Скъпите университети

• 165 126
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
Подкрепям Guilty, вразумете се!

Какво чудно има младо момиче, завършило Оксфорд да се върне в България? Или ние все си мислим, че видиш ли, щом не се е реализирала навън значи нещо й има? Типично по български.

О, простете, всъщност нищо чудно няма, познавам още 50-60 такива, плюс и една дузина, завършили Кембридж и почукали на вратата ми за работа! Joy

А и относно реализацията навън, нищичко не съм споменала, по-скоро причината може да е лична, според мен, както съм и споделила. newsm78

# 316
нова, защо приемаш нещата лично?
Говоря по принцип, т.к. unadaptable изрази недоверие какво аджеба ще прави момиче, което е завършило Оксфорд, в една БГ фирма.
Идеята е да споделим каква може да бъде реализацията в БГ на завършващите днес в чужбина младежи.

# 317
нова, защо приемаш нещата лично?
Говоря по принцип, т.к. unadaptable изрази недоверие какво аджеба ще прави момиче, което е завършило Оксфорд, в една БГ фирма.
Идеята е да споделим каква може да бъде реализацията в БГ на завършващите днес в чужбина младежи.

Не съм изразила недоверие, а любопитство, това е доста различно. Чудех се какво ли е накарало възпитаник на Оксфорд да пожелае да започне в Бг и затова попитах за повече инфо, ако има. И да, ще ми бъде интересно завършили в чужбина български студенти на какви позиции и с каква заплата започват там, както и как са приети от фирмите завършили на Запад българи, които подават документи за работа тук. Сравнението ще е интересно.... Rolling Eyes

# 318

Не съм изразила недоверие, а любопитство, това е доста различно. Чудех се какво ли е накарало възпитаник на Оксфорд да пожелае да започне в Бг и затова попитах за повече инфо, ако има. И да, ще ми бъде интересно завършили в чужбина български студенти на какви позиции и с каква заплата започват там, както и как са приети от фирмите завършили на Запад българи, които подават документи за работа тук. Сравнението ще е интересно.... Rolling Eyes

Свят широк, хора всякакви и приоритети им различни.
Познавам момиче завършило в НЮ Йорк. Върна се в Бг защото там била никой и цял живот щяла да си остане такава. В БГ майка и е шеф на голяма фармацевтична фирма. Майка и я уреди и сега работи в БГ.
Друг случай- момче завършило в Швейцария. Работи в Германия и се върна защото мислеше,че в БГ може да си намери добра работа със западно образование и опит. Никой не го нае. Неговите очаквания са за добра заплата, фирмите не ги интересува че си завършил на запад и не му предлагат такава. В момента работи е Абу Даби.

# 319
Имам приятелка, която завърши в Щатите медицинска специалност, нещо като "превантивна медицина". Тоест не е реално лекар, а работи по проекти, свързани с предпазването от различни заболявания. Имаше стипендия за висок успех като студентка. Живя там 16 години, в Ню Йорк и Флорида. Върна се преди 2 години и каза, че Щатите не са за нея, така и не е могла да свикне там, въпреки че беше и женена за американец. Сега работи и живее в Париж, в България просто не би имало какво. А има други, на които пък Щатите ще допаднат и за псотоянно. Светът е шарен.

# 320
Темата тотално се измести от първоначалната си идея.
Не се е изместила, напротив, сега си дойде на мястото! Рейтинга и се вдигна ,засили се участието, следенето и пр  т.е. социализацията набра ход.
Когато има дейно участие в една тема макар и не точно според заглавието и, вероятността да получите отговор на зададен в нея въпрос е много по голям, отколкото ако посещаемостта е епизодична.

А някой тези хора трябва да ги събере, да ги предизвика към активност  за  да се спусне лавината на посещаемост. От време оно, хората искат "хляб и зрелища".  Тази работа някой трябва да я свърши а тя без манипулации върху хората не става, защото ако ставаше лесно щяхте да я свършите и вие.

С хиенизъм и лешоядство (скрити посетители, гости, само четящи)  няма никъде развитие. До сега имаше явен паразитизм с изключение на няколко активни г-жи, всички други дебнат балъците които работят.
Нагледен пример е "Гълъбицата" от горният постинг която си свърши своята (както винаги) работат както птичето на дървото (перефразирам работата на кучето на нивата) - из@ра се и отлетя..   Mr. Green Та затов и България изглежда като гълабарник.

plamenhk отдавна чета темата. . Но вече е време да спреш. Ставаш смешен.

Не прави добро и няма да получиш зло, казва една народна поговорка.

Вместо да критикувате ПРОСТАКЕСИТЕ  ("простакеса" нещо като контеса/баронеса на простотията),  насочихте се към мен. С нещо да съм ви засегнал?   Въобще какво е смешното, бихте ли ми казали ?

Няма безспорни критерии за качество на образованието, съпоставено между елитните германски и американски уни-та, затова няма да те убеждавам, но и ти не можеш да го твърдиш!
Знаеш ли как се влиза в елитен у-ни в Германия? Вероятно си чувал - най-общо с диплома, а дали знаеш как се взима диплома - след 7 матури! Имаш ли си идея колко деца могат да завършат с 1.0 - максимална оценка?!? Оценяването в Германия е съвсем различно по структура и изисквания. А знаеш ли, че има и допълнителни изпити - да не ставам банална, защото съм казвала, но има специален тест за медицина, на който можеш да се явиш един път в живота си. Ако те интересува ще поясня по-подробно, но имай предвид, че нивото на сложност е несравнимо с нещата, които е правил моя син, включително и изпитите за сертификатите на Кеймбридж.
И последно - 300 места за медицина в Хайделберг - нямам статистика, колко са кандидатствали - мисля, че няколко десетки хиляди.

1. Спорът беше принципен а не специален, както се стремите да го представите вие когато говорите само за медицина

Въпрос: Къде по трудно се влиза - в елитен университет в Европа или САЩ ?

Няма две мнения по въпроса че това е Америка !
Изключение от правилото са Кембридж и Оксфорд а може би още и  1- 2  английски  ВУЗ а, които изискват и прилагат това което изискват и прилагат всички американски университети т.е. изискват ИЗПИТИ и ИНТЕРВЮ.

Изпитите в САЩ са ЕДНАКВИ за всичките кандидати т.е. изпита дава възможност на кандидата РЕАЛНО да прояви своите знания НАРАВНО с другите
    Интервюто също е един вид изпит, където си проличава вашата природна интелигентност. Вече писах по въпроса и не искам да се повтарям

В Америка / Оксбридж кандидатстват хора от ЦЯЛ свят - английският за разлика от немският е международен език. Само си представете количеството и качеството на кандитатите от азиятските страни, Индия, Европа и  пр.
Само този  довод обезмисля евентуален "спор" относно качеството на кандидастващите.

2. Давате като пример медицината, което е много некоректно.

Медицината в САЩ, както и правото, са  GRADUATE специалности т.е. за да кандидаствате в тях трябва вече да сте завършили първото си висше образование.
И там има изпити и интервюта а вероятността да влезе чужденец е много малка.
За ваше любопитство проверете колко струва 1г следване в реномиран ВУЗ

3. Относно критериите - то критерии и за вкус няма , но се провеждат състезания, правят се класации ...

4. Относно дипломите  - предпокагам как е в Германия, навярно така както във всяка цивилизована страна. Само в постсоциалистическите страни, къде повече, къде по малко, ходатайствата играят значителна роля.
За качеството на частните средни училища няма да говоря, но за сравнение ще кажа че над 52% от приетите в Оксфорд са оттам

Това е накратко всичко, аз говоря принципно а вие минахте на личностни мотиви.
Още един път ПОЗДРАВЛЕНИЯ за ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯТ успех на детето !!!
Аз ще съм последният човек който няма да оцени старанието и успеха.на едно дете.

Последна редакция: сб, 18 дек 2010, 17:33 от plamenhk

# 321
немирница, нищо не приемам лично, и аз като unadaptable проявих любопитство и подкрепям въпросите, които тя зададе.
Аз лично  не познавам хора, които са завършили престижен университет вън и са се върнали тук да подпомогнат клетата ни родина, с малки изключения, които са свързани изключително с печеливш частен бизнес, основан тук. Но дори и тези хора, за които говоря не мога да твърдя че "са се върнали", защото всъщност семействата им не са в България, децата им учат в училища навън, а бизнесът им е свързан с непрекъснати пътувания извън България. Но тези изключения, както е прието да се казва само потвърждават правилото.
Както и дочувам за доста хора с възможности, и на които бизнесът им разбира се позволява това да се стягат да се изнасят със все бизнеса си.

