Рецепти против нахални гости

• 24 673
  • 257
  •   1
Отговори
# 150
А може би мъжът ти иска просто за една седмица през годината да посрещнете на гости най-близките му роднини. На гости, като на гости - за ваша сметка. Ако финансово можете спокойно да си го позволите - не е изобщо толкова необичайно между близки роднини. Ако смяташ, че това ти е свръхсили като труд - можеш да си поделиш ангажиментите с мъжа ти. Или с някоя от жените-гости.
Всички дребнави шегаджийски номерца изредени по-горе са толкова просташки, че надявам се, пишещите да са се шегували. Между интелигентни, или хайде поне разумни възрастни хора е просто странно да приемеш хора в къщи, да лицемерничиш и после да им броиш хапките. Когато започна темата, помислих, че просто нямате достатъчно пари за такъв разход - но от писаното по нататък оставам с впечатлението, че то ставало въпрос за махленски номера от най-примитивен тип...

Последна редакция: пт, 16 юли 2010, 10:21 от iris06

# 151
...
Извинявай за неосведомеността ми, но за теб не е ли по- изгодно неговоренето?
За изгодата, по-изгодно ми е. Но е много грозно и конфузно с толкова близки хора.
За мен номерата са по- грозни, или в крайна сметка детински, освен ако темата не е поредната майтапчийска, което е характерно за ДиС.
В случай, че описаното е реален проблем, то следва да си го разрешиш като възрастен човек с възрастни хора. Аз бих се засегнала в пъти повече,ако някой отсреща ми върти номерца в стил детска градина или начално училище, вместо да седнем да се разберем. Ако хората, с които комуникирам не желаят да ме разберат нормално явно комуникацията ни я няма и напъните се обезсмислят. Просто казвам на неразбираща ме половинка /т.к. разбирам, че проблемът с комуникацията е тук/, че с нещото /примерно издръжката и ходенето подир 7 души/ няма да правя опити да се справям и няма и да го направя. Като не ми стиска- храня, посрещма, чистя и мълча.

# 152
  • под кривата круша
На гости, като на гости - за ваша сметка. Ако финансово можете спокойно да си го позволите - не е изобщо толкова необичайно между близки роднини.
Очевидно представата ти за гости се припокрива с тяхната и е противоположна на моята, както и на кръга хора около мен. Какво означава финансово да мога да осигуря седмична почивка на 7 души? Все пак фамилията ми не е Хилтън. Има една народна мъдрост-"Каквото почукало-такова се обадило." Толкова ли е трудно за разбиране?!

Последна редакция: пт, 16 юли 2010, 10:35 от Есме В.

# 153
И какъв е в такъв случай проблема да обсъдите финансовите въпроси с мъжа ти и да решите как точно и дали можете да си позволите да посрещнете хората? Ако ставаше въпрос за твоите роднини сигурно въпроса щеше да стои по същия начин.

Последна редакция: пт, 16 юли 2010, 10:47 от iris06

# 154
Има една народна мъдрост-"Каквото почукало-такова се обадило." Толкова ли е трудно за разбиране?!

Ами не, на практика точно това се е получило. Мъжът ти е поканил щедро родата на своя издръжка, включил е и теб като обслужващ персонал, а те просто се възползват от изгодната покана. Защо се сърдиш на тях, не разбирам?
Вярно, можеха да се постреснат да ти помогнат с домакинстването и сигурно ще им се наложи, все пак това дете иска своето - вече не е бебе, което непрекъснато да спи, докато мама готви и шета на гостите. Можеш даже да го пращаш с тях на разходки, докато ти използваш времето за свои лични нужди.
За плащането на масрафа се разберете с мъжа ти. Щом е решил, че може да лиши семейството си от някоя екстра, за да демонстрира просперитет - нищо не можеш да направиш. Хората не са виновни, че ядат щедро предложената баница...

# 155
Може би хората не идват с намерението да те прецакат и си мислят, че можете да се позволите да ги посрещате така, например...

# 156
Може би хората не идват с намерението да те прецакат и си мислят, че можете да се позволите да ги посрещате така, например...

7 души за седем дни AllIN+

# 157
  • под кривата круша
И какъв е в такъв случай проблема да обсъдите финансовите въпроси с мъжа ти и да решите как точно и дали можете да си позволите да посрещнете хората? Ако ставаше въпрос за твоите роднини сигурно въпроса щеше да стои по същия начин.
Проблема е в това:
...забелязвам, че другарчето обича да демонстрира успех пред тях.
Наречи го мъжка гордост или както там решиш, но той ще бъде щедър с тях, независимо че после може и да си изгладуваме почивката им. Вярвам, че е възпитан така. И понеже аз не виждам насреща подобна безрезервна щедрост, склонна съм да се изциганя в този конкретен случай-пак го наречи махленщина ако искаш:)
С моите роднини въпроса стои по същия начин /чудех се кога ще стане въпрос Mr. Green/, само дето те чакат покана да дойдат в собствената си къща и като дойдат пълнят хладилника. Не ги идеализирам, всеки си е с кусурите, посочвам една разлика. А и нямам никакви притеснения да бъда откровена с тях.
Това с баницата добре го осъзнавам...

# 158
Е, щом милото настоява да демонстрира благополучие и колко сте ларж, не виждам вече каква вина имат гостите. Предложили са им оферта, те са приели. Ако е така, хората нямат вина. Ако искате да променяте условията, ще бъде много по-коректно да им го кажете в очите, а не да ги черпите с баница, а после да има одумвания "аме те що ядат".

