Скъпите университети

• 166 524
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
  • София
На 10-та позиция е. Не е зле.
Има значение и университетът каква позиция заема в класацията за конкретната дисциплина, за която ще кандидатствате.

# 691
На 10-та позиция е. Не е зле.
Има значение и университетът каква позиция заема в класацията за конкретната дисциплина, за която ще кандидатствате.
Да, така е Simple Smile Освен тази общата класация и хубаво да се разгледат класациите за съответните дисциплини.
Когато аз кандидатствах психология, Уорик беше в топ 5 от общата класация, а Кардиф някъде след 15 позиция. За психология обаче Кардиф беше на 5-та позиция, а Уорик на 13. За тази специалност получих оферти и от двата университета, но тази на Кардиф беше 5.85, а от Уорик 5.50

Избрах Уорик, защото ми хареса повече - не мога да обясня точно защо, въпреки, че знаех, че ще покрия и офертата от Кардиф.

Важно е да се проучат университетите, за да знаеш какво да очакваш. Англичанчетата са облагодетелствани и с т.нар Open days, когато посещават университета и се запознават с него от първа ръка Simple Smile)

Когато аз си избирах университет, си поръчах каталозите на около 50 университета и на принципа на изключването останаха 5-6 Simple Smile

# 692
  • София
Моята дъщеря също иска даследва психология. И ще ми е интересно да дадеш някакви препоръки, насоки относно университети, кандидатстване.
Кандидатствал ли си в други университети и какви условия поставиха?
Би ли направил класация на 5 университета  (като за кандидатстване) - най-добри, средно равнище и някой, в който е почти сигурен приема.
Благодаря, предварително!

# 693
Моята дъщеря също иска даследва психология. И ще ми е интересно да дадеш някакви препоръки, насоки относно университети, кандидатстване.
Кандидатствал ли си в други университети и какви условия поставиха?
Би ли направил класация на 5 университета  (като за кандидатстване) - най-добри, средно равнище и някой, в който е почти сигурен приема.
Благодаря, предварително!

Браво на момичето ти Simple Smile  Много добре се е ориентирало.

Аз кандидатствах през 2008/09, и това, което мога да кажа, че където и да отиде в университетите в топ 20, няма да съжалява.

Аз кандидаствах в Уорик, Кардиф, Манчестър, Ливърпул  и още един, но наистина съм забравила кой Simple Smile

Тогава не знаех за политиката в Шотландия, но ако сега кандидатствах, щях да се насоча към Единбург или Глазгоу например.

От Уорик офертата ми беше - 2 матури, диплома над 5.50, 6 по математика и 6 по биология, химия или физика
От Кардиф - 2 матури, диплома над 5.85, 6 по математика
Манчестър - тогава дори нямаше оферти за диплома - приемаха по академична справка - т.е  без значение от матурите, но вече не е така. Искаха 5.50 за академичната справка
Ливърпул - нещо подобно, вече не помня.

Сега си мисля, че Оксбридж не трябваше да се игнорира веднага - тип аз не съм за там, може все пак да се разгледа като вариант. Друг университет, който харесвах и определено изглежда много добре и е с много добра локация е Bath. В интерес на истината, не си спомням защо не кандидатствах там.

В Лондон има хубави университети, но аз не исках да уча в Лондон, защото самия град не ми харесва. Уорик е кампусен университет, в много хубава област - сравнително нов е-строен през 60-те.

Ако сега трябваше да кандидатствам, , бих избрала Уорик, Bath, Кардиф , Единбург , Глазгоуи Ливърпул (за Ливърпул е лично - имам вуйчо наблизо, пък и май нямат чак толкова високи критерии).

Тъй като аз не обичам гадно време, за мен беше много важно какъв е климатът там, където ще уча - затова Манчестър и Ливърпул не ми бяха много на сърце (ПС: Все още се чудя кой ми беше 5-тия университет:))

За съжаление, аз кандидатствах много отдавна и вероятно са променили много неща и информацията ми може да не е вярна Sad Но ако мога да съм полезна с нещо - само кажи.

Определено психологията е интересна наука, а когато е допълнена и с приятната атмосфера е още по-добре. Първият път когато влязох в 5-етажната библиотека на университета и се озовах при моите учебници и книги, първото, което си помислих е колко много искам да прочета всяка една книга, която беше сложена на полиците Simple Smile

Уорик е университет с бизнес насоченост и залагат основно на такива специалности. 98.5% от българите там учеха нещо свързано с бизнес Simple Smile Дори едно момче със физика, имаше задължителен модул с бизнес Simple Smile

# 694
  • Там, където ме обичат
Burmichka, Моето дете си беше харесало Уоруик, но каза, че няма да му стигне успеха. Искали над 5.80 или 5.90. Нещо такова ми каза. Вярно ли е това?
Същото важело и за Бат.
Не разбрах това за политиката на Шотландия. Би ли пояснила?
Мерси предварително, много си полезна.  Hug

# 695
  • София
Burmichka, благодаря много!  bouquet
И аз гледам към Шотландия (foxysilver , заради липсата на семестриални такси ), но дъщеря ми заяви, че се интересува и от други университети в UK.

