Скъпите университети

• 166 564
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
Добре де кога се връща кредита ?

Repayments

You must pay back Tuition Fee Loans and Maintenance Loans. You pay interest on these. You don’t have to pay back other student finance, eg grants and bursaries.

How much you pay back

If your course finishes before 2016, repayments won’t start until April 2016.

Your repayments are linked to your income. You only make repayments when your income is over £21,000 a year. If your income drops below this amount repayments stop.

Part-time students sometimes start repayments while they’re still studying.

Each month you pay back 9% of any income over £21,000.

Your income per year     Monthly repayments
£21,000 and under               No repayments
£25,000                                     £30
£30,000                                     £67
£40,000                                     £142
£50,000                                     £217
£60,000                                     £292

# 661
След като завършиш, ако изкарваш над 15 000 паунда годишно Simple Smile И след 30 години се опрощава

Беше 15 000 преди време Simple Smile)) Сега с тези такси е на 21 000. Отделно, ако не живееш в УК след като завършиш пак трябва да плащаш според това в коя д-ва живееш - има определена сума, която трябва да изкарваш годишно. При всички случаи се плаща след като завършиш.

# 662
След като завършиш, ако изкарваш над 15 000 паунда годишно Simple Smile И след 30 години се опрощава

Ех, ама как ги пишете, ще рече човек, че е толкова просто и лесно.
Опрощаването на кредит не е лесна работа.
Пък през годините, които не плащаш, колко хубави неща могат да се случат с кредитното ти досие.
И така ги пишете за тези кредити, все едно тукашните банки ще се избият да раздават кредити
на българи от по 9 хил на година.
Съпругът ми е прехвърлил 35 и тъкмо си изплати студентския заем, а е имал и стипендия,
отделно преди ехей години сумите са били много по-малки.
А че междувременно ще плашащ евентуално и за къща, кола, деца, май не го броите.
Сметнете, едни £30 000, по £67 на месец, колко години ще се изплащат-около 37!!
Да, студентският заем е вариант, но изобщо не е проста работа
и тук много се говори дали, за какво и за кого си заслужава.

# 663
  • UK
zlatnata tolumba ъм, един момент, нали говорим за заемите от Student Loans Company които са, не от банки? Simple Smile

Цитат
Normally any outstanding loan you have will be written off 30 years after it becomes eligible to be repaid.

Това от:
http://www.studentloanrepayment.co.uk/portal/page?_pageid=93,667 … mp;_schema=PORTAL

На въпросния сайт също има доста подробна информация за условията на Student Loans Company.

Студентският заем не е просто вариант. За тези от нас, които искат да учат в Англия, и не са Рокфелер, че да плащат такси по 9000 паунда годишно, студентският заем от SLC е необходимост. Не само за чужденците, а и за самите англичани. Условията за Home students и EU students по отношение на заема не се различават. Парите за пълното покриване на университетската такса се превеждат директно на университета от SLC и после се изплащат пак на тях, като се приспада спрямо дохода на принципа данъчно облагане.  Олихвява се с лихвения процент, какъвто е бил в годината на теглене на заема, т.е. аз както ще го тегля тази година и лихвата ми е, да речем, 2%, дори и да скочи на 4% когато започна да го връщам, моя заем за тази конкретна учебна година ще ми се олихвява на 2%.

Колкото до даването на студентския заем - досега не съм чула някой да е кандидатствал и да не е одобрен.

Мисля, че говорим за различни неща, поправи ме ако греша.

# 664
Само защото там, от където дават парите не се казва банка,
не означава, че ако не си връщаш заема, няма да следват всички
неприятности, каквито и от банките. Тук оперират и други финансови институции.
Моята ипотека също не е от банка, но трябва да си я плащам.
Това, че са написали 'Нормално' не означава-винаги.
И пак, докато стигнеш да ти опростят заем, е поредица от неприятни последици.
Няма никакво значение лихвения процент тук, говорим за невръщане на заем.
Едва ли не, кротувай си 30 години и ще ти го опростят.
И ако кажа, че има и неодобрени за заеми, какво променя това,
ще се замеряме с аз знам за едни, ти за други, несериозно е.

Включих се в темата с предупреждение, че нещата не са толкова прости,
ако отидат в грешната посока. Човек трябва да си дава ясна сметка,
като се обвързва със заеми и то в толкова дългосрочен план.

# 665
zlatnata tolumba ъм, един момент, нали говорим за заемите от Student Loans Company които са, не от банки? Simple Smile

Цитат
Normally any outstanding loan you have will be written off 30 years after it becomes eligible to be repaid.

Това от:
http://www.studentloanrepayment.co.uk/portal/page?_pageid=93,667 … mp;_schema=PORTAL

На въпросния сайт също има доста подробна информация за условията на Student Loans Company.

Студентският заем не е просто вариант. За тези от нас, които искат да учат в Англия, и не са Рокфелер, че да плащат такси по 9000 паунда годишно, студентският заем от SLC е необходимост. Не само за чужденците, а и за самите англичани. Условията за Home students и EU students по отношение на заема не се различават. Парите за пълното покриване на университетската такса се превеждат директно на университета от SLC и после се изплащат пак на тях, като се приспада спрямо дохода на принципа данъчно облагане.  Олихвява се с лихвения процент, какъвто е бил в годината на теглене на заема, т.е. аз както ще го тегля тази година и лихвата ми е, да речем, 2%, дори и да скочи на 4% когато започна да го връщам, моя заем за тази конкретна учебна година ще ми се олихвява на 2%.

Колкото до даването на студентския заем - досега не съм чула някой да е кандидатствал и да не е одобрен.

Мисля, че говорим за различни неща, поправи ме ако греша.

Като човек със заем (е, от по-малките такси) трябва да ти кажа, че
zlatnata tolumba е съвсем права да уточни, че не всичко е толкова просто, колкото изглежда - особено сега, с тези такси по 9 000 годишно (преди 9 000 бяха за цялото обучение).

Разбира се, всеки има право на избор, но защо например не проучиш как стои въпросът с обучението в Шотландия? Доколкото си спомням там имаше много добра политика спрямо ЕУ студенти.

Виждам, че си завършила тази година - приета ли си вече в даден университет?

# 666
zlatnata tolumba, Burmichka, има ли възможност заемите да се върнат по-набързо? В смисъл - спестяваш и в един момент разполагаш с част или цялата дължима сума. Можеш ли да погасиш заема?
Чета уж, ама нещо ми убягва точно това (или съм в плен на владеенето на езика)

# 667
Добре де що точно в Англия ?Какво е приимуществото пред други унита?
Ясно е , че е за имидж , но струва ли си в тази криза да се влагат такива средства ?
Имат ли изобщо възвращаемост тези пари някога.
Щото диплома ок , но все пак всичко е и математика .

# 668
Ти пред дилема ли си? Лично ли те засяга въпроса с Англия, или просто дискусия искаш да се получи?
Ако е второто, по-добре пусни тема в Клюкарник-а.

Всъщност причините за избора не са една и две, и бъди сигурна, че никой не отива "за имидж".   

# 669
Хубаво ок. приемат ги децата , умни са , нахъсани .. и т.н.
Ами после къде си ползват дипломите от тези престижни университети ?
Като гледам навън българи много много не искат да наемат на работа ..Интересно е да се разбере какви са реалните шансове за децата да си намерят работа ?
Поне за стажовете лесно ли си намериха място , защото има един такъв проблем при намирането на работа за стаж .Щом за стажа е толкова трудно , какво остава после за работа ?
Това е интересно да се коментира.Щото влизането е не чак толкова сложно , но в крайна сметка нали идеята на това образование е да имат някаква реализация .
Иначе все едно си хвърляш парите на вятъра горе долу .Само за едната диплома мисля че няма смисъл .

Хубав въпрос, но естествено, никой не е отговорил конкретно, само общи приказки. Ще опитам...Преди 3 години повечето съученици на сина ми като възпитаници на английска гимназия заминаха да следват в англоговорящи страни. Вече има завършили. Вероятно някакви професионални колежи. Едно момиче завърши право миналата година(не знам какъв е този юридически колеж с 2-годишно обучение) и сега работи за някаква международна правна организация, намираща се в Атина. Девойката е гъркиня и имаше роднини в Атина, предполагам, че те са й помогнали. Едно момче завърши икономика в колеж в Лондон, все още не е започнал работа. Друга девойка, с психология от някакъв колеж в Уелс се готви за магистратура в Кардиф, за да увеличи шанса си за намиране на работа. Компютърен специалист с диплома от Дания се готви за работа в Грузия след изкаран стаж в Тбилиси.
Не знам какви са шансовете на един току-що завършил млад специалист, който честно да си кажем, едва ли е особено компетентен и ценен специалист с богат опит, че да бъде нает веднага на работа. Със сигурност следването навън не е само за имидж.  Laughing Wink

# 670
  • UK
В Англия  на току що завършилите университет се даваt възможностi, които не предполагат дългогодишен опит- например да започнат работа по някоя от т. нар. graduate програми в определени фирми. Т.е. не е необходимо да са ценни специалисти, а да имат отличен успех и да се представят добре на интервютата/асесмънт центровете. Според мен, колкото е по-добър университета, толкова по-добър им е и career centre-a и повече компании участват в career fairs там и т.н. Конкуренцията е много голяма, но това е отличен трамплин и тези хора се развиват добре и си изплащат заемите.
така, че да обобщя,смисъл има,но в добър университет за съответната специалност и да не се чака 4 години преди да се потърси работа, а да се използва всяка възможност да се натрупа опит
В другите държави не знам как е

# 671
  • България
... но струва ли си в тази криза да се влагат такива средства ?

Всичко е въпрос на приоритети. Парите винаги са краен брой, но всеки сам избира в какво да ги вложи. Един в образование, друг в имоти и т.н.

# 672
  • Варна
Добре де що точно в Англия ?Какво е приимуществото пред други унита?
Ясно е , че е за имидж , но струва ли си в тази криза да се влагат такива средства ?
Имат ли изобщо възвращаемост тези пари някога.
Щото диплома ок , но все пак всичко е и математика .

Според мен най-доброто, което може да се направи по време на криза, е да се  вложат пари в образование  Peace  Мнението ми за 9000 паунда на година е ,че англичаните мноооооооого се изхвърлиха с тази сума. Ако не си приет в първите 5 от ранглистите мисля ,че не си заслужава инвестицията. Иначе българчета учат не само в Англия, защо реши че това е предпочитана дестинация за образование ?

# 673
Нероден Петко бих ориентирала към една Дания или Швеция, например.
От друга страна, знам, че има хора, които се насочват към УК университети,
заради самата страна и манталитет. Идея си нямам колко са, обаче..
Много е скъпо висшето образование тук и далеч не гарантира успех.
Май най-успешно работи варианта, където може разбира се,
работа след средното, ама не в Макдоналдс, а нещо като джуниър в областта,
после висшето и после издигането и реализацията стават по-лесно и естествено.

# 674
  • Bristol
Май най-успешно работи варианта, където може разбира се,
работа след средното, ама не в Макдоналдс, а нещо като джуниър в областта,
после висшето и после издигането и реализацията стават по-лесно и естествено.
И аз го харесвам този вариант, но както каза, не винаги е приложим  Rolling Eyes
Моят се е ориентирал уж какво иска да следва и за сега сме вдигнали мерника на Бристолския университет, между другото този в Нотингам също не е лош, за специалностите от които се интересува Wink Но все пак още две години има подготовка за уни, до тогава може други идеи да му дойдат в главата. Тук май си е традиция, независимо от резултатите ти, да пуснеш апликация и в Кеймбридж или Оксфорд. Те сигурно вече са свикнали всяка година много откази да разпращат  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт