Скъпите университети

• 166 728
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Ами няма безплатен обяд... Но поне има възможност, така и вълкът сит (детето може да си позволи да учи нещо, което иначе би било недостъпно, ако родителите не могат да платят) и агнето цяло (семейните финанси за периода на следването му)..
Всъщност, като се замислите, при всеки кредит, какъвто и да е той, има същата корелация - колкото по-дълъг, толкова по-скъп, ерго повече пари всъщност взима банката. А тя, съгласете се, не е благотворително дружество, трябва да печели.
Хубавото е, че процента е честно вързан с инфлацията и надбавка над нея, щото ако бяха пуснали наша банка да изтъпани там един "Базов лихвен процент конкурентна среда" БЛПкс, та щеше да им се извие свят на англичаните....
Честно е - имаш цена, имаш услуга, знаеш какво ще струва. Ако искаш...
Тоест, имаш възможност. Другаде ако мама и тате имат пари - печелиш, ако не - сори...

# 601
Аз одобрявам обвързването със получаваната заплата.  Синът ми също тегли заем (при такса 3300лири). Сега ще ходи една година по Еразъм и се оказа, че за тази година няма да плаща никаква такса за обучението , а даже ще му дават и към 220 евро на месец безвъзмездна помощ. Третата година по неговата специалност ще си търси платен стаж (таксата е 715 лири за учебната година). Давам тези подробности за да се обмислят вариантите при избор на програма по съответната специалност с цел намаляване на разходите за такси в Англия.

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 19:25 от Зехира

# 602
За таксите разбрах много полезни неща, въпреки че още не са излезли такси за кандидатстващите през 2013 година. Поправете ме, ако греша.
Да ми помогнете, в техническите дисциплини добро ли е образованието в UK, в контекста на високите такси и разходи за пребиваване. Имам предвид ядрена физика, инжинерни науки, IT, комуникации, авиация, ей такива специалности. Знам, че САЩ са водещи, но има ли по-близки алтернативи. Германия с английски евентуално, но нещо по-конкретно.

# 603
Гоним челния опит на другарите от великата страна на Ленин.  Mr. Green

Печална статистика...
http://bglog.net/BGLog/21021

Азбучен списък на университетите и колежите в България
http://www.helpos.com/links/university.php

Как ще ги стигнем казахстанците.  Mr. Green

Цитат
По данным Международного института современной политики, Казахстан испытывает трудности с перенасыщением рынка образовательными учреждениями (вузами) предоставляющими высшее образование. На 15 миллионов граждан приходится 181 вуз, из них только 51 является государственным. В то время как в лидирующих странах мира в области образования, например, в Великобритании, на 60,4 миллиона населения приходится 89 вузов.
К слову, в казахстанских вузах обучаются свыше 775 тысяч студентов, в то время как в 100 вузах Канады обучаются 1,5 миллиона студентов или в Великобритании в 89 вузах учатся 640 тысяч студентов. Диспропорция - налицо.
Кстати, общие расходы на образование со стороны государства в 2007 году составили примерно 3,8 миллиона долларов. В западных странах эти цифры намного выше, в Швеции - 18,5 миллиона долларов, в России - 45 миллионов долларов, в США - 267 миллионов долларов...

Цитат
Российские вузы вылетели из рейтинга ста наиболее престижных университетов мира по версии британской The Times. В рейтинг сотни наиболее престижных вузов не попал даже Московский государственный университет. В прошлом году он был единственным российским учебным заведением среди известнейших университетов мира. Теперь МГУ и Санкт-Петербургский государственный университет вошли в общий список 400 лучших вузов.

Последна редакция: чт, 15 мар 2012, 13:52 от plamenhk

# 604
Здравейте!Извинявам се ,че се включвам неканена,но искам да попитам нещо,тъй като нямам време да чета темата.
Интересува ме дали ще ми признаят дипломата,да речем от САЩ,ако съм следвала архитектура?
Също се чудя дали в пълната стипендия влиза и настаняването или?А,и още нещо,горе-долу колко пари на месец трябва да разполага един студент в САЩ за месец? Thinking

Предварително благодаря за отговорите! Hug

# 605
Интересува ме дали ще ми признаят дипломата,да речем от САЩ,ако съм следвала архитектура?
Признаването на дипломите е стандартна процедура, става за около1-2 месеца. Архитектура разбира се, че ще ти признаят. Става и он-лайн, ако имаш електронен подпис. Виж тук http://mail.nacid.bg/newdesign/kap/ какви документи трябва да представиш.

# 606
  • София
Мисля, че не стоят толкова просто нещата за архитектура  newsm78. Процедурата е специфична, мисля. Поне за дипломите от Германия съм сигурна, че не се признават автоматично.
Провери тук http://mail.nacid.bg/newdesign/qual/att_files/bg/NAREDBA_ustrojs … eno_planirane.pdf .

# 607
Не става въпрос, че се признават автоматично. Просто се сравняват дисциплини, хорариуми, общо взето стандартните професии се признават без проблем. Скоро имаше репортаж по телевизията от НАЦИД, в който дадоха пример какви образования не се признават от САЩ. Например висше образование по гмуркане имало там, което тук не се признавало.

# 608
Много благодаря за отговорите!Иначе, доколкото прочетох,не е нужно да се държат изпити,а просто се минават процедури,чрез които се признава самият документ. Flutter

# 609
...не е нужно да се държат изпити,а просто се минават процедури,чрез които се признава самият документ. Flutter
Казва се процедура за нострификация на дипломите издадени в чужди висши учебни заведения.

# 610
...не е нужно да се държат изпити,а просто се минават процедури,чрез които се признава самият документ. Flutter
Казва се процедура за нострификация на дипломите издадени в чужди висши учебни заведения.
Благодаря за поправката, Peaceзнаех си че имат друго име,ама като не го знам. Mr. Green

# 611
Също се чудя дали в пълната стипендия влиза и настаняването или? А,и още нещо,горе-долу колко пари на месец трябва да разполага един студент в САЩ за месец? Thinking
1.Пълната включва. освен разходите по обучението още и общежитие, храна, учебници, мед. осигуряване.
2.Обикновено живеят в кампуса и не им трябват чак толкова много средства.
Там може и да работят до 40 часа седмично ако не ме лъже паметта. Плащат около 8-10 долара на час.

# 612
Там може и да работят до 40 часа седмично ако не ме лъже паметта. Плащат около 8-10 долара на час.

А кога успяват и да учат при такава работна седмица? Confused

plamenhk, как е дъщеричката ти? Отдавна не си разказвал. Simple Smile

# 613
Също се чудя дали в пълната стипендия влиза и настаняването или?А,и още нещо,горе-долу колко пари на месец трябва да разполага един студент в САЩ за месец?

Какво се включва в стипендията се определя от всеки университет поотделно. Когато университетът Ви приеме и реши да ви даде стипендия, ще Ви изпратят писмо, в което подробно ще опишат какво се покрива и на каква стойност. "Пълната стипендия" обикновено покрива таксите за обучение и здравната застраховка, плюс някаква сума за месечна издръжка. Тази сума е разчетена да стигне за квартира, храна и учебници, но не е задължително всяко перо да е описано поотделно.

Пак според университета, може да имате изискване първите две години да живеете в университетско общежитие. В такъв случай настаняването Ви е гарантирано с приема. Ако няма такова изискване, ще имате право да кандидатствате за общежитие. Цените обикновено са сравними с тези на квартирите, понякога малко по-високи.

Необходимите средства зависят от щата и града, в който живеете. Например в Ню Йорк ще ви трябват два-три пъти повече пари, отколкото в моя град. Има и някои неочаквани разходи, които трябва да се предвидят - например в някои райони е невъзможно да живееш без да имаш собствена кола. Просто няма градски транспорт и условия за пешеходство. Една кола и поддръжката ѝ са сериозно перо. За съвсем бегло ориентиране - в моя град месечната издръжка струва около 1000 долара: 400-500 за наем, 400 за храна и още стотина за книги, развлечения и прочие. Във Вашингтон издръжката ми беше 2000. И двата града са пешеходни.

Чуждестранните студенти в САЩ имат право да работят не повече от 20 часа седмично и могат да бъдат наемани само от университета си. Не разчитайте на работа тук като начин да платите за обучение или издръжка.

# 614
Наистина ви благодаря за отговорите Hug,само че сега виждам,че съм имала предвид финсова помощ ,а не пълна стипендия.Доколкото знам има разлика м/у двете.Ако греша ме поправете.

ianajar виждам,че не си споменал/а името на града,в който живееш,но ако може бих искала да разбера все пак кой е той.
Иначе,знаех ,че се работи 20 часа,но сега разбирам,че трябва да работиш в университета... Thinking

Общи условия

Активация на акаунт