрените поздрави за приемането му , тогава ще разберете че сте направили добър избор. т.е. че не сте сгрешили като е далеч от вас. Поне така е сега с жена ми.
Казвам ви това защото доста нерви има около подготовката за изпитите, подготвянето на документите и пр.

plamenhk, наистина обобщаваш и изобщо не съм съгласна, че някои университети в Европа са "прехвалени". Naughty
Уни-то където учи моето дете е от 1386 г. и е най-стария в Германия с осем нобелови лауреати. Векове наред е сред най-реномираните университети в света, а и факултета по медицина си съществува от основаването му.
И съм убедена, че всички врати ще са отворни за него, когато (дай Боже) се дипломира, включително и в Америка. Laughing
Не, не, явно зле сте ме разбрали.
Използвам терминологията ("прехвалени") на  already detective.
Става въпрос че докато в САЩ искат изпити в Еврипа това правят само няколко университета като Оксбридж например. Искам да му кажа че действително изпитите   и  интервютата са сита през които много пълни отличници не могат да минат. Точно тук е акцентът - в/у трудността на приемането в САЩ.
Дъщеря ми държа 4 изпита, ходи на интервюта, писа МАСА есета. Това е убийствено натоварване особенно когато ОЩЕ УЧИТЕ  в средното училище.
Надявам се че правилно ме разбрахте.

Последна редакция: пт, 17 дек 2010, 16:25 от plamenhk

# 271
  • София
Продължавам да се чудя, защо говорите наизуст. Mr. Green За какво кисело грозде изобщо може да става дума? От 5 годишна дъщеря ми активно изучава английски и нивото й към момента ще  да  е повече от добро, щом чете неадаптирани книги. Спря да се занимава с него само за тази година поради доста интензивното изучаване на немски по 20 часа седчмично в спряганата за най-елитна гимназия в България.  Wink Цялостната  й  системна и методична подготовка през последните една-две години,беше насочена към  прием след 7 клас в училище, даващо й възможността  за отлична подготовка  точно по този език и  като бонус добра общообразователна. Въпросното училище  е с опции  за полагане на изпит в края на 8 клас с цел прием в специализирана Leistung паралелка, с обучение по немската образователна система, с преподаватели от страната, с полагане на немските матури, даваща немска диплома....Усилията  й за овладяването  на  езика през текущата учебна година  са насочени  към  прием във въпросната паралелка.  Като се има предвид засиления й интерес към математиката, независимо от това, че до 7 клас е учила в нормално квартално училище, си е намерила начин да компенсира средното статистическо ниво по мат в такова училище. Във всеки свободен момент  може да бъде открита в специализиран математически форум, като  интересни са й задачите не за 8 клас, а за по-горните..И не само са й интересни, не са само невъзможно за преборване  предизвикателство, ами съвсем успешно се справя с тях. Mr. Green Като прибавим и факта, че беше приета във въпросната гимназия с бал, който й стигаше за абсолютно всяко място, което пожелае , при това на възраст с около година и половина по-малка от болшинството й съученици, не виждам и грам повод да си припомням баснята.. Mr. Green

Последна редакция: пт, 17 дек 2010, 20:16 от already detective

# 272
Преди няколко страници написах мнението си за западните университети и образование и отново ще го повторя с риск да обидя даже някой ,защото мисля, че имам право да напиша такива неща. За мен истински елитно и на много високо ниво е образованието дават само няколко уни в света - в Европа са Оксбридж и още 2-3, в Америка са тези от Бръшлянената лига. Останалите също дават отлично образование за всички, които искат да учат, а не просто да вземат някаква диплома. Може смешно да прозвучи, но това важи дори за Бг уни. И оттук може човек да излезе подготвен, ако си е поставил такава цел, и в същото време и от Английски уни може да си излезеш с диплома без покритие. Може ли някой да отрече, че във всички западно-европейски уни има студенти, които едва успяват да скалъпят смислено изречение на езика, на който се обучават? Има ги, защото както каза Пламен иска се само диплома и смешни 80 точки на Тойфел,за да те приемат. Има обаче и друго нещо, което той премълча, но аз ще го кажа - така е не само в Европа. Може ли Пламен да отрече, че е така и в прехвалената Америка? Rolling Eyes Дъщерята на приятели завърши микробиология в университета в Ню Йорк и разказваше, че редовно студенти от арабските страни са й плащали, за да им дава да преписват на изпитите Mr. Green Всички вече са дипломирани бакалаври, не само тя  Sick Нека си го признаем:всички, чиито деца са в западни уни, без споменатите по-горе, са там, защото искат западна реализация,разбирай западна заплата, а не западни знания. Mr. Green По тази причина казах на сина ми: ако смяташ, че имаш сили да влезеш и завършиш в Оксфорд или Кеймбридж, давай! Ще продадем и апартамента, за да завършиш там, ако ли не -  бакалавър-тук, магистратура на запад и реализация/разбирай заплата/ най-вероятно пак там. Mr. Green Другото е ала-бала и велики напъни да се представим за нещо, което не сме Wink А който е отишъл да учи - той ще си излезе подготвен, както щеше и тук да се подготви, макар и по-трудно заради липсата на подходящи учебници и скапана база. Но успеха винаги е резултат на у с и л и я, въпреки, а не благодарение на нещо си. bowuu

