Веганството - да споделим опит 2

  • 106 371
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 615
  • София
  • Мнения: 929
Здравейте,
при вас попаднах чрез dora7511, за което искрено й благодаря.

Миналата година в началото на лятото покрай търсенията ми за здравословно хранене и рецепти заради сина ми с атопичен дерматит попаднах на http://www.zemianazaem.com/. Оттогава много неща се промениха и в диетата ми и в начина на мислене. Реших първо аз да опитам - защото смятам, че нещо което е свързано с детето първо аз трябва да знам за какво става въпрос. В началото всичко стана на шега, уж нещо като пречистваща диета, сега вече ми е като начин на живот. Дори колегите ми, които в началото ми се смееха, че хапвам храна за птички, вече свикнаха със страния вид на храната, която си нося в офиса. Месото не ме привлича вече ама хич, понякога ми се дояжда риба - но рядко се оказва, че наистина ми се е ядоло. В началото ми беше много трудно без сирене и кашкавал (обожавах ги), но сега ям сирене само по неволя - когато няма никакъв избор с какво да се нахраня, когато излизам.

Много ми беше интересно обсъждането за това как възпитавате децата си да се хранят като вас. На мен ми е изключително трудно именно тази част. Съпругът ми си хапва от всичко - и месце, и сирене и кашкавал и преди като започнеше да вади всичко на масата и Ники: Искам и от това, искам и от онова. Сега има доста голям напредък, особено за месото - уговорили сме се в къщи да не се купуват меса и колбаси (ще яде само на работа), но за съжаление и Ники ще яде докато е на градина. За млякото и млечните ситуацията е по-зле, особено след като толкова дълго време ни е наслагвано, че те са изкл полезни. С киселото мляко и сиренето съм склонна да направя компромиси (когато е рядко), но кашкавал и прясно мляко! НЕ! В къщи никога не сме купували боклучави храни или е било много рядко, а сега гледам да предложа алтернатива на всякакви сладки изкушения - сладолед, торти, бонбони - всичко сама правя. Понякога става пълна лудница: да отидеш да напаразуваш, пък и да е прясно и да е хубаво, после да се приготви и за мен и за Ники и за мъжа ми. И аз си мечтая да си имам къщичка и градинка - така ще знам, че каквото и да откъсна от там - ще бъде прясно и чисто.

# 616
  • Мнения: 1 725
Ех, от последната страница тук много неща отговорят на мои мисли и преживявания  Hug .

... И наистина в този момент е по-добре да не се обременяваш психически, според мене всичко е въпрос на израстване. Просто идва момент, в който ги подминаваш безразлично. На мене това ми се случи с едно от малкото сладки неща, които обичах - една тортичка в Неделя, направо умирах за нея. Сега въобще не се сещам.
Така е и се радвам, че все по-често ми се случва това с безразличното подминаване  Simple Smile .

realist , страхотен тиквен празник!

...
В началото всичко стана на шега, уж нещо като пречистваща диета, сега вече ми е като начин на живот. Дори колегите ми, които в началото ми се смееха, че хапвам храна за птички, вече свикнаха със страния вид на храната, която си нося в офиса. Месото не ме привлича вече ама хич, понякога ми се дояжда риба - но рядко се оказва, че наистина ми се е ядоло.

Добре дошла!
При мен също е така - случи се, че бях с приятели, когато си взех просо и те възкликнаха - Ама с това се хранят птиците! Да, ама не само птиците Wink .

# 617
  • Мнения: 416
pkrassimira, здравей, сигурна съм, че тук ще се чувстваш много уютно, така се чувствам аз винаги:)
(затова и не бях много привърженик на идеята за фейсбук - там въобще го няма този уют и атмосфера, и съвсем не ми се влиза)

realist,
направо луднах с този празник, всичките снимки...всичко...е върхът! В кой град в Германия е това?
Аз обожавам тиква, малкият също много обича, но досега си я ядем само печена с мед. Трябва да дадеш тук няколко рецепти - на крем супата, ризотото...
По повод тиквите да кажа, че майката на единственото момиче, с което се разхождам в парка, отглежда еко тиквите, които се продават в био мага. Те са някакъв японски (?!?) вид, обаче са ултра сладки и вкусни, направо с кората могат да се ядат. И поне като са ми близки им имам доверие, че наистина са био. Peace

# 618
  • Мнения: 682
pkrassimira, добре дошла! И аз отскоро съм в редиците и моята пълна промяна се дължи на дъщеря ми и отчасти на нейния АД, но вярвам, че децата ни учат на много повече отколкото ние тях. Heart Eyes

Реалист, Вери! Благодаря,  момичета Hug
Скоро ще се похваля с избора си.

Щастливата, ако имаш желание да се запознаем.  Wink И ние се разхождаме в парка всеки ден.

# 619
  • Мнения: 3 869
еко тиквите, които се продават в био мага. Те са някакъв японски (?!?) вид, обаче са ултра сладки и вкусни, направо с кората могат да се ядат.

Само това цитирам, защото и аз бях крайно очудена колко сладки и вкусин са тези тикви!! А кората е тънка, без нищо отогоре ми беше много вкусно!

# 620
  • Мнения: 416
еко тиквите, които се продават в био мага. Те са някакъв японски (?!?) вид, обаче са ултра сладки и вкусни, направо с кората могат да се ядат.

Само това цитирам, защото и аз бях крайно очудена колко сладки и вкусин са тези тикви!! А кората е тънка, без нищо отогоре ми беше много вкусно!

Да, и ние бяхме учудени!:)
Мъжът ми първо веднага се отнесе скептично - били много малки, ама как така японски, ние тука нямаме ли си нашенски, какъв е този смешен японски вид... Joy
Обаче като ги опитахме... Crazy
Сладостта и вкусът идват май именно от конкретния сорт. Както и тънкостта на кората. Затова могат да си се ядат с нея. А може и да се обели като на домат:)

Cantariny, разбира се, продължаваме на личниSimple Smile

# 621
  • Мнения: 5 714
децата ни учат на много повече отколкото ние тях. Heart Eyes
Така е!
Всичко, което се случва в живота ни (визирам АД в случая) си има причина.

# 622
  • Мнения: 1 732
pkrassimira ,
Здравей и от мен!  Simple SmileРазбирам, че си минала през предизивкателства и много се радвам, че си намерила твоя път към решаване на проблемите. Simple Smile
Успех и занапред!


realist,
 ....В кой град в Германия е това?....Трябва да дадеш тук няколко рецепти - на крем супата, ризотото...

 Това конкретно е в Лудвигсбург. Самата изложба се организира в градините на двореца там.

Крем супата ми направи впечатление, че има специфична лека лютивина. Предполагам, че е била с джинджифил. Оказа се, че повечето им рецепти за тиквени крем- супи са с джинджифил. Заинтругува ме  и една рецепта за тиквено къри с тиква, с манго, картофи, лук, куркума, джинджифил, кокосово мляко, сол и масло от тиквени семки.
Ето за супа:
 1kg Тиква
 1 средно голям картоф и /или няколко моркова
 5 см джинджифил
 2 скилидки чесън
 4 глави лук  Шалот
 40 g масло от тиквени семки
 1-2 чаени лъжички  лимонен сок /това аз лично го пропускам/
 щипка лют червен пипер
 250 g кокосово мляко
 1 литър вода или зеленчуков бульон.
Тиквата се почиства и нарязва на кубчета. Картофът/морковите - също. Слагат се да врат във водата заедно с джинджифила. След 15 минути се добавя лука и чесъна. Котлонът се изключва. Всичко се пюрира и стои още 5 минути в/у горещия котлон.  Добавя се кокосовото мляко, разбърква се. Супата е готова за сервиране. Може да се подправи по желание с маслото, сол, щипка лют червен пипер. Предлага се също  и зелен кориандър за овкусяване


По принцип се практикува зеленчуците първоначално да се задушат за малко в маслото и после да се залеят с водата/бульона.
Но аз не предпочитам така.
На изложението  се учудих,  че маслото се предлагаше точно така - допълнително за овкусяване на готовата супа и не беше готвено с него. Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 19:41 от realist

# 623
  • София
  • Мнения: 3 916
Аз все пак не мога да видя Фейсбук групата .Но проблема се оказва в моя телевизор на работа.

