Скъпите университети

• 164 936
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
  • usa
Още нещо полезно като информация
"Колко печелят възпитаниците на престижните американски университети?"
http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2011/07/blog-post_25.html

PayScale с новата класация колко печелят възпитаниците на топ университетите в средата на своята кариера. На първо място са Принстън с 130 000 долара годишно.
Надявам се да ви е полезно или поне интересно.  Simple Smile

също толкова интересно е сравнението на завършили топ университети и такива, които са били приети в такива, но по една или друга причина решили да не учат в тях, а в някой друг не чак толкова престижен. та практически нямало разлика. което навежда на мисълта, че може би всъщност приносът не е чак толкова на престижния университет, колкото на конкретната личност.

# 451
Знаеш ли, Миз, върху това мисля, но на база училище. И съм на същото мнение, макар и лично, непочиващо на големи общи статистики.
Сравнението, за което пишеш ти, къде е разглеждано?

# 452

Извинявам се, че се намесвам, но видях въпроса.  Embarassed

Джуди, има серия изследвания от двама икономисти, Alan Krueger и Stacy Dale от 1999 насам. Те сравняват доходи, селективност на университета и потенциал (например под формата на SАТ резултати). Изводите им са, че за хората, показали висок потенциал по време на кандидатстването (високи SАТ резултати), няма значение какъв университет са завършили в края на краищата. Еднакво високи са им доходите. Ето последната статия: http://www.irs.princeton.edu/pubs/pdfs/563.pdf
Уточняват, че за някои групи университетът все пак има значение - за някои малцинства и за студентите, чиито родители не са завършили университет, тоест за тези, които иначе няма откъде да попият поведенческите и работни модели на образованата средна класа. За средностатистическите деца, обаче, е все тая.

# 453
Благодаря за статията, ще отворя линка да прочета.
На същото мнение съм и без да съм чела изследвания, от личен опит само.

# 454
ianajar, благодаря за коментара и за линка! Чета Ви с интерес.
Не съм коментирала, но да си призная - очаквах по-значимо съотношение "такса скъп университет" : "заплата в средата на кариерата". Теоретично възпитаник на престижен у-т след 15 години от завършването вече трябва да се подготвя за нови такси, т.е. за децата си. А като се махнат от тази заплата данъци, ипотеки ... и евентуално грижи за децата, не виждам как биха плащали реална такса в скъп американски у-т. Разбира се, сигурно таксата в у-т може би се намалява по разни програми, но все съм си мислела, че би трябвало възпитаник на такъв у-т да може да си позволи да плаща таксите на децата си там.

# 455
  • usa
Знаеш ли, Миз, върху това мисля, но на база училище. И съм на същото мнение, макар и лично, непочиващо на големи общи статистики.

извинявам се, че не отговарям по-бързо, не съм влизала в бг-маммата отдавна... сравнението го слушах в интервю с водещия група статистици провели дългосрочно - около двадесет-и-пет годишно, проучване по темата и публикували мисля тази пролет беше резултатите си. признаваше си, че изследването им не е подкрепено от други източници, но според мен е много логично. съжалявам, че не мога да приложа линк, но не запомних източника и не ми е възможно да го открия. може и да е същия, който е посочила ianajar.

# 456
Побутвам темата , за да попитам някой има ли поглед върху университетите, нивото на образование в Испания? Какви сертификати са нужни и какви изпити трябва да се вземат.

И един въпрос : Toefl  или IELTS?  И защо?

# 457
...
И един въпрос : Toefl  или IELTS?  И защо?

Въпрос на личен избор.
Моята дъщеря държа TOEFL.
Казват, че IELTS е по-лесен.
Английските университети приемат и двата.
Най-добре попрочети или поискай мнението на децата ТУК

# 458
Джуди, има серия изследвания от двама икономисти, Alan Krueger и Stacy Dale от 1999 насам. Те сравняват доходи, селективност на университета и потенциал (например под формата на SАТ резултати). Изводите им са, че за хората, показали висок потенциал по време на кандидатстването (високи SАТ резултати), няма значение какъв университет са завършили в края на краищата. Еднакво високи са им доходите. Ето последната статия: http://www.irs.princeton.edu/pubs/pdfs/563.pdf

Janajar, много ценя твоята информация, идваща от insider  във въпросните университетски среди Peace Прегледах статията отгоре-отгоре, защото материята и изказът са ми чужди и за да я схвана в пълнота трябва много да се съсредоточавам, но струва ми се попаднах на това, което търсех от самото начало:
Finally, the focus of this study is on the productivity of individuals who are employed (and not on whether individuals choose to or are able to work).

