Скъпите университети

• 165 124
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
Нямах намерение да отговарям за да сме солидарни с народа ,но за вас и "Гълабицата" винаги ще направя изключение.

Навсякъде, цитирайки факти за  постиженията на нашите ученици, се опирах на средното ни образование, което вие ревностно и тотално отричате. Всичките ми постове бяха своево рода призив да престанете с омаловажаването и подценяването на българските ученици но Вие май не го схванахте.

Подценявайки самите тях, както  и това, което образователната система в среден курс въпреки кусурите си им е дала (а и те самите са имали нужния интелект и желания да поемат даденото им), Вие не ми отговорихте, как тези само в митовете "способни и умни" българчета са се докопали до тези свръх трудни за влизане американски университети....

1. Бихте ли ми цитирали мои изказвания за "омаловажаването и подценяването на българските ученици " както и с  "подценявайки самите тях"

Тъй като това е силна обида ще ви кажа направо че по идиотско изказване тук в темата за "Скъпите университети" не съм виждал.

2. Своето мнение относно образованието и  качеството на специализираните български училища отдавна съм изразил и НИКОЙ не е възразил, напротив съгласили са се хората. Само вие както и "Гълабицата" се реете в облаците на своето накърнено его.  Може би ще ви разочаровам ако кажа че не сте първата.

Цитам своите мнения :

Как така не видяхте съобщенията ми за броят българските студенти в САЩ и Харвард /дори сравних бройката с Русия/, мнението ми за блгарските училища тип НПМГ  / АК или основни математ. училища ???   Вие тези съобщенията не сте видели а какво остава за епитетите   използвани в тях.  Ще ви помоля да си направите труда да прочетете поне 1 страница назад.
Казват че когато фактите говорят и боговете мълчат.  На вас ви е простено защото сте простосмъртна.

Нашата система е много по опростена - българската  обратното - много усложнена. Тя е перфектна за около 3-5% от учениците /моя преценка/ защото им дава много знания , но излишно натоварва масата със стрес. Ако едно дете иска да стане фризьорка/механик защо му трябва да учи същият материал както и дете което иска да следва ядрена физика?
Летвата на обучението /обемът и сложността  на информация/ е доста по висок от европейските страни а оттук се получава и разликата при добрите ученици.

Но когато става дума за средното  ниво  на образованието в България т.е за тези 95-97%  тогава нещата стоя по друго

Или накратко: Българското образование, като обем и сложност на информацията, е отлично за няколко процента от учениците. Освен това в България има перфектни учебни заведения /съчетание на математика и език/ , които са генератор на кандидати за САЩ а ако включим и математическите основни училища става един конвейр на бъдещи университетски кадри  в САЩ/ЕУ.
Такива "специализирани" училища в Европа аз не познавам.

Според "Дой-че веле" за 2006 год българите са най-многобройната студентска общност от страните от Източна Европа. Преди нас се нарежда само многомилионна Русия, откъдето са пристигнали около 5000 младежи, за да получат висше образование. Българите в щатските вузове са малко над 3600 .
По общ брой на приетите в Харвард сме на 3 място и 1 място спрямо  % от населението. Средно  годишно в Харвард следват между 48 и 55 българчета.

Отдавна съм си направил този труд да прочета за тези неща. Пак в по предните съобщения писах за отличните средни учебни заведения тип НПМГ и АК а също и математическите основни училища !!!  
Тези училища нямат конкуренция в европейски мащаб в подготовката на кандидат студенти за САЩ ! Като вземете предвид че граматически българският език е много по близък от останалите източни страни - ето ви още една причина за доминация на българските кандидати.

Цитирах мои съобщения САМО от първите 12 стр на темата - нямам нерви да търся повече.

Сега е ваш ред да докажете идиотските си твърдения.  Грубо звучи ,но го казвам с надеждата да ме опровергаете с още по голям интусиазъм. Давам ви възможност да блеснете с добрият поучителен урок който ще ми дадете.

Само да не стане както в култовата фраза  на Виктор Черномырдин:
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» (с)Mr. Green

Вие ме подканихте лично да прочета баснята , което не означаваше нищо друго освен инидирекно окачествяване на моето дете като недостойно  за учене в престижен университет.В отговор на този Ви пост обясних, че с това, което доказва до сега като способности, дъщеря ми по никакъв параграф не ми е дала повод да препрочитам баснята.  А за Вас едно дете като моето е напълно непознато и като такова Вие нямате никакво право да го обсъждате .Такова е и Вашето дете за мен - непознато, но с единствената  разлика, че аз не съм си позволявала по никакъв повод да коментирам или да подлагам на съмнение възможностите му..Схванахте ли и тук тънката разлика..

Линка "забравихте" да посочоте:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=510385.msg17266584#msg17266584

То там ЯСНО е написано в каква връзка гроздето киселее.

Хм, къде го чукаш а то  къде са пука. newsm78  Ама то МНООООООГО иииииинидиректно станало  бе г-жа, каква е тази свръх сензитивност ? Аз мислех че сте мъж, а то се оказа жена, освен това откъде да знам че имате и деца, а то не само деца ами деца желаещи да кандидастват в чужбина...въобще много сложно стана за предвиждане.  Mr. Green По тази логика може да ме обвините че сте и забременели от мен. Mr. Green  Хайде малко по сериозно.  

"Забравихте" да ми отговорите на въпросът ако приемат детето в Харвард, т.е. в "прехвалената като в същински лозунг  по-горе  Америка"  ще се обидите ли?
Питам зашото сте чувствителна, не за друго.

Много наистина умни и способни деца остават тук по други причини, не защото им киселее гроздето. Не всеки родител за жалост има финансовата възможност да издържа отрочето си навън, особено през първите една-две години, дори и то  спечелвайки стипендия за образованието си навън да е доказало недвусмислено, че има нужните качества.

Така е г-жа, никой не спори, ама в Африка е още по трудно положението. Бедните африкански дечица, ужас:

Сейчас в отношении образования Африка, всё ещё отстаёт от других частей света. В 2000 г в Чёрной Африке только 58 % детей обучались в школах; это самые низкие показатели. В Африке 40 миллионов детей, половина из которых школьного возраста, которые не получают школьного образования. Две трети из них — девочки.
Материал из Википедии

Последна редакция: пн, 20 дек 2010, 16:31 от plamenhk

# 331
  • София
Моля, престанете! Praynig

Хубаво се завъртя темата около реализацията на завършилите в чужбина студенти. Нека се придържаме към нея. Hug

# 332
  • София
Предварително се извинявам на всички потребители, освен на Господина, който продължава с този високомерен тон да окачествява  някого като идиот, само заради това, че погледът му върху нещата е различен от  обявения от него като единствено правилен.

Господине, за жалост превърнахте една принципно интересна тема в поле за словесни нападки. Sad
Ще ви отговоря с няколко  изречения, след което окончателно ще Ви освободя от присъствието си, тъй като видимо Вашето деформирано  его не позволява някой да изложи позиция, различна от Вашата.
1.По повод хулите... самият факт, че и други  потребители вече  Ви приканиха да престанете с омаловажаването на всичко българско в областта на образованието, говори сам по себе си.. Peace Върнете се и прочетете сам, няма нужда да Ви цитирам.. Mr. GreenЯвно и те като мен са в упоменатата от Вас категория " идиоти", видели подобен оттенък в изказванията Ви Wink
2. :Много плоско минавате с номера за киселеещото по принцип грозде, тъй като видите ли, дори сте нямали идея към онзи момент, че имам деца..Хронологията сочи съвсем  друго.Точно постът ми , предхождащ Вашата подкана да прочета баснята, надълго и нашироко обяснява това, че имам деца и полагам нужните според мен усилия като родител да напредват по отношение на образованието си. WinkПък ако сте го пропуснали, още по-зле, значи говорите на ангро и наизуст, без да се позовавате на конкретно написаното от даден потребител. Въпреки, че очевидно не сте го пропуснали, тъй като назад го цитирахте същия този пост. Wink
3. Дъщеря ми няма да я приемат никога  в Харвард, но не защото  в бъдеще  време не би имала теоретично силите да се пребори, а защото не ИСКА и няма и да се пробва.Можете ли да си представите, че все пак има хора и  с други представи  и  очаквания за  висшето образование.. Най-доброто за Вас не е задължително най-доброто за всички останали. Peace Европа, в частност нейните добри университети, тъй като тук все пак се говори за такива, успоредно с качественото образование дава и усещането за нещо по-близко до нашите нрави,  дава една по-лесна за адаптиране  среда в  чисто човешки план..Ако това е маловажно за Вас, за други хора не е...
А сега наистина Ви оставям да си леете хвалебствия, в които вече от страници наред няма нищо полезно като информация.. Останете си със здраве!   bouquet

Последна редакция: пн, 20 дек 2010, 18:31 от already detective

# 333
По повод хулите... самият факт, че и други   потребители вече  Ви приканиха да престанете с омаловажаването на всичко българско в областта на образованието, говори сам по себе си.. Peace Върнете се и прочетете сам, няма нужда да Ви цитирам.. Mr. GreenЯвно и те като мен са в упоменатата от Вас категория " идиоти", видели подобен оттенък в изказванията Ви Wink
Това ли са вашите убедителни аргуМЕНТИ ?  
Аз ви цитирам ФАКТИ а вие ?   Някой уж бил видял някакви оттенъци и призраци  Mr. Green.

Че кой по положително  от мен се е изразил за образованието и училищата в България ?  Вие ли ?

Много плоско минавате с номера за киселеещото по принцип грозде,

Зад най общата формулировка "ред деца и техните родители" трудно някой  би "видял"  вас и вашето дете.  Още в предният си пост предупреждавам че Проблемът е принципен, защото не става дума за конкретни деца.
Така че не си внушавайте че се виждате там където ви няма - тези ваши авто-сугестии няма да променят смиаълът на думите :

И още ред деца и техните родители, с  ясно оформена стратегия, която старателно следват, с апетити за качествено образование, не са насочили погледа си към прехвалената като в същински лозунг  по-горе от вас Америка!
Проблемът е принципен, защото не става дума за конкретни деца.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=510385.msg17287392#msg17287392

Дъщеря ми няма да я приемат никога  в Харвард, но не защото  в бъдеще  време не би имала теоретично силите да се пребори, а защото не ИСКА и няма и да се пробва.

Не мога да схвана логиката на отговорът ви защото моят въпрос бе СЪВСЕМ друг: Ако приемат детето ви в Харвард, т.е. в "прехвалената като в същински лозунг  по-горе  Америка"  ще се обидите ли?

Разбирате ли смисълът на условният / хипотетичният  въпрос ? Не става дума иска ли или не иска вашето дете, мен тази работа въобще не ме интересува,  нито ме интересуват тирадите ви за "усещането за нещо по-близко" , "среди" и пр защото това си е ваш проблем а освен това тези неща нямат нищо общо с въпросът ми.

Не престават, като оси налитат. Mr. Green
Практиката показва че ако оставите такива хора без адекватна реакция на техните обвинения/ирония/сарказъм  те стават много нагли защото приемат това за ваша слабост.

Хубаво се завъртя темата около реализацията на завършилите в чужбина студенти. Нека се придържаме към нея. Hug

ОК.  Има едно златно правило: ако сте следвали зад граница в добър университет не се връщайте в България - ставате потенциална заплаха за другите, което от своя страна ги обединява срещу вас в усилиятя им да ви неутрализират *  Практиката показва че на "чужденците" гледат с лошо око т.е вероятността да ви приемат е по малка
* не се отнася за хората с връзки и с уредена предварително работа

Ако сте завършили елитен университет могат да ви приемат във фирма която има ЗАПАДНО управление, възможно е и в различните министерства но за пари и постове за които не си струва. само за работа да се връщате в България.

ПС. За самите изпитващи на интервюто за работа сте подозрителен че търсите еабота в българия. За тях не сте нормален човек, защото нормалните са с връзки или си стоят зад граница.

Последна редакция: пн, 20 дек 2010, 22:01 от plamenhk

# 334
ПС. За самите изпитващи на интервюто за работа сте подозрителен че търсите еабота в българия. За тях не сте нормален човек, защото нормалните са с връзки или си стоят зад граница.

Кофти. Почна се с генерализациите. Много ги обичам такива. Mr. Green

# 335
За България е вярно, че е трудно завършил в чужбина да си намери работа, но за причините нека кажем и друго: завършилите навън са с образование ориентирано към друг тип работна среда и тук наистина ще им е по-трудна адаптацията към българска фирма, на стажовете са се учили на друг начин на работа, виждали са други изисквания.
По отношение на реализация аз лично повече се интересувам какво се случва с българските студенти, които остават там, а не които се връщат. Имам и някои съмнения относно добрата реализация на всички или поне на болшинството навън не само от лични наблюдения, но и от споделеното тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=463685.75
 Rolling Eyes newsm78 newsm78

# 336
  • София
Цитат
Практиката показва че ако оставите такива хора без адекватна реакция на техните обвинения/ирония/сарказъм  те стават много нагли защото приемат това за ваша слабост.
И хипер адекватното Ви реагиране  се основаваше на  честото ползване на думи от рода на партийни секретари, простакеси, идиоти, трансвестити, нагли оси и т.н, така ли... Брилянтна аргументация, няма що!!! Mr. Green Ще ми е просто интересно да разбера  коя от въпросните идиотки, простакеси и прочие, въпреки несъгласието си с Вас, си позволи да Ви нарече с подобна дума...Последният ми въпрос е реторичен, така че не си правете труда да ми отговаряте.Отговора го знам - никоя, но това е въпрос на възпитание и култура, нали Peace

А сега по темата за реализацията на българи, предимно завършили в САЩ и върнали се след това в БГ - интересно четиво.
http://www.karieri.bg/forum/rabota/kompanii/7439_zavarshil_i_rabotil_v_usa/

Последна редакция: вт, 21 дек 2010, 13:10 от already detective

# 337
  • Bristol
Завършват си и се реализират в чужбина. Тези, които познавам и са в България, първо са натрупали стаж навън и от вън са ги командировали в България по проект  Grinning Нито един от тях не работи за българска фирма или институция. Менеджментът в България и подборът на кадри е много по-различен от западния Wink

# 338
Завършват си и се реализират в чужбина. Тези, които познавам и са в България, първо са натрупали стаж навън и от вън са ги командировали в България по проект  Grinning Нито един от тях не работи за българска фирма или институция. Менеджментът в България и подборът на кадри е много по-различен от западния Wink

Абсолютно вярно. А и да добавя още, че да се върне дете в България и да почне от дъното е безсмислено, защото началните заплати в България са такива, че детето никога няма да си избие разходите по следването.

