Веганството - да споделим опит 2

• 107 937
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 375
Не съм яла пресен лиций.

Водорасли купувам от здравословните магазини.
Hug

Вери,ти ли беше казвала преди време ,че купувате някакъв царевичен чипс-тортила чипс...сега като четох темата по-назад и гледам ,че питат за здравословен печен чипс,та какъв купувате.Аз тук съм виждала доста органик такива,пише си и без ГМО ,ама не мога да разбера дали са само печени,все си мисля,че първо ги пържат за много кратко на висока температура да стегнат и тогава ги пекат(гледала съм преди много време по ТВ-то как ги правят)

# 376
Да, органик взимаме от царевичния чипс. Ама в скоро време не сме купували. Исках сами да се откажем от него и май стана. Печени са. Ако беше пържено, веднага щях да усетя. Веднага получавам киселини.

Иначе на Тоститос, Que pasa? и разни други марки по здравословните магазини.

# 377
Преди известно време, а и от време на време си говорим тук за мелнички и в тази връзка да споделя, че онзи ден влязох в един магазин за домашни потреби и видях тези. Немски са, а тази фирма ги внася. На етикета е отбелязано, че механизма е керамичен, за грубо и фино мелене, за пипер, сол и подправки. Най-малката е 8,50 лв.
Сигурно ще си взема, много са симпатични  Simple Smile .

# 378
Аз също съм взимала печен царевичен чипс, но малкия хич не го харесва. Правила съм вкъщи чипс, като нарязвам с ренде (тип Вьорнер) тънки картофкина люспи или с белачка за картофи, подсушавам, поръсвам със сол и зехтин за готвене и подправки/чесън, разбърквам хубаво и пека върху кухненска хартия. Не е същия като купешкия, но става доста вкусно  Simple Smile

Годжи бери сушено, накисвам във вода (като Вери) и добавям или слагам в зърнени с вода като сухи плодове, може и в сладкиш. Иначе съм го яла така и ми беше вкусно. Прилича на сушени боровинки, но по-стипчиво.

Норчи, това е лиций=годжи бери: http://www.dnk.bg/index.php?id=14
а това личи: http://tq-jenata.com/index.php?option=com_content&view=artic … eta&Itemid=12
Личито си е сочно и много вкусно - между ягода и грозде - поне за мен. Ммммм  Simple Smile

Зеленчуци и плодове мия на течаща вода.

Меласа съм слагала на сусамки/с ядки или семки или бонбони в добавка с канела или кокос, но 50:50 с мед.

Солей, как е детенце? Дано сте се оправили  Peace

Последна редакция: нд, 22 авг 2010, 21:55 от M_Nik

# 379
Меласа слагам сутрин в мюслито или овесените ядки. Аз я харесвам и от лъжичка  Wink

# 380
Простете, че ще се оплача тук.. обаче последните дни вместо почивка изживях порицанията на роднините си и препускане из България заради хранителните си навици.
Тръгнахме с малката на почивка на Доспат, но се появи проблем с храненето (ни)ми. В почивната база, където отидохме всички ядат месо на поразия и въпреки предварителната уговорка, нямало как да се съобразят с един човек и малко бебе. Когато помолих да ми правят нещо без месо и млечни (заради алергията на малката), се оказа че само могат да ми отделят месото, с което се готви всичко... Аз не мога да разбера как ориз сготвен с пилешко например ще се превърне в постен, като му махнат месото преди да ми сервират    Twisted Evil
Аз съм си виновна, че тръгнах... Излязох една лигла... А бебето ми една бъдеща лигла със странни навици. Добре, че си носих ядки и плодове, та не гладувах 24ч докато реша да си опаковам багажа и поема към дома.

