Милички, помогнете с избора на име.

• 11 822
  • 93
  •   1
Отговори
# 60
Благодаря!

# 61
  • Сливен
Гласувах за Явор. И Ясен ми харесва. Много хубави имена сте избрали.

# 62
Денислав Peace

# 63
Гласувах за Виктор. Името ми харесва най-много като звучение и като значение (Виктория - победа). Връзва се и с фамилията.
Останалите имена:
Денислав и Томислав - просто ги отхвърлям като избор. Зная, че имената са универсални, но на мен повече ми звучат като мюсюлмански имена. Знам, че са срещани в западните страни и особено Денислав, но лично аз не мога да се оттърва от мисълта, че тези имена са именно мюсюлмански и за това ги отхвърлям т.к по фамилията предполагам, че детето не е.
Явор и Ясен са хубави имена, но  ми звучат прекалено директно 
Адриан - хубаво име, но ще му бъркат правописа Адриа/ян
Ивелин - харесва ми името като звучение, бих го избрала на второ място след Виктор

# 64
Денислав и Томислав ми звучат по- скоро славянски, ако щеш полски, беларуски или не знам още какво, ама мюсюлмански........... Никога не съм чувала за такова мюсюлманско име - съставно и да завършва на -слав!

# 65
Денислав и Томислав ми звучат по- скоро славянски, ако щеш полски, беларуски или не знам още какво, ама мюсюлмански........... Никога не съм чувала за такова мюсюлманско име - съставно и да завършва на -слав!

Не казвам, че са такива, а че на мен ми звучат така. Не мога да си обясня причината, вероятно правя някаква посдсъзнателна асоциация, но не мога да се оттърва от това. Винаги когато чуя особено името Денис/з(слав) съм убедена, че е такова и доста често греша. Много хора го харесват и избират, просто на мен ми действа така. Инъче си права за окончанието "слав". По късно ще се разтърся из етимологията на тези две имена за да си обясня лично на себе си, защо си правя такива асоциации с тях.

# 66
Денислав не идва от Дениз, което наистина е турско име, а от Деница, т.е. Зора и окончание -слав.
-ица е типично умалително женско окончание, Деница идва от ден + въпросното окончание. Денислав идва от същото - ден + окончанието слав.
Само Денис се смята, че идва от гръцкото Дионисий.

Томислав е измислица, съставена от еврейското Тома и славянското окончание -слав. По същия начин може да се измисли име Христослав (имах такъв съученик), като първата част на името е от един произход, втората от друг. Един вид авторско име, защото не е съществувало, преди някой да го "съшие".

По аналог на фолклорните и авторски произведения, може да се каже, че и сред имената има нещо такова  Joy Особено напоследък е много популярно подобно авторство.

Не казвам, че са такива, а че на мен ми звучат така. Не мога да си обясня причината, вероятно правя някаква посдсъзнателна асоциация, но не мога да се оттърва от това.
И на мен Мара ми звучи като Мара Джейд, ама няма да тръгна да обяснявам на баба Мара, че майка й е била голяма фенка на Междузвездни войни. Едно е каква ти е личната асоциация, друго е какво в действителност значи името и какъв му е произходът.

# 67

Не казвам, че са такива, а че на мен ми звучат така. Не мога да си обясня причината, вероятно правя някаква посдсъзнателна асоциация, но не мога да се оттърва от това.
И на мен Мара ми звучи като Мара Джейд, ама няма да тръгна да обяснявам на баба Мара, че майка й е била голяма фенка на Междузвездни войни. Едно е каква ти е личната асоциация, друго е какво в действителност значи името и какъв му е произходът.

Темата е за избор на име. Поставена е анкета. Аз съм си казала личното мнение и съм избрала име което най-много ми допада и съм обяснила защо съм го избрала сред другите имена. Ако срещна дете с това име - Томислав, Денислав  (или възрастен човек) няма да му обяснявам какъв е произхода му и така нататък, така че няма нужда и ти да обясняваш на баба си  от къде и идва името  Thinking
Аз казвам собственото си мнение и това, че това име предизвиква такива асоциации  в мен тук, защото е зададен въпрос от  човек, който се колебае. Не виждам нищо лошо в това да види как името звучи според останалите. Аз не обиждам никого и не виждам защо се засягате.