# 273
  • София
...бакалавър-тук, магистратура на запад и реализация/разбирай заплата/ най-вероятно пак там. Mr. Green Другото е ала-бала и велики напъни да се представим за нещо, което не сме Wink А който е отишъл да учи - той ще си излезе подготвен, както щеше и тук да се подготви, макар и по-трудно заради липсата на подходящи учебници и скапана база. .....
Има области, в които са неприложими тези неща, unadaptable. Как виждаш медицината да я разделиш на части? И знаеш ли колко огромна е разликата в обучението? Само вметка - в сряда моето момче беше в клиника, в кабинета на лекарка цял следобяд "на стаж" - и това в 1-ви курс, 1-я семестър. Laughing Просто се разтопих, като му слушах на скайпа развълнуваното гласче, разказвайки как след всеки пациента са обсъждали с лекарката и как е участвал при всяка манипулация.
Извинете ме, че все конкретизирам, но откакто правя конкретни сравнения ми се изправят косите. Laughing

# 274
На мен темата ми беше интересна от чисто любопитство. Нямам намерение да изпращам децата си да учат извън Бг, освен ако те изрично не изявят подобно желание. Мога да си чета колкото искам, но нямам какво ценно да дам като мнение, след като ученето на децата в чужбина не е сред основните ми цели поне за момента. Просто не намирам нищо креативно в това да се обяснява колко кофти е всичко българско, каквато и да е била първоначалната идея.

# 275
...бакалавър-тук, магистратура на запад и реализация/разбирай заплата/ най-вероятно пак там. Mr. Green Другото е ала-бала и велики напъни да се представим за нещо, което не сме Wink А който е отишъл да учи - той ще си излезе подготвен, както щеше и тук да се подготви, макар и по-трудно заради липсата на подходящи учебници и скапана база. .....
Има области, в които са неприложими тези неща, unadaptable. Как виждаш медицината да я разделиш на части? И знаеш ли колко огромна е разликата в обучението? Само вметка - в сряда моето момче беше в клиника, в кабинета на лекарка цял следобяд "на стаж" - и това в 1-ви курс, 1-я семестър. Laughing Просто се разтопих, като му слушах на скайпа развълнуваното гласче, разказвайки как след всеки пациента са обсъждали с лекарката и как е участвал при всяка манипулация.
Извинете ме, че все конкретизирам, но откакто правя конкретни сравнения ми се изправят косите. Laughing

О, медицината е нещо коренно различно като обучение дори тук, да не говорим навън. Трябваше да го спомена, но не го направих, защото знаеш, че много са малко нашите студенти по медицина в Германия, а в Англия още повече. Освен твоя син само едно приятелче на сина от немската в Пловдив учи медицина в Германия/Хайделберг/ и друг не съм чувала, докато в други специалности е половин ЕГ" Пловдив" Laughing

# 276
Уни-то където учи моето дете е от 1386 г. и е най-стария в Германия а и факултета по медицина си съществува от основаването му.
ЧЕСТИТО !!!    bouquet     Браво на детето !
Отлична специалност и умен ход с Германията. - браво на родителите за стратегията.    bouquet

# 277
 Нека си го признаем:всички, чиито деца са в западни уни, без споменатите по-горе, са там, защото искат западна реализация,разбирай западна заплата, а не западни знания. Mr. Green П
Моля Ви да се извините на всички младежи които полагат усилия извън пределите на Родината си  Naughty Naughty Naughty
Госпожо , приемам го като лична обида  ooooh!
Синът ми беше републикански шампион , в прогимназиалния курс , за младежи по физика , завърши СМГ , учи в Утрехт , смятате ли ,
че е там само за заплата  #Crazy
Още веднъж Ви призовавам , да се извините на младите хора и на родителите им  Peace Peace Peace

Последна редакция: пт, 17 дек 2010, 20:22 от Merlo

# 278
  Нека си го признаем:всички, чиито деца са в западни уни, без споменатите по-горе, са там, защото искат западна реализация,разбирай западна заплата, а не западни знания. Mr. Green П
Моля Ви да се извините на всички младежи които полагат усилия извън пределите на Родината си  Naughty Naughty Naughty
Госпожо , приемам го като лична обида  ooooh!
Синът ми е републикански шампион за младежи по физика , завърши СМГ , учи в Утрехт , смятате ли , че е там само за заплата  #Crazy
Още веднъж Ви призовавам , да се извините на младите хора и на родителите им  Peace Peace Peace