Търсих специално тази фраза, защото моят опит също сочи, че веднъж наети в големите световни корпорации хората вече биват оценявани според представянето си (трудови умения, знания, активност, социална интелигентност та даже и усет за подмазване) и това какъв университет си завършил вече не е съществено. И статията явно го доказва.

Но за мен лично би било по-важно не колко печелят вече наетите служители, а колко от випускниците биват наети в топ фирми на висока заплата. В този смисъл си мисля, че да завършиш добър университет все пак май си струва, защото за един "тъмен балкански субект" да бъде нает в световна корпорация с добра заплата и на позиция с потенциал за растеж е много по-лесно с диплома от Харвард, отколкото с диплома от редови университет. А за да проявиш качествата си първо трябва да получиш възможност за това. Или с други думи, ако детето е умно и мотивирано ще се изучи еднакво добре в кой да е добър  университет. Но за да получи добра работа (бидейки чужденец от страна със съмнителна репутация) е хубаво българчето да кандидатства с престижна диплома. Имаше един виц, в който се питаше какви действия и усилия били нужни на един отличник в MIT за да си намери работа. А отговорът беше "Да си окачи на вратата на стаята в общежитието приемно време". Предполагам, че има рационално зърно, както при всеки подобен виц.   

# 459
Много интересна публикация или по-скоро част от книга на Георги Вуков "Пътят към Харвард":

http://e-vestnik.bg/12696/patyat-kam-harvard-za-balgari/

# 460
Много интересна публикация или по-скоро част от книга на Георги Вуков "Пътят към Харвард":

Да , видях я и смятам да я купя .  Peace

# 461

Aз си я взех днес и започнах да я чета. На първите страници съм, но определено много ми харесва. Увлекателно е написана. Като я прочета, ще пиша повече.

# 462

Aз си я взех днес и започнах да я чета. На първите страници съм, но определено много ми харесва. Увлекателно е написана. Като я прочета, ще пиша повече.

В откъса прочетох , че съществува списък с 3500 думи и изрази , които е желателно готвещите се за изпита да научат . Някой знае ли къде мога да открия този списък ?

# 463
В откъса прочетох , че съществува списък с 3500 думи и изрази , които е желателно готвещите се за изпита да научат . Някой знае ли къде мога да открия този списък ?

Във всеки публикуван учебник за подготовка за САТ има различни варианти на този списък (Пълният списък, от който се избират думите на самия тест, е фирмена тайна). По мое време в Столична библиотека и в библиотеката на Фулбрайт можеше безплатно да се ползват стари издания на учебници - списъкът на практика не се е променил за последните 20 години. Иначе просто можете да си купите един-два учебника, струват си парите.

Черна станция, интересен въпрос за връзката между университет и първа работа. За мен лично въпросът е сложен, има много фактори и името на университета не винаги е решаващо. Иначе заплатата по средата на кариерата е често използвана мярка за успех, доста по-информативна е от началната заплата, защото на повечето входни позиции в повечето индустрии заплатите са еднакво минимални. Каквото и да е завършил един бакалавър, той много рядко може директно да бъде нает от голяма фирма с много висока заплата. За доста позиции с голям потенциал за растеж и престиж (примерно в политиката и икономиката) началните позиции може да плащат жълти стотинки, а само три години по-късно заплатата да е четири-пет пъти по-висока.

# 464

Учебници за SAT могат да бъдат изтеглени от e-mule. Там има доста. Могат да бъдат купени и от Амазон.

Общи условия

Активация на акаунт