Порових и във всеки сайт името на Денислав е обяснено по различен начин. Намерих 4-5 различни значения в различни български сайтове и някой от тях нямат общо помежду си. Едно от значенията е именно, че името е производно от Денис, което от турски значи "море". Останалите значения си бяха славянски и произхода се обясняваше от славянски. Вероятно точно това ме кара да чувам името  с  мюсюлманско звучене.
Колкото до името Томислав права си. По никакъв начин не може да се свърже с мюсюлманско значение - не намерих. Но това не променя това, че имената не ми допадат за дете с фамилия Здравков. Това е моето лично мнение и отношение към тези имена и с него не ангажирам никого, просто давам на авторката и моята гледна точка.

# 68
Tомислав или Адриан. Обикновено не харесвам сложни съставни имена, завършващи на мир/мира, слав/слава, но може би това е единственото изключение. На галено Томи звучи много мило Heart Eyes Може би,за да се избегне -слав, може да е Тома, както вече са споменали.
Виктор е хубаво, но наистина доста популярно.  Grinning

Последна редакция: сб, 24 юли 2010, 12:22 от Jazzar

# 69
Женя 83, ни най-малко не се заяждам, мнението ми беше информативно. Казала си, че според теб Денислав има мюсюлманско звучене, аз ти обясних от къде идва, какво значи и че вреъзката му с мюсюлманството е нулева. Ти можеш да продължаваш да си правиш каквито си искаш асоциации, не е проблем. Важното е да си информирана, а асоциациите са си асоциации.

Дениз наистина е море на турски. Има много думи, които на различни езици значат различни неща, но звучат по един и същи начин. Съответно има много имена с уж еднакви корени, които обаче идват от различни езици и значат различни неща. Кое е по-логично за едно българско дете, на име Галина? Името й да идва от "гален, галя" или от испанското "galina" - кокошка? Ти как мислиш? Това, че на някакъв си друг език името значело нещо друго, няма особено значение, освен ако човекът не смята да ходи там да живее, но и тогава не е показателно за произхода и значението на името.

Денис е много популярно име на запад. Предимно във Франция, но и в англоговорящите страни. При тях името е дошло от Дионисий и толкова. Нито е от турското море, нито е от българския "ден".
Когато става дума за българско дете, кръстено с име от типично български произход, не виждам защо ще ходим да търсим на какъв друг език същата комбинация от звуци значи нещо различно.

Има едно българско име Бранко, идващо от глагола "браня". На португалски има същото име, само че с друго значение - бял ( на италиански - бианко, на испански - бланко). Ако детето е българче, дали от българската дума му идва името или от някоя занзибарска?

# 70
  • Сливен
Аз съм чувала,че името Денис много често срещано из турците в Германия,иначе турския варинат на Денис е Дженгиз. Има някои турски майки,които вместо Дженгис и Денис кръщават Чингис,който най-вероятно е от тюркски произход.. Peace

# 71
Напълно съм съгласна с Ескарина по отношение на Денислав и Денис.

Когато става дума за българско дете, кръстено с име от типично български произход, не виждам защо ще ходим да търсим на какъв друг език същата комбинация от звуци значи нещо различно.

Peace
Томислав, обаче не е нелепо съчетание от евр. и бълг, а се свързва с "томителен", което на старобългарски означава "желаещ", "копнеещ" или нещо подобно. Не се сещам за точната дума.
По темата - само не Ивелин. А най-добре с фамилията звучи Ясен.
 Hug

# 72
Адриан но Андриан или Андрей ми звучат по добре.

# 73
Те са различни по произход и значение - Адриан или Андриан/Андрей.  Аз харесвам повече Адриан.

# 74
ЯСЕН - звучно и ярко име!

Общи условия

Активация на акаунт