# 322
О, простете, всъщност нищо чудно няма, познавам още 50-60 такива, плюс и една дузина, завършили Кембридж и почукали на вратата ми за работа! Joy

А аз се надявах ти да ми кажеш своите наблюдения. Wink Но явно не познаваш такива.
Исках да науча дали има някаква промяна и познавате завърнали се и успешно интегрирали се млади висшисти.
Аз наблюденията ми ги споделих и те са отпреди 3 г., от 2 г съм по майчинство и вече далеч от БГ барабар с бизнеса ни. Sunglasses
Ясно, реализация в БГ няма.

# 323

А аз се надявах ти да ми кажеш своите наблюдения. Wink Но явно не познаваш такива.
Исках да науча дали има някаква промяна и познавате завърнали се и успешно интегрирали се млади висшисти.

Всъщност познавах индиректно, от новините по телевизията,  група юпита Wink, завърнали се в БГ да ни оправят. Mr. Green
Е, и те ни оправиха... Shocked #Crazy
Но може би пък са се успешно интегрирали, знам ли? newsm78 

# 324
  • София
...Още един път ПОЗДРАВЛЕНИЯ за ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯТ успех на детето !!!
Аз ще съм последният човек който няма да оцени старанието и успеха.на едно дете.
Благодаря! Не се съмнявам, че оценявате успеха. Laughing
Аз не съм подготвена за принципен спор, просто се интересувах само за Европа и само за медицина.
.... Връзки трябват навсякъде. Всяко начало е трудно. Но да мечтаеш за заплата 5000 Е още в началото....хъм, няма да се случи скоро.
Аааааа, абсолютна глупост! ooooh! Какви връзки в чужбина?!? Хората отдавна имат отработени критерии за подбор.
И да, някои наистина мечтаят за заплата 5000 в началото, просто защото в нормалния свят някои професии са доста добре платени.

# 325
yav4e_mrav4e, в нормалният свят? Къде е това? Хубаво е да се има някоя друга референция под ръка. По нашенски му викат връзки. В Германия се почва по стълбичката нагоре от най-ниското ниво. Сега почнаха да се качват малко по-малко  заплатите, че им писна да захранват целият ЕС. Но за 5000 Е в началото - хъм....надали. И стига с това "нормалният свят" сякаш в БГ всички са ненормални. В една друга тема споделих, че не познавам човек, работещ за кофти заплата. Но всеки сам си преценява.
нова, Миленчо Велчев го засичах в Заимов миналата зима. Интегрирал се е. Че кой ли не е от онези?! Аз си мислех, че за тези 2 г нещата са се попроменили, но явно не са.

Последна редакция: сб, 18 дек 2010, 21:26 от немирница

# 326
  • Bristol
Току що завършил с 5 хил заплата в евро няма, дори и връзкар да е  Peace Преди няколко месеца четох по-подробно за образованието и кариерата на Дейвид Камерън. Въпреки че е учил в престижни училища, първоначалната му длъжност е била доста скромна, по слухове апликацията му е била подбутната от влиятелна личност, но на правилното място  Twisted Evil Даже някъде се бъзикаха, че жена му до скоро имала по-големи доходи от него  hahaha

Ей, Калинка се е завърнала, след като е "завършила" престижен немски университет  Mr. Green  Laughing

# 327

Въпрос: Къде по трудно се влиза - в елитен университет в Европа или САЩ ?

Няма две мнения по въпроса че това е Америка !
Изключение от правилото са Кеймбридж и Оксфорд а може би още и  1- 2  английски  ВУЗ а, които изискват и прилагат това което изискват и прилагат всички американски университети т.е. изискват ИЗПИТИ и ИНТЕРВЮ.

Това е истината в елитен университет в Америка се влиза много трудно.Както и не на всеки му стигат силите за да учи там.

# 328

Хора, не спорете, игнорирайте!

