Скъпите университети

• 166 711
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте,в момента ще започвам 12 клас и бих искала да ви попитам към кои фирми мога да се обърна,които да ме информират за университетите в Англия конкретно и как се провежда приема,наистина ми е много странно как може да кандидатствам в университетите още преди да съм завършила 12 клас,трябвало септември месец,но не мога да разбера как ще им кажа какъв ми е успеха или пък какъв сертификат да представя като още не съм ги изкарала и двете. Знам за Интеграл,но те просто ми дават един каталог и изобщо не са наясно какви университети ми предлагат,търся някоя фирма,която наистина да ми обърне внимание и да ми каже например: "миналата година повече ученици кандидатстваха от България в ето този университет с еди-каква си специалност" трябва ми такава насока,а всичко е толкова объркващо  Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry

# 631
  • някъде из облаците
nom_nom , препоръчвам ти да прочетеш този форум http://www.bghelp.co.uk/forums/%CE%E1%F0%E0%E7%EE%E2%E0%ED%E8%E5-%E2-uk/, там всичко е описано подробно. Можеш да направиш консултация с някоя фирма, просто за да се ориентираш с избора на университет.Съвсем спокойно  можеш сама да се справиш с документите, всичко е описано във форума стъпка по стъпка. Виж прочети, поизясни си нещата, а пък ние тук ще ти помагаме с отговори на по-конкретни въпроси.
Иначе университетите те приемат условно - поставят ти условие каква диплома искат, колко точки  на Тойфел или IELTS, и когато ги изпълниш всички условия, тогава офертата ти става безусловна.

А фирмите могат да ти кажат чрез тях колко деца са заминали в еди кой си университет, но по-голяма част кандидатстват без посредник, така че няма как да знаят като цяло колко са заминали. Пък и те повечето се опитват да пробутат университети с които работят, а по-престижните ги няма в техните каталози.
Има във форума дето ти пуснах класации, разгледай ги - има по специалности, може да прочетеш старите теми, както и да влезеш в сайтовете на самите университети - там си е написно за коя специалност какви изисквания имат.

Успех, ще се радваме да ти отговорим на по-конкретни въпроси. Към каква специалност си се насочила?

А тази година по-вечето кандидатстваха в шотландските университети, заради таксата - виж и тази тема  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=629789.0

Последна редакция: пт, 17 авг 2012, 06:21 от valha

# 632
nom_nom , препоръчвам ти да прочетеш този форум http://www.bghelp.co.uk/forums/%CE%E1%F0%E0%E7%EE%E2%E0%ED%E8%E5-%E2-uk/, там всичко е описано подробно. Можеш да направиш консултация с някоя фирма, просто за да се ориентираш с избора на университет.Съвсем спокойно  можеш сама да се справиш с документите, всичко е описано във форума стъпка по стъпка. Виж прочети, поизясни си нещата, а пък ние тук ще ти помагаме с отговори на по-конкретни въпроси.
Иначе университетите те приемат условно - поставят ти условие каква диплома искат, колко точки  на Тойфел или IELTS, и когато ги изпълниш всички условия, тогава офертата ти става безусловна.

А фирмите могат да ти кажат чрез тях колко деца са заминали в еди кой си университет, но по-голяма част кандидатстват без посредник, така че няма как да знаят като цяло колко са заминали. Пък и те повечето се опитват да пробутат университети с които работят, а по-престижните ги няма в техните каталози.
Има във форума дето ти пуснах класации, разгледай ги - има по специалности, може да прочетеш старите теми, както и да влезеш в сайтовете на самите университети - там си е написно за коя специалност какви изисквания имат.

Успех, ще се радваме да ти отговорим на по-конкретни въпроси. Към каква специалност си се насочила?

