ДЕТСКАТА ГРАДИНА- 36

• 22 716
  • 431
  •   1
Отговори
# 375
Засега без АБ пу - пу.
Дано вече се постопли, та да намалеят болестите, макар че от една година, откакто пие Саменто, положението е коренно различно. А може и да го е израснал.

# 376
  • Добрич
За да раздвижа темичката, да ви питам - видяхте ли това:

Да се противопоставим на принудителното връщане на майчинството!!!

Вчера една мама  на приятелка на Жени от  градината сподели, че имала запор на сметката и за периода ноември 2006 - май 2007 дължала с лихвите 1900 лв.

# 377
  • София
Как да се противопоставим? Има си закони и те трябва да се спазват. Аз лично съм предупреждавала няколко майки, че ако ги хванат, ще трябват да връщат парите, ама на тях повече им харесваше да висят по кафетата, докато децата, често бая сополиви, бяха на ясла.

# 378
  • Добрич
Съгласна съм, че има такива родители, които са го направили умишлено, но в действителност не всички са знаели за промяната в КСО - ДВ бр.68 от 22.08.2006 год. Лично аз от години следя ДВ /абонирана съм електронно/,  но пак невинаги успявам да забележа всички промени, които ме интересуват още с излизането на броя.

Жената, за която говоря, каза, че преди да пусне детето на ясла е питала и от  яслата са и казали, че може да си получава майчинството. Вярвам и, че е нарушила закона несъзнателно. Сега няма нищо против да върне парите от самото майчинство, но лихвата е огромна. Действително от НОИ до сега не са потърсили сумата, което не е по нейна вина.

Видях, че във форумите има пускани такива теми и често обществото обвинява майките, но според мен вината не е само тяхна. Когато записвах Жени на ясла/май 2006год./, тази поправка все още не беше направена. Аз се върнах на работа преди детето да навърши две години, но си мисля, че можеше да бъда на мястото на въпросната майка, защото след като вече Жени тръгна на ясла, не съм се интересувала отново всеки месец, дали няма поправки в КСО и какви точно са те, ако има /само 2006 год. КСО е променян 12 пъти/.

Солидарна съм с майките, защото, ако служителите от НОИ проверяваха всичко навреме - сумите за връщане щяха да са определено много по-малки. Дори се замислям, дали не изчакват нарочно да мине повече време /5 год. е давностния срок/, преди да започнат да си търсят вземанията - така с лихвите прибират повече пари. А и никой не търси отговорност на въпросните служители, така, че обстоятелството буди размисъл...

Т.е. не отричам, че има нарушение на закона, но във вида, в който е бил тогава текстът е доста двусмислен, затова даже няколко дела има заведени - оспорва се смисъла на думите "настанено в детско заведение", обаче винаги печели НОИ.

По-късно законодателите решават да се доуточнят и добавят, че това детско заведение е "включително детска ясла".

Последна редакция: пт, 01 апр 2011, 19:31 от Вела

# 379
  • София
Вела, непознаването на закона също не може да бъде извинение, още повече че за получаването на майчинство се попълва декларация (аз, напр. попълвах при работодателя; тогава още беше за ДЗ на пълна държавна издръжка, де). А оправданието, че някой е разписал нещо без да го чете или че не помни какво е разписал съвсем не го броя за сериозно.  Peace

# 380
  • Добрич
И аз попълних същата декларация. "Пълната" държавна издръжка  отпада точно с тази промяната в КСО - ДВ бр.68 от 22.08.2006 год.

# 381
Може и да има майки, които не са го направили умишлено, но болшинството от тях са знаели за тази промяна.Други е въпросът, че лихвите са наистина големи и в НОИ / тази така обичана от мен институция / чак сега решили да правят проверки....Всичките ни работи в тая държава са такива. Close

# 382
Аз също не оправдавам майки да си получават парите, а децата да са на ясла, нали това е смисълът на майчинството - да си ги гледат те. За лихвите - няма да коментирам, по принцип са си убийствени.

# 383
Вела, непознаването на закона също не може да бъде извинение, още повече че за получаването на майчинство се попълва декларация (аз, напр. попълвах при работодателя; тогава още беше за ДЗ на пълна държавна издръжка, де). А оправданието, че някой е разписал нещо без да го чете или че не помни какво е разписал съвсем не го броя за сериозно.  Peace

Аз също попълвах такава декларация. Започнах работа, когато К беше на 1г и предадох щафетата на детегледачка, на която плащах. В декларацията се подписах под текста, че детето ми не посещава детско заведение, за да може да продължа да получавам 50% от майчинството си докато то навърши 2г.
Както Спящата е писала, непознаването на закона не ни спасява от отговорност.
В случая явно става дума за невярна информация и майката се е интересувала преди да продължи да получава майчинство. НО, лично аз обикновено като имам проблем "чукам на няколко врати", иначе казано търся инфо от няколко места и най-вече от закона. Сега законите са достъпни за всеки чрез интернет.

# 384
  • София
А и какво значи, че от яслата са й казали? Значи, тя е чула отнякъде, че не може да взима майчинство и детето да е на ясла, но понеже по- й е допаднало да може, е послушала хората в яслата.  ooooh! Извинявайте, ама декларацията се подава на др. място (би трябвало пак да е през работодателя, нищо че парите са директно от НОИ). И какво - ще подам декларация, че детето не е на ясла, като то е, защ. от яслата са ми казали, че може да си взимам майчинството. Ми, несериозно е (да не съм и по-крайна)...

# 385
  • Добрич
Майчета, не ми се спори, както казах, аз също подадох такава декларация, но работодателят ми я даде, когато си прекъснах майчинството и се върнах на работа. Не помня дали е била със задна дата. Така, че случаи всякакви...

Благодарна съм, се, че не ми се е случило на мен.

# 386
Благодарна съм, се, че не ми се е случило на мен.
  Peace

# 387
На една приятелка и ги отдържат от болничния.Сега е бременна и си взима да не работи защото и е тежка работата  и доста време се чудеше защо и се бави болничния а те и ги отдържали.Тя само 2 месеца има да връща към 400 лв.

# 388
  • Добрич
Предполагам, че майките, които са били в отпуск по майчинство още от 2006 год. са най- ощетени. Първо, когато са попълвали декларацията в нея е пишело "пълна държавна издръжка", каквато яслата не е. После сменят закона, но никой не ги вика отново да попълнят нова декларация - без "пълна" и може би затова има толкова много хора в неведение. И второ от началото на 2007год.  до сега е минало доста време и лихвите бая са се натрупали.

Между другото в Интернет четох, че дори след като законът бил променен, доста работодатели продължили да дават за попълване образеца на старата декларация.

* теди *, добре, че приятелката ти има да връща само за два месеца.

# 389
2 месеца просто извади късме че я пусна септември а тя октомври го направи 2 годинки.Ама и нея никой не я е уведомил за тази молба.Но тя не се и върна на работа

Общи условия

Активация на акаунт