# 381
  • София
да, трудно е като се пътува, но за съжаление - само в бг; навсякъде другаде, където съм ходила или за хотели и семейни хотелчета, които съм проверявала в чужбина, хората нямат проблеми с това някой да е веган или вегетарианец - само предварително уведомяване е достатъчно и не чарджват допълнително пари за 'специална' закуска например; аз имах пдобно изживяване на връщане от екскурзия в гърция - като влязохме в бг спряхме в кресна да починем и да се подкрепим - единственото нещо в менюто бяха всички форми на скара, но нямаше дори леща, боб или зелена салата, дори и да са с олио - направо шах с пешката

# 382

Аз съм си виновна, че тръгнах... Излязох една лигла... А бебето ми една бъдеща лигла със странни навици. Добре, че си носих ядки и плодове, та не гладувах 24ч докато реша да си опаковам багажа и поема към дома.
о, мила..........не си нито лигла, нито си си виновна Hug
просто не си попаднала на точното място в точното време. Peace
по принцип си знаеш каква е масовката в Бг. не би трябвало това да е причина, която да влияе на самоувереността ти. Така че не започвай да се обвиняваш веднага.
А иначе на път винаги и навсякъде можеш да си останеш недохранен. Не веднъж съм споделяла моите премеждия с разни командировки. Това е и една от причините да не съм 100 % веган и суровоядец.

# 383
Вече не е чак толкова трудно, едно време като идех на пицария с приятели, хич нямаше какво да ям. Там и салати даже не сервираха, а постна пица (тип Маргарита) много рядко имаше.
Сега освен че има голям арсенал от салати, някои доста хранителни, на повечето (масови ресторанти) места има печени зеленчуци, ориз със зеленчуци, картофена салата и картофи соте. В пицариите има поне 2-3 вида постна пица и любимото ми чесново хлебче. Също има гъби или кремсупа от зеленчуци. Разбира се и в китайските ресторанти (там чистотата си е проблем иначе) - винаги има постни ориз - поне 3 вида, фиде и пролетни ролца. На хижите по планината си има супа от коприва, боб, леща, гъбена... и винаги свършват преди кюфтета  Mr. Green

Cantariny, поне едни картофи не можаха ли да ти сварят или задушат, все пак си с дете!? Много са неприспособими по тези почивни станции наистина  Close

# 384
Появявам се след дълго отсъсвие и ще чета назад по-късно;
Сега влизам само, за да дам отчет за моето прочистване и отражението му при кърменето Simple Smile
Лично аз съм леко изненадана от резултата, но затова пък много приятно  Grinning

