Веганството - да споделим опит 2

• 106 408
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив
Деси, има един балсам за устни с невен на Алверде от ДМ. Много помага.
Устните се напукват и от силния вятър...

# 466
Деси, ако наистина си постоянно с вазелин да не би от него да получаваш някаква реакция. Вазелина е петролен продукт и виж какво прочетох:
"Смята се, че задържа влагата, прави кожата по-гладка и мека. Минералните масла, действително, образуват върху повърхността на кожата филм, който задържа влагата. Именно затова се наричат овлажнители. Вярно е и това, че този филм от техническо масло задържа не само влагата, но и токсините, въглеродния двуокис и отходните вещества. Освен това пречи на проникването на кислород, разтваря природната кожна мазнина и изсушава кожата. Именно минералните масла са признати за най-честата причина за пъпки и всякакви обриви по кожата на жените." /от тук/
Иначе се сещам за витамини от група В, че повлияват такива проблеми. А, и да не би да си се обезводнила също.

# 467
Фотина, не разбрах въпроса ти, ако го е имало, понеже видях, че си ме цитирала.

Вери, нямам въпрос. По-скоро някаква връзка да направя; твоя цитат трябваше да е първо........абе нещо не ми върви изказа днес, извинете

Моите ръце и те усетиха вятъра и се изсушиха. Деси, онова кремче много ми помага на мен. И моите устни често имат херпеси и подобни.

От години майка ми прави една "подправка" я нарича аз все нещо я избягвах. Но се позамислих, че това е по-добрият начин за консервиране и тази година мисля да си я направя.
1кг. домати
1кг. пипер
1кг. моркови
1кг. сол /морска, естествено, но ще сложа малко повече, защото моето усещане е, че тя е по-малко солена/
магданоз
и ако има глави целина
доматите пасирани, другото настъргано. Седи една нощ, бърка се да се разтопи солта и се слага в бурканчета с пласмасови капачки или от железните, но с найлонче да не раждясат.

После се слага накрая в манджата една лъжита без допълнително солене, защото има достатъчно сол.

# 468
Познавам д-р Татяна Ралчева, добър специалист е (гастроентеролог-педиатър), но от старата генерация, която смята, че е опасно да не се дава месо на детето.

# 469
Cantariny,
Цитат
Темата с месото понеже е актуална, бих искала да помоля за мнение по-опитните от вас.
Когато децата започнат да разбират и да искат например да опитват разни "гадни" храни било то от чинията на тати, гостуване някъде или почерпка на детската площадка как процедирате? Какво им казвате? Какви доводи им давате, така че едно 2-3 годишно детенце да разбере защо това не е хубаво да се яде?
Започнах да се заглеждам колко junk боклуци се продават в апетитни и привлекателни опаковки и едно дете бива привлечено от тях като c магнит.  

До момента / сега сме на 4 годники/ моето дете винаги се е отнасяло с "подозрение" към храната, която му се предлага навън.
Дори и у дома, ако е нещо ново и приготвено по различен начин, или опитва мнооого внимателно /евентуално да близне с език/  или отказва.

Колкото и да обясняваме на най-малките, тяхното любопитство винаги взема връх, така че е по-добре да се даде, когато няма как да се избегне без да останат последици за по-късно в живота.

На мен все още реално не ми се е налагало да обяснявам особено.
Моето дете е любопитно, но си има вътрешни граници. Никога до сега не е слагало в уста нещо ,което му е непознато или подозрително.
Винаги пита. Не знам, можеби си е до дете. Моето със сигурност не е пощеливоSimple Smile
Аз вече съм му обяснила за явлението месо- месоядство и вегетарианството.  Той знае, че тати понякога яде такова нещо/ в ресторант или на гости/ ,което ние с мама не ядем.
До момента не е пожелал да пробва. Че месото идва от животните, до колко и  как осъзнава точно как е станала трансформацията, мога само да предполагам. Но факт е, че за момента детето ми има вече изградени навици, които са в посока "веге".
а нали именно навикът е движещата сила на мнозина......
Директният пример, с който детето израства  вече е формирал някаква устойчивост на "търсене и потребности"

Аз подкрепям мнението на Щастливата .
Не бих предложила нито вино, нито водка, нито цигари и т.н. на детето си. За мен месото се нарежда в същата категория стока. Че има търсене- има, не отричам. Но ако взем да учим/показваме  децата си на всичко, на което има търсене, до къде ще стигнем. Те така или иначе рано или късно ще видят, ще разберат... За всичко си има време и начин.
Моят начин е да предлагам само това, което съм приела за себе си. Другото е в категорията " животът е шарен" и просто го показвам , че съществува.
Опитвам се да уча детето / с моя пример/ на баланс и някакви критерии за начин на живот, които съм приела за удовлетворяващи ме. Едновременно с това му давам му свобода. Не му забранявам. Ако има потенциална опасност за нещо, просто му я казвам.

fotinaklaros,
Този въпрос за децата и "буклуците" много ме вълнува и ми  е много актуален ; отдавна все исках да го повдигна...

За мен по-сложното е аз вътрешно да приема, че не може без да опита някои неща, просто няма как да стане - от всякъде изобилие........дори и у нас се намират някои работи......... Ние не купуваме, но винаги се намира някой "доброжелател", а и ежедневно е у баба си, а там на масата винаги има нещо, което аз не искам тя да вижда и още повече да яде. Не мога, а още по-малко искам да променям някого, ако иска да следва примера ми ок, но да си налагам мнението...
А това влие ли ви на отношенията с половинката. На мен да. Ядосвам му се....Докато нямах дете - всеки да си живее живота както намери за добре, но сега се дразня, защото детето гледа и копира. Категорично ми заяви, че вегетариянец нямало да стане! Казах му поне да си подбира какво месо яде, че детото и то яде от този буклук.

Знаеш ли, боклучавите храни до момента при нас изобщо не са били актуални . Ние просто не ги забелязвяме и детето - също. То не знае какво има в тези опаковки.
Защото те не са нашия стил на живот и оттам идва всичко.   Peace
Разбира се, че са му подарявали. Понякога/ като поотрасна/ , съм отваряла и съм му показвала какво има вътре. Обикновено реакцията е била, че не му харесва. Задоволила му се е любознателността в рамките на "и това го има по света" Laughing
Вярно е, че си имаме няколко любими боклучави храни, споделяла съм и друг път. Гледам да не развивам  орторексия.  Laughing
Имала съм през годините моменти , в които а-а-а и да се ошашкам .  Crazy
Затова винаги търся баланс, който ми дава моята си хармония.

Синът  ми обича например бял шоколад и аз не го лишавам от него, когато се присети. Той дори си знае в кое шкафче е прибран и си пита може ли? Знае, че може по 1-2 парченца. Когато мноого му се прииска още, пита , може ли ? Ясно осъзнава, че това не е храна за наяждане. Бабите знаят и му купуват бял шоколад.

fotinaklaros,

Твърде интимен е въпросът с близкия човек до теб. Много ми е трудно да навлизам в тази територия, тъй като не те познавам и е много лично.  Разбирам, че когато половинката не е толернтна, се създават конфликти.
Мога само от сърце да ви пожелая изграждането на взаимната връзка и разбирателство по отношение на "веге" начина на живот да мине през по - малко изпитания.
Сигурна съм , че когато има любов, това става по- лесно.
Любовта помага на човек да приеме безрезеврно другия, помага му да отвори сетивата си и да излезе извън границите, които са го сковавали преди..
желая ви това да се случи и при вас.

http://www.9m-bg.com/?p=cat_inner&sub=1&id=3728 попаднах на една статия за веганството.

Яна 931,
благодаря за статията.
Темата е разгледана съвсем популистично, по - скоро като колорит. Няма нищо научно в нея. По скоро псевдо - научност, която играе лоша роля.
Статията не дава изследване на веганството като начин на хранене и живот. Няма никакви сравнения на различни източници, конкретни факти, не са посочени мненията на поне двама реални специалиста.
Спокойно мога да кажа, че е лишена от компетентност.
Д-р Ралчева е стандартен педиатър, тя не е нито диетолог, нито натуропат, нито експерт в областта на храненето.
Когато захранвах сина си и търсех инфо, за да съм маскимално в правилна посока, се запознах именно с д-р Ралчева за съвет. Защото тя даваше лекции за захранването към курсовете на списане 9 месеца.
По принцип тя е приятен събеседник и е склонна за някои "разнообразия". Но тя не е изобщо в час с материите извън "стандарта". Работи в стандартната матрица и не би си заложила лекарския авторитет да дава съвети от рода "можете и да не захранвате с месо, яйца  и млечни". Тя не знаеше елементарни неща от рода, че кестените са ядка. /бях я попитала кога е добре да въдведа кестени/.
Съжалявам, че е публикувана подобна скалъпена статия.  Защото тя със сигурност ще повлияе на някои майки разбалансиращо.

Извинявайте за ужасно дългия ми пост. Отплеснах се нещо. Embarassed

Последна редакция: чт, 02 сеп 2010, 22:29 от realist

# 470
Реалист, много хубаво пишеш, няма нужда да се извиняваш наистина! Hug

А относно детето ти - определено имаш късмет с такова дете, което не проявява типичното за децата любопитство и инат да опитват точно това, което мама не разрешава. Но разбира се, при вас голяма роля играе и личният пример. Мъжът ти рядко яде месо, също явно няма храни, които да ядете тайно от детето, т.е. всичко, което ядеш ти, а и мъжът ти у вас, го яде и детето (му е позволено). Това има голямо значение, защото децата са много хитри - достатъчно е въднъж да видят мама, че си крадва тайно (уж) от шоколада в хладилника и ... край, искат и те!

Благодаря ви за идеята за балсама на Алверде, аз се глася да ходя до там за шампоан, че ми свърши тоя с маслините и последният път се измих с един Елсев (Сераминдер или там как беше точно), който уж винаги ми е действал добре общо взето, но сега не съм очарована от резултата - много ми се изправи косата и съответно не ми стои добре, а като проскубана. По-къдрава като е, по ми стои под формата на прическа някаква.
А пък вазелинът зная, че не е препоръчителен, но като нямам друга алтернатива... Аз дори не съм сигурна дали не се съдържа и в тоя балсам на Алверде, те май навсякъде в продукти за устни го слагат. Rolling Eyes  Но при мен не може да е само от вазелина - ей така да ми се скапят изведнъж от него, не ми се вярва. Наистина си е свързано с липси и отслабен имунитет, аз си чувствам, че още не съм напълно здрава дори. Носът ми, примерно, не се е оправил още, въпреки че продължавам с процедурите джала нети (соления разтвор) и капене на мед. Доволна съм от тях, обаче, имат немалък ефект, и само мога да съжалявам, че макар и да знаех за тях от известно време, чак сега като се разболях и носът ми се влоши вече съвсем, се хванах да ги пробвам. Така, че препоръчвам ги с 2 ръце за който ме пита. Peace

Последна редакция: чт, 02 сеп 2010, 22:20 от desi_sunshine

# 471
http://www.9m-bg.com/?p=cat_inner&sub=1&id=3728

Поли я познавам от фейсбук. Засичаме се там по веганските въпроси.

# 472
Какво закусват децата ви?
Вери, а Маги и Ясен какви сурови закуски имат?

# 473
Какво закусват децата ви?
Вери, а Маги и Ясен какви сурови закуски имат?
на детето обикновено приготвям зърнена закуска /зимата/ , салата от кълнове с авокадо, краставица, лук, домат, маслинка,  кремче от пасирана ябълка/или друг плод/ и ядково масло -например от кашу, лешници , бадеми...../понякога добавям овесени люспи, пчелен прашец/, пълнозърнести палачинки, мажа филия с хумус и краставица/понякога и чушка/маслина и т.н./ отгоре, плодове или плодова салата. Чаша чай , мляко, шейк/смути /рядко ги пие/ пълнозърнени хрупанки...
другите неща не са веган, а веге.
----------------------------
Днес попаднах  на този сайт и ми стана много приятно , че "Магията на суровата храна" е в челните  редици на раздела "Връзки" Grinning Heart Eyes
Има отделна глава за Веганизма.  Simple Smile
Предупреждавам обаче, че в сайта има покъртителна инфо и не е за нежни сърца преди сън.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2010, 00:19 от realist

# 474
Деси, какво е това джала нети?

За боклучавите храни аз все пак продължавам да се чудя как става номера. Вкъщи също не влизат, но ние имаме приятели без деца, с които излизаме и които хапват сладолед и др. неща. Отделно деца, идващи на гости, които си носят отворен пакет зрънчо. Зрънчо в Германия няма и никога не съм купувала, но дъщеря ми като видя детето да яде,  веднага се включи и тя. Друг източник на боклуци естествено бабите. За детската градина въобще и дума не може да става. Вече обиколих няколко частни в София. Менютата са повече от потресаващи. Имат поне 2-3 закуски в седмицата, които са пакетирани, тип вафла или кроасан. Не съм ходила по еко къщите, защото са ми много далеко. Там сигурно е по-добре положението.
Просто наблюденията са ми, че за да я опазя от целия поток от боклучави храни, съвсем не е достатъчно вкъщи да се храним здравословно, а цялото ни обкръжение да го прави. Или другата възможност е да й забранявам категорично.

# 475
Солей, ето за джала нети. Аз бях писала по-назад как си приспособих едно малко шишенце от минерална вода с биберон (от тия, които се продават така) - поизпилих биберона - хем се смали, хем се заглади и не боде. Simple Smile

Момичета, може ли най-нахално да ви помоля да ми пратите на ЛС ФБ профилите си да ви адна - който има желание, разбира се, с която имаме повече общи интереси или ме чувства по-близка, 'дет се вика. Simple Smile Hug

# 476
Soleil*,
Вярвам, че когато детето има създаден навик у дома , няма да търси боклучавата храна.  Peace
Това, че ще я среща, съвсем не означава, че ще е редовно на трапезата му и ще се нахранва с нея.
Имала съм и аз мои си "залитания" и съм се безпокояла.
Затова и споделих с fotinaklaros, че гледам да не развивам  орторексия.
И ние понякога се почерпваме със сладолед.  Wink
Иначе, да за храненето в бг детски заведения, съм много покрусена. Cry  Изходът, според мен, е да се договориш детето да не яде от въпросната храна, а от ваша. Или да стои половин ден, без да се храни там.

desi_sunshine,
на драго сърце бих ти дала ФБ профила си, ако го имах. Simple Smile
Аз не съм "голям" форумен потребител . Учавствам много ограничено . Само тук и в още един форум, с малко по- алтернативна насоченост. И все уж се отказвам и пак продължавам.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2010, 01:41 от realist

# 477
Момичета, мнооооооогоооооо благодаря, че споделяте!

Аз май съм кривнала към орторексията........Но вече категорично съм наред, след като споделихте, че не се умирало от един сладолед  Shocked Мен все ме гони някакъв перфекционизъм и идеалистични неща. Казвам ви вече съм нормална!
Марти на Мег цяла седмица млекце искал и аз щях да дам, но вътрешно да се побъркам......realist дава шоколадче аааа  Laughing Не, че и аз не давам, но се измъчвам. Вече няма.

Софи, всичко на всичко е изяла един сладолед, т.е половин. На плажа един чичко черпи неговите деца и даде и на нея. Тя първо ми го даде да го пазя, но като видя, че другите ядат и тя пожела, макар, че друг път като близне нещо студено казва "студено" и не иска, но със сладоледа не беше така. Искаше аз да й давам, докато тя играе и аз гледах да дам на баща й по-голямата част.... Twisted Evil

И моето дете е като на Soleil*. Иска и неща, които не е виждала дори. От децата ходи и си взема сама.... Embarassed много е контактна и нахалничка си пада....

realist, мъжа ми си е ок, явно, кой не е бил...... Embarassed
Просто искам изведнъж нещата да се подреждат, както аз мисля, че е добре........Уважавям мнението на другите, но когато е свързано и с детето ми е кофти, признавам....

А в какъв тиган правите палачинките?

# 478
За детската градина въобще и дума не може да става. Вече обиколих няколко частни в София. Менютата са повече от потресаващи. Имат поне 2-3 закуски в седмицата, които са пакетирани, тип вафла или кроасан. Не съм ходила по еко къщите, защото са ми много далеко. Там сигурно е по-добре положението.
Просто наблюденията са ми, че за да я опазя от целия поток от боклучави храни, съвсем не е достатъчно вкъщи да се храним здравословно, а цялото ни обкръжение да го прави. Или другата възможност е да й забранявам категорично.

Оффф и това ми е болен въпрос..........
Решихме от 15.09 да дадем малката на ясли за по два часа примерно - да закуси у нас и за обяд пак у нас и така до 3 годинки.....
....но като видях какъв куп изследвания искат ме заболя сърцето...аз си мислех, че само аки, а то кръв, урина и Васерман на един от родителите....

И сега пак се чудя какво да правя.... Не се налага спешно да я подкарам към градината, т.е. не съм си намерила работа, а да има повече контакти с деца........

И все уж се отказвам и пак продължавам.[/size]
  да не си посмяла  Hug

благодаря ти за отговора. Както винаги изчерпателно и многооооооо точно  Hug

... а каккъв е този сайт...ужас, погледнах само снимките най-горе.......бъррр тип земляни.......

# 479
Вчера бяхме на консултация и педиатърката ми дръпна една лекция как вече трябва да давам МЕСО. С много остър тон ми каза как следващият път трябва да е опитала дъщеря ми пилешко, заешко и пуешко... Да не споменавам, че последните меса, дори и аз не съм консумирала преди. Лишавала съм детето от важни протеини, калций и желязо! Нямало и растителна храна, която да набавя Б12 в организма. Добре, че мъжа ми не беше с мен, че вкъщи щеше да се заформи още една тирада.
Да ви споделя същото мнение ми насаждат и мои познати, които са вегетарианци. Било безотговорно и лекомислено да си правя експерименти с малко дете. Аз знам, че съм на прав път, но такива забележки ми влияят психически и на моменти ми идват в повече.  #Crazy

Успокоих се, че някой от вас позволяват и junk храни понякога, аз за себе си малко се шашкам и клоня леко към перфекционизъм на моменти. Може би защото отскоро съм в тези редици...

Общи условия

Активация на акаунт