# 159
А дори и да могат , защо трябва да го правят ? Защото роднините - пиявици са толкова хитри и така хубаво са си уредили въпроса - всяка година безплатно море и слугуване от семейството с малко дете  ooooh!
Аз просто не проумявам колко безочлив и нагъл трябва да си да се натресеш така ...
Но като гледам , че има защитници на наглеците - явно наистина е национален спорт .

# 160
  • под кривата круша
Е, щом милото настоява да демонстрира благополучие и колко сте ларж, не виждам вече каква вина имат гостите. Предложили са им оферта, те са приели.
Не настоява. Те го очакват от него, а той не иска да ги разочарова. Сърби-боли, драго ми е.

# 161
Не е там въпросът, дали някой може да осигури финансово подобно посрещане. И милионерка да е, има си правила и норми на поведение, едно понятие  като " етикеция", което за голяма част от нас-българите е напълно чуждо. По-горе се спомена за Германия, нима германката няма финасновата възможност да приеме някого в дома си...Само дето Германия е не на еди колко си километра от нас, а е на светлинни години разстояние!...Най-близката приятелка на майка ми е много добър човек, образован, разбран, но...е скарана с етикецията. Има и мобилния и стационарния телефон на майка ми, но никога не е било да се обади да предупреди,че ще дойде. Тя не е от друг град и не идва да спи, но се изсипва по всяко време на гости. Зимата в два часа следобяд, а лятото около 7 вечерта. Звъни на вратата и в момента, в който и се отвори, направо нахълтва, без дори да попита,удобно ли е , не е ли. В редките случаи, в които майка ми е уведомена, относно предстоящото гостуване( а това се случва само , когато си говорят по телефона за друго, и между другото приятелката спомене,че може " да намине"), в такъв случай тя я пита " е, добре, към колко часа ще минеш", отговорът е " като захладнее". И се почва едно чакане, в 18, 19, 20 ч...Веднъж се случи да се изсипе, точно когато в хола имаше други гости, които тя не познава и които обсъждаха делови въпроси с майка ми, тя тогава не издържа и й каза" съжалявам, но не е удобно в момента". Колко време се цупи после, какво щяла да пречи на гостите?!...Та да им имам студенината та германците... Wink

# 162
Е, щом милото настоява да демонстрира благополучие и колко сте ларж, не виждам вече каква вина имат гостите. Предложили са им оферта, те са приели.
Не настоява. Те го очакват от него, а той не иска да ги разочарова. Сърби-боли, драго ми е.

Вече не разбирам нищо - той канил ли ги е или не? Останах с впечатлението, че той ги кани и е готов ако трябва да лишава вашето семейство, но да се представи добре пред тях.

# 163
Вихронрав, съчувствам ти - миналата година два месеца не можахме да останем сами, нищо че бях бременна в деветия месец, а после с много малък мишок. Повечето народ мина просто да ни види, но имаше и седмични пребивавания. Та, едните ни гости искаха да ги мъкнем по всякакви магазини от големите вериги, съответно пазаруване навсякъде, оставяха ни да плащаме всичко за "общо" ползване и консумация - за да избегнеш такива гадни ситуации в които избор нямаш, както и си намислила, давай си им списъка с продуктите за "днес мисля да сготвим...", вътре си впиши и кафето, "каквото обичате" и каквото още ти муфтят там. Извини се, че тази година си по-ангажирана и не можеш да ги придружаваш навсякъде, но с малко дете- виждат как е - не се наспиваш, имаш нужда от повече почивка така. Разбира се, с усмивка. Не се товари с нищо, остави им чаршафите по леглата, сами да си оправят всичко, бъди винаги усмихната и лъчезарна, като при всеки удобен случай нареждай колко повече разходи имате покрай детето, как не си почиваш достатъчно и така. ако не помогне и не си променят държанието -мъжът ти да се намеси - изморена е, детето не спи добре, разходите ни се увеличиха, аз ще ви придружа - тоест да не те занимава и леко и внимателно да си ги поеме. Не съобразявай режима си с техния, а само с този на детето - извиняваш се, че то спи на обяд/ преди обяд/след обяд и ти лягаш с него и ще трябва да си сготвят сами, но  "деца, знаете как е". Успех! Знам колко е гадно. Носиш, месиш, а в крайна сметка още преди да си сложил масата както трябва вече са се нахранили, станали са и са узурпирали телевизора, в стаята им - лудница, опушват, искат разходки къде ли не...филмиии, главознание му е майката, ама ти си знаеш Wink

# 164
  • под кривата круша
Не ги кани-те му се обаждат, че идват. Не съм присъствала на разговора, ама като знам другите как протичат, омекнали са му коленете, но е казал ОК. Пак казвам-не умее да им отказва. С покупките е по същия начин-не му стиска да им каже "Вие сте". Седят и го гледат очаквателно, той се поти, а мен ми иде да го тупна с дъската за гладене, барем се свършат мъките му.
delices8, как само ми разконспирира В.-то Laughing
Макар и да си давам сметка, че вината не е само тяхна, няма как да не им се дразня. Това се нарича мълчаливо изнудване, явно с доста сполучлив резултат при някои хора, били те малодушни, безхарактерни или привързани и пристрастни.

Последна редакция: пт, 16 юли 2010, 14:01 от Есме В.

Общи условия

Активация на акаунт