Ще си чета тук каквото има. Тоя фестивал на тиквата е добре дошъл, имам 1 чувал органик тикви от село.
Довечера се захващам със супата.
Реалист,. Други рецепти за тиква ще има ли?

# 624
  • Мнения: 1 849
Вери, ако е удобно да сложиш връзката с фейсбук на 1 страница, по-лесно ще се намира   bouquet

Ето една салата с тиква: http://bgkulinar.net/recepti.php?id=476 Отгоре може и малко ядки, вкусно е!
И една опияняваща коледна Simple Smile http://kulinar.gbg.bg/index.php?p=recipe&id=2850 Разбира се, може и без ром или с капка (за аромат).
Ето и за бърза туршия (става за различни зеленчуци, но с карфиол и тиква - е най-вкусна) http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=58&t=3337

# 625
  • Мнения: 3 869
Ех, чудни рецепти!!!
Ще пазарувам тикви този УЕ явно Simple Smile

# 626
  • Мнения: 925
Момичета, извинете, че включванията ми са така спорадични и предимно паразитирам в темата, но не мога да съм полезна почти с нищо, за свое съжаление Simple Smile

Имам въпрос - купих си белен суров слънчоглед и исках да си направя кълнове. Навлажних го и го оставих в хладилника в кутия за една нощ. На сутринта изплакнах семената обилно и ги оставих отново влажни в кутията, пак в хладилника. Сега е ранен следобед и няма и помен от покълване.

Колко се чака и правилна ли ми е технологията?  Rolling Eyes

# 627
  • Мнения: 3 869
Eвридика, накисни семената за 8-12 часа, след това ги оцеди и остави покрити на стайна Т и на тъмно за още 12-24 часа. Като навлажняваш и оцеждаш на всеки 12 часа приблизително. В хладилник се прибират за да се забави драстично процеса на покълване/поникване и така да се запазят годни за ядене няколко дни.

# 628
  • Мнения: 416
Eвридика, накисни семената за 8-12 часа, след това ги оцеди и остави покрити на стайна Т и на тъмно за още 12-24 часа. Като навлажняваш и оцеждаш на всеки 12 часа приблизително. В хладилник се прибират за да се забави драстично процеса на покълване/поникване и така да се запазят годни за ядене няколко дни.

За слънчогледа кисненето не е ли 4 часа? newsm78
Тъкмо щях да слагам за първи път и четох, че той е от семената, нуждаещи се от кратък престой във вода.

P.S. Видях нещо, което е писал Людмил в една тема за бадеми за здрави зъби и ще си позволя да го дам като информация, който не е попаднал на него -

"Открих производител в Айтос, много добри хора, които имат бадемова градина. Дават ги евтино, на 1.50 за кг с черупката (в Кауфланд същите са 9 лв). Ние взехме 2 чувала и качеството е отлично. Ето телефона на хората: 0889578750"

Последна редакция: вт, 14 сеп 2010, 14:28 от Щастливата

# 629
  • Мнения: 5 714
Вери, ако е удобно да сложиш връзката с фейсбук на 1 страница, по-лесно ще се намира   bouquet
Вече не мога да редактирам на 1-ва стр. Или трябва да се остави за следващата тема или да се помоли модератор.

Белен слънчоглед се кисне макс за 6 часа и се остава да покълне макс 24ч.

Общи условия

Активация на акаунт