Защо (не) се гордея че съм българ(ин)ка?

• 15 100
  • 352
  •   1
Отговори
# 90

Jizzlobber и какво му има на долно нанагорнище? Там хора не живеят ли? Имали право на глас, упражнили го. И аз не съм му фен на въпросния, ама не се подигравам на избора на хората, особено ако не съм гласувала.

Нищо му няма.Нищо не съм казала, аман от Киселяци.долно нанагорнище е Обобщена Цялата Територия Булгарска за мен.Не е поименно Никое село и Никой град.Не се подигравам на Избора, а Съжалявам, че Масата не избира друго просто.И имам право на Мнение, защото аз пък Съм гласувала.

Крейзи-учителската стачка бе последната масова такава и кой ги подкрепи???Икономически повечето сами си ковем...да, има моменти, в които държавата ти пречи или те натиска, но като цяло-работа има, нищо, че се гърбее от нея.Морално обидени вече-да.

# 91
Crazy Chick, вярвам, че си обмислила и проверила всичко, което си написала. Включително за селцата, маслините и т.н.

Но не проумявам защо няма средно положение когато става дума за националното ни самосъзнание. Имаме кусури, но всички имат. Не отричам нещата, но и вечното "Ние изопачихме, развалихме, опорочихме... т.е побългарихме" не ми допада. Има нещо съвсем пък крайно в тези схващания, че сме уроди, дето разваляме всичко, до което се допрем.

Учителската стачка няма как да е подкрепена. Отдавна, мисля, всички се съгласихме, че по нашите земи изначално (и без турското нашествие) си има страх. А аз лично не я подкрепям по още една причина, но тя не е за тази тема.

# 92
Е, вие намерихте какво положително да изтъкнете. Гърция и стачките й. Нищо положително не виждам в това. Бих се радвала, ако тази съпричастност се изрази в търсенето на изчезнало дете както в Щатите, когато съседите се организират и помагат на полицията. Но стачките, хеле в гръцкия им вид, за мен са негативно явление и не говорят особено добре за нищо, освен за една гола солидарност, при това често към невъзможна или нереална цел.

Освен това ми се струва че е съвсем нормално от гледна точка на историята ни, днес да имаме по кратък хоризонт на планиране и изобщо мисъл за бъдещето отколкото други народи ( мен по скоро ме притеснява това, че хората не мислят за пенсията си, а казват, че няма да доживеят до тогава, че не си застраховат имуществото и реколтата и след всяко наводнение или порой има безкрайни драми, отколкото че не се садят маслини).

С две думи, като цяло ми е странно това, че се абсолютизира. Ясно, че не сме най успялата страна, няма и да бъдем ако гледаме реално на нещата, достатъчно история и география ни липсва. Но пък защо да не се радваме на успехите на сънародниците и да не ни карат да се чувстваме добре? И защо трябва да приемаме всеки неуспех или отрицателно нещо, все едно че се случва само и единствено у нас? Аз примерно не съм видяла австриец, германец или руснак да се срамува, че техните народи са дали най страшните лидери, затрили най много хора в световната история. Естествено, не пърхат от гордост заради Хитлер или Сталин, имат тук таме някой паметник, че нищо не е забравено, но дотам. Не са си посипали главата с пепел. Повод за национална гордост е например един поручик, който  е спасил 300 евреи в Литва. В България има много повече спасени евреи, но никой не ги спомена в тази тема.
Всички се хващаме за бетонираното черноморие. А иситината е, че бетонирано или не, никога няма да е Тихия океан.

Последна редакция: чт, 15 юли 2010, 10:20 от Рокси

# 93
  • София
Ох, чета, чета, и започвам да стигам до извода, че най-недоволните тук всъщност са олицетворение на това, срещу което се бунтуват! Всичко лошо, "народът" овчедушен, пък показват същото овчедушие. Все се набляга на външните белези на обществото, държавата, икономиката и прочие, но се съмнявам дали и да живеехме в рай, нямаше отношението да е същото. И пак самобичуване колко сме зле, какви боклуци сме... Стига де! Толкова ли е ниска самооценката ви или си умирате да се разграничите от тъпия напрод и да се издигнете в собствените си очи? Много депресивно ми звучите.
Нъхпокъг те е каква е историята на един народ, а как я представя в съзнанието си! В цяла Европа са се били и клали на поразия, но като представят историята си, наблягат на положителните страни - на постижението, на победата, на властта, на утвърждаването на държавата! Ето, на, вчера беше националният празник на французите! Падането на Бастилията може да се разглежда по два начина. В единия се набляга на това, че се прокарва и защитава идеалът за свободата. Отрицателният може да е този, че е измрял сума ти народ, екзекутирали са голяма част от цвета на нацията в лицето на аристокрацията, а накрая се оказало, че революцията е изяла децата си! Е, според вас как как това събитие е в съзнанието на французите?  Също и в литературата наблягат на тази част от живота на хората - с какво са се преборили, какво са постигнаи, дори във времена. Хората не се срамуват от това което са, от начина по който живеят, от изпитанията и спадовете, които имат. Тази депресивна и отрицателна нагласа на отричането, омаловажаването, ниско самочувствие отвътре, нуждата да има поводи за самочувсствие и гордост отвън, го наблюдавам тук, по нашенско! Какво толкова лошо има у нас като българи? Нищо! Поне нищо по-лошо в сравнение с другите хора! Няма лошо да се оглеждаме и учим от другите, нормално е! Аз съвсем спокойно мога да взема от чужденците това, което ми е по мярка и няма да съм по-малко българка. Не казвам да сме бодряшки горди и да си закачим знамената пред къщите, ама дайте и да не се депресираме толкова, че иначе трябва доброволно да отидем и да се гръмнем!

# 94
Ами не е така.Аз съм била и Навън, не на едно и две места.Хората са същите.Машината им работи различно.Иначе овце, или кофти хора има навсякъде.Не е нужно да се само ний.Въпросът при мен е, че не се срамувам, не се самобичувам , просто не се гордея.И си търся в момента на коя машина да се спра точно.Малко като автомобила е това-тропа ми стария, не подлежи на ремонт-10 години го мъча да го ремонтирам, той все по-счупен става.Еми тогава-повечко работа, повечко пари и-нов.

# 95
Е, вие намерихте какво положително да изтъкнете. Гърция и стачките й. Нищо положително не виждам в това. Бих се радвала, ако тази съпричастност се изрази в търсенето на изчезнало дете както в Щатите

Мисля, наясно си, че не обсъждаме Гърция, макар и това да бихме могли. Не ги харесвай гърците и стачките им, обаче все пак - кое е това нещо у нас, по подобен начин способно да обедини и активира народа, и да го изкара на улицата? Без пряк интерес, без кебапчета на аванта и без пари?

Andariel, стига с тези клишета за ниското самочувствие. Трябва ли алкохоликът, когото споменах по-рано, да настоява, че си е добре и че няма проблем, само и само за да не накърни добрата си самооценка?

# 96
  • София
Добре, а какво ти е нужно, за да се почувстваш горда, че си българка? Ако изобщо това, че си българка има някакво значение за теб?
Не съм била точно "навън", но общувам с чужденци. Е, те са по-различни от нас като възпитание и поведение, зависи и в каква среда ги хващаш. За машината си права. Тя определя поведението - и те, и ние, скачаме според тоягата. Същите тези чужденци, които по родните си места не смеят да карат като са пили, тук го правят без особено угризение на съвестта. Също и му отпускат края откъм дисциплина.
Мисля, че целият проблем с гордеенето и негордеенето, доволството и недоволството идва от това дали човек се чувства равен с другите. На мен и през ум не ми минава, че Джон е повече от мен, само защото неговият стандарт е по-висок, нито се замислям кой какъв е, ако го възприемам като равен на мен. Хората, които са от различни краища на света, но са на сходни социални, професинолани, образователни и др. позици имат повече общши черти и поведение помежду си, откол ако са от различни социални слоеве, но от един етнос.

Добвре, Крейзи чик, Мислиш, че пиша клишета! Но с какво можеш да обориш твърдението ми? Аз виждам около себе си само депресивност, самобичуване, повтаряне като мантра, че сме овчи народ, че сме мърша, който и вестник да отвориш, само такива работи с такива послания ще прочетеш! Същото е и с представянето на историята в учебниците - има няколко урока за Златния век и някоя и друга победа и толкова! Останалото е пораженчество кой откъде ни прецакал, кой ни предал, кой ни бил и завладял! Все едно в една родова история да се набляга на това, че жените са били обект на домашно насилие, че има алкохолици сред дядовците или все да се разказват на поколенията някакви катаклизми и неудачи!

Последна редакция: чт, 15 юли 2010, 10:40 от Andariel

# 97
Крейзи, нали не твърдиш, че стачкуващите се водят от алтруизъм? Разбирам да се стачкува срещу забраната да се носят забрадки ( примерно), мога да го приема за изява на гражданското общество. Но когато диспечерите стачкуват за по високи заплати или по ранно пенсиониране, и други гилдии просто решат да се присламчат, за да увеличат хаоса и натиска, или пък ги подкрепят днес, за да поучат подкрепа утре......за мен е абсолютно негативно, никакъв повод за гордост.
Не се сещам у нас да има прояви като гореспоменатото търсене на деца. Но има прояви, макар и не толкова многобройни, на групи хора срещу застрояването на една или друга територия, за неприкосновеността на данните в интернет и т.н. Не казвам, че сме най задружния народ, напротив. Но не може да се сравнява обединяването около някаква кауза със стачките, които са си чисто и просто инструмент за натиск в името на икономически цели.

Последна редакция: чт, 15 юли 2010, 10:43 от Рокси

# 98
Именно за това.Машината ще сменя според нужното ми.Не иде реч даже за социален статус.Машината, като изавъртиш ключа, според шаблона, трябва да запали.А тук има още 15 версии какво се случва, след завъртането на ключа.
Нито съм се недооценила, нито смятам другите за нисши, напротив, тук има едно много изопачено разбиране за среда също така.
Минало иначе има всеки един народ и покрай успехи всеки си се радва на нещо си.
Горда ще съм ако избирайки типа на машината, завъртайки ключа получа добър  очакван резултат, а не още 15 вариации по темата.Общ.Въобще не говоря за чисто материални неща.
Знам за "отвързаните" чужденци тук.Личен допир.Машината им дава възможност за 15-те вариации.

# 99
кое е това нещо у нас, по подобен начин способно да обедини и активира народа, и да го изкара на улицата? Без пряк интерес, без кебапчета на аванта и без пари?

Отговарям - мачът. Помните ли световното преди много години в САЩ?
Това за разведряване на темата.

Само се сещам да ви кажа нещо във връзка с овчедушието. Европейци и Хамериканци също станаха овце в някои отношения. Пороби ги собствената им роболепност към икономическия успех. Служителите в големите им корпорации са като цяло същите овце. Каквото мениджъра каже.

А ние сме овце понякога от други причини. Може да ни е вродено, а може и историята ни да е повлияла. Само не ми казвайте колко индивидуализъм имат винаги зад океана, та даже и в инак различната Стара Европа.

# 100
Но не може да се сравнява обединяването около някаква кауза със стачките, които са си чисто и просто инструмент за натиск в името на икономически цели.
Мани ги стачките. Виж им селцата. Подстриганите морави. Сандъчетата с цветя по прозорците. Дворовете без купчини тор, ръждясали железа и всичко, което може да се намери в един български селски двор. И това не е въпрос нито на икономика, нито на управление.

# 101
Дона, Въпрос е.Но се наслагва с времето.Не става за 10 години тази промяна.

# 102
Само да вметна, че всяко крайно обобщение по презумпция няма да бъде вярно...

Всяка националност на тази малка, кръгличка планета има поне един герой в историята си, защото ние хората имаме нужда от авторитети, от догми, правила и от лесно различими цветове като черно-бяло, за да съхраним най-първичната брънка от нашите нужди - нуждата от сигурност.

Предлагам да разширите погледа и съзнанието си - ангели и демони има и тук, и там... и има периоди, когато едните или другите взимат превес... Wink

# 103
  • Galaxy 13197853088
Но не може да се сравнява обединяването около някаква кауза със стачките, които са си чисто и просто инструмент за натиск в името на икономически цели.
Мани ги стачките. Виж им селцата. Подстриганите морави. Сандъчетата с цветя по прозорците. Дворовете без купчини тор, ръждясали железа и всичко, което може да се намери в един български селски двор. И това не е въпрос нито на икономика, нито на управление.

грешиш. в Чехия им бяха плащали за да не гледат животни по дворовете и да садят трева.
управление и финанси му е майката.
гърците щяха да си седят в калта още ако не им бяха наливали от ЕС. то сега и заради това са на този хал.

# 104
  • София
Разликата между тях и нас е, че те не се вторачват в това дали са овчедушни! Те просто нямат идеята за овчедушие в самооценката си! А на нас още от училище ни набиват в главите колко сме овчедушни!

Общи условия

Активация на акаунт