По план трябваше да карам 14 дни на плодове (до 2 кг на ден, без бананани), плодови и зеленчукови сокове (до 1 л. на ден), и салати от домати, краставици, сурова чушка с лук/чесън и много зеленаж (тяхното тегло влиза в онези 2 кг на плодовете); в добавка по 2 ч.л. пчелен прашеч и 1 ч.л. смирулина на ден. Реално никак не си падам по зелените неща и ги прескочих; 2 кг храна на ден при никакви обстоятелства не мога да изям, смъкнах на 500-700 гр.; соковете оставиш на 250 цитруси и 200 зеленчуков, но пък него го махнах след първите 5 дни, понеже не ми се занимаваше с цялата хамалогия на правенето му. Пчелният прашец го взимах през цялото време - лесно се разтваря в плодов сок; спирулината я спрях заедно със зеленчуковия сок - много ми идваха 10 грама... На своя глава си включих малко мака и сурово какако в режима, но бяха в минимални количества, и не през цялото време, така че не го броя за отклонение. Наложи се да прекратя разтоварването на 10-тия ден, понеже МЦ ме изненада и започна по-рано от очакваното, а опитът досега ме е научил, че за да не си разбазиквам цикъла, е най-добре да започвам режим 14 дни преди очакваното начало на следващия цикъл и да започвам захранване в първия ден от новия цикъл, независимо колко е продължило разтоварването.
Равносметката за мен: беше им трудно първите 3 дни - чувствах се непрекъснато гладана. Отдавам го на това че реално покрай бременност и кърмене от 3 години не бях правила такова прочистване, а преди когато правех по 2-3 на година, не съм усещала глад или неразположение в началото... Явно е въпрос на настройка на организма... По-нататък вече ми беше много добре, свалих 5 кг за 5 дни и повече не мръдвах, което също отдавам на голямата пауза в прочистванията. Обикновенно свалям по 3 кг и нямам никакви проблеми, после за 2-3 месеца си ги връщам. Сега обаче съм 2 кг надолу и се чувствам много добре; бяха ми излишни въпросните 2. На кърменото от моя гледна точка отражение не видях - нито като честота, нито като количество, а както и изследванията показаха, на качествотото също не се е отразило.
Равностметката за кърмачето: не мисля, че изобщо разбра, че нещо се е променило. След 5-тия ден от моето разтоварване, му се появи един много странене лек дъх, който аз свързвам само с препиване и препушване при мъжа ми (но при него е много по-силен и тежкъ такъв дъх), но очевидно нямаше как да е от това при детето. Този дъх остана за няколко дни и постепенно изчезна. Нямам конкретно обяснение за него - може да е заради моето разтоварване, а може да е и просто заради факта, че точно в тези дни беше решил, че ще яде всичко с Heinz кетчуп (доволно подправен вариант на кетчуп)
Изследванията:
Направих проби (т.е. по 70 мл. изцедена кърма) 2 дни преди началото на режима (проба 1), на 4-тия ден от началото на режима, знаеки, че най-силно очисване на организма става именно в пръвите 3 дни (проба 2), на 7-мия ден от режима, знаеки, че след 5-тия ден организмът преминава на вътрешно хранене и започва да използва други източници, а не приеманата отвън храна (проба 3), и след приключване на захранването и няколко дни на стнандартното ми хранене (проба 4)
Проба 1: масленост - 5,46 %; белтък - 1,27 %; лактоза - 6,39 %; проба за оводняване 1,025, Т0 - 4,2 (не знам какво е това Т нулево, добавено е на ръка към показателите); TS - 14,01 % (не знам какъв е този показател, има го на бележката от апарата за анализ, но не е включен в данните от изследването на български език)
Проба 2: масленост - 5,32 %; белтък - 1,25 %; лактоза - 6,46 %; проба за оводняване 1,022, Т0 - 3,8; TS - 13,89 %
Проба 3: масленост - 4,93 %; белтък - 1,29 %; лактоза - 6,49 %; проба за оводняване 1,027, Т0 - 5,8; TS - 13,54 %
Проба 4: масленост - 4,58 %; белтък - 1,16 %; лактоза - 6,72 %; проба за оводняване 1,022, Т0 - 3,8; TS - 13,22 %
Прави впечатление, че единсвено проба 4 е малко по-различна от останалите. За нея трябва да кажа, че е взета след две седвици прекарани с кърмачето, в които му пробиваше зъбче (последното :cool2: ) и не съм го ограничавала в сукането. На практика това означава по 7-9 кърмения на денонощие, което нямаше как да не се отрази върху количеството. И ако за взимането на първите 3 проби ме се налагаше да цедя по 2 пъти с по час и половина- два почивка помежду, то четвъртата събрах само с едно задействане на рефлекса и не се наложи да изцеждам докрай.

Ами, това е Simple Smile Личният ми извод е, че стига майката да се храни добре (рабзирам без липси и излишъци, независимо от произхода на храната) и да е здрава, няма заплаха за кърменето, когато кърмачето вече е на 50% или повече друга храна.

OFF TOPIC: Лекрката в Банката за кърма ми донесе резултати с думите, че били чудесни, че съм имала много хранителна кърма и дори ме попита не искам ли да стана донор!! При все че обасних, че кърмачето е на 2 г. вече, т.е. няма как да докарвам исканите от тях количества, но определено бих се замислила за дарителство със следващото дете. Поговорихме със жената защо правя тези изследвания, за хранителния ми режим и пр. Беше й интересно Simple Smile

# 385
Meg, поздравления!!! С огромно любопитство очаквах резултата от твоето прочистване.  Flutter

M_Nik картофи ми предложиха, но само пържени  smile3527

Голям проблем е вегетарианството днешно време в БГ...

# 386
Meg! ,
Браво на теб! Simple Smile  Hug
Много интересно. Добре планирано, особено със следенето на проби от кърма. Wink
Поздравявам те за успешния резултат!
Сподели, моля те за захранването си в последващите дни.
Аз с разтоварващи / прочистващи "паузи" не съм имала проблеми, но при захранването - често.

# 387
  • София
Здравейте! Искам да ви попитам за съвет за приготвяне на домашни крекери. Понеже нямам дехидратор, мисля да използва фурната, включена на 50 градуса. Трябва ли да е плътно затворена? Някъде срещнах, че трябва да е леко открехната, ни не мога да намеря къде.