Написах това с пълното убеждение, че съм се ориентирала правилно относно желанията на българските студенти в чужбина и нямам никакво намерение да се извинявам за това, което мисля. Може ли да се отрече, че ако един начинаещ инженер в България получава 5000 евро заплата, а не 500 лева той ще хукне към някоя западна държава? Единици ще бъдат заминалите, в това съм сигурна, и не виждам причина да се извинявам. Този, който отива за само за знания, ще му е все едно колко ще получава после и завърналите се ще са болшинство. Аз не съм забелязала такова нещо, защо ли? Rolling Eyes

# 279
Постоянно чета темата, но до сега не съм писала- горд родител на млад 18 годишен мъж, който в момента чака резултати за прием в Англия. За да стигнем до тук сме минали през решаване на тестове за 1-ви клас, по-късно уроци в шести и седми клас за кандидатстване след седми клас почти максимален успех и класиране в желаното училище. Ще ни бъде изключително трудно с издръжката, но цялото семейство сме за образование в чужбина. Ще споделя следното:приятел на сина ми от детство набор 91  кандидатства след 7-ми клас между другото,  влезе в квартално училище завърши учудващо с не ниска диплома без много да ходи на училище и хоп на второ класиране студент в УНСС. А тук си задавам въпроса къде остава труда на нашите деца,приемни изпити
после изискванията в елитните гимназии и др. да не изпадам в подробности. Надявам се с мнението си да не обидя никого.
Хубава вечер на всички

# 280
Постоянно чета темата, но до сега не съм писала- горд родител на млад 18 годишен мъж, който в момента чака резултати за прием в Англия. За да стигнем до тук сме минали през решаване на тестове за 1-ви клас, по-късно уроци в шести и седми клас за кандидатстване след седми клас почти максимален успех и класиране в желаното училище. Ще ни бъде изключително трудно с издръжката, но цялото семейство сме за образование в чужбина. Ще споделя следното:приятел на сина ми от детство набор 91  кандидатства след 7-ми клас между другото,  влезе в квартално училище завърши учудващо с не ниска диплома без много да ходи на училище и хоп на второ класиране студент в УНСС. А тук си задавам въпроса къде остава труда на нашите деца,приемни изпити
после изискванията в елитните гимназии и др. да не изпадам в подробности. Надявам се с мнението си да не обидя никого.
Хубава вечер на всички

Този въпрос може да бъде задаван и за деца, които са получили следната оферта от английски уни: успешно завършено средно образование с успех не по-нисък от добър 4....  Shocked Това дете сега учи там, макар че дипломата му беше от квартално СОУ с успех 4.60 някъде.... Confused Вярвам, че ще завърши....

# 281
Моля Ви да се извините на всички младежи които полагат усилия извън пределите на Родината си  Naughty Naughty Naughty
Госпожо , приемам го като лична обида  ooooh!
Синът ми беше републикански шампион , в прогимназиалния курс , за младежи по физика , завърши СМГ , учи в Утрехт , смятате ли ,
че е там само за заплата  #Crazy
Още веднъж Ви призовавам , да се извините на младите хора и на родителите им  Peace Peace Peace
Стига с тези театрални представления. Днес сте вторият човек след already detective който пише  странни неща /дипломатична формулировка/.
Ясно е че се учи за  заплата. Тя е материалия  израз както на благополучието така и на власта/адм. положение която дава добрата диплома .
Ако същите тези пари и длъжности можеха децата ни да вземат без да отиват в чужбина щяха ли това да го правят а  още и срещу голямо за бълг. стандарт заплащане  ?

Напълно съм солидарен с г-жата.

ПС. Говорим за следване а не за специални лабораторни изследвания където мат.техн.база си казва думата.

# 282
Интересен завой на темата....Реализацията след университет.

Ще споделя следното:приятел на сина ми от детство набор 91  кандидатства след 7-ми клас между другото,  влезе в квартално училище завърши учудващо с не ниска диплома без много да ходи на училище и хоп на второ класиране студент в УНСС. А тук си задавам въпроса къде остава труда на нашите деца....

Щом СУ като почнаха да приемат двойкаджии, за да запълнят бройката?!

# 283
Интересен завой на темата....Реализацията след университет.

Ще споделя следното:приятел на сина ми от детство набор 91  кандидатства след 7-ми клас между другото,  влезе в квартално училище завърши учудващо с не ниска диплома без много да ходи на училище и хоп на второ класиране студент в УНСС. А тук си задавам въпроса къде остава труда на нашите деца....

Щом СУ като почнаха да приемат двойкаджии, за да запълнят бройката?!

Всички университети въведоха прием само с изкарана матура за неатрактивните специалности, които ще останат празни иначе. Това обаче го има и в други държави, по-горе дадох пример с Англия, забравих как се казваше университета, не бях го чувала преди. Rolling Eyes

# 284
И аз да се намеся - 99% от отиващите да учат на Запад го правят за да останат там. И да, не го правят само за заплата. Правят го за стандарт. Защото заплата може да се изкарва и в България с малко късмет. Но там освен заплатата има чистота, улици без дупки, качествено обслужване, спокойни и ведри отношения, ред и правила. Все неща, които взети заедно правят живота качествен.

Общи условия

Активация на акаунт