А тази година по-вечето кандидатстваха в шотландските университети, заради таксата - виж и тази тема  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=629789.0

мерси много за помощта,като се ориентирам за университетите ще пиша към кои съм подала заявка  Hug Hug Hug

# 633
И аз съм съгласна с valha. Във Великобритания се кандидатства онлайн, сроковете са дълги и смятам, че можеш да се справиш и без фирма. Във форумите ще намериш цялата информация, а и винаги можеш да пишеш мейл на университетите, отзивчиви са и отговарят на въпроси. Според мен първо си направи един много разширен списък на потенциални уни-та според специалността, която искаш да учиш. После започни да стесняваш кръга - проучваш програмите им, гледаш статистики за приема /в сайтовете им обикновено ги има/, питаш във форума настоящи студенти. Ориентировъчно хвърляш поглед и на рейтингите. И, разбира се, сравняваш градовете според твоите изисквания - голям, в който да се намира лесно работа, малък и спокоен, средище на големи фирми и т.н.
Успех!

# 634
Здравейте!

Аз съм на 15 години и мечтата ми от малка е да уча медицина. Проблемът е че уча в малък град, в обикновено държавно училище, но искам да следвам медицина в ЧУЖБИНА.В езикова паралелка съм(английски и немски), добра съм по английски. Бяхме се насочили към Англия, но когато се консултирахме ни казаха,че е почти невъзможно да ме приемат. Изобщо много рядко приемали за медицина. Та ние сега се насочихме към Германия и искам да знам дали имам реални шансове да уча там. Успехът за сега ми е 6.00,редовно се явявам и ще се явявам на олимпиади, тази година ще се запиша и в БЧК, ходя на извън класни дейности(баскетбол,танци) и сега ще започвам да ходя на уроци по немски, и лятото ще ходя на курсове. Аз сега ще съм 9-ти клас и тази година ще започваме да изучаваме немски. Родителите ми имат възможности, но НЕ сме чак милионери. Наистина искам многооо и ще полагам много усилия и се надявам да ми помогнете. МОЛЯ ВИ, споделете всичко, което знаете. МНООГОО ще съм ви благодарна!

# 635
Имам близки, чието дете учи медицина в Германия- също не е езикова гимназия, а бе в паралелка с усилено изучаване на английски, като немският бе на частни уроци. Избра университета предварително, проучи какви са изискванията и се насочи пряко натам.
Обикновеното държавно училище за никого не е пречка, напротив, може да ти даде и много, зависи. Роднина, професионална гимназия, замина за Англия- икономика и право, също без езикова. Бе приет в няколко университета, избра си след това- т.е. и така може.
За моженето- твърдо може. Не вида на средното училище го определя. Успех!

# 636
alice22, Judy е напълно права. Това, че си от малък град, няма никакво значение. Важни са знанията, възможностите ти и характерът Laughing
Но имай предвид, че специално за медицина в Германия изискват много високи резултати на сертификата по немски - наравно с тези за немска лингвистика. Напр. за DSH, който държа дъщеря ми, за повечето специалности искат да е взет, без значение с колко, за право /което е нейната специалност/ й трябваше резултат над 67 % - DSH 2, а за медицина разбрахме, че искали DSH 3, което, мисля, че е 81 или 82 %. Предполагам, че и при Тест Даф е същото.
Хубавото при теб е, че много рано си се ориентирала и имаш време отсега да наблегнеш на немския. Ще можеш да държиш и по-рано езиков изпит, за да имаш време и за следващо явяване, ако от първия път не постигнеш нужния резултат.

Желая ти успех!

# 637
Напълно съм съгласна.

# 638
Благодаря ви много! Simple Smile

# 639
здравейте знам че тази статия е от 2011 година но имам нужда от съвет ако някой чете тази статия и знае как да ми помогне нека пише
аз съм едва 8 клас и вече преосмислям бъдещето си (както в коментарите пишеше че оценките за кандидатсването се броят от 9 клас) винаги ми се е отдавал английския и мисля да уча в кеймбриджския университет и да уча право там защото то също ми се оттдава, но в някои сайтове видях че цените са мн високи а пък тук видях че са към 4,000 паунда някъде, а пък моите родители не са от най-заможните и затова искам да попитам дали ще имам някакъв шанс да вляза там със някаква стипендия обещала съм си да участвам повече в извънкласни дейности и по математика също мн ме бива (сега ми се отвори голяма възможност да видя един свят извън българия и всичко ми е безплатно с благодарение на тличните ми оценки по математика. Дори се бях записала на олимпиада по английски ез и стигнах до 2 кръг и все още чакам резултатите) Какво мислите дали ще успея да вляза ако още от сега се готвя и още един въпрос защо квартирите са толкова скъпи в чужбина и неможе ли да живеем в общежитие?
ще съм мн благодарна ако някой ми отгови това е мн важно за мен (нейскам да бъда като родителите си искам такава сигурност че да няма моменти като да си безработен, а винаги да си добре дошла на някое място) Simple Smile  Heart Eyes