# 388
Здравейте! Искам да ви попитам за съвет за приготвяне на домашни крекери. Понеже нямам дехидратор, мисля да използва фурната, включена на 50 градуса. Трябва ли да е плътно затворена? Някъде срещнах, че трябва да е леко открехната, ни не мога да намеря къде.

Ако няма вентилатор, по добре да е отворена, за да може да е по-ефективно изпаряването, а и градусите ще намалиш малко по този начин  Peace

Реалист, благодаря Simple Smile
Захранването наистина е по-трудната част, но при веганския стил на хранене, то е сравнително кратко, защото няма много трудносмилаеми неща за въвеждане. Обикновенно започвам със салата от марули вечерта, на следващия ден на обяд супа от картоф, морков, лук, зелени разни - без сол и мазнина, вечерята е същото, разбира се след порцията сурови зеленчуци; на другия ден са задушени зеленчуци като включвам и царевица (или друго безглутеново зърно), адокадо или много малко зехтин; вечерта може да е ориз към суровите зеленчуци или друго зърнено. Третия ден го слагам за глутеновите - някакъв хляб в малко количество; четвъртият за бобовите, петия за ядките.... В общи линии може да се кара по-бързо или бавно в този ред в зависимост от продължителността на разтоварването. Водя се по принципа че захравнането е около два пъти по-кратко в дни от разтоварването...

# 389
Мег, страхотно си се справила! Радвам се, че всичко е минало така успешно. А за броя дни - мислех, че захранването е към 2 пъти по-дълго от разтоварването, а то, както казваш ти, било обратно. Аз писах на Банката за кърма да поразпитам дали не правят изследване на кърма в Бургас - в някоя микробиологична лаборатория, РИОКОЗ или другаде? Но доколкото зная, проби на кърма се правят само в София именно в Банката за кърма и никъде другаде, за съжаление. Rolling Eyes
--------------------------------
По СКАТ ТВ попаднах случайно на едно предаване на професор Христо Мермерски и говореха за киселите млека, закваските и т.н. Той каза, че в ефир не може да даде съвет за марка качествено кисело мляко, но отговаря на домашен телефон - 02/8756087. (дано не съм сгрешила номера) А на предаването, мисля, телефонът беше: 02/8435030. И e-mail: mermerski@skat.bg.
Исках да ви питам дали сте го чували този професор и как мислите, дали може да му се доверим? В предаването беше поканил някакъв специалист по млечно-киселите бактерии, по-специално с пробиотично действие и останах с впечатление, че реално кисели млека в България, които да имат пробиотично действие, почти няма (пак не можеха да споменат марка по въпроса), тъй като той спомена нещо в смисъл, че в момента се създава, проучва и изпробва такова кисело мляко (със съответната бактария, която има пробиотично действие върху стомаха).
--------------------------------
Аз вчера направих поредното песто и прибавих пресен джоджен и се получи доста интересен вкус. Сложих краставица за пълнеж и мъничко магданоз (иначе променя вкуса и дори е по-добре без него, но на мен босилекът ми не беше достатъчно и затова). Предният път не посмях да сложа подправки (само стандартните - чесън, лимонов сок, малко тахан, сол, малко зехтин). Този път се осмелих съвсем малко чили, бял пипер и къри. Не успях да проваля всичко, слава богу, както, когато прекалявам с подправките, а аз имам този навик, недобър винаги, както се оказва. И в тази връзка да ви питам дали е фатално за босилека ми това, че детето като се катереше и взе, че прекърши 2 от стъблата? Пак ще си порасне, смятам, нали?
-------------------------------
Това го поствам, защото не се знае до колко био са водораслите, които се предлагат на пазара по принцип. Ако може да се разчита на достоверност на това поне малко (съществуването на такива бактерии най-малкото), то това е поредното потвърждение за силата на Природата по отношение на "самолечението", без външна намеса. Wink Междудругото, Мег, това има връзка и с пречистващите режими, нали?

Последна редакция: ср, 25 авг 2010, 16:55 от desi_sunshine

Общи условия

Активация на акаунт