Скъпите университети

• 166 747
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
Здравейте,
Опитах се да изчета максимално много от темата и така не забелязах да сте обсъждали Шотландия като вариант за продължаване на образованието. Аз от известно време се интересувам, но всичко зависи от разходите ми при евентуално заминаване. Знам, че там таксите се поемат от правителствена организация, но не съм запозната с разходите за живот. Много ще бъда благодарна, ако някой сподели информация дори и да не е конкретно за тези разходи!

Срокът за кандидатстване е до 15 януари за започващите есента на 2012 г. Ако завършваш тази година няма много време. Иначе разходите са почти като навсякъде другаде във Великобритания, изключвайки Лондон. Обикновено първата година се ползва общежитие - около 80-100 паунда на седмица . Храната в рамките на 300 паунда на месец плюс и някои други разходи. Може би около  650-800  паунда на месец с общежитието. Инфото ми е за Единбург и Глазгоу. За по-малките градчета  - Дънди, Абърдийн може би е по -евтино ,но не съм се интересувала конкретно.

Ако те интересува конкретен университет, отваряш му уеб страницата и търсиш "Accommodation Services" , там е описано подробно колко струва настаняването в общежитие. Българчетата обикновено си готвят сами, защото когато има включено хранене към настаняването, е много по-скъпо. Казват ,че квартирите били по-евтини ,но за новопристигнал ще е трудно да наеме нещо, ако няма познати на място. Затова обикновено първата година се ползва общежитие, което  е половината от разходите за живот.

Последна редакция: пт, 06 яну 2012, 09:07 от Сребърна паричка

# 586
Благодаря за бързия отговор!
Не, няма да завършвам тези година, а догодина, но мисля от сега.
А що се отнася до квартирите - дори и да нямам съкквартирант ли излиза по евтино?

# 587
  • Варна
Няколко човека наемат един апартамент / къща с обща баня и кухня. Можеш да си сама в стая, но всичко зависи колко ще е общият наем и си делите разходите. Но мисля, че излиза поне наполовина по-евтино от общежитие. Между другото и общежитията са такива - имаш стая ,но банята и кухнята са общи на 3-5 стаи.

Наистина тъкмо сега е времето да се огледаш и да решиш. Успех  Peace

# 588
http://www.thestudentroom.co.uk/

В този портал може да се намери всякаква информация за много, може би и за всички британски университети и за всичко около тях - цени на квартири, транспорт и т.н. Даже и в някои градове кои заведения какъв вход имат за студенти Simple Smile)) Включително и ценни мнения във форума по всевъзможни студентски теми.

# 589
Благодаря ви , за полезната информация и особено за последния линк  Hug !

# 590
И аз благдаря за отговорите. Съмнението ми беше по-скоро дали ще трябва да се оганизираме предварително примерно 3-ма човека или може и поотделно?

# 591
  • Варна
Студенти вече наели къща , при някой напуснал, се налага да търсят нови съквартиранти и пускат обяви. Но според мен първо трябва да се ориентираш за града и тогава. Бяха ми дали два сайта за квартири, ще потърся по-късно дали ги пазя , за да видиш какво имам предвид.

# 592
# 593
Кое прави американските университети по добри от европейските ?

1. Обучението е много по-активно, много по-отворено в сравнение с Европа. Броят на студентите в групи е малък и от тях се очаква да мислят критично, когато боравят с предоставяната им информация.

Научноизследователската работа и обучението са съчетани в повечето американски университети. Тези две дейности се допълват и обогатяват. След години на еднопосочно лекционно преподаване и натрупване на информация, възможностите за собствена изследователска работа, сътрудничеството с преподавателите изведнъж отваря безкрайни възможности. Чуждестранните студенти са стимулирани и от непосредствения стил на общуване с преподавателите. Насърчаването на напредъка и активното взаимодействие са отличителни черти на американското общество.

2. За разлика от европейските университети, които са доста по-праволинейни и не позволяват на студентите да променят първоначално избраната специалност, американската философия „liberal arts” поощрява студентите да проучат широк спектър от специалности, преди да направят своя окончателен избор. Това е чудесна възможност за всички 18-годишни кандидат-студенти, за които е нормално все още да не са решили твърдо какво искат да учат. Освен това студентите могат да съставят и собствената си учебна програма.

3. В сравнение с Европа САЩ предлагат много повече стипендии за чуждестранни студенти, което повишава качеството на приетите студенти а косвено и на самите университети.