След този вопиющ, отправен с вяра и надежда зов към Небесата от  "Гълъбицата",  си спомних една стара класика на  Юлиус Фучик: "Хора, бдете!".
Сигурен съм че че ако днес тя имаше  възможност, щеше да претвори този  зов на сърцето в подвига на Рахмонда Диен  Mr. Green

"От тук- насетне какво правим?" (c)

Бог и народ чу молбата (зa 19 Декeмври само 1 постинг), а "където народа там и ние"  или с други думи ще подкрепим безрезервно почина, защото както е казал Вождът на световният пролетарият "Интеллигенция - не мозг нации, а ее говно"   superuu

Затова призовавам пролетариата да се качи по високо на клоните на дърветата (следвайки мисълта на Мао за умната маймуна) и от там да наблюдава, защото "колкото по-зле, толкова по-добре"umnikuu

Пролетарии от всички страни, съединявайте се! (c)

същевременно  сте изключително рязък и самоуверен в опитите си да окачествявате без каквито и да е наблюдения потенциала и  амбициите на непознати  деца, както  и да изразявате мнение за това, доколко им киселее гроздето. Wink
И досега не мога да разбера за кои деца става въпрос. Писах ви но не ми отговорихте. Препрочетох отново вашите съобщения и ЕДИНСТВЕНОТО което намерих е следното:

И още ред деца и техните родители, с  ясно оформена стратегия, която старателно следват, с апетити за качествено образование, не са насочили погледа си към прехвалената като в същински лозунг  по-горе от вас Америка!
Проблемът е принципен, защото не става дума за конкретни деца.

1. Ако се ръководим само от качеството на образованието тогава е все едно къде ще бъдат приети децата т.е. колкото е по качествен унивеситета - толкова по-добре.
Кой родител ще е против ако детето му е прието в Харвард, Принстон, МИТ, Станфорд, Йел и пр.?   Има ли такива хора?   Ако сте вие , моля заявете го официално.

Освен това вашият постинг с пренебрежителното отношение към Америка НЕ отговаря на въпросът ЗАЩО не искат ТАМ да учат след като имат "апетити за качествено" образование.
На практика това е една гола ,лишена от логика, декларативност със силен партиен привкус.

2. Ако се ръководим само от географията на местоположението на университета, тогава - да, има такива хора и аз съм един от тях.
Ако Харвард беше в Румъния за какво да си пращам детето в Америка ? Да ама Харвард не е  в Румъния и тогава  "От тук- насетне какво правим?" (c)
Ами отиваме там, "в прехвалената като в същински лозунг Америка", като Мухамед при планината.

Защо "киселее гроздето" вече писах. Ще добавя само че "киселостта" усилва и факта от потребността от стипендия, което СИЛНО ограничава кръга  на кандитатите и засилва конкуренцията.

В съобщенията * си пишете че образованието ни макар че имало "кусури"  (ама то пък кое няма такива?) , но като цяло си е добро, защото видите ли какви гении то дава :
* http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=510385.msg17265305#msg17265305

Е  добре де, като е толкова хубаво защо дъщеря ви още в 8 клас "има изградена стратегия  за това, какво , къде и как да учи". Толкова ли е зле това "хубаво" образование че още в 8 клас стягаме куфарите ? Явно здраво трябва да ви е уплашило

ПС. Има само няколко ЕЛИТНИ средни училища за които вече писах, но една птичка пролет не прави.

Цитат
Не те а НИЕ даваме мило и драго само и само да учим ТАМ, нещо повече планираме всичко това.   Това е горчивата истина.

Несмерно съм благодарен на американците че дадоха възможност на дъщеря ми да се реализира !
Видях тяхното образование и просто съм ВЪЗХИТЕН - порази ме рационалността, коректността, помоща, човещината от учител до родител.
Ето ги обобщенията... Mr. Green Защо  отъждествявате себе си и  вашите виждания с  едно голямо НИЕ newsm78 Аз например, подчертавам аз(тоест не обобщавам),...  в никакъв случай не съм привърженик на идеята да следват един ден в Америка.

Това не значи, че голямата ми дъщеря, която в момента е осмокласничка, няма своята изградена стратегия  за това, какво , къде и как да учи, за да се реализира максимално добре след завършено тук средно образование в областта, която я влече. Wink

Вече обясних какво омам предвид под НИЕ, но пак ще повторя - говоря от мое и от името на дъщеря си, както от името на всички студенти учили там.
  Ако детето ви следва зад граница с какво другите хора, чийто деца следват там, са по лоши от вас ? За това че са си позволили да кажат открито какво мислят за образованието в България?

За такива като вас Господ е казал :  “По плодовете им ще ги познаете.”