# 640
Таксите в Англия, в момента са по около 9,000 паунда - вдигнаха ги преди няколко години. Имаш възможност за студентски кредит, който ти покрив таксата за университета и го връщаш след като завършиш и започнеш да печелиш над 21,000 годишно . Общежития има, но в повечето случаи само за първокурсниците. Понякога третокурсници също живеят в общежития, но зависи от политката на университета. На квартира обикновено живееш със състудентите си, така че  като разход може и да не е много повече от общежитията. Цените за стая в общежитие, зависят от удобствата, които имаш. Ако искаш собствена баня и тоалетна  са по-скъпи. За стипендии мисля, е специално Кейбридж дават стипендии по дадени техни проекти, но не съм се интересувала. Имаш време - можеш да прочетеш.
В Кеймбридж и Оксфорд е доста трудно - първо оценяват кандидатстващите по документи, после следва интервю с тези, които им харесват и накрая решават кого да приемат. Имаш много време, нещата могат да се променят 100 пъти докато ти завършиш.

Следи си нещата, залягай над материала в училище от сега и няма да имаш проблеми. Кеймбридж не е единствения добър университет в Англия. Разгледай и Уорик, няма да съжаляваш Simple Smile За 4 години много неща се променят. През 2009 аз учех на такса 3,000 паунда, а виж сега какво стана Simple Smile Хубаво  е да мислиш за бъдещето, но не забравяй, че живееш в настоящето Simple Smile

# 641
  • някъде из облаците
десичка977,

Burmichka ти е дала много добри съвети.
И аз съм на мнение, че  докато завършиш, кой знае как ще стоят нещата, но е похвално, че още от сега се интересуваш.

Ето ти един форум, където има много информация относно кандидатстването във Великобритания http://www.bghelp.co.uk/forums/%CE%E1%F0%E0%E7%EE%E2%E0%ED%E8%E5-%E2-uk/ - класации на университети, какво трябва стъпка по стъпка, също така има и мнения, на учещите там.

Иначе, за таксата се тегли заем, поне за сега е така.
Относно общежития-квартири, при едната ми дъщеря общежитието е по-скъпо от квартирата ѝ, от първи курс е на квартира. В квартирите се събират по-няколко човека и си делят наема и разходите, всеки има самостоятелна стая и обща кухня, трапезария и баня и тоалетна. Повечето университети предлагат само за първокурсници общежития, защото нямат достатъчно места за всички студенти.
Може да работиш и учиш, в момента имаш право да работиш до 20 часа седмично. Така, че спокойно можеш да си поемеш част от издръжката.  Ние също не сме заможни, но децата ми учат и работят през съботите и неделите.
 ooooh! кой го знае, дали ще е същото след 4-5 години.

# 642
a nqkoi bi li mi obesnil kakvo znachat tezi dumi : TOEFL/IELTS/CAE i A level ms predvaritelno i ti blagodarq valha za linka koito mi dade Simple Smile

Писането на кирилица във форум БГ–Мамма е задължително!

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 18:38 от Фран Джонсън

# 643
  • София
Сертификати за владеене на езика.

# 644
  • Вече на светло в София
a nqkoi bi li mi obesnil kakvo znachat tezi dumi : TOEFL/IELTS/CAE i A level ms predvaritelno i ti blagodarq valha za linka koito mi dade Simple Smile

Писането на кирилица във форум БГ–Мамма е задължително!
В Англия можеш да кандидатстваш с  TOEFL или IELTS Двата изпита са различен формат. Можеш да ги държиш и двата и да избереш по-високия резултат

Общи условия

Активация на акаунт