Веганството - да споделим опит 2

• 105 335
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 650
Фотина, не е ли трудно да изчистиш сурови кестените? С лъжичка ли ги дълбаеш? Иначе са вкусни наистина сурови, особено като са и сладки :Р
И дали се пасират лесно? Някак твърди ми стоят, но щом със зъби се справя човек, сигурно с пасатора е по-лесно  Simple Smile

M_Nik, оказа се като орехите - има и костеливи има и много лесна за премахване кора. Предните кестени, които купих бяха ужасно трудни за почистване макар и варени /на пара/, а тези страхотно лесно се белеха и сурови /може би, защото свеки ми ги купи  Laughing/. Пастета беше много вкусен - леко сладникав. Пасират се на много дребни частички, не е съвсем на еднородна кашичка. Аз слагам всичко наведнъж, не остават "сухи" и лесно се пасират, не затрудняват изобщо пасатора Peace

На нашата сватба менюто беше изцяло вегетарианско; между другото, никой от гостите не се оплака - даже напротив, някои споделиха, че за пръв път на сватба си изяждат цялата порция, без да им стане тежко.
smile3501  bouquet
Чак съм щастлива да разбера, че съществува изобщо някъде такава опция - вегетарианска сватба   bouquet

За храненето на близките  и навъртащите се около тях деца /като моето/ ще замълча, че ми е болна темичката... Mr. Green

.:.Stef.:. ,някакви кюфтенца, пастетче, салатка към тях  newsm78

# 1 651
  • София
И аз да се включа с 2 интересни рецепти (не съм ги пробвала още, но ми попаднаха от едно списание):

Сарма от лозови листа:
20-30 лозови листа; 1 ч. ч. леща; 1 ч. ч. ориз; 4 с. л. зехтин; 2 с.л. лук; 4 скилидки чесън; 70 мл сок от лимон; 3 с. л. магданоз, копър и джоджен, нарязани или 1 с. л. сушени; 2 с. л. маслини; 1/2 ч. ч. тиквени семки или кедрови ядки; 100 мл бяло вино; сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне: 1. В зехтина се задушават лукът и половината от чесъна, разбъркват се е си добавя лещата. Налива се 1 1/2 ч. ч. гореща вода, оставя се на тих огън 15-20 мин. 2. Когато лещата е почти сварена, се добавя оризът и още 1 ч. ч гореща вода. Подправя се със сол и пипер на вкус. Оставя се на тих огън докато оризът поеме цялата течност. 3. Дъното и стените на форма за кекс се покриват плътно с лозови листа. 4. Плънката се обърква с останалия чесън, лимоновия сок, зелените подправки, маслините и семките. Сипва се във формата и се покрива с останалите листа. Залива се с виното и още 1 ч. ч. гореща вода. Запича се в загрята фурна за 20 мин на 200 градуса. Сармата се сервира охладена, обърната и нарязана на парчета.

Зелеви пури:
14 листа кисело зеле; 1 ч. ч. киноа или ориз; 1 ч. ч. сварен нахут; 4 с. л. зехтин; 1 стрък праз; 2 скилидки чесън; 1 морков; 250 гр гъби; 1 сушена червена чушка; 1 ч.л. сушени копър и джоджен или пресни. 1 ч. ч. зелев сок; 100 мл бяло вино; за соса: 1 глава лук; 1 с. л. зехтин; 1 ч. л. червен пипер; 1 с. л. брашно; 11/2 ч. ч. зелев сок.

Начин на приготвяне: 1. Задушават се празът, чесънът, морковът и гъбите докато водата се изпари. Добавят се чужката и киноата и се налива 1 ч. ч. вода. Подправя се със сол и пипер на вкус, оставя се да поври, докато киноата попие водата. Добавят се нахутът и зелените подправки; 2. Жилките на зелевите листа се изтъняват с остър нож. Плънката се разпределя върхи 12 от листата и те се завиват като пури. На дъното на тавичка се слагат останалите 2 листа, върху тях се подреждат пурите. Заливат се със зелевия сок и виното. Запичат се за 20-30 мин на 190 градуса; 3. За соса - лукът са задушава. Щом водата се изпари, добавят се червения пипер и брашното и се заливат със зелевия сок. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Готовите пури се заливат със соса.

Наскоро опитах едни хапки от: кашу, целина, морков и зелени подправки и заляти със сос от манатарки. Не знам точните пропорции, но бяха божествени. Едновременно много сочни, и хрупкави и с много плътен вкус. Мммм

# 1 652
Фортина, май съм случвала точно костеливи  Wink 1,5 часа се бях горила с 2 шепи кестени. Ще пробвам с други.

Чудничко! Вегетарианска сватба!  Party

Вери, май ти е изредила повечето Simple Smile
Можеш и щрудел за десерт, патладжани или тиквички на руло - хапка (пълно със накисната синя слива или кайсия), сурова салата от тиквички, салата с нахут и печ. чушки, салати разни с кълнове и семки отгоре, сурови ядки в купички, овесени бисквити, плодов сладолед, Баба Гануш, салата от карфиол или печен със зехтин и кимион любим ми е), ориз/елда със зеленчуци, сусамки, карамелки със ядки, цитронада с мента, сок от малини, джинджифилова бира, пълнена печена тиква със сушени плодове и ядки (много е атрактивна), баница с праз/спанак, клин, пълнени чушки с боб (леща), фокача с маслини и сушени домати+зехтин и босилек... Това ми идва в главата след вечеря

Рkrassimira, много вкусно!   bouquet Много обичам леща с ориз, а домашните не го приемат (евентуално малкия).

# 1 653
Сурова сватба ще е още по-интересно.  Laughing

# 1 654
На Тефала покритията са вредни. Солингенът ако е 18/10 е сравнително добре.
Връщам се назад с въпрос - какво означа тази номерация?
Гледах в Била има някакви оферти за стоманени тенджери и на дъното пишеше 18/10? newsm78

Вери, браво за класирането. То наградата едва ли не те вълнува Wink

# 1 655
На Тефала покритията са вредни. Солингенът ако е 18/10 е сравнително добре.
Връщам се назад с въпрос - какво означа тази номерация?
Гледах в Била има някакви оферти за стоманени тенджери и на дъното пишеше 18/10? newsm78

Това е търговското название-указание за съотношението на металите в стоманата.

.:.Stef.:. ,
ето това са картофените ладийки
Такъв пастет и само натюр , украсен с маслинки, лук и магданоз е също вариант.

-За гости обикновено правя някакъв вид кюфтета, поне 2-3 вида салати.
-Зимата любима салата ми е зеленчуци на пара/морков, червено цвекло картоф/, нарязани на кубчета, смесени с грах, кисели краставички, магданоз и лук. Всичко се обърква с растително масло. Салатата става красиво червена и много се харесва винаги от всички. Лесно се прави в голямо количество. Peace
-Салата с киноа и броколи  на пара с царевица, копър и червена чушка;
-Зеленчуков шиш/ с патладжан, маринована чушка, гъби, тиквички, кубче целина.....
-Плодов десертен  крем с плодове и ядки или сурова торта
-"суши" - рулца с Нори- листа / станах им голям фен/ и се правят лесно и бързо Peace

# 1 656
Днес влизам за да си копирам рецептите от последните страници  Grinning

Алексче, къде поръчахте менюто (отсега правя планове за 3-тия РД на детето, а няма да имам възможност да готвя и приготвям...)

# 1 657
Менюто не беше нещо специално.  Embarassed Просто от менюто на ресторанта, където беше тържеството ("Биляна" в Ст. град), избрахме безмесни ястия: салата от зеленчуци, картофки по селски (които всъщност се оказаха най-обикновени уеджис картофи от плик), основното беше по една пълнена чушка, чушка бюрек и кашкавал пане, ако не ме лъже паметта. Управителят беше доста изненадан, малко зор видяхме, докато му обясним какво точно искаме - първоначално беше помислил, че всички гости са вегетарианци  Crazy (прекалено хубаво би било, за да е истина  Laughing).

# 1 658
Дами, моля за вашите съвети и опит  Praynig Драстично ми е паднало желязото - сега е 6, преди половин година беше 13. 6 е точно на долната граница за жени, но за мен е ниско, предвид и ниския ми хемоглобин (106 при минимум 115).

Ето какво ми идва на ум като "желязна" диета на първо време:
- елда и просо (редуват се всеки ден на закуска); в момента много ми допадат леко лютивите кълнове като броколи и ряпа и отлично ми се връзват със зърнени, така че ще добавям и тях
- киноа - 2 пъти седмично или добавяна по малко в разни манджи, а може и нея към закуските да добавя за разнообразие
- имам тонове спирулина и алфалфа на прах - колебая се как и в какви пропорции да ги включа, но ще се посъветвам с Брег и Мейеровиц и ще реша
- блазни ме течния хлорофил, но не знам от къде да го взема; от друга страна алфалфата и спирулината са достатъчно богати на хлорофил.
- ще имам мотив най-сетне да започна да си правя хляба и ще мога да слам повече овесено брашно и пхеничен зародиш.
- броколи хапваме поне веднъж седмично, но може би не е едостатъчно..
- леща използвам често в зърнените манджи, може би ще трябва да слагам повечко и да я приготвям отделно веднъж седмично.
- стои ми отворен въпросът за бирената мая - добре ми се е отразявала досега, но дали ще ми даде точно каквото ми трябва в момента?!
- умирам си за сусамов тахан с маслинова паста и не знам дали не убивам част от желязото с него, но не би трябвало...
- има ли място соята в "желязната" диета?! Напоследък често похапвам тофу, но в много малки количества (10-20 гр)
- червеното цвекло също ще вкарам, но не мога в големи количества или на сок да го ползвам...
- чай от малинови листа за разкош..

Ще се радвам да коментирате   Hug

# 1 659
Бирената мая  май е по-скоро за Б12; соя и тофу...не знам, аз съвсем съм ограничила соевите неща(соев сос и мисо) о т 15- насам; спирулина и алфалфа на прах можеш да ги прибавяш в някакво смути; за спирулината бях писала преди какви са макс количества на ден; не мисля, че убиваш желязотот в тахана чрез маслиновата паста; със сока от червено цвекло бих внимавала заради захарта в него и заради пречистващото действие.

# 1 660
Meg! ,
Ти си посочила доста добри варианти Hug Simple Smile
ОСвен това, имаш успешни опити вече  с вдигане на желязото си .  Peace

Сигурна съм, че твоят хомеопат ще те насочи с ценни съвети. Аз бих допълнила засилено присъствие  копривата- под формата на чай, на супи, пюрета...

С магданоза май ще е добре да внимаваш.
Всеки ден /сутрин/ портокалов сок. Меласа.
Сусамът ти е необходим, не го пренебрегвай Peace

Просто го хапвай отделно от желязосъдържашите хранения, пък и организмът си извлича това, от което има нужда.

Има един билков сироп, който се приема добре, но не съм сигурна с твоята нагласа дали би с есъгласила да добавиш и него.
Тук го предлагат за такива случаи като добра алтернатива на железните таблетки.
Kräuterblut се казва, мисля, че в Бг се предлага.
съдържа лесно усвоими органични съединения на желязо (желязо (II) глюконат), B-витамини и фолиева киселина. също извлеци от коприва,морков, спанак, водорасли, шипки, черено цвекло, череши и др. плодове....

Пресният сок от червено цвекло добре вдига желязото, но понижава кръвното.
Ако си с ниско кръвно, внимавай и смесвай винаги с морквен сок; меласа, мед, които балансират. Peace

# 1 661
http://hamhum.net/content/view/117/84/ - но ти го знаеш.
А фолиева к-на и Б12 изследваха ли?
Не пий чай и кафе, яж повече червени зеленчуци заедно с храната с желязо. Яж сушени плодове - смокини, сини сливи, стафиди; бобови (леща, боб и нахут) и соеви - тофу и др. изброени.
И моят хемоглобин не е висок, но не съм мерила желязо.
Ти сама ли си усети ниското желязо? Отпадналост, умора, цепи се устата, ноктите стават странни..

# 1 662
Благодаря ви!!!  Hug

Този сок, за който пишеш Релист, има го тук в БиоМаг, ще го потърся.

М_Ник, Б-9 изследвах, удря тавана, но Б-12 не съм изследвала, не мясла че имам проблем; все пак след 2 месеца пак ще пускам изследвания и мога да го включа

Определено имах умора, отпаданалост (ама то с работа и малко дете как да не ги има човек?!), цепене на устните (винаги зимата ми се случва)
Но виж, бях забравила за сушените плодове и червените плодове (вит. С за по-добро усвояване на желязото).

Сега трябвада спретна една стройна система, имам и плодчета лиций за добавка...

Важно е до 2 месеца да съм оправила стойностите и да ги задържа добри за следващата 1 г. Мисля, че ще успея Simple Smile   bouquet

# 1 663
Мег, пожелавам ти добри резултати съвсем скоро! Планът ти изглежда много пълен, сигурна съм, че ще успееш Hug

Отдавна се каня да ви питам, колкото и да ме е срам, че не знам - как се комбинират отделните групи храни, за да не си пречат взаимно при усвояването на полезностите в тях?

Много благодаря за предложенията за меню, записала съм си всичко, ако ми липсват продукти, ще набавям в движение, имам време до другата седмица. Много съм ви задължена  bouquet

# 1 664
С вегано-суровоядството много много не ги мисля комбинациите.

Общи условия

Активация на акаунт