Народът хукнал навън, бяга като от прокажен а вие тук фаризествате като свщенника който казал: "не ме гледай какво върша а слушай какво пея". Тази словесна еквалибристика ми е до болка позната от времето на моята младост.
Бягат хората, спасяват се както могат. какво лошо виждате в това? ЗАДЪЛЖЕНИЕ на всеки родител е да даде на детето си най доброто и тези родители го правят макар и с болка, защото не е лезно за никой родител да си "гони" детето си навън.

ПС. Отначало, след като прочетох първият ви постинг,  мислех че сте мъж та затова и онова странно определение. Извинявам се за недоразумението.

Последна редакция: пн, 20 дек 2010, 14:02 от plamenhk

# 329
  • София
Господине,

Ако  ми цитирате пост, в който възхвалявам висшето образование у нас, ще Ви призная за прав. Но такъв пост няма. Навсякъде, цитирайки факти за  постиженията на нашите ученици, се опирах на средното ни образование, което вие ревностно и тотално отричате..Всичките ми постове бяха своево рода призив да престанете с омаловажаването и подценяването на българските ученици, но Вие май не го схванахте.
 Подценявайки самите тях, както  и това, което образователната система в среден курс въпреки кусурите си им е дала (а и те самите са имали нужния интелект и желания да поемат даденото им), Вие не ми отговорихте, как тези само в митовете "способни и умни" българчета са се докопали до тези свръх трудни за влизане американски университети.... С пари ли, с връзки ли, с късмет ли, на магия ли  или....просто със знания и умения Mr. Green Които пък откъде ли са дошли..
Та схванахте ли сега разликата между коментари за  що годе приличното образование в среден курс, особено  това в по-добрите гимназии, в които детето все пак е влязло след наистина сериозна цедка  и  такива за в повечето случаи трагичното ни  висше образование,  за някои специалности  на което и тройката е достатъчна за прием.. Mr. Green В този ред на мисли са оправдани исканията на всяко едно амбициозно и умно дете да получи нещо  в повече от предлаганото в нашите
ВУЗ-ове към момента. Това предполагам отговаря на въпроса Ви, защо дъщеря ми се е насочила към висше образование навън.Но подчертавам, че един ден, когато завърши гимназия, дори и да не учи в чужбина и да остане да следва тук, аз като нейна майка ще съм уверена в уменията, познанията и капацитета й. Защото в тирадата си от подценявания на всичко българско, Вие пропускате и друг  съществен факт. Много наистина умни и способни деца остават тук по други причини, не защото им киселее гроздето. Не всеки родител за жалост има финансовата възможност да издържа отрочето си навън, особено през първите една-две години, дори и то  спечелвайки стипендия за образованието си навън да е доказало недвусмислено, че има нужните качества. Такова дете обаче ще направи и невъзможното да извлече максимума от това, което му предлагат и нашите  позападнали учебни заведения.   Защо казвам това, аз например освен осмокласничката, имам и две четвъртокласнички,  на които през образователния процес до 12 клас, а и след това, трябва да предоставя същите възможности за учене, курсове, допълнителни занимания и прочие..Та е нормално да се надявам просто да сме в състояние един ден с баща им да понесем финансовия товар...Ако ли не, фактът че ще учат тук, не значи по никакъв начин, че са по-малко способни от деца, успели да стигнат до въпросните университети навън. Peace Нито пък че гроздето ще им киселее поради некадърност.
А по повод киселото грозде, явно четете повърхностно. Thinking Вие ме подканихте лично да прочета баснята , което не означаваше нищо друго освен инидирекно окачествяване на моето дете като недостойно  за учене в престижен университет.В отговор на този Ви пост обясних, че с това, което доказва до сега като способности, дъщеря ми по никакъв параграф не ми е дала повод да препрочитам баснята.  А за Вас едно дете като моето е напълно непознато и като такова Вие нямате никакво право да го обсъждате .Такова е и Вашето дете за мен - непознато, но с единствената  разлика, че аз не съм си позволявала по никакъв повод да коментирам или да подлагам на съмнение възможностите му..Схванахте ли и тук тънката разлика..
Колкото до това, как съм се "костюмирала"... hahaha Не виждам как  от пост  с ясен женски род на автора, може да се заключи, че пише мъж. newsm78 Но това в край на краищата е подробност.

Общи условия

Активация на акаунт