# 696
...
Същото важело и за Бат.
...

Дъщеря ми учи в University of Bath - в офертата условието за успех от дипломата беше 6.00 без матурите.
Таксите в Шотландия се поемат от Правителството, това им е политиката.

# 697
Burmichka, Моето дете си беше харесало Уоруик, но каза, че няма да му стигне успеха. Искали над 5.80 или 5.90. Нещо такова ми каза. Вярно ли е това?
Същото важело и за Бат.
Мерси предварително, много си полезна.  Hug
Вярно е, мисля, че искаха и 3 матури, също. Това за трите матури влезе през 2009/10, ако не се лъжа, но успеха за бизнес специалностите още когато аз кандидатствах беше над 5.85 в офертите на познатите ми.

Уорик си е създаден като бизнес университет и ако отворим класация за бизнес специалности, определено ще е на по-предни позиции. Много големи компании наемат студенти от уорик и често се правят кариерни срещи - едно от най-хубавите неща на УК образованието.

Шотландия определено е много добър избор - като качество на образованието едва ли има разлика - имам приятелка, завърши в Глазгоу - ходи на стажове, обмени, сега си намери хубава работа, при това без да е затънала в кредити. Таксите по 9 000 паунда са убийствени. Единственият минус на Шотландия за мен е климата - не обичам мрачно и студено време Simple Smile

Спомням си през 2010, когато аз бях там, тъкмо обсъждаха идеята за повишаването на таксите и нашият ректор беше ЗА и имаше протести, дори мисля, че се беше стигнало да замеряне на сградата с домати Simple Smile

За Бат - много е красив, и е на много хубаво място - отличен избор е направила дъщеря ти, cool-witch!

# 698
  • Вече на светло в София
...
Същото важело и за Бат.
...

Дъщеря ми учи в University of Bath - в офертата условието за успех от дипломата беше 6.00 без матурите.
Таксите в Шотландия се поемат от Правителството, това им е политиката.
И моята е там, от 2010 Grinning Офертата мисля й беше 5.90 На следващата година, бяха вдигнали на 6.00, явно вие сте след нас. Хубаво е, че се открихме   Hug
Няма спор, много красив град е Grinning и университета е силен

# 699
  • Там, където ме обичат
Има ли шанс и каква е пратиката офертите освен нагоре да вървят и надолу?

Моля тези майки, чиито деца са в престижните унита да не ме нападат.  Peace
Както писах и по-рано успехът ни не е 6.00, а около 5.75-5.80, а при тази тенденция на непрекъснато покачване, се чудя за къде ставаме от най-желаните.

# 700
5,75-5,80 очаква като диплома или толкова е успехът до момента? Матурите?
Освен University of Bath не съм чула друг да дава оферта без матури, така че са му важни - част от общия успех в дипломата са.
В общи линии никой не може да каже какво ще решат университетите. Няма "практика".
Възможно е много престижен университет да прати сравнително ниска оферта и обратното - имам нагледни примери тази година, включително и откази на силни кандидатури.
А кои са "най-желаните", за които се чудите?

# 701
Мисля, че откакто вдигнаха драстично таксите в Англия, по-скоро офертите са леко надолу, а се покачват офертите в Шотландия. През пролетта влизах от любопитство в bghelp-форума, там такива бяха мненията. Директни впечатления от кандидатстване на познато дете тази година нямам.

# 702
  • Варна
Има ли шанс и каква е пратиката офертите освен нагоре да вървят и надолу?

Моля тези майки, чиито деца са в престижните унита да не ме нападат.  Peace
Както писах и по-рано успехът ни не е 6.00, а около 5.75-5.80, а при тази тенденция на непрекъснато покачване, се чудя за къде ставаме от най-желаните.

Според моите наблюдения изискванията за успех падат  Peace
Миналата година офертата на синът ми от  University of Bath беше половината от оценките в дипломата да са му шестици, а останалите 5 , т.е нещо от рода да има  5.50 общ успех. Изобщо не искаха оценки от матурите , пък и като се замислиш колко ли им е важно да имаш 6.00 по български език  Whistling
Ако не беше високата им такса за обучение щеше да учи там на 100 % . Но сега е в Глазгоу, защото нямат такси. Дори миналата година и LSE приемаха българчета с 5.50. Така ,че според мен имате шансове и за по-добри университети, ако можете да преглътнете задлъжняването с 27 000 паунда след като завърши бакалавърската си степен  Rolling Eyes

# 703
  • Bristol
Няма какво да се разочароваш, колкото класации, толкова различни резултати  Grinning
Ето една, която аз харесвам http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings? , можеш да филтрираш по специалност и по район. Но и това не знам до колко е водещо, защото в Бристол има един университет, University of the West of England, който въобще не е на първите места в класациите, но големи фирми в района, като Еърбъс и Ролс Ройс, набират масово инженерчета от там.

# 704
 Shocked Shocked Shocked
Отдавна не бях се заглеждала в класациите, но тази ме остави без дъх за момент (като видях къде според нея е университетът, в който ще учи малката ми дъщеря).
След което ми стана смешно - та дори университет, който изобщо го няма в нито една от общите класации, и който не бях чувала, че съществува, е на по-предно място за нейната специалност.
Добре, че не гледаме вестникарските класации при взимането на важни решения.

Общи условия

Активация на акаунт