Веганството - да споделим опит 2

  • 106 096
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 765
  • Мнения: 1 849
Най-близкия биомагазин е до Орлов мост на улица Янтра № 3 и Иван Асен (в началото на градинката на Райфайзенбанк):
http://maps.google.com/maps?hl=bg&q=%D1%EE%F4%E8%FF,%20%F3%E … D%F2%F0%E0%22%203

# 766
  • Мнения: 415
Момичета,
какви зеленолистни консумирате?
Иска ми се да повиша количеството, което ние ядем, което е едно голямо нищо всъщност, но работата е там, че не се сещам за много такива растения - сещам се само за магданоз, копър, коприва, спанак, лобода, лапад, лозовите листа броят ли се?
Въобще...много ми е тъмна тая част от зеленчуците, а се оказва толкова важна.
Преди известно време се бях засилила да купувам на Бутенко книгата, обаче така и не стигнах до нея.
Някой може ли да помогне с повече информация?
Предварително благодаря!!!

# 767
  • Мнения: 1 849
Ами аз не си падам много по зеленолистните, даже марули и салати мразя, да не говорим за спанак, коприва и такива  Mr. Green Ям ги най-много на баница или на кюфтета с картофи.
Не им харесвам вкуса, а и ми дразнят стомаха.
Ям си зеле, зелен лук и чесън, и зелени подправки и ми харесват, и лозови листа хапвам, но те не са май зеленолистни.
Иначе знам, че и руколата е зеленолистно, и салати, марули, китайско зеле, салата Айсберг (тях ям), листа от глухарчета,... това се сещам в момента.

Понеже говорихме за храните по Аюрведа преди, тук са дадени много явно типовете и подходящите храни за типа. Има 2-4 част.
http://ouim.org/articles/beyond/full/519/

# 768
  • Мнения: 19 997
Щастлива, аз много обичам различни видове зелени салати, но тук за съжаление само маруля виждам по магазините и тук-таме увяхнала рукола и айсберг.
Искам да питам другите момичета къде има по-голям избор на такива? Аз досега в Кауфланд и Била съм гледала.
Иначе обожавам фелдсалата, къдрава тъмна салата, рукола, листна салата и др. По спанак и лобода много не си падам.

# 769
  • Мнения: 2 132
Броколите също съм към зеленолистните.

# 770
  • София
  • Мнения: 84
Здравейте, записвам се да следя с интерес темата!


Щастливата, точно и аз се чудих за зеленолистни за смутита в този сезон. Мислех, че няма голямо разнообразие, но на пазара в Младост 1 открих баба, която продава лапад, киселец и чудесни листа от цвекло - сигурно ги има на всички пазари. Много са свежи и стават чудесни нектарчета, особено съм доволна от съчетанието с едни много сочни жълти круши.


Книгата на Бутенко открих в сайта "Спиралата", при книгите на руски, заедно с още една нейна книга "12 стъпки към суровоядство",  в която има много рецепти:)

# 771
  • Мнения: 1 732
Момичета,
какви зеленолистни консумирате?
Иска ми се да повиша количеството, което ние ядем, което е едно голямо нищо всъщност, но работата е там, че не се сещам за много такива растения - сещам се само за магданоз, копър, коприва, спанак, лобода, лапад, лозовите листа броят ли се?
Въобще...много ми е тъмна тая част от зеленчуците, а се оказва толкова важна.
Преди известно време се бях засилила да купувам на Бутенко книгата, обаче така и не стигнах до нея.
Някой може ли да помогне с повече информация?
Предварително благодаря!!!
и при мен тази част от зеленчуците дълго време  е била неразработена.
Сега вкъщи се яде умерено. Има още какво да се желае. "Хамалогията" си казва думата, че нали със зеленолистни трябва да се успява да се купуват редовно, за да са  пресни - и навреме да се изядат, иначе увяхват....
Ядем веднъж седмично манголд, редовно спанак/бейби на салата или смути, другият - готвен/, много обичаме главестата салата /Lactuca sativa var. capitata/ - предпочитам я пред марулята, рукола/много обичам/, фелд-салатата, магданоз, копър, зелен лук и праз, левурда, целина (селъри)/онази без грудката/, поници. -
Повечето пъти оставям кълновете ми да станата на "салатка".  LaughingЧесто това е само зеленото у дома.
Магданоз или копър слагам в 98 % от гозбите.
Обичаме също  джоджен и босилек, но за съжаление тях ги слагам предимно сушени.
Лозови листа много рядко готвя.

Последна редакция: сб, 25 сеп 2010, 20:34 от realist

# 772
  • Мнения: 415
Броколите също съм към зеленолистните.

Как ми се ще да ги заобичам тези неща... Sad
На мъжа ми приготвям в йенското със сиренце - преди и аз така ги ядях, обаче сега не мога да ги направя по начин, по който да са ми вкусни. И тук бях питала - много идейки ми дадохте, и пак нещо не ми е вкусно. И не се насилвам. Но ми се иска да ги харесвам, де. Simple Smile


Книгата на Бутенко открих в сайта "Спиралата", при книгите на руски, заедно с още една нейна книга "12 стъпки към суровоядство",  в която има много рецепти:)

На моменти силно съжалявам, че не наблегнах на руския в университета.  Crazy
Като ги преведе някой на български, ще пирувам.

... че нали със зеленолистни трябва да се успява да се купуват редовно, за да са  пресни - и навреме да се изядат, иначе увяхват....

Реалист,
така го каза, че установих, че до голяма степен точно това ми е проблемът. Laughing  Благодаря ти!  Hug
Явно трябва да се изгради навик - да се взима редовно, да се използва веднага.
Аз в повечето случаи подминавам всичко зеленолистно на пазара/не знам защо не ме привлича, може би още не му е дошло времето да я разнищя тая област/, а като се сетя да взема - стои вкъщи и все се чудя в кое да го вмъкна, как да го използвам, смешна работа. Дори миналата седмица ми донесоха от на баба ми двора магданоз - още стои в хладилника. Правя си салати и просто някак не се сещам да го сложа и той увяхва. Няма го навика явно. Трябва да го създам - просто да ги понауча кои са и да ги вмъквам тук-там, където намираме за удачно.

# 773
  • Мнения: 5 714
Щастливата, направи си магданозено песто, за да го "консервираш".
Тук има много зеленолистни и на ден поне 2 пъти присъстват в менюто ни. В България не знам какво и кога се намира,така че не смея да давам примери.

# 774
  • Мнения: 415
Вери, добра идея, благодаря! Hug
В сайта Ви не намирам рецепта за такова, ще дадеш ли една?

Аз знам, че като че ли в чужбина се намират повече зеленолистни, а тук изборът като че ли е по-малък, но като цяло искам да си направя един пълен списък с този вид растения и тогава ще видя кое го има на нашия пазар и кое как да присъства в нашата кухня.

Значи до тук станаха тези:

- маруля
- салата айсберг, къдрава тъмна салата, листна салата /боже, за пръв път ги чувам/
- фелдсалата /какво е това?/
- магданоз
- копър
- броколи
- коприва
- спанак
- лобода
- лапад
- киселец
- рукола
- зеле, китайско зеле
- листа от глухарчета
- листа от цвекло /всъщност няма ли логика всички листа, в този ред и лозовите, да спадат към зеленолистните, нали са зелени листа, или принципът на обособяване на спадащите в тази група е различен?/
- зелен лук
- праз
- целина
- левурда /и това не знам какво е/
- манголд /това също/



# 775
  • Мнения: 5 714
http://www.recipemagician.com/recepti/sosove-i-dresingi/pesto-ot-bosilek/
http://www.recipemagician.com/recepti/dipove-i-pasteti/pesto-s-presen-bosilek/

Заменям босилека с магданоз.

Ето и тук:
http://www.zemianazaem.com/archives/127

За зелените щом искаш, ще кажа:

http://en.wikipedia.org/wiki/Collard_greens

http://en.wikipedia.org/wiki/Kale

http://en.wikipedia.org/wiki/Chard - има бял и червен

http://en.wikipedia.org/wiki/Rapini

http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_cabbage - не е онова зеле, което е разпространено в България, а pak choy и bok choy.

Има и други, но не се сещам в момента.
Правили сме си сок от листата на репичката.

Друго, което си пропуснала, са пониците, които са много важни според мен: слънчоглед, люцерна, детелина, от лук и броколи, ряпа, чимен и други. Водораслите: спирулина, хлорела, синьо-зелените.

Забравих за тревите: пшеничена, ръжена и т.н.

Последна редакция: нд, 26 сеп 2010, 01:58 от Вери

# 776
  • Мнения: 1 732
Щастливата,
Хареса ми идеята да направиш тук списък на зеленолистните  Simple Smile

Може би наистина в Бг е малко по- лимитирано разнообразието им на пазара. Със сигурност обаче не е както беше преди години. Grinning
Освен това, /лично за мен/ многобройността на видовете не ми е необходима чак толкова.
Левурда е див чесън.

Манголд е спаначено цвекло  -    /мисля ,че Вери го е посочила с линка за "Chard"/

Фелд салатата е полска кълнова салата .

аз много я харесвам.научих се тук да я ям/много е популярна/, преди не съм я познавала.

Поници си правя сама. не купувам .
Това е голяма възможност сама да си осигурявам разнообразие, където и да съм.
Водорасли навремето ядях само морското зеле и ми беше ОК. Сега вече /отскоро/ съм добавила още 3-4  вида водорасли.

Последна редакция: нд, 26 сеп 2010, 11:47 от realist

# 777
  • Мнения: 2 132
А карфиолът брои ли се за зеленолистно?

# 778
  • Мнения: 1 849
Карфиолът е по-скоро зеле (кръстоцветни), не се води зеленолистно, както и броколите и брюк. зеле.

# 779
  • Мнения: 189
Цитат
Свещените индийски книги на санскрит се наричат Веди. В тях са описани слънчеви култове, подобни на зороастрийските и тракийските мистерии, създадени все от протобългарски духовни учители. Те не се превеждат у нас, защото ще се види българският им произход. Веди (виждане, знание) е третата буква от българската азбука.
Аюрведа (най-древното лекуване с билки) е българска народна медицина.

 newsm78

Общи условия

Активация на акаунт