# 339
unadaptable, ето инфо.

Аз познавам такива, които се върнаха да продължат бизнеса на родителите си. И такива се увеличават като брой всяка година, защото образованието в чужбина е достъпно.

Защо младите българи предпочитат чужбина?

Изразено в цифри това изглежда така: 32 процента от анкетираните са категорични: в краткосрочен план професионалното им бъдеще е в чужбина. Други 53 процента са склонни да твърдят това. Едва четири процента са решили да се завърнат в България. Други 11 процента казват, че предпочитат по-скоро родината пред чужбина.

Последна редакция: вт, 21 дек 2010, 14:32 от немирница

# 340
already, немирница, прочетох линковете, наистина много интересни четива, Mr. Green не съм изненадана честно казано, но пише основно за желаещите да се завърнат и да работят тук след завършване, а не за тези българи, които са завършили и нямат намерение да търсят реализация повече в България. В линка, който аз пуснах, ми направи впечатление мнението на едно момиче, което вече завършва в Германия и според нея малко са тези, които бързо се реализарат. Другите.... Sick такива неща като женитба с цел оставане  ми се вижда...тъпо разрешение на проблема #Crazy Sick Confused Май сме улучили най-удачния вариант, бакалавър тук с възможност за реализация тук и магистратура евентуално в Германия, която да даде възможност за там. newsm78
Ето и самият пост....
Цитат
Аз се интересувам от следването в Германия.
Първо, кой сертификат за език е най-популярен и необходим при кандидатстване? Признават ли нашите дипломи (защото във Великобритания някои унита не ги признават)? Достоверни ли са рейтинговите класации за университети? Кои са по-достоверни от другите? Имаш ли представа какво се случва с българите, завършили в Германия - предлагат ли на най-добрите работа, остават ли там или се връщат в България. Къде учиш? Трудно ли ти е? Вярно ли е, че "цедката е много ситна". И още куп други въпроси... Ще се радвам, ако споделиш опит.

Здрасти, почвам въпросите по ред 
-относно сертификатите -   Zeugnis über die bestandene DSH (Stufe 2 oder 3) или Zeugnis der ZOP des Goethe-Instituts или KDS oder GDS des Goethe-Instituts или TestDaF , това поне е за моя унивеситет, но мисля че важи за всички.
-дипломите ги признават навсякъде, ако имате все пак съмнения е най-добре да направите запитване към конкретния университет.
-за класациите не мога много да кажа, но няма някой да не са го приели до сега това което е искал   Българските ученици завършват винаги с високи дипломи, а в Германия приемът е по успех само.
-какво се случва с българите, завършили и завършващи тум имам много добра представа, аз самата съм завършила и карам вече магистратура. Ситуацията е горе долу следната - за най-добрите и мотивираните не е проблем да си намерят работа, има също и стипендии за отличниците.... лошото е, че сред нас това са единици и за останалите не е розово положението. Който изобщо успее да завърши в срок кандидатства просто на 100-200 места докато си намери работа, надявам се и аз да успея  . Много голяма част за жалост не успяват да завършват или протакат с години, защото както сама си написала "цедката е много ситна" и е ужасно трудно да се следва и работи едновременно. Много се връщат в България или някак си се установяват тук - сключват брак и т.н .
-уча в Бохум, вече не ми е трудно, в началото беше.
Надявам се да съм била достатъчно изчерпателна, ако се сетиш още нещо пиши 

# 341
unadaptable, линкът, който аз дадох не се споменава грам за БГ. За мен Германия сега и преди години нямат нищо общо. Не бих и желала детето,  ако сега бе студент, да учи там. Надявам се сега и стандартът в Германия да се покачи, стига са го натискали изкуствено, за да изхранват ЕС. Whistling

# 342
  • София
....За мен Германия сега и преди години нямат нищо общо. Не бих и желала детето,  ако сега бе студент, да учи там. ...
Защо? Сподели, моля, освен ако не го пазиш в дълбока тайна!  Laughing

# 343
 Embarassed

Последна редакция: вт, 21 дек 2010, 15:49 от нова

# 344
  • София
Нова, пообърка май темичките... Heart Eyes Hug Ще ти отговоря в другата Peace

Общи условия

Активация на акаунт