4. САЩ се смятат за по-гостоприемна среда за международните студенти в сравнение с Европа. Университетските им комплекси съчетават условия за обучение и живот с много извънаудоторни дейности, спорт, клубове и социални дейности. Студентите в Европа обикновено живеят извън университетския комплекс, където се провеждат основно академичните дейности.

# 594

3. В сравнение с Европа САЩ предлагат много повече стипендии за чуждестранни студенти, което повишава качеството на приетите студенти а косвено и на самите университети.

За съжаление в последните 1-2 години американските университети отпускат все по-малко стипендии за български студенти. Разликата е драстична от преди 5-8 години.
А таксите, без стипендия, са непосилни за повечето българи.

Докато във Великобритания студентския заем покрива таксата и родителят плаща само за квартира и храна.

# 595
  • Варна
Чудя се защо никой не споменава, че освен че се вдигнаха таксите за университети във Великобритания се промениха и условията за връщането на този заем. Досега не се е плащала лихва върху този заем, сумата се е индексирала само с темпа на инфлацията . Да не говорим ,че сумата е била тройно по-малка. Докато в новите условия има и включен лихвен процент върху дължимата сума.  Все пак децата няма да ходят да учат там и после да работят за под минимума ,че да не връщат заема .

"Don't understand interest rates? Read the Interest rates beginners' guide
Under the current system, there's no 'real' cost to borrowing money via student loans as the interest rate is set at the rate of inflation (RPI). So borrow a shopping trolley worth of goods and you'll repay enough to buy the same, even though the actual cash amount may increase.

Yet that will change. Under the new system, the interest is as follows:

While studying: Accrue RPI inflation plus 3% on the outstanding balance. This continues until the first April after graduation when it changes to…
After studying earn under £21,000: Accrue RPI inflation.
After studying earn £21,000 - £41,000: The interest rate will gradually rise from RPI to RPI plus 3% the more you earn (the interest rises 0.00015% for every extra pound you earn or, put another way, if you earn £1,000 more you accrue 0.15% extra interest). These thresholds are likely to will rise with average earnings from 2017.
"

Ако лихвата е до 3 % на година върху оставащата дължима сума + стойността на инфлацията , стойността на заема ще се увеличи многократно, макар и разтеглено във времето от 30 години.

Тъй като  не съм икономист се надявам и на други мнения и разяснения относно горецитираното за  лихвата.

# 596
# 597
Много интересна статия! Зехира   bouquet

# 598
За съжаление в последните 1-2 години американските университети отпускат все по-малко стипендии за български студенти. Разликата е драстична от преди 5-8 години.
Наблюдава се низходяща тенденция на приетите българи в САЩ,. През учебната 2009-2010г. в САЩ са се обучавали 2 495 студенти, което е голям спад в сравнение с 2004г - 3734 българи, когато е и пика.

От друга страна в САЩ има  възходяща тенденция на увеличаване броя на чуждестранните студенти и за учебната 2009-2010 той е  близо 700 000.
.............................................

За две години общият брой на желаещите да следват зад граница се е увеличил двойно. Mr. Green

82 на сто от нашите студенти в САЩ не се връщат в родината, а 48 процента получават работа още по време на следването си.

Ангела Меркел официално заяви, че студентите от България в Германия са около 12 000, което нарежда страната ни на второ място след Китай по брой на чуждестранните учащи се във ФРГ
http://www.edus.bg/index.php?m=107&lang=1&mtype=6&st … s=2411&type=9

Последна редакция: сб, 11 фев 2012, 22:39 от plamenhk

# 599
  • Варна

Точно същото съм чела, само че на английски  Peace И опасенията ми за лихвата са оправдани, ще се връщат много повече пари от първоначално изтегления заем   Twisted Evil

"Ще изплащате дълга си по-дълго, но ще платите накрая доста по-голяма сума. Това е лошата новина за тези, които ще правят по-малки плащания заради новия праг от £21,000. Ситуацията ще се усложни допълнително и от факта, че първоначалният заем ще бъде по-голям от досегашните и ще бъде обвързан с по-висок лихвен процент. Като известно утешение все пак дава фактът, че сумата ще може да бъде ефективно разсрочена върху по-голям период от време в сравнение с досегашния и през първите години след дипламирането си хората ще могат да задържат по-голяма част от приходите си."

Общи